Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 11510
Mărime: 148.63KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Păduraru
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Prezentarea generală a S.C. LASSELSBERGER ROMANIA S.A
  2. Capitolul 1. Analiza patrimonială a echilibrului financiar
  3. 1.1 Analiza evoluţiei şi structurii elementelor bilanţiere
  4. 1.2 Analiza echilibrului economico - financiar prin intermediul ratelor şi indicatorilor
  5. Capitolul 2. Analiza rezultatelor întreprinderii
  6. 2.1 Analiza evoluţiei elementelor de venituri şi cheltuieli
  7. 2.2 Soldurile intermediare de gestiune
  8. 2.3 Capacitatea de autofinanţare
  9. Capitolul 3. Diagnosticul rentabilităţii întreprinderii prin intermediul ratelor
  10. 3.1 Ratele de rentabilitate economică
  11. 3.2 Ratele de rentabilitate financiară
  12. 3.3 Ratele de rentabilitate comercială
  13. Capitolul 4. Diagnosticul riscului întreprinderii
  14. 4.1 Riscul de exploatare
  15. 4.2 Riscul financiar
  16. 4.3 Analiza gradului de îndatorare a firmei
  17. 4.4 Riscul de faliment şi detectarea timpurie a acestuia
  18. Concluzii
  19. Bibliografie
  20. Anexe

Extras din proiect

Prezentarea generală a S.C. LASSELSBERGER ROMANIA S.A

S.C. LASSELSBERGER ROMANIA S.A. este unul dintre cei mai importanţi producători de plăci ceramice pentru pardoseli (gresie), plăci ceramice pentru pereţi (faianţă) şi obiecte sanitare din România. Istoria S.C.LASSELSBERGER ROMANIA S.A începe în 1962, când firma ia fiinţă sub numele de CESAROM (Ceramica - Sanitare-România).

În momentul declanşării procesului de privatizare S.C. CESAROM S.A. a atras atenţia câtorva puternici investitori strategici străini.

În anul 2004, CESAROM a devenit membru al grupului austriac Lasselsberger, acesta fiind unul dintre cei mai renumiţi producători europeni şi mondiali de placi ceramice. Cu aceasta ocazie compania şi-a schimbat numele în Lasselsberger România S.A, dar a păstrat marca de produs CESAROM. În ultimii ani, compania a investit constant în dezvoltarea capacităţii de producţie, retehnologizarea şi acţiuni cu caracter social, valoarea investiţiilor depăşind 30 de milioane de dolari

În prezent, capacitatea de producţie a LASSELSBERGER SA este de 6,4 milioane de mp anual şi se desfăşoară pe patru linii de fabricaţie: doua linii de fabricaţie a plăcilor ceramice pentru pardoseli şi doua linii de fabricaţie a plăcilor ceramice pentru pereţi. Plăcile ceramice LASSELSBERGER ROMANIA definesc calitatea în România, calitate garantata de sistemul de management al calităţii, certificat ISO 9001/ (implementat încă din 1998). Produsele LASSELSBERGER ROMANIA sunt atestate AEROQ/RENAR şi au agremente tehnice aprobate de MLPAT.

Prin investiţiile realizate în ultimii ani şi printr-un control sever al calităţii, s-a ajuns ca produsele să îndeplinească toate condiţiile tehnice cerute de standardele Uniunii Europene şi să fie exportate în numeroase ţări. Cu un număr de 1033 angajaţi şi o producţie de 4,5 milioane mp. de plăci ceramice reprezentând 33% din producţia românească, S.A LASSELSBERGER ROMANIA S.A. este lider de piaţă prin inovaţie, tehnologie, specialişti, management.

Profitul obţinut este reinvestit în infrastructură, retehnologizare şi acţiuni sociale. În ultimii ani au fost investiţi peste 30 milioane USD în infrastructură şi în sectorul productiv, investiţii materializate printre altele în achiziţionarea a două linii de producţie pentru plăci şi una pentru obiecte sanitare. Astfel, în momentul de faţă există două linii de fabricaţie a plăcilor pentru pardoseli, două pentru obiecte sanitare şi una pentru plăci ceramice pentru pereţi.

Activitatea societăţii se concretizează în fabricarea şi comercializarea de produse din materiale ceramice. Societatea Comercială LASSELSBERGER ROMANIA S.A. are ca obiect de activitate, conform statutului:

- producerea şi comercializarea de materiale de finisaje pentru pereţi şi pardoseli: plăci faianţă, plăci gresie, obiecte sanitare din porţelan;

- efectuarea operaţiilor de comerţ exterior, direct sau prin intermediul societăţilor specializate, engineering, colaborarea directă cu bănci de comerţ exterior, efectuarea operaţiunilor de fond valutar putând participa şi conveni la operaţiuni de credit;

- desfăşurarea activităţilor cu caracter social în favoarea salariaţilor.

Capitalul social al întreprinderii este împărţit în 9.493.046 acţiuni în valoare de 2,5 lei fiecare.

Acţionariatul LASSELSBERGER ROMANIA se prezintă astfel: HUSSAR HOLDING AG: 98%; Persoane Fizice: 2%.

Capitolul I

Analiza patrimonială a echilibrului financiar

1.1 Analiza evoluţiei şi structurii elementelor bilanţiere

Bilanţul este documentul oficial al agenţilor economici care trebuie să dea o imagine fidelă, clară şi completă a patrimoniului, situaţiei financiare şi a rezultatelor obţinute.

Bilanţul se întocmeşte anual, obligatoriu şi se compune din: Bilanţ, Cont de Profit şi Pierdere, Anexe şi Raportul de Gestiune. Bilanţul, verificat de cenzori şi aprobat de Adunarea Generală se publică în Monitorul Oficial, putând deci fi cunoscut public şi analizat de către toţi cei interesaţi să cunoască situaţia patrimoniului, a activităţii financiare şi a rezultatelor obţinute de agenţii economici. În special când este nevoie de investiţii străine, atragerea investitorilor se poate realiza de către acei agenţi economici care prezintă prin Bilanţ situaţii financiare temeinice, cu profit şi perspective de progres în viitor.

Dinamica şi structura elementelor de activ

Activul patrimonial cuprinde Active imobilizate şi Active circulante.

Activele imobilizate se diminuează cu valoarea activelor imobilizate fictive sau nonvalori (cheltuieli de constituire, cheltuieli de repartizat asupra exerciţiilor financiare viitoare, primele pentru rambursarea datoriilor, debitorii din capitalul subscris şi nevărsat, diferenţele de conversie active etc.), elemente care din punct de vedere al lichidităţii nu au nici o valoare deoarece nu dau naştere unui flux de numerar şi de asemenea activul imobilizat se majorează cu partea activelor circulante cu termen de lichiditate >1an.

Activele circulante se diminuează cu valoarea activelor circulante având termen de lichiditate >1 an şi se majorează cu valoarea imobilizărilor financiare cu termen de lichiditate < 1an.

Structura de activ a bilanţului este prezentată în tabelul următor.

Structura activului bilanţier

Elemente

Anul 2004

Anul 2005

Anul 2006 Evoluţie rulaj

An 2005-2004 An 2006-2005

imobilizări

active circulante

cheltuieli în avans

91.018

63.310

457

58.80%

40.90%

0.3%

109.790

54.875

486

66.48%

33.23%

0.29%

76.359

82.781

305

47.90%

51.92%

0.18%

18.772

(8.435)

29

181.10%

(81.38%)

0.27%

(33.431)

27.906

(181)

585.96%

(489.12%)

3.16%

Total Bilanţ Activ

154.785

100%

165.151

100%

159.445

100%

10.366

100%

(5.706)

100%

Evoluţia patrimoniului general înregistrează o creştere de 10.366 lei în anul 2005 faţă de 2004 ceea ce arată că agentul economic şi-a sporit patrimoniul, un progres remarcabil, o buna evoluţie fata de anul 2006 când se înregistrează o scădere..

Ponderea fiecărei grupe din totalul activului, adică gradul de investire a capitalurilor în activele patrimoniale se poate interpreta astfel:

- cele mai mari investiţii au fost făcute în activele imobilizate anul 2005 = 6.48%; anul 2004 = 58.80% şi 2006 = 47.9% din total resurse, după care urmează activele circulante în raport de anul 2006 = 51.92% ; anul 2005 = 33.23%; anul 2004 = 40.90%, ceea ce semnifică grija unităţii de a-şi dezvolta într-o mai mare măsură infrastructura în mijloace fixe necesare activităţii de producţie, ca bază pentru creşterea programată a activităţii economice în viitor.

Dinamica şi structura elementelor de capitaluri şi datorii

Capitalul propriu se diminuează cu valoarea activelor fictive (cheltuieli de constituire, cheltuieli de repartizat asupra exerciţiilor financiare viitoare, debitorii din capitalul subscris şi nevărsat, diferenţele de conversie active care se scad din capitalurile proprii, iar primele pentru rambursarea obligaţiunilor se scad din împrumuturile şi datoriile asimilate pe termen mediu şi lung) şi cu dividendele de plată; de asemenea acestea se majorează cu veniturile în avans cu termen de exigibilitate > 1 an şi cu diferenţele de conversie pasiv, acestea fiind considerate profit potenţial.

Datoriile cu scadenţă < 1 an includ obligaţiile nefinanciare şi financiare (credite bancare curente). Acestea se majorează cu provizioanele pentru riscuri şi cheltuieli cu termen de exigibilitate < 1an, dividendele de plată, veniturile constatate în avans, având termen de exigibilitate < 1an precum şi cu datoria fiscală latentă, aferentă subvenţiilor pentru investiţii, provizioanelor reglementate şi provizioanelor pentru riscuri şi cheltuieli, precum şi alte elemente de capitaluri proprii. Structura pasivului bilanţului este prezentată în tabelul următor.

Preview document

Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 1
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 2
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 3
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 4
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 5
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 6
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 7
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 8
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 9
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 10
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 11
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 12
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 13
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 14
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 15
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 16
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 17
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 18
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 19
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 20
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 21
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 22
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 23
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 24
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 25
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 26
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 27
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 28
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 29
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 30
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 31
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 32
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 33
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 34
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 35
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 36
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 37
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 38
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 39
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 40
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 41
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 42
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 43
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 44
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 45
Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Diagnosticul Financiar al Intreprinderii SC Lasselsberger Romania SA.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Riscului la SC Crisem SRL

Cap.1. PREZENTAREA SOCIETĂŢII COMERCIALE CRISEM S.R.L. 1.1. Organizarea S.C CRISEM S.R.L. S.C. CRISEM SRL este o societate cu răspundere...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?