Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice

Proiect
8.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7126
Mărime: 67.55KB (arhivat)
Publicat de: Mircea Rus
Puncte necesare: 0
UNIVERSITATEA “DUNĂREA DE JOS” GALAŢI, FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA: ADMINISTRAREA AFACERILOR INTERNAŢIONALE

Cuprins

  1. Concepte teoretice Comerţ exterior- Creştere Economică
  2. Funcţiile comerţului – expresii ale rolului său în procesul creşterii economice durabile
  3. Modelul lui Corden
  4. Efectele comerţului exterior asupra creşterii economice studiu de caz
  5. Concluzii
  6. Bibliografie

Extras din proiect

Concepte teoretice

Comerţ exterior- Creştere Economică

În condiţiile economiei mondiale actuale, dezvoltarea oricărui stat nu se poate baza exclusiv pe resursele interne şi pe rezultatele economiei naţionale.

Creşterea economică a oricărei ţări este rezultatul acţiuni conjugate a două categorii de factori: interni şi externi. Cei interni, legaţi de eforturile pe care le face fiecare popor pentru a-şi dezvolta economia, au un rol determinant. Cei externi, legaţi de participarea ţărilor la circuitul economic mondial influenţează creşterea economică în mod nemijlocit, prin intermediul factorilor interni multiplicându-le sau diminuându-le forţa.

Printre factorii externi, un rol deosebit de important şi în continuă creştere are comerţul exterior. Influenţa acestui factor asupra creşterii economice se exercită sub mai multe forme.

În primul rând, comerţul exterior asigură înfăptuirea realizării produsului social chiar în condiţiile în care structura cererii diferă de structura ofertei.

Se ştie că asigurarea unei eficienţe a producţiei presupune un anumit volum minim al acesteia. Dacă acest volum depăşeşte capacitatea de absorbţie a pieţei interne, asigurarea unei producţii eficiente impune apelarea la piaţa externă. Pe de altă parte, anumite produse fie că nu pot fi obţinute în producţia internă fie că nu se justifică din punct de vedere economic a se obţine din producţia internă. Şi într-un caz şi în celălalt aceste produse se pot obţine numai de pe piaţa externă.

În al doilea rând, comerţul exterior determină sporirea sau diminuarea venitului naţional produs în exterior, în funcţie de raportul dintre valoarea naţională şi valoarea internaţională a mărfurilor care fac obiectul comerţului exterior. Prin activitatea de comerţ exterior se realizează schimbul de bunuri şi servicii pe piaţa internaţională şi se asigură participarea statelor la cooperarea economică internaţională.

În cadrul procesului complex de racordare a economiei naţionale la fluxurile economiei mondiale, un rol important îl are comerţul exterior, care în ultimele decenii a devenit, în condiţiile economiei de piaţă, unul dintre factorii determinanţi ai creşterii economice.

Abordarea unor probleme teoretice ale comerţului capătă în prezent pentru cercetarea ştiinţifică din lume un loc aparte, din cel puţin două considerente:

− Unul se referă la necesitatea reevaluării în procesul trecerii la economia de piaţă a rolului diferitelor ramuri economice – implicit şi al comerţului – şi a unor concepte cu care a operat ştiinţa economică în trecut, ţinând seamă de noile principii şi mecanisme ale organizării şi funcţionării vieţii economice. Aceste reevaluări devin baza restructurării economice, ca primă condiţie a instaurării unei economii de piaţă funcţionale.

− Al doilea considerent constă în necesitatea formulării unor idei legate de perspectivele comerţului din orice tara în condiţiile globalizării economiilor naţionale. Comerţul trebuie să manifeste capacitatea de a valorifica experienţa ţărilor avansate din punct de vedere economic, prin cercetarea condiţiilor specifice exercitării comerţului românesc şi a progresului tehnico-ştiinţific contemporan.

Evidenţierea rolului comerţului în creşterea economică impune o interpretare a funcţiilor sale în economie, a modului lor de manifestare în complexitatea actelor de schimb.

Funcţiile comerţului sunt prezentate deseori printr-o interpretare fenomenologică a universului de fapte care însoţesc actele de vânzare-cumpărare, respectiv prin cumpărarea mărfurilor de la furnizori, stocarea şi revânzarea lor în unităţile comerciale, studierea cererii de mărfuri a cumpărătorilor, promovarea pe piaţă a noilor produse etc. Acestea pot fi considerate o interpretare fenomenologică deoarece exprimă nemijlocit modul de manifestare a proceselor economice din sfera schimbului, laturile lor exterioare.

Analiza în profunzime a acestor activităţi conduce mijlocit la relevarea esenţei lor, a acelor însuşiri interioare care pun mult mai bine în evidenţă complexitatea faptică şi modul foarte variat de manifestare a relaţiilor de schimb.

Într-o asemenea interpretare funcţiile comerţului pot fi formulate prin următoarele expresii:

1. Realizarea sub formă bănească a valorii mărfurilor;

2. Corelarea producţiei cu consumul, a ofertei cu cererea de mărfuri şi asigurarea echilibrului economic;

3. Distribuţia comercială a produselor;

4. Înfăptuirea repartiţiei venitului naţional în economie;

Aceste funcţii, deşi prin delimitarea lor sunt într-un raport de coordonare, ele formează o unitate, implicându-se în ansamblul lor în manifestarea relaţiilor de schimb.

Funcţiile comerţului – expresii ale rolului său în procesul creşterii economice durabile.

Realizarea sub formă bănească a valorii mărfurilor, ca principală funcţie a comerţului, pune în evidenţă în modul cel mai expresiv contribuţia comerţului la creşterea economică. Prin vânzarea mărfurilor către comercianţi, producătorii îşi recuperează cheltuielile efectuate cu producerea mărfurilor, inclusiv profitul cuprins în preţul produselor şi pot reîncepe procesul de producţie pe scară lărgită.

Mărfurile pot fi realizate ca valori băneşti pe piaţă şi de producătorii înşişi, printr-o reţea proprie de comercializare. Preluarea de către comercianţi a acestui proces se face din raţiuni economice. Comerţul economiseşte atât capitalul utilizat în producţie, cu acea parte care ar trebui să fie destinată de producători circulaţiei, cât şi capitalul utilizat în circulaţie, comerciantul realizând cu acelaşi capital mărfurile mai multor producători, obţinute în perioade de producţie diferite.

Totodată, fiind un specialist în vânzarea mărfurilor, comerciantul reuşeşte să cunoască mai bine piaţa şi să creeze debuşee noilor produse, accelerând astfel viteza de rotaţie a capitalurilor şi deci un ritm superior creşterii economice.

Realizând mărfurile pe piaţă, comerţul face legătura economică dintre producţie şi consum, asigurând echilibrul dintre ele – condiţie a echilibrului economic general.

Producţia şi consumul trebuie să în mod obiectiv să fie în echilibru, relaţie impusă de raportul dual de cauză-efect în care se găsesc. Producţia este într-o primă relaţie cauza consumului, oferindu-i acestuia obiectul, bunurile prin care el se satisface. Într-o altă relaţie consumul devine cauza producţiei, oferindu-I acesteia subiectul, nevoile oamenilor pe care trebuie să le satisfacă.

Preview document

Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 1
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 2
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 3
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 4
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 5
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 6
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 7
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 8
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 9
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 10
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 11
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 12
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 13
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 14
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 15
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 16
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 17
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 18
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 19
Efectele Comerțului Exterior asupra Creșterii Economice - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Efectele Comertului Exterior asupra Cresterii Economice.doc

Alții au mai descărcat și

Neoclasicismul și Keynesianismul Monetar

INTRODUCERE “Toate economiile moderne sunt economii monetare” (Jean Marchal şi Jacques Lecaillon). Pornind de la aceastã afirmaţie peremptorie...

Beneficiile Economice și Sociale ale Transportului Rutier

CAP. 1. TRANSPORTURILE RUTIERE 1.1. Evoluţia transporturilor rutiere Transportul reprezinta un domeniu al activitatii social-economice prin care...

Locul și rolul întreprinderilor mici și mijlocii în economie

In structura economica a unei tari, existenta firmelor mici si mijlocii este absolut indispensabila; se stie ca ele au jucat dintotdeauna un rol...

Contribuția Scolii Neoclasice în Gândirea Economică

INTRODUCERE Prin cercetare, oamenii urmaresc sa-si sporeasca eficienta activitatilor desfasurate, sa se integreze tot mai benefic în mediul...

Salariul în Teoria și Practica Economică

1. C A P I T O L U L CONCEPTUL DE VENIT 1.1. Venitul element central al economiei de piaţă Producerea unui bun economic, presupune participarea...

Gândirea Economica Contemporana a lui John Maynaral Keynes

1. Introducere John Maynard Keynes (1883 –1946) a trăit între 1883-1946 (se naşte în anul în care moare Marx). Tatăl său a fost John Neville...

Problemele Structurale ale Economiei Românești

Introducere Europa ultimului deceniu al secolului trecut, cu transformarile ei politice, sociale si economice tulburatoare constituie un prilej...

Tendințe în Starea de Competitivitate a Economiei României

Introducere Competitivitatea unei naţiuni reprezintă capacitatea unei naţiuni de a crea şi menţine, prin politici adecvate, un mediu care să...

Te-ar putea interesa și

Rentabilitatea Firmei de Turism

Rentabilitatea firmei de turism 7 CAPITOLUL I ACTIVITATEA TURISTICA. ORGANIZAREA SI REGLEMENTAREA ACTIVITATII TURISTICE Turismul reprezinta un...

Teoria Comerțului Internațional

Cap.1 TEORIA CLASICĂ A COMERŢULUI INTERNAŢIONAL Privind retrospectiv evoluţia teoriei comerţului internaţional, bazele ei se regăsesc în lucrările...

Tendințe de dezvoltare a turismului în regiunea Emilia-Romagna, Italia

INTRODUCERE: Ofertarea şi prestarea de servicii cât mai complexe devin elemente esenţiale ale competitivităţii internaţionale şi îşi pun din ce în...

Internaționalizarea Sectorului serviciilor-factor al Creșterii și Dezvoltării Economice Contemporane

Introducere Creşterea rolului serviciilor în viata economica si sociala pe plan mondial, în special pentru tarile dezvoltate, a fost interpretata...

Comerțul Exterior

1. Comerţ exterior – definire, fundamentare, rol Comerţul exterior este o ramură distinctă a unei economii naţionale care cuprinde operaţiunile...

Raport Macroeconomic România

I. Raport pe Romania privind fluxurile comerciale si financiare Romania / Anii Import/ Bunuri, mil. $ Expor/ Bunuri, mil. $ Impor/ servicii...

Nevoia de o nouă paradigmă în teoria comerțului internațional

Aspecte introductive Primele încercări de analiză teoretică a comerţului exterior au fost întreprinse, conform istoriei, de reprezentanţii...

Binomul Comerț Exterior-dezvoltare Economică

Comerţul exterior poate fi privit ca un instrument de specializare şi dezvoltare economică a unei ţări. Ideea a fost afirmată încă de Adam Smith...

Ai nevoie de altceva?