Efectele Cotei Unice de Impozitare

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 18422
Mărime: 245.14KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE, BUCURESTI FACULTATEA DE MANAGEMENT - ADMINISTRATIE PUBLICA

Cuprins

  1. 1. CAPITOLUL 1 - IMPOZITELE 3
  2. 1.1. IMPOZITELE INDIRECTE 3
  3. 1.2. IMPOZITELE DIRECTE 3
  4. 1.3. CONTINUTUL SI ROLUL IMPOZITELOR 4
  5. 1.4. ELEMETELE IMPOZITULUI 5
  6. 1.5. PRINCIPIILE IMPUNERII 7
  7. 1.5.1. PRINCIPII DE ECHITATE FISCALA 8
  8. 1.5.2. PRINCIPII DE POLITICA FINANCIARA 9
  9. 1.5.3. PRINCIPII DE POLITICA ECONOMICA 11
  10. 1.5.4. PRINCIPIILE SOCIAL-POLITICE 11
  11. 1.6. ASEZAREA SI PERCEPEREA TAXELOR 12
  12. 1.6.1. STABILIREA OBIECTIVULUI IMPOZABIL 12
  13. 1.6.2. DETERMINAREA CUANTUMULUI IMPOZITULUI 13
  14. 1.6.3. PERCEPEREA IMPOZITELOR 14
  15. 2. CAPITOLUL 2 – IMPOZITELE PE PIETELE DIN EUROPA 14
  16. 3. CAPITOLUL 3 – COTA UNICA DE IMPOZITARE 16
  17. 3.1. COTA UNICA DE 16% 16
  18. 3.2. COTA UNICA DE IMPOZITARE – SOLUTIA PENTRU VIITORUL
  19. ECONOMIC AL UNUI STAT EUROPEAN 17
  20. 3.3. EFECTELE COTEI UNICE DE IMPOZITARE 19
  21. 3.3.1. AVANTAJELE COTEI UNICE DE IMPOZITARE 19
  22. 3.3.2. DEZAVANTAJELE COTEI UICE DE IMPOZITARE 27
  23. 3.4. EFECTELE COTEI UNICE DE IMPOZITARE ASUPRA VENITURILOR
  24. BUGETULUI 28
  25. 3.5. EFECTELE COTEI UNICE DE IMPOZITARE ASUPRA PIETEI MUNCII 31
  26. 4. CAPITOLUL 4 – PARADISUL FISCAL IN EUROPA 35
  27. 5. CAPITOLUL 5 – OPINIA SPECIALISTILOR 39
  28. 6. CAPITOLUL 6 – PREVIZIUNI PRIVIND COTA UNICA DE IMPOZITARE 41
  29. 7. BIBLIOGRAFIE 43

Extras din proiect

CAPITOLUL 1 - IMPOZITELE

Principalele instrumente de care dispune guvernul pentru a-si atinge scopurile sunt impozitele, cheltuielile, reglementarile si proprietate publica.

Guvernele cheltuiesc bani in mai multe scopuri si acei bani trebuie sa fie imprumutati sau colectati prin impozite noi si taxe. Lasam la o parte imprumutul deoarece acesta este doar o masura temporara. Pentru banii imprumutati se plateste dobanda si daca si aceasta este imprumutata datoria guvernamentala totala exploadeaza in cele din urma ajungand la proportii necontrolate.

Pe langa faptul ca taxele asigura incasarile necesare pentru a finanta toate activitatile guvernamentale, ele sunt de asemenea, folosite ca instrumente in sine pentru atingerea unor obiective. Ele pot fi folosite pentru a modifica stimulentele la care rectioneaza agentii care maximizeaza profitul si modifica distributia venitului.

1.1 IMPOZITE INDIRECTE

Impozitele sunt impartite in doua grupuri mari,in functie de cine este taxat:persoana sau tranzactia. Un impozit indirect se aplica pentru o tranzactie si este platita de un individ in virtutea faptului ca este implicat in acea tranzactie.Taxele de timbru asupra transferului de active de la un propietar la altul sunt taxe indirecte deoarece ele depind de activele care sunt transferate.Taxele de mostenire care depind de marimea averii transferate si nu de circumstantele beneficiarilor sunt de asemenea taxe indirecte.

Cea mai importanta taxa indirecta in lumea de astazi este aceea aplicata asupra produselor curente. Aceste taxe se numesc accize cand sunt aplicate producatorilor si taxe de vanzare cand sunt aplicate la vanzarea catre consumatorul final. Tarile Uniunii Europene aplica o taxa cuprinzatoare de acest tip pe toate tranzactiile, indiferent daca se refera la vanzarea cu amanuntul,en gross sau la nivelul producatorului, care se numeste taxa pe valoarea adaugata(TVA). Tva-ul este diferenta dintre valoarea pe care firma o obtine prin activitatile sale si valoarea factorilor pe care firma ii cumpara ca inputuri. TVA este o taxa indirecta deoarece ea depinde de valoarea a ceea ce este vandut sau cumparat, nu in functie de averea sau venitul vanzatorului sau al cumparatorului. Astfel, doi proiectanti(salariati in propria intreprindere), fiecare producand o valoare adugata de 50.000 euro in functie de proiectele produse si vandute, vor plati aceeasi TVA, chiar daca unul nu are nici o alta sursa de venit iar celalalt este bogat.

Impozitele indirecte pot fi aplicate in doua moduri fundamentale. Un impozit ad valorem este un procent din valoarea unei tranzactii asupra careia este aplicata. In Marea Britanie ea este de 17,5% pentru cele mai multe produse. O taxa specifica sau pe unitate de produs este o taxa exprimata in atatea pence pe unitate, independent de pretul acelei marfi. Taxele pentru cinema si teatru sau pentru fiecare litru de petrol, sau alcool si asupra fiecarui pachet de sunt toate specifice si sunt taxe indirecte.

1.2. IMPOZITE DIRECTE

Impozitele din al doilea mare grup se numesc impozite indirecte. Ele sunt impuse persoanelor si variaza in functie de statutul platitorului. Cel mai important impozit direct este impozitul pe venit. Impozitul pe venit pentru persoanele fizice se transfera uneori asupra venitului intregii gospodarii si alteori este separat pentru fiecare din gospodarie. El variaza cu dimensiunea sursei venitului platitorului si alte caracteristici, cum ar fi starea civila si daca are persoane in intretinere.

Fimele platesc si ele impozite pe venitul lor. Acestea sunt impozite directe atat in sensul legal, pentru ca societatea respectiva este o persoana in intelesul legii, cat si in sens economic, deoarece compania se afla in proprietatea actionarilor, asa incat un impozit impus companiei este un impozit impus asupra lor. O taxa pe cheltiieli- asa cum o cerea acum cativa ani, in Marea Britanie, Comisia Regala condusa de laureatul premiului Nobel, economistul James Meade- este de asemenea o taxa directa.Ea se bazeaza pe ce cheltuieste o persoana si nu ceea ce castiga, si contine exceptii care sunt specifice fiecarui platitor de taxe. O taxa pentru dreptul de vot, care este o taxa fixa platita de fiecare persoana este de asemenea, o taxa directa.

Este important din mai multe ratiuni sa se distinga ratele medii fata de ratele marginale ale impozitarii. Rata medie a impozitarii unei personae este impozitul total al acelei personae impartite la venitul sau. Rata marginala de impozitare este rata pe care o persoana trebuie sa o plateasca pentru fiecare noua unitate de venit.

Termenul general pentru relatia intre nivelul venitului si procentul din venit platit ca impozit este progresivitatea. Un impozit regresiv deduce un procent mai mic din venitul populatiei, pe masura ce venitul creste. Un impozit proportional deduce acelasi procent din venit. Taxele pe alimente, de exemplu, tind sa fie regresive deoarece proportia din venit care este cheltuita pe alimente tinde sa scada, pe masura ce venitul creste. Taxele pe bauturi alcoolice tind sa fie progresive deoarece proportia din venit cheltuita pe bauturi tind sa creasca cu venitul.

Progresivitatea poate fi definita pentru oricare impozit sau pentru sistemul de impozite in intregul sau. Diferitele impozite au diferite caracteristici. In mod inevitabil unele vor fi progresive si altele vor fi regresive. Impactul sistemului de impozite ca un intreg asupra grupurilor cu venit mare, mijlociu si mic este cel mai bine apreciat daca ne uitam la progresivitatea intregului set de taxe luate la un loc. De exemlu, impozitele pe venit sunt progresive in Marea Britanie ajungand la o rata marginala maxima de 40%. Sistemul general de impozitare este si el progresiv, dar cu mult mai redus comparativ cu impozitele pe venit. Acesta deoarece o mare parte din incasari provine din impozitele indirecte care sunt mult mai putin progresive decat impozitele pe venit. Aproape toate taxele pot sa afecteze cresterea prin modificarea stimulentelor: economisirea, munca sau riscul. Impozitul pe venit se aplica pe venitul castigat; taxele pe cheltuieli(cum ar fi TVA) se aplica numai pe aceea parte din venit care este cheltuit in consum

Preview document

Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 1
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 2
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 3
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 4
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 5
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 6
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 7
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 8
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 9
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 10
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 11
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 12
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 13
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 14
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 15
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 16
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 17
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 18
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 19
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 20
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 21
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 22
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 23
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 24
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 25
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 26
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 27
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 28
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 29
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 30
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 31
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 32
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 33
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 34
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 35
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 36
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 37
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 38
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 39
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 40
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 41
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 42
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 43
Efectele Cotei Unice de Impozitare - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Efectele Cotei Unice de Impozitare.doc

Alții au mai descărcat și

Deficitul Bugetar

Capitolul I Deficit bugetar actual 1.1 Deficit bugetar – concept, cauze, efecte Deficitul bugetar este considerat un fenomen cronic al...

Cota unică versus cota progresivă

INTRODUCERE Criza economică a desenat noi direcţii în ceea ce priveşte activitatea agenţilor economici; sunt stabilite noi linii de start şi...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

Cap 1. INTRODUCEREA COTEI UNICE DE IMPOZITARE Introducerea cotei unice, prezinta asa dupa cum se va vedea in cele ce urmeaza, un avantaj direct si...

Te-ar putea interesa și

Impozitul pe veniturile persoanelor fizice în România și statele UE

INTRODUCERE Timp de decenii sistemul de impozite al României a funcţionat şi s-a dezvoltat ca o componentă a modelului administrativ de conducere,...

Impozitarea Persoanelor Fizice

INTRODUCERE Fiind greu de imaginat o societate fără impozite , criticile la adresa fiscalităţii vizează în special efectele economice ale...

Sistemul Fiscal din România

Conceptul şi necesitatea fiscalităţii 1.1.Conceptul de fiscalitate Noţiunile privind «fiscalitatea», «sistemul fiscal» şi «fiscul» au apărut pe o...

Cota unică de impozitare versus cota progresivă de impozitare

CAP. 1: ANALIZA - ISTORICUL COTEI UNICE Cota unică de impozitare – denumită în literatura anglo-saxonă „flat tax“ – se referă la acelaşi nivel de...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

I. Impozitele 1. Impozitele – prezentare generala Caracteristici 1. au caracter obligatoriu, ceea ce presupune ca toate persoanele fizice şi/sau...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

O rata mai mica de impozitare conduce la fluidizarea fluxului financiar si creste dorinta cetatenilor de a-si plati taxele, dar impozitele scazute...

Efectele Cotei Unice de Impozitare România vs Slovacia

Efectele cotei unice de impozitare Capitolul 1 Aspecte teoretice 1.1 Impozitele La baza instituirii impozitelor stă necesitatea statului de a-şi...

Efectele Cotei Unice de Impozitare

Introducere La momentul introducerii cotei unice, sfârşitul anului 2004, guvernanţii explicau că principala raţiune de existenţă a acestui tip de...

Ai nevoie de altceva?