Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 22374
Mărime: 327.91KB (arhivat)
Publicat de: Agnos Sîrbu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Barsan
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava
Specializare: Administrarea afacerilor
Materie: Administrarea proiectelor europene

Cuprins

  1. I. Caracterizarea strategică a societăţii. 4
  2. I.1 Scurt istoric şi descriere. 4
  3. I.2 Misiunea firmei. Obiective fundamentale. 4
  4. I.3 Definirea opţiunilor strategice şi a obiectivelor specifice ca scop al diagnosticului. 5
  5. II. Diagnosticul societăţii comerciale CEPROHART Brăila. 6
  6. II.1 Diagnosticul activităţii de accesare şi implementare proiecte. 6
  7. II.2 Diagnosticul patrimonial-juridic. 18
  8. II.3 Diagnosticul producţiei. 20
  9. II. 4 Diagnosticul comercial. 22
  10. II 4. 1 Definirea pieţei ţintă pentru Ceprohart. 22
  11. II 4.2 Bariere la intrarea pe piaţă. 22
  12. II.4.3 Vânzări. 22
  13. II.4.4 Concurenţa. 22
  14. II.5 Diagnosticul cercetării-dezvoltării. 23
  15. II.6 Diagnosticul de personal. 24
  16. II.7 Diagnosticul financiar-contabil. 26
  17. A. Analiza situaţiei financiar-patrimoniale. 26
  18. B. Analiza situaţiei patrimoniale. 30
  19. C. Analiza financiară 34
  20. 3.1 Analiza echilibrului financiar 34
  21. 3.1.b Fondul de rulment 35
  22. 3.1.c Nevoia de fond de rulment 36
  23. 3.1.d Trezoreria netă 36
  24. D. Analiza rezultatelor economice ale activităţii 36
  25. D.1 Analiza indicatorilor de rentabilitate economici şi financiari 37
  26. D.2 Analiza structurii cheltuielilor societăţii 39
  27. E. Repartizarea profitului 40
  28. F. Investiţii 40
  29. III. Elaborarea diagnosticului global strategic. 40
  30. III.1 Analiza SWOT. 40
  31. III.2 Analiza PEST (Politic, Economic, Social, Tehnologic). 43
  32. ANEXA NR. 2: 45
  33. Analiza activităţilor firmei. 45
  34. ANEXA NR. 3: FIŞA DIAGNOSTICULUI. 48
  35. IV. Determinarea potenţialului de viabilitate economică şi managerială. 49
  36. V. Recomandări strategico-tactice de amplificare a potenţialului de viabilitate. 50
  37. V.1 Obiectivele strategice. 50
  38. V.2 Obiective specifice. 50
  39. VI. Bibliografie: 51

Extras din proiect

I. Caracterizarea strategică a societăţii.

I.1 Scurt istoric şi descriere.

Societatea comercială CEPROHART Brăila este continuatoarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Industria de Celuloză şi Hârtie, înfiinţat în anul 1956. Sediul central al firmei este cel de pe Bulevardul „Al. I. Cuza” nr. 3 din Brăila, în cadrul căruia are loc activitatea de dezvoltare tehnologică şi consultanţă, iar la sediul de pe şoseaua „Vizirului”, km 10, se desfăşoară activitatea de cercetare şi microproducţie.

CEPROHART Brăila are experienţă în servicii de cercetare-dezvoltare calificate pentru industria de celuloză şi hârtie şi pentru alte domenii conexe; produce şi comercializează sortimente papetare cu utilizări speciale, precum plăci filtrante pentru lichide alimentare; hârtii securizate pentru documente de valoare; hârtie pentru ambalaj alimentar; hârtie calitativă de filtru; hârtii electroizolante; hârtii şi cartoane speciale pentru copiere şi imprimare.

Activităţi:

• Activităţi de cercetare pentru industria de celuloză şi hârtie şi industrii conexe (cercetare aplicativă de proces şi de produs; analize fizico-chimice pentru materii prime, materiale şi produse specifice industriei de celuloză şi hârtie; analize complete pentru emisii pe factori de mediu; apă, aer, sol; consultanţă tehnică şi managementul proiectelor);

• Activităţi de proiectare pentru industria de celuloză şi hârtie şi industrii conexe (inginerie şi proiectare tehnologică, proiectare mecanică, electrică, termică şi automatizări, proiectare de investiţii; consultanţă tehnică, informatică, financiară şi în managementul proiectelor; consultanţă în ingineria mediului; asistenţă tehnică specializată);

• Activităţi de producţie (experimentări pentru instalaţii pilot şi industriale; producţia şi comercializarea de produse papetare, plăci filtrante pentru industria alimentară şi cosmetică, hârtie impermeabilă la grăsimi, carton velin; hârtie de valoare şi hârtii valorice).

I.2 Misiunea firmei. Obiective fundamentale.

Misiunea firmei. Ceprohart Brăila promovează şi desfăşoară activitate de cercetare fundamentală şi aplicată, de dezvoltare tehnologică pentru industria de celuloză şi hârtie şi alte domenii conexe. De asemenea, oferă consultanţă de specialitate pentru proiecte tehnice şi proiecte de instalaţii tehnologice; evaluarea de societăţi comerciale sau active, inclusiv bunuri mobile şi imobile; elaborarea studiilor de impact asupra mediului şi a documentaţiilor de mediu în vederea obţinerii de autorizaţii; studii de fezabilitate şi planuri de afaceri; elaborarea de documentaţii tehnice în vederea accesării de surse de finanţare (POS-CCE, POS-DRU, POS-MEDIU şi PNDR); elaborarea de documentaţii pentru achiziţii publice; elaborarea studii de piaţă, studii de prefezabilitate şi studii comparative de oferte; implementare de sisteme de management de mediu si calitate.

CEPROHART Brăila este furnizor autorizat de CNFPA pentru formarea profesională a adulţilor pentru: auditor în domeniul calităţii; auditor de mediu; operator introducere, validare si prelucrare date; operator în domeniul proiectării asistate de calculator; comunicare în limba engleză; competente antreprenoriale şi manager de proiect.

Obiectivele strategice ale Ceprohart Brăila sunt următoarele: creşterea performanţei ştiinţifice, tehnice şi de inovare; creşterea potenţialului de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) prin: formarea profesională continuă şi asigurarea unei cariere în cercetare-dezvoltare; dezvoltare instituţională; dezvoltarea cooperării CDI între institut şi alte institute naţionale şi internaţionale, universităţi şi industrie. prin parteneriate public-private; dezvoltarea resurselor umane din cadrul Ceprohart; creşterea vizibilităţii naţionale şi internaţionale; contribuţie la creşterea competitivităţii economice a beneficiarilor; dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare-inovare .

I.3 Definirea opţiunilor strategice şi a obiectivelor specifice ca scop al diagnosticului.

Strategia în domeniul cercetării-dezvoltării va permite atingerea următoarelor obiective strategice: creşterea performantei ştiinţifice şi de inovare; creşterea valorică din punct de vedere ştiinţific si economic a activităţii de cercetare-dezvoltare, atât in domeniul celulozei şi hârtiei, cat si in domenii conexe; armonizarea direcţiilor de cercetare cu politica naţională si integrarea lor în politica de cercetare a Uniunii Europene, prin parteneriate şi asocieri cu institute similare, universităţi şi firme private; realizarea de produse, tehnologii, materiale noi ca rezultate a activităţii de cercetare, în conformitate şi cu respectarea normelor de protecţia mediului şi principiile dezvoltării durabile; armonizarea standardelor româneşti în domeniu, în concordanţă cu normativele europene; dezvoltarea infrastructurii de cercetare, în scopul abordării de noi tematici şi direcţii de cercetare; creşterea contribuţiei agenţilor economici din sector şi din domenii conexe la finanţarea cercetărilor efectuate de Ceprohart; crearea condiţiilor de diseminare a rezultatelor cercetării prin susţinerea participării cercetătorilor la seminarii, conferinţe şi simpozioane naţionale şi internaţionale; creşterea vizibilităţii interne şi internaţionale prin organizarea şi participări la manifestări ştiinţifice, creşterea numărului de articole publicate în reviste de circulaţie internaţională, creşterea numărului de articole publicate în reviste de specialitate indexate ISI; creşterea numărului de brevete.

Strategia de transfer tehnologic şi servicii are în vedere: îmbunătăţirea cooperării între institut şi industrie prin crearea de parteneriate public-privat; creşterea contribuţiei Ceprohart la proiectele de dezvoltare şi modernizare ale agenţilor economici din sector şi din alte ramuri economice; diversificarea ofertei de servicii prin extinderea şi acreditarea de noi laboratoare (laboratorul de analize chimice pentru protecţia mediului) şi prin extinderea portofoliului de cursuri de specializare acreditate; recertificarea periodică in domeniul elaborării documentaţiilor de mediu şi de gospodărirea apei; creşterea numărului de tehnologii şi produse transferate către industrie; menţinerea şi recertificarea periodică a sistemului management integrat calitate-mediu conform ISO 9001/2008 si ISO 14001/2005; participare la târguri şi expoziţii cu exponate, afişe, cataloage pentru promovarea produselor şi serviciilor; participarea la licitaţiile interne pentru livrarea de produse şi servicii specifice activităţii Ceprohart.

Strategia în domeniul economico-financiar urmăreşte: creşterea cifrei de afaceri; creşterea productivităţii muncii; urmărirea riguroasă a costurilor pe fiecare tip de activitate şi produs realizat.

Strategia de resurse umane. În domeniul resurselor umane, strategia de dezvoltare va avea la bază comunicarea permanentă către salariaţi a obiectivelor privind politica de dezvoltare a institutului, inclusiv a măsurilor pentru consolidare economicaîin scopul conştientizării acestora, a realizării la termen a acestor masuri şi a motivării acestora. Se va realiza prin: identificarea sectoarelor de cercetare care au rămas descoperite cu personal de specialitate şi atragerea către cercetare a tinerilor absolvenţi de învăţământ superior (chimişti, biologi, fizicieni); îmbunătăţirea calităţii profesionale a salariaţilor. în vederea creşterii capacităţii lor de a face fata mediului concurenţial din ţară şi din Uniunea Europeană, prin cursuri de perfecţionare şi specializare de profil organizate de universităţi şi institute de prestigiu din ţară şi străinătate; dezvoltarea şi asigurarea unui climat de lucru adecvat şi a unei politici de sănătate şi securitate la locul de muncă, care să întrunească toate normele în vigoare; creşterea gradului de motivare prin delegarea de responsabilitate, asigurarea condiţiilor de dezvoltare profesională şi a unui sistem de stimulente/recompense financiare şi nefinanciare.

Strategia în domeniul investiţiilor. Pe termen mediu şi lung se va continua politica de investiţii în special cu echipamente de laborator şi de reparare/modernizare a instalaţiilor pilot şi a aparatelor foarte performante, valoroase. Va fi continuat efortul de dotare şi acreditare a unor laboratoare, precum şi de modernizare a instalaţiei pilot de fabricare a hârtiei, având ca obiective diversificarea şi creşterea calităţii produselor speciale, prin accesarea finanţării din fondurile structurale. De asemenea, se va urmări îmbunătăţirea condiţiilor de lucru prin modernizarea spatiilor de lucru, laboratoarelor şi birourilor, cu respectarea reglementărilor legale din domeniul muncii; asigurarea condiţiilor impuse de normele privind protejarea informaţiilor cu caracter secret; asigurarea condiţiilor de utilizare legala a soft-urilor.

Strategia de parteneriat. Capacitarea de colaborare, inclusiv în cadrul unor parteneriate public private, reprezintă o condiţie esenţială pentru socieatatea comercială Ceprohart. Institutul încheie colaborări interne şi externe pentru asigurarea schimburilor de idei şi de experienţă, pentru păstrarea competitivităţii şi pentru pătrunderea pe noi pieţe. Ceprohart va colabora, în continuare, cu instituţiile de cercetare şi învătământ superior din ţară şi va spori importanţa parteneriatelor cu industria. Se vor depune toate eforturile pentru crearea unor parteneriate solide cu institute si parteneri din străinătate, în cadrul unor proiecte de cercetare comune. Se va dezvolta cooperarea cu agenţii economici din sectorul de celuloza şi hârtie, atât prin intermediul patronatului ROMPAP , cât şi prin contracte directe, permanente.

Bibliografie

1. Mihaela Bîrsan, Analiza şi diagnosticul firmei, suport de curs, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, 2012;

2. Ion Verboncu, Ion Toma, Diagnosticarea firmei: teorie şi aplicaţii, Ed. Tehnică, 2001;

3. Marin Toma, Marius Chivulescu, Ghid pentru diagnosticarea şi evaluarea întreprinderii, editat de CECCAR, 1996;

4. Mihai Păun, Analiza sistemelor economice, Ed. ALL, 1997;

5. Georgeta Vintilă, Diagnosticul financiar şi evaluarea întreprinderilor, E.D.P., 1998;

6. Maria Niculescu, Diagnostic global strategic, Ed. Economică, 1997;

7. Constantin Bărbulescu, Sistemul strategic al întreprinderii, Ed. Economică, 1999;

8. Octavian Jaba, Analiza strategică a întreprinderii, Ed. Sedcom Libris, Iaşi, 1999.

9. www.ceprohart.ro

Preview document

Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 1
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 2
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 3
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 4
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 5
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 6
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 7
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 8
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 9
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 10
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 11
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 12
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 13
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 14
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 15
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 16
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 17
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 18
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 19
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 20
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 21
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 22
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 23
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 24
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 25
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 26
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 27
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 28
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 29
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 30
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 31
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 32
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 33
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 34
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 35
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 36
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 37
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 38
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 39
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 40
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 41
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 42
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 43
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 44
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 45
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 46
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 47
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 48
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 49
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 50
Diagnosticul și strategiile societății comerciale Ceprohart Brăila - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Diagnosticul si strategiile societatii comerciale Ceprohart Braila.docx

Alții au mai descărcat și

Diagnosticul global al S.C. Confex S.R.L.

In sens larg, analiza diagnostic este o metoda generala de cunoaştere, investigare si acţiune, având obiective precise, de la finalitatea de...

Dezvoltarea economică a României în contextul globalizării

Dictionarul explicativ al limbii romane ne da o definitie a dezvoltarii destul de clara si anume - "a trece de la o stare calitativa veche la alta...

Analiza economico - financiară a activității întreprinderii de evaluare

Introducere În condiţiile economiei de piaţă, activitatea economică este concentrată în veriga de bază a economiei - întreprinderi, firme - unde...

Salariul și factorii care îl influențează - Implicațiile creșterii salariului minim asupra economiei societății

INTRODUCERE În teoria şi practica economică, salariul ocupă un loc deosebit de important. Termenul este de origine latină. „Salarium” era suma ce...

Politica fiscală în Romănia

Politica fiscală - cheia echilibrului macroeconomic Politica fiscală- definiții si obiective Politica fiscala a statului reprezinta o anumita...

Sistemul nevoilor umane și al intereselor economice

Introducere Potrivit economistului englez A. Marshall, economia este un teatru in care actori sunt insisi spectatorii, iar efectul spectacolului...

Analiza și diagnoza sistemelor economice

Sisteme și sistematică Teoria sistemelor investighează atât principiile comune ale tuturor entităţilor complexe, cât şi modelele (de obicei...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Ai nevoie de altceva?