E-Business Model Ontology

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3913
Mărime: 1.06MB (arhivat)
Publicat de: Filip Simon
Puncte necesare: 7
Universitatea Dunarea de Jos Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Galati 2011

Extras din proiect

1) Introducere

Modelele de e-business pot ajuta companiile sa puna in aplicare strategiile lor de e-business si in plus le permite sa evalueze, sa masoare , sa modifice si uneori chiar sa simuleze afacerile lor.Modelele e-business sunt luate in considerare din urmatoarele motive:

-ajuta la procesul de modelare a sistemelor sociale, cum ar fi un model d e-business care ajuta la identificarea si intelegerea elementelor relevante dintr-un anumit domeniu si a relatiei dintre ele.

-maparea şi utilizarea modelelor de e-business ca fundaţie pentru discuţii facilitează schimbarea. Designeri de modele de afaceri pot modifica cu usurinta anumite elemente ale unui model e-business deja existent.

-un model e-business formalizat poate ajuta la identificarea masurilor relevante care trebuie urmate in e-business similar cu abordarea Balanced Scorecard.

Ce inseamna defapt un model de afaceri?

Asa cum termenul model de afaceri sugereaza intuitiv acesta are legatura cu afacerile si are legatura cu modelele. O căutare rapidă în versiunea online a Cambridge Learner's Dictionary returneaza urmatoarele doua definitii:

afaceri: activitatea de cumpărare şi de vânzare de bunuri şi servicii, care se poate realiza in cadrul unei companii, sau munca depusa pentru a câştiga bani.

model: o reprezentare fie a unui obiect fizic care este de obicei mai mic decat obiectul real sau o descriere simplă a obiectului care ar putea fi utilizate în calcule.

Legand cele doua definitii rezulta ca un model de afaceri este o reprezentare a modului in care o companie cumpara si vinde bunuri si servicii castigand bani.

“Un model de afaceri este o descriere a valorii pe care o companie o oferă unuia sau mai multor segmente de clienţ, a arhitecturii firmei şi a reţelei sale de parteneri pentru crearea, comercializarea şi livrarea acestei valori şi capitalul relaţional” (Osterwalder şi Pigneur, 2002).

2) e-Business Model Ontology

E-BMO subliniaza relevanta e-business-ului si a elementelor pe care firma trebuie sa le ia in considerare pentru a putea opera cu succes in era Internetului. Ontologia reprezinta un cadru definit riguros care ofera o intelegere comuna a unui domeniu care poate fi comunicata intre oamenii sau intre sisteme eterogene.(Fensel,2001). Aceasta abordare formala este necesara pentru a obtine avantajele unui model de afaceri.

Fig 1:Cadrul modelului e-business

Ontologia E-BMO stabilita de Osterwalder este fondata pe patru piloni principali. Cei patru piloni ai ontologiei identificaţi de către acesta sunt:

Inovatia produsului: produsele si serviciile pe care o firma le ofera reprezentând o valoare substantială pentru clienţi şi pentru care acestia sunt dispuşi să plătească.

Relatia cu clientii: Infrastructura si reteaua de parteneri care este necesar pentru a crea valoare şi pentru a mentine o relatie buna cu clientii.

Managementul infrastructurii: relatia pe care o firma o creaza si o mentine cu clientii cu scopul de sadisfacere a acestora si de creare a unor venituri durabile.

Aspectele financiare: Care este modelul de venituri, structura costurilor şi sustenabilitatea modelului de afaceri.

a) Inovatia produsului

“Inovatia produsului” acopera toate aspectele legate de produs. Acesta cuprinde nu doar pachetele de produse si servicii ale companiei ci si modul in care aceasta se diferentiaza de ceilalti competitori. Principalele sale elemente sunt valoarea propusa (reprezentand elementul cheie) pe care firma doreste sa o ofere segmentului de clienti tinta si capabilitatile pe care o firma trebuie sa le aiba cu scopul de a livra aceasta valoare.

Elementul “valoare propusa”: se refera la valoarea pe care firma o ofera unui anumit segment tinta de clienti. Conceptul de “valoare propusa” poate fi descompus in trei subcomponente: elementul de cost care poate fi descompus in pret, efort si risc, rolul consumatorului care poate fi cumparator, utilizator, sau poate transfera valoare si performanta valorii propuse.

Fig 2: Valoarea propusa

Elementul “clienti tinta”: o firma creaza in general valoare pentru un segment specific de clienti.”Clienti tinta” este moştenit de la “valoarea propusă”. Una sau mai multe “valori propuse” pot fi oferite unor “clienţi-ţintă’. Selectarea “clienţilor-ţintă” ai unei companii se realizeaza prin segmentare. Segmentarea efectivă permite unei companii să aloce resurse investiţionale “clienţilor-ţintă” care vor fi cei mai atraşi de valoarea sa propusă.Produsele si serviciile create de o firma se pot adresa fie mediului de afaceri (B2B) fie indivizilor (B2C).

Preview document

E-Business Model Ontology - Pagina 1
E-Business Model Ontology - Pagina 2
E-Business Model Ontology - Pagina 3
E-Business Model Ontology - Pagina 4
E-Business Model Ontology - Pagina 5
E-Business Model Ontology - Pagina 6
E-Business Model Ontology - Pagina 7
E-Business Model Ontology - Pagina 8
E-Business Model Ontology - Pagina 9
E-Business Model Ontology - Pagina 10
E-Business Model Ontology - Pagina 11
E-Business Model Ontology - Pagina 12
E-Business Model Ontology - Pagina 13
E-Business Model Ontology - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • e-Business Model Ontology.doc

Te-ar putea interesa și

Modelul de afacere - Studiu de caz OVB

SUMMARY The main reason of this paper is to apply the canvas of the business model made by Alexander Osterwalder to the OVB business. The most...

The Influence of Competitor Analysis Upon The Business Model CANVAS of AdVision Start-up

Introduction The purpose of this project is to find out how can competitors’ analysis influence the business model (BM) CANVAS of AdVision...

Modelarea Proceselor de Afaceri Utilizând Concepte ale Ingineriei Cunoștințelor

Capitolul I Ce este managementul proceselor de afaceri? Managementul proceselor de afaceri (engl. Business Process Management) are la bază două...

Simularea Proceselor de Afaceri

I. Introducere Procesele de afaceri sunt o colecţie de unităţi de muncă consecutive, alternative şi paralele cu obiectivul de a crea valoare...

Ontologii pentru Modelarea Proceselor de Afaceri

1. Introducere 2 2. BMO (Business Model Ontology) 2 2.1 Produsul 3 2.2 Intefata cu clientul 3 2.3 Managementul infrastructurii 3 2.4 Aspecte...

Business Model Ontology

Introducere Înţelegerea modului în care valoare este creată interesează orice organizaţie. Din perspectivă strategică există mai multe concepţii...

Ai nevoie de altceva?