Economia de Piață

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 105 în total
Cuvinte : 26193
Mărime: 202.36KB (arhivat)
Publicat de: Corvin Murariu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Fenomen

Extras din proiect

CUVÂNT ÎNAINTE

Având în vedere contextul creat în economia româneasca după decembrie 1989, şi anume trecerea la economia de piaţă, întreprinderile au fost nevoite să se adapteze la noile condiţii.

Acestea vizau dispariţia pieţelor tradiţionale din cadrul CAER-ului, posibilitatea exportului pe pieţele occidentale, concurenţa mult mai acerbă decât înainte.

Întreprinderile româneşti au fost create în condiţiile în care se dorea obţinerea economiilor de scală. Majoritatea acestora lucrau în regim de lucru cu trei schimburi, săptămâna de lucru avea şapte sau şase zile lucrătoare, iar utilajele erau invechite.

De asemenea, pe noile pieţe produsele cerute erau diferite, mai ales din punct de vedere al diversităţii şi al calităţii. Pentru a putea vinde, întreprinderile trebuiau să îşi adapteze capacităţile de producţie la aceste cerinţe, deci să se restructureze.

Restructurarea implica atat schimbarea modului de conducere a întreprinderilor cât şi tehnologiile de fabricaţie ale acestora, deoarece în aproape toate cazurile, acestea erau mult sub nivelul celor utilizate de concurenţi.

I.1.RESTRUCTURAREA SOCIETĂŢILOR COMERCIALE

Restructurarea proprietăţii – vizeaza promovarea pluralismului formelor de proprietate, reducerea ponderii sectorului de stat şi creşterea proporţiei sectorului privat. Acest proces are loc atât ca urmare a privatizării, societăţile comerciale cu capital majoritar de stat, cât şi prin crearea unor noi întreprinderi cu capital privat sau mixt.

O concepţie unitară şi echilibrată cu privire la restructurarea proprietăţii trebuie să ţină seama de cele două fluxuri importante care impun nevoia de amortizare. Privatizarea reprezintă calea principală de restructurare a proprietăţii, având în vedere ponderea ridicată deţinută de sectorul de stat, îndeosebi în industrie.

Restructurarea proprietăţilor contribuie la stimularea iniţiativei, îmbunătăţirea calităţii managementului, întărirea cointeresării şi disciplinei în muncă, valorificarea superioară a resurselor, ridicarea calităţii produselor, productivităţii muncii şi a rentabilităţii, sporirea eforturilor de acumulare şi investiţii la nivelul întreprinderilor. Privatizarea poate şi trebuie să contribuie, de asemenea, la diminuarea proporţiei populaţiei sărace şi la creşterea treptată a ponderii categoriilor sociale mijlocii, ceea ce va constitui garanţia stabilităţii sociale şi formării unei societăţi moderne.

Privatizarea societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat trebuie însă să aibă la bază promovarea unor metode riguroase de evaluare a patrimoniului şi forme echitabile de transfer a bunurilor publice în sectorul privat. Acest transfer trebuie realizat pe baza unor criterii de eficienţă economice, sociale şi ecologice. Prin privatizare se pot crea resurse pentru restructurare, ceea ce ar duce la recapitalizarea întreprinderilor şi atragerea de investitori străini. Privatizarea este influenţată la rândul său, de restructurarea cadrului juridic şi instituţional, de restructurarea managerială, organizatorică şi mai ales tehnologică.

Întârzierea procesului de privatizare determină prelungirea procesului de restructurare tehnologică, precum şi adâncirea decalajelor tehnico – economice faţă de întreprinderile din ţările cu economie de piaţă modernă cu care întreprinderile româneşti trebuie să concureze pe piaţa mondială. Dar, dezvoltarea producţiei şi sporirea efectelor economice depinde şi de crearea de noi întreprinderi particulare, care reprezintă o altă componentă de bază a restructurării proprietăţii.

Înfiinţarea de întreprinderi private noi – îndeosebi IMM-uri – furnizează demonopolizarea şi formarea mediului concurenţial, diversificarea şi elasticizarea producţiei, calitatea şi productivitatea muncii şi obţinerea unei eficienţe economice sporite.

Creşterea numărului întreprinderilor private şi, mai ales, desfăşurarea unei activităţi eficienţe a acestora, implică perfecţionarea actualului sistem de avantaje şi facilităţi oferite întreprinzătorilor: se are în vedere crearea unui mediu economic favorizant, sprijinirea financiară, înlesnirea accesului la credite, facilitarea transferurilor de tehnologie, pregătirea profesională a forţei de muncă, etc.

O atenţie deosebită trebuie acordată realizării unui cadru de conlucrare a sectorului public cu cel privat care să favorizeze procesele de adaptare tehnologică şi funcţională la cerinţele etapei în care se găseşte economia românească.

Restructurarea tehnologică – sau retehnologizarea are un rol fundamental în cadrul întregului proces de modernizare a structurii economiei româneşti. Ea poate şi trebuie să contribuie la ridicarea calităţii produselor, la reducerea consumurilor materiale şi energetice, la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, la sporirea productivităţii muncii şi a rentabilităţii, la menţinerea pieţelor tradiţionale şi la pătrunderea pe noi pieţe.

Retehnologizarea economiei şi, în special a industriei, desemnează un proces amplu şi complex de modificare a actualelor structuri tehnice şi tehnologice, în consens cu necesitatea apropierii de niveluri mondiale şi înscrisă în tendinţele fireşti ale ştiinţei şi tehnicii.

În 1989, nivelul dotării tehnice a economiei româneşti era diferenţiat. Existau atât domenii care dispuneau de un nivel ce putea fi considerat satisfăcător, cât şi subramuri ale căror maşini şi utilaje erau puternic depreciate atât economic, cât şi moral. Această situaţie a fost determinată, în cea mai mare parte, de politica importurilor de materie primă, combustibili, energie, neglijând aproape complet importurile de completări şi modernizări de maşini şi utilaje.

Preview document

Economia de Piață - Pagina 1
Economia de Piață - Pagina 2
Economia de Piață - Pagina 3
Economia de Piață - Pagina 4
Economia de Piață - Pagina 5
Economia de Piață - Pagina 6
Economia de Piață - Pagina 7
Economia de Piață - Pagina 8
Economia de Piață - Pagina 9
Economia de Piață - Pagina 10
Economia de Piață - Pagina 11
Economia de Piață - Pagina 12
Economia de Piață - Pagina 13
Economia de Piață - Pagina 14
Economia de Piață - Pagina 15
Economia de Piață - Pagina 16
Economia de Piață - Pagina 17
Economia de Piață - Pagina 18
Economia de Piață - Pagina 19
Economia de Piață - Pagina 20
Economia de Piață - Pagina 21
Economia de Piață - Pagina 22
Economia de Piață - Pagina 23
Economia de Piață - Pagina 24
Economia de Piață - Pagina 25
Economia de Piață - Pagina 26
Economia de Piață - Pagina 27
Economia de Piață - Pagina 28
Economia de Piață - Pagina 29
Economia de Piață - Pagina 30
Economia de Piață - Pagina 31
Economia de Piață - Pagina 32
Economia de Piață - Pagina 33
Economia de Piață - Pagina 34
Economia de Piață - Pagina 35
Economia de Piață - Pagina 36
Economia de Piață - Pagina 37
Economia de Piață - Pagina 38
Economia de Piață - Pagina 39
Economia de Piață - Pagina 40
Economia de Piață - Pagina 41
Economia de Piață - Pagina 42
Economia de Piață - Pagina 43
Economia de Piață - Pagina 44
Economia de Piață - Pagina 45
Economia de Piață - Pagina 46
Economia de Piață - Pagina 47
Economia de Piață - Pagina 48
Economia de Piață - Pagina 49
Economia de Piață - Pagina 50
Economia de Piață - Pagina 51
Economia de Piață - Pagina 52
Economia de Piață - Pagina 53
Economia de Piață - Pagina 54
Economia de Piață - Pagina 55
Economia de Piață - Pagina 56
Economia de Piață - Pagina 57
Economia de Piață - Pagina 58
Economia de Piață - Pagina 59
Economia de Piață - Pagina 60
Economia de Piață - Pagina 61
Economia de Piață - Pagina 62
Economia de Piață - Pagina 63
Economia de Piață - Pagina 64
Economia de Piață - Pagina 65
Economia de Piață - Pagina 66
Economia de Piață - Pagina 67
Economia de Piață - Pagina 68
Economia de Piață - Pagina 69
Economia de Piață - Pagina 70
Economia de Piață - Pagina 71
Economia de Piață - Pagina 72
Economia de Piață - Pagina 73
Economia de Piață - Pagina 74
Economia de Piață - Pagina 75
Economia de Piață - Pagina 76
Economia de Piață - Pagina 77
Economia de Piață - Pagina 78
Economia de Piață - Pagina 79
Economia de Piață - Pagina 80
Economia de Piață - Pagina 81
Economia de Piață - Pagina 82
Economia de Piață - Pagina 83
Economia de Piață - Pagina 84
Economia de Piață - Pagina 85
Economia de Piață - Pagina 86
Economia de Piață - Pagina 87
Economia de Piață - Pagina 88
Economia de Piață - Pagina 89
Economia de Piață - Pagina 90
Economia de Piață - Pagina 91
Economia de Piață - Pagina 92
Economia de Piață - Pagina 93
Economia de Piață - Pagina 94
Economia de Piață - Pagina 95
Economia de Piață - Pagina 96
Economia de Piață - Pagina 97
Economia de Piață - Pagina 98
Economia de Piață - Pagina 99
Economia de Piață - Pagina 100
Economia de Piață - Pagina 101
Economia de Piață - Pagina 102
Economia de Piață - Pagina 103
Economia de Piață - Pagina 104
Economia de Piață - Pagina 105

Conținut arhivă zip

  • Economia de Piata.doc

Te-ar putea interesa și

Economia de piața contemporană - clasificare și tipologii

Introducere Ştiinţa economică s-a constituit din controverse. Economiştii nu s-au pus uşor de acord şi nici nu s-au înţeles întotdeauna perfect....

Filosofiile FMI

INTRODUCERE Odata cu destramarea comunismului, o serie de tari se gaseau în fata unor noi perspective, în cautarea unei noi identitati economice,...

Rolul concurenței în economia de piață

INTRODUCERE Succesul organizaţiilor contemporane, indiferent de natura şi mărimea lor, îşi are sorginta în calitatea strategiilor pe care le...

Orientări bancare contemporane

Cap. 1.Restructurarea sistemului bancar in perioada de tranzitie la economia de piata Reforma Reforma financiar-bancară asigură înlăturarea...

Economia de Piață

În lume există în prezent o mare varietate de tipuri specifice de organizare şi reglare a activităţii economice,dar sistemul economiei de piaţă a...

Relația Banca Centrală - bănci comerciale în contextul economiei de piață

Capitolul 1. Sistemul bancar român în economia de piata 1.1. Restructurarea sistemului bancar român în perioada de tranzitie la economia de piata...

Economia de piață

I. Introducere Satisfacerea nevoilor umane s-a realizat, de-a lungul timpului, pe două căi distincte: • fie din producţia proprie prin...

Tipuri ale economiei de piață

CAPITOLUL 1 ECONOMIA DE PIAŢĂ Economia de piaţă reprezintă acel mod de organizare şi funcţionare a activităţii economice în care raportul dintre...

Ai nevoie de altceva?