Eficienta Plantatiei de Zmeur

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Eficienta Plantatiei de Zmeur.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 36 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Stefan Gavril

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Capitolul 1 – Evolutia culturii.2
1.1.Importanta culturii.2
1.2.Particularitati de crestere si fructificare.3
1.3.Cerinte fata de factorii de mediu.5
1.4.Infiintarea plantatiei.6
1.5.Principalele soiuri de zmeur cultivate in Romania.7
1.6.Lucrari agrotehnice.10
1.7.Boli,daunatori si combatere.13
1.8.Recoltarea.15
Capitolul 2 – Factorii de productie.16
2.1.Fondul funciar.16
2.2.Productia medie.17
2.3.Pretul de vanzare.17
2.4.Pretul terenului in fct de renta.17
2.5.Venitul.18
Capitolul 3 – Organizarea fortei de munca.19
3.1.Forta de munca si caracteristici.19
3.2.Productivitatea muncii.23
Capitolul 4 – Capitalul. .25
4.1.Cheltuieli de productie.25
4.2.Cheltuieli totale la 1000 RON productie finala.28
4.3.Venitul total.28
Capitolul 5 – Eficienta economica.30
5.1.Profitul.30
5.2.Rata profitului.30
5.3.Costul de productie.30
5.4.Durata de recuperare a investitiilor.31
5.5.Coeficientul de eficienţă a investiţiei.31
5.6.Viteza de recuperare a investitiei.31
5.7.Marja bruta.32
5.8.Prag de rentabilitate.33
5.9.Marja de siguranta.33
Bibliografie.35

Extras din document

Capitolul 1 : Evolutia culturii

1.Importanta culturii

Zmeurul este un semiarbust valoros care creste spontan in tara noastra dar se si poate cultiva cu rezultate bune.

Datorita drajonarii puternice,zmeurul se poate folosi pentru a impiedica eroziunea solurilor de pe terenurile in panta.

Zmeurul este o planta cu vigoare redusa,foarte productive care poate fi cultivate atat in plantatiile comerciale cat si in gradinile populatiei.

Este o planta de zona mai Nordica si de altitudini mai mari.In zona de munte creste salbatic,pe suprafete relative intinse,formand asa numitele zmeurisuri de munte.Cea mai mare cantitate de zmeura din tara noastra provine din flora spontana,insa cantitatea ceruta atat pe piata interna cat si la export nu poate fi satisfacuta decat prin cultivarea unor suprafete mari cu aceasta specie.

Zmeura se consuma atat in stare proaspata, cat si prin congelare si industrializare.Se poate prelucra sub forma de dulceata,compot,gem,sirop,suc,lichior,vin,inghetata etc.Fructele si frunzele tinere se folosesc in industria farmaceutica.

Fructele sunt bogate in zaharuri(4,5-11%),acizi (1,15-2,3%),substante pectice (0,48-2,8%),vitamina C (19,36-31,88 mg %), provitamina A,vitaminele B, D si P.

2.Particularitati de crestere si fructificare

• Cresterea :

Partea superioara a zmeurului este reprezentata printr-un rizom (tulpina) din care pornesc radacini situate in sol la o adancime de 10 – 80 cm. In fiecare an , din mugurii de pe rizom apar lastari(drajoni) care devin tulpini roditoare. Drajonii traiesc la inceput pe seama plantei mama,iar dupa formarea radacinilor proprii devin independenti.

Partea aeriana: Zmeurul formeaza mai multe tulpini cu o inaltime de 1-1.5 m,cu o durata de viata de 2 ani.Tulpinile sunt cilindrice , egale ca grosime,drepte,cu varful arcuit,acoperite de ghimpi(inerme).Lastarii(cresterile laterale) in ambele cazuri nu exista ghimpi.Mugurii se formeaza la baza petiolului frunzei , in numar de 1-3 din care unul este principal iar restul secundari.

Din mugurele principal se formeaza un lastar,iar din cei secundariiau nastere rozete de frunze.

Florile sunt grupate in inflorescente cate(3-15) sunt hermaphrodite,autofertile si nectarifere.Florile apar in varful lastarilor formati din mugurii micsti sau de rod, asezati cate unul la un nod, pe tulpinile anuale. Sepalele sunt triunghiulare,lungi,verzi si cu marginea alba.Petalele sunt albe si cu varfurile rotunjite.

Inflorirea se produce la 50-60 de zile de la umflarea mugurelui de rod,incepand din varful lastarilor si coboara spre baza lastarului,avand o durata de 3-4 saptamani.

Fructul este o polidrupa , formata din mai multe drupeole asezate in jurul receptacolului sub forma de degetar.In momentul maturarii si recoltarii, acestea se desprind de receptacul, in locul lui ramanand un gol.

Samanta: In fiecare drupeola se afla cate o samanta mica , cu invelis seminal tare, dar subtire,ceea ce permite o germinare usoara.

• Fructificarea:

O planta de zmeur traieste 10-15 ani.O tulpina traieste 2 ani.In primul an dintr-un mugure vegetativ se formeaza un lastar pe care apar si se diferentiaza muguri de rod ce vor fructifica anul urmator(tulpina de anul 1 ).In primavera anului 2 , mugurii de rod pornesc in vegetatie si fructifica (tulpina de 2 ani) dupa care se usuca.Zmeurul porneste in vegetatie primavera spre sfarsitul lunii martie.Spre deosebire de alte specii , zmeurul infloreste mai tarziu , dupa jumatatea lunii mai in functie de temperatura si precipitatii. Datorita acestei insusiri biologice , zmeurul scapa de influenta negative a ingheturilor tarzii de primavara.In procesul polenizarii, soiurile zmeurului sunt autofertile.S-a constatat insa ca polenizarea cu pollen strain contribuie la obtinerea de productii mari si uniforme.De aceea este necesar ca intr-o plantatie soiurile sa alterneze in vederea asigurarii unei polenizari incrucisate.

Paralel cu cresterea lastarilor care dureaza pana la jumatate lunii iulie,are loc si cresterea fructelor care dureaza 30-35 de zile.Maturarea (coacerea) fructelor se esaloneaza pe o perioada de 25-30 de zile,in functie de soi.

O particularitate importanta a zmeurului cultivat este numarul de recolte ce se obtin intr-un an.Astfel, exista soiuri de zmeura neremontate(cu o recolta pe an in iunie-iulie) si soiuri de zmeur remontate (cu 2 recolte pe an ,prima in iunie-iulie,iar a doua in septembrie-octombrie,fructele din recolta a doua ajung la maturitate numai in zonele sudice si la altitudini mai mici).

Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta Plantatiei de Zmeur.doc