Efectele Poluarii Apelor cu Produse Petroliere

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Efectele Poluarii Apelor cu Produse Petroliere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. REZUMAT

Apa este un factor indispensabil vieţii. De aceea, în jurul surselor de apă s-a dezvoltat o doversitate de biocenoze şi chiar civilizaţia umană a fost atrasă de aceste zone. Corpul omenesc este alcătuit din mai mult de trei sferturi din apă. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, cantitatea de apă din organism scade.

Ca importanţă pentru viaţa omului, apa se situează pe locul doi, imediat după aer. Ca să existăm, avem nevoie de aer, apă, hrană, caldură şi lumină. Nimic nu poate fi conceput în economia planetei fără apă. Se pare că datorită consumului mare de apă, în curând populaţia globului v-a suferi de sete. În zilele noastre, apa este tot mai poluată. La robinete curge o apă din ce în ce mai murdară iar peştii mor în lacuri, mări şi oceane.

Am ales această temă deoarece poluarea cu petrol reprezintă o problemă deosebit de importantă şi greu de prevenit şi remediat. Aceasta afectează atât apele de suprafaţă cît şi cele subterane. În finalul proiectului am făcut şi câteva propuneri pentru reducerea poluării.

În prezent, acest gen de poluare este prezentă pretutindeni, neexistând decât puţine cursuri de apă care să nu fie afectate.

Pe zi ce trece simțim tot mai puternic poluarea. Aerul irespirabil, apele murdare, pământul nefertil și lista animalelor pe cale de dispariție, care se mărește simțitor în fiecare an, au efecte devastatoare asupra Pământului și implicit a omului.

Ecologiștii caută de zor soluții salvatoare, însă limita poluării a depășit deja gradul critic. Iar problema majoră se resimte în singurele surse de alimentare cu apă: oceanele. Oceanele ocupă peste 70% din suprafața Pământului, adăpostind un număr mare și o largă varietate de plante și specii de animale marine. De asemenea, ele alimentează cu apă potabilă întreaga planetă. În concluzie, oceanele sunt cea mai mare sursă de supraviețuire a tuturor viețuitoarelor, inclusiv a omului.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, activitățile umane excedentare au afectat negativ viața marină, prin poluare. Cele mai grave tipuri de poluare au fost înregistrate în urma acțiunilor precum: scurgeri de petrol, deversările deșeurilor industriale în apele oceanelor, a gunoaielor menajere și a materialelor toxice. Toate acestea au dus la sufocarea și îmbolnăvirea multor vietăți marine, multe dintre ele fiind acum pe cale de dispariție.

Petrolul este folosit în aproape toate domeniile, pentru că, cu siguranţă este cea mai importanta resursă naturală a Terrei. Oamenii de stiinţă au cautat altceva ce ar putea înlocui petrolul în viitor când toate resursele de petrol se vor epuiza. Dar, se pare că pentru moment acesta poate fi cel mai bine înlocuit de cărbune, dar chiar şi acesta nu este la fel de folositor.

Poluarea cu produse petroliere a apelor reprezintă în momentul de faţă, pentru numeroase ţări, o problemă deosebit de importantă şi dificil de prevenit şi remediat.

Intensificarea exploatărilor pentru depistarea de ţiţei, dezvoltarea sistemelor de extracţie şi prelucrare, transportul şi înmagazinarea acestuia, circulaţia fluvială a navelor, constituie numeroase cauze de poluare petrolifere a apelor.

2. ANALIZA SITUAŢIEI EXISTENTE

2.1. Prezentarea problemei

Petrolul este un amestec de hidrocarburi (hidrocarburi gazoase şi solide dizolvate în hidrocarburi lichide), care mai conţine şi diverşi compuşi, în proporţii mici, ca de exemplu: compuşi cu oxigen, cu sulf, cu azot şi diferite substanţe minerale.

Petrolul brut, numit şi ţiţei este un produs de natură organică, care se găseşte în pământ, formând zăcăminte. El este un lichid vâscos, a cărui culoare variază de la galben-verde până la negru, având reflexe colorate diferit. Mirosul petrolului este caracteristic şi este solubil în apă.

Hidrocarburile existente în petrol fac parte din următoarele clase: alcani, cicloalcani şi hidrocarburi aromatice.

- Alcanii intră în proporţia cea mai mare în petrol. Ei se găsesc mai ales în fracţiunile uşoare. Astfel, gazele de sondă sunt alcătuite aproape numai din alcani inferiori, care se găsesc amestecaţi în zăcământ.

- Cicloalcanii se găsesc de asemenea în proporţie mare. În petroluri există numai naftene.

Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Poluarii Apelor cu Produse Petroliere.docx