Econometrie - Județul Vrancea

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 3219
Mărime: 967.77KB (arhivat)
Publicat de: Bianca S.
Puncte necesare: 7
Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Cuprins

  1. 1. Scurtă descriere a judetului Vrancea
  2. Organizare teritorială
  3. Elemente de relief
  4. Elemente de demografie
  5. Importanța culturală
  6. Elemente de natură economică
  7. 2. Scurtă descriere a variabilelor primite
  8. Definiție, conținut
  9. Evoluție pe perioada 1995-2013
  10. Menționarea a 3-5 studii naționale și internaționale
  11. 3. Elaborarea a trei modele de regresie folosind Eviews
  12. Modelul A folosind datele nominale
  13. Modelul B folosind datele reale
  14. Modelul C folosind un model de tip Cobb-Douglas pe date reale
  15. 4. Metodologia Box-Jenkins

Extras din proiect

Scurtă descriere a județului Vrancea

Vrancea este un județ situat în sud-estul României. Are o suprafață de 4863 km², iar reședința este municipiul Focșani. Județul Vrancea este situat la granița dintre regiunile istorice Moldova și Muntenia, care erau despărțite de râul Milcov și se învecinează cu județele: Bacău la nord, Vaslui la nord-est, Galaţi la est, Brăila la sud-est, Buzău către sud, Covasna la vest.

Relieful este dispus în trepte dispre vest spre est și cuprinde munții Vrancei(cu depresiunile intramontane Greșu și Lepșa), Dealurile Subcarpatice și Câmpia Siretului Inferior, mărginită la nord-est de Podișul Moldovei(Colinele Tutovei) și la sud-est de Câmpia Râmnicului.

Din punct de vedere al suprafeţei, judeţul Vrancea ocupă locul 30 printre judeţele României, iar din punct de vedere al populaţiei este pe locul 26, având o populație de 323.080 locuitori și o densitate de 66,5 locuitori/km². Trendul sporului natural din județul Vrancea este unul descrescător și negativ, potrivit Insitutului Național de Statistică. În luna iulie 2011 s-au născut 312 copii, cu 11 mai mulți decât în luna iunie. Numărul persoanelor care au decedat în luna iulie a fost de 345, cu 5 decedați mai mulți decât în luna iunie. Excedentul numărului decedaților față de cel al născuților-vii a determinat scăderea numărului populației în luna iulie cu 33 de persoane.În luna iunie numărul populației a scăzut cu 39 de persoane.

În ceea ce privește importanța culturală, sculptorul Cristea Florin este un nume de referință, care face cinste județului Vrancea. Sculptorul s-a născut pe 22 decembrie 1962. Cristea Florin a studiat trei ani la Şcoala Populară de Arte din Focşani, a expus picturile sale în mai multe ţări europene şi are la activ 23 de ani de creaţie în lemn. Artistul a lucrat cu lemn începând cu 1992 şi iubeşte să facă asta. Toate sculpturile sale au păstrat culoarea naturală a lemnului. Au fost tratate cu ulei, dar nu au fost vopsite. Lemnul a fost sculptat cu dalta şi la o privire mai atentă, se poate observa rafinamentul şi atenţia la detalii pe care artistul le-a acordat lucrărilor sale. Urmele de daltă lăsate în lemn sunt cu siguranţă făcute manual, nu de maşinării, ceea ce oferă autenticitate tuturor lucrărilor lui Cristea. El a creat numeroase lucrări care au fost expuse atăt naţional, cat şi internaţional. Cristea Florin trăieşte şi lucrează în comuna Vizantea, judeţul Vrancea, Romania, este însurat și are o fiică.

În privința elementelor de natură economică, evoluţia numărului de şomeri din judeţul Vrancea reflectă situaţia macroeconomică: în perioada premergătoare crizei economice numărul şomerilor a scăzut, după care a crescut brusc în anul 2009. Începând cu anul 2011, numărul de şomeri a înregistrat o tendinţă de scădere, după care de uşoară creştere până în anul 2013. Dinamica structurii pe sexe pune în evidenţă ponderea semnificativ mai mare a bărbaţilor în totalul şomerilor înregistraţi la nivelul judeţului Vrancea, comparativ cu femeile. Dinamica structurii pe niveluri de pregătire pune în evidenţă ponderea semnificativ mai mare a şomerilor cu nivel de pregătire scăzut (studii primare, gimnaziale şi profesionale), comparativ cu şomerii care au un nivel de pregătire mediu sau ridicat. Între anii 2005- 2013 ponderea şomerilor cu nivel scăzut de educaţie în total şomeri ai judeţului a scăzut, în timp ce ponderile celor cu studii medii şi superioare au crescut. În anul 2013, rata şomajului în judeţul Vrancea a fost de 5,9%, mai mică cu 0,8 pp. decât cea de la nivelul regiunii Sud-Est. În anul 2000, rata şomajului în judeţul Vrancea era de 6,1%, cu 5,3 pp. mai mică faţă de rata şomajului de la nivelul regiunii. Anul 2007 reprezintă anul cu cel mai mic nivel al ratei şomajului, iar anii 2009 şi 2010 reprezintă anii cu cele mai mari valori. Rata şomajului a scăzut până în anul 2007, iar din anul 2008 a început să crească iar.

Conform unui clasament facut de ziarul Financiar cu privire la câștigurile salariale din România, Vrancea se află la coada clasamentului ca și câștiguri. Într-un judeţ care avea aproximativ 110.000 de salariaţi în 1989, astăzi în Vrancea mai supravieţuiesc 41630 de angajaţi cu forme legale. Dintre aceştia, 18.884 câştigă lunar sub 975 de lei brut, adică salariul minim pe ţară, în vreme ce 22518 angajaţi primesc retribuţii cuprinse între salariul minim şi cel mediu, care este de 2415 lei brut. Mai sunt alţi 2059 de vrânceni care au salarii cuprinse între 2415 lei şi 5000 de lei/lună, iar 228 de salariați depășesc prin câștiguri 5000 de lei/lună.

Scurtă descriere a variabilelor primite

Definiție

Produsul intern brut –reprezintă valoarea de piață a producției de bunuri materiale și servicii finale create în decursul unei perioade de timp de agenții economici care își desfășoară activitatea în interiorul țării.

Conținut

PIB=C+G+I+(Exp-Imp)

Unde :

C=consum privat

G=cheltuieli guvernamentale

I=investiții

Exp=export

Imp=import

Caracterizarea variabilei, utilizând indicatorii de dinamică

Preview document

Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 1
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 2
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 3
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 4
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 5
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 6
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 7
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 8
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 9
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 10
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 11
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 12
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 13
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 14
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 15
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 16
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 17
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 18
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 19
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 20
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 21
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 22
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 23
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 24
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 25
Econometrie - Județul Vrancea - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Econometrie - Judetul Vrancea.docx

Ai nevoie de altceva?