Economie Europeana - Cazul Irlandei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Economie Europeana - Cazul Irlandei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

I. Actori Internationali
1. Scurt istoric . pag 2
2. Lupta Irlandei pentru integrarea in economia centrala . pag 3
3. Strategia Irlandei in CEE si UE . pag 3
4. Uniunea Monetara Europeana . pag 4
5. Autoritatea Irlandeza Pentru Dezvoltarea Industriala (IDA) . pag 4
II. Economia
1. PIB-ul . . pag 5
2. Agricultura . pag 6
3. Comertul extern . pag 7
4. Schimburi economice majore . pag 9
III. Populatia
1. Piata muncii . pag 11
2. Rata somajului . pag 12
3. Programe pentru piata muncii . pag 13
3. 1. Educatia si training-ul . pag 14
4. Schimbarea populatiei si imigrarea . pag 14
IV. Comparatie cu Romania . pag 15

Extras din document

Integrarea Irlandei in uniunea europeana

I. ACTORI INTERNATIONALI

I. 1. Scurt istoric

Irlanda s-a alaturat Comunitatii Economice Europene in 1973, cand era considerata doar o tara mica, la granite dintre lumea europeana si cea americana. De atunci ea a ajuns sa evolueze intr-un membru prosper al Uniunii Europene. Aceasta transformare e marcata de investitii si comert international intens, cresterea numarului de angajari si un nivel mai bun de trai. Toate acestea nu se datoareaza doar aderarii la Uniunea Europeana, dar statul de membru i-a adus multe oportunitati si provocari, devenind unul dintre factorii care au contribuit major la progresul economic si social al Irlandei.

Dimiensiunea totala a insulei Irlanda este 84,421 km2, din care jurisdictia Replubicii Irlandei cuprinde 70,282 km2 si cea a Marii Britanii de 14,139 km2 in Irlanda de Nord. Numarul populatiei este de 3,9 milioane, respectiv 1,5 milioane locuitori.

Irlanda a infatisat caracteristiciile unei economii coloniale pana in 1970. Din 1600 diferite strategii ale colonizarii au dus la crearea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei (1800). Aceasta a dus la deindustrializare pe scare larga. Irlanda a suferit ultima mare foamete in Europa (1845-1848). Dupa o rascoala esuata (1916) si un razboi de independenta victorios (1919-1921), Irlanda si-a castigat independenta odata cu crearea unui stat liber in sud in timp ce nordul a rams parte din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (1922). Sudul a devenit Republica Irlandei (Rol) si statul a ramas intr-o situatie economica clasica neo-coloniala. La intrarea in CEE (1973), aproximativ 50% din exporturile Irlandei erau directionate catre Marea Britanie. Deschiderea catre economia globala si reducerea dependentei de Anglia a fost un pas psihologic; procentajul exporturilor Irlandeze catre destinatii nonengleze a crescut de la 45% la 76%. Pana in anii 50 Irlanda a incercat politici economice protectioniste, care nu au avut success (fortand Irlanda sa ramana o structura economica periferica pana in anii ‘60). Ca pregatire pentru aderarea la CEE, in 1965 ea a semnat un accord de comert anglo-irlandez in 1965.

I. 2. Lupta Irlandei pentru integrarea in economia centrala

Republica s-a alaturat CEE in 1973 ca economie periferica in relatie cu economiile de pe continent si pana in anii ’90 a devenit cea mai dinamica economie a Europei, inregistrand o rata a cresterii de 3 ori mai mare decat media europeana. Pana in 2001, nivelul de crestere al PIB-ului Irlandei a deposit rata UE cu un factor 4 si rata OCDE cu un factor 3. Cu toate acestea, PIB-ul depaseste PNB-ul cu aproximativ 20%, astfel PNB/standardul de viata ar trebui sa se uniformizeze cu Uniunea Europeana pana in 2005 si sa-l depaseasca pana in 2010. O astfel de schimbare in economie „se datoreaza in mare parte aderarii la Uniunea Europeana, dar si datorita unei convergente de facotri in Irlanda. Experientele UE in alte state cu economie periferica ca Portugalia sau Grecia, desi au utilizat politici si fonduri UE similare, au fost diferite de cazul Irlandei” .

In lupta de a reduce disparitatile intre economia centrala si cea periferica si implementarea subsidiaritatii in UE si Irlanda, fondurile UE (in special fondurile structurale si de coeziune) erau importante si FDI (Investitii Straine Directe) a avut un impact major legat de schimbarea comportamentului local al companiilor transnationale. O forta de munca priceputa si adaptarea la industrii hi-tech a fost alimentata de investitiile statului in educatie, antrenare si inovatie tehnologica. Aceasta a coincis cu revolutia globala in tehnologie si E-comert. Politici guvernamentale pragmatice si inovative au fost ajutate de o abordare de tip parteneriat social, impicand guvernul, uniuni de comert si ONG-uri. Aceasta revolutie economica in Irlanda a fost facilitata de schimbari demografice si o forta de munca tanara datorita exploziei natalitatii din anii ’70. Deschiderea catre comertul international in bunuri si servicii si catre noi idei a fost evidenta. Dinamismul a fost reflectat in sfera culturala care a avut un efect energizant asupra turismului.

I. 3. Strategia Irlandei in CEE si UE

Recunoasterea unor performante economice mici si bariere birocratice pentru o piata unica erau simtite; si nevoia de intarire economica si politica a Comunitatii Europene solicita armonizarea legislatiilor nationale. In timpul presedentiei irlandeze in 1984, sensibilitatea fata de interesele nationale a fost balansata cu un program strict pentru rezolvarea problemelor. Comitetlul irlandez a furnizat schimbarile institutionale prezentate in Actul Unic ce a revitalizat sistemul de luare al decizilor in Uniunea Europeana.

Transferurile financiare din Uniunea Europeana catre Irlanda au fost importante in dezvoltarea infrastructurii si agriculturii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Europeana - Cazul Irlandei.doc

Alte informatii

cazul economic de succes al Irlandei SCOALA NATIOANLA DE STUDII POLITICE SI ADMINISTRATIVE - ADMINISTRATIE EUROPEANA -