Econometrie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Econometrie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Formularea problematicii analizate, descrierea variabilelor

Acest proiect are ca scop identificarea unui model econometric, pornind de la analiza unui exemplu bazat pe analiza alegerilor prezidentiale din anul 2014. În contextual alegerilor prezidențiale am fost martorii unei schimbări bruște și neașteptate a rezultatelor.

Alegerile prezidențiale din România au avut loc în două tururi de scrutin, la 2 noiembrie 2014 și la 16 noiembrie 2014. Pentru al doilea tur s-au calificat premierul în funcție, Victor Ponta (Alianța PSD- UNPR- PC), cu 40,44% din voturi, respectiv primarul Sibiului, Klaus Iohannis (ACL), cu 30,37%. În al doilea tur, cu o participare la vot cu peste 10% mai mare față de primul tur, Iohannis a obținut 6.288.769 de voturi, reprezentând 54,43% din opțiuni. Victor Ponta a obținut 5.264.383 de voturi, reprezentând 45,56%.

Am reușit să demonstrăm că, rezultatele din turul I ale candidatului Victor Ponta luate la nivelul fiecărui județ, au influențat negativ rezultatele lui Klaus Iohannis. Așadar, cuvântul definitv în ceea ce privește rezultatul alegerilor, a fost spus de cetățenii din străinătate și de rapiditatea cu care românii s-au mobilizat pe rețelele de socializare.

Am decis să cercetăm ce factori au influențat semnificativ rezultatele alegerilor din turul 2. Factorii care au exercitat influență semnificativă asupra votului s-au întrevăzut din însăși analiza contextului politic în care s-a derulat procesul electoral.

În partea a doua a proiectului, am realizat un studiu al influenței pe care au avut-o rezultatele candidațiilor care nu au intrat în turul doi si rezultatele obținute de Victor Ponta asupra rezultatelor obținute de președintele ales. Cu alte cuvinte, am încercat să vedem în ce măsură cei care au votat cu Victor Ponta sau alți candidati și-au schimbat opțiunea în turul doi al alegerilor. Deși rezultatele noastre arată că între aceste date există o legătura indirectă, rezultatele reale spun altceva.

Conținut științific

Modelul econometric unifactorial

Teoretic, între cele două variabile (numărul de voturi obținute de Victor Ponta în turul I și numărul de voturi obținute de Klaus Iohannis) pare să fie o legătură inversă și rămâne să testăm modelul pentru a stabili intensitatea acesteia. Astfel, pe măsură ce numărul voturilor pentru Victor Ponta crește în turul 1 al alegerilor, numărul de voturi obținut de Klaus Iohannis în turul 2, ar trebui să scadă.

Modelul ce urmează a fi estimat arată astfel:

Număr voturi Iohannis turul 2= β_0+ β_1 * Număr voturi Ponta turul 1

, unde β_1 este coeficientul pantă și ar trebui să prezinte o valoare negativă.

Asadar, am stabilit:

X - numarul de voturi Ponta turul 1

Y - numarul de voturi Iohannis turul 2

Se observă că între cele două variable există o legătură indirectă și liniară.

De aici, rezultă că o creștere a procentelor lui Victor Ponta în turul I al alegerilor prezidențiale, va duce la o scădere semnificativă a procentelor lui Klaus Iohannis în turul II.

Valoarea b≈-1.007325, măsoară panta dreptei de regresie și arată că atunci când numarul de voturi Ponta tur1 (X) crește cu un procent, numarul de voturi Iohannis tur 2 scade în medie cu aproximativ 1.007325%.

Valoarea a≈0.940929 (94.09%), arată numarul de voturi Iohannis tur 2 atunci când numarul de voturi Ponta tur1 este 0. În general, parametrul de interceptare nu are semnificație economică. Îl interpretăm pe ”a” ca fiind efectul mediu asupra lui Y, al tuturor factorilor care nu sunt luați în considerare în modelul de regresie.

Așadar, între rezultatele obținute de candidatul PSD în turul I și rezultatele obținute de candidatul Iohannis în turul 2 există o legătură indirectă puternică , rezultă că putem considera că între cele două variablile există o relație de forma:

r_xy= √(R^2 )=R=0,958399

Așadar, putem interpreta acest rezultat în următorul mod:

Numărul voturilor obținute de Victor Ponta în turul I explică circa 95,83 % din variația numarului de voturi obținut de Klaus Iohannis în turul 2 al alegerilor, cu o legătură de intensitate foarte puternică.

Se observă că la creșterea cu o mie de voturi pentru Victor Ponta în turul I, numărul de voturi pentru Klaus Iohannis a scăzut cu 1,007% în turul doi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Econometrie.docx