Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 4133
Mărime: 302.52KB (arhivat)
Publicat de: Ilona Păun
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iuliana Dobre
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI

Cuprins

  1. Cap.I Functia de previziune a managementului
  2. Cap.II Diagnosticul economico-financiar al exploataţiei agricole
  3. I.1. Prezentarea exploataţiei agricole
  4. I.2. Analiza potenţialului tehnico-productiv
  5. I.3. Analiza forţei de muncă
  6. I.4. Rezultatele economico-financiare
  7. I.5. Analiza SWOT
  8. I.6. Piaţa
  9. Cap.III. Elaborarea programului de producţie
  10. III.1. Prognozarea producţiilor medii
  11. III.2. Optimizarea structurii de producţie
  12. Cap.IV. Programul de comercializare
  13. Cap.V. Programul financiar

Extras din proiect

Cap I - Functia de previziune a managementului

A întrezări şi, eventual, a cuantifica evoluţia viitoare a unor fenomene de natură economico-socială, prezintă o importanţă deosebită pentru activitatea unei unităţi economice. În funcţie de acest lucru unitatea poate activa sau nu într-un anumit climat şi poate să obţină rezultate care săi asigure funcţionalitatea. Funcţia de previziune are în vedere un efort de gândire şi acţiune a managerilor în scopul de a identifica anticipativ problemele care vor interveni în activitatea unităţii, din interiorul şi/sau din afara ei. Cunoscute cu anticipaţie se creează, datorită timpului aflat la dispoziţie, posibilităţi mai mari de soluţionare a problemelor, de încercare de adaptare la evoluţia mediului în care funcţionează unitatea economică.

Planul de activitate al productiei vegetale in acest caz se concretizeaza in întreaga productie prevazuta a se obtine din cultura plantelor. În cazul unor unitati de dimensiuni mari, planul de activitate sau programul reprezinta o formalizare a ceea ce urmeaza sa se faca în domeniul respecti. Insa, in cele mai multe cazuri, programul se regaseste sub forma unor reprezentari mentale, fara a fi prins intr-un document, în memoria unui calculator etc.

Planul de activitate se bazeaza pe posibilitatile de obtinere si de crestere (daca exista cerere) a productiei vegetale, urmarindu-se si satisfacerea propriilor nevoi ale exploatatiei. Resursele se vor repartiza pe culturi în functie de solicitarile existente fata de fiecare cultura, carora li se adauga preturile previzibile ale produselor, cerintele rotatiei culturilor etc., elemente specifice procesului de asigurare a unei structuri optime a culturilor.

De asemenea, elaborarea programului are in vedere “Modul de folosinta al terenului”, care , în cazul societatilor comerciale agricole pe actiuni, al societatilor agricole etc., contine repartizarea terenului pe categorii de folosinta (arabil, vii, livezi, pasuni si fânete naturale), ca si posibilele modificari care vor interveni, în suprafata fiecareia, în perioada pentru care se elaboreaza programul de productie. Elaborarea programului de productie ia în considerare si alte elemente cu care acesta are legaturi directe si, în special, cu cele referitoare la asigurarea si a altor resurse necesare realizarii unui anumit nivel (prestabilit) al productiei de la fiecare cultura.

In elaborarea planului de activitate, un rol important revine, tehnologiilor culturilor (fiselor tehnologice). Acestea cuprind date tehnice si economice privind fiecare cultura. Astfel, în fise sunt trecute, în ordine cronologica, toate lucrarile ce se vor efectua la fiecare cultura atât cele mecanizate, cât si cele manuale, volumul si perioadele optime de executare si toate consumurile de factori (samânta, material de plantat, îngrasaminte si pesticide, alte materiale etc.), ceea ce permite stabilirea cheltuielilor totale directe ale culturii, iar, prin adaugare si a celor de interes comun si general, care revin acesteia, se prevede nivelul costului unitar de productie.

Previzionarea nivelului cheltuielilor si a costului unitar ne ajuta, în conditiile unor preturi de vânzare previzibile, la determinarea rezultatelor economice si financiare (venituri, cifra de afaceri, profit etc.). Acesti indicatori se sintetizeaza în bugetul de venituri si cheltuieli.

De asemenea, elaborarea programului de productie are în vedere si cunoasterea directiilor de valorificare a produselor, astfel explicandu-se relatia sa cu diversele componente (vanzare, marketing, promovare, etc.) ale unui fundamentat si cuprinzator plan de afaceri .

Cap II - Diagnosticul economico-financiar al exploataţiei agricole

II.1.Prezentarea exploataţiei agricole

Societatea agricolă S.C. FarmVest S.A. s-a constituit de către proprietarii de terenuri in anul 1995, in judetul Ialomita. Situata intr-o zona agricola cu unul din cele mai fertile soluri din regiune pentru cultura de cereale, aceasta societate beneficiaza de conditii optime de lucrare a solului si de recoltare.

Suprafata totala a societatii agricole este de 500 ha pe care se cultiva grau, porumb, floarea-soarelui, soia si cartofi. Societatea detine echipament agricol modern cu eficienta maxima si dispune de una din cele mai calificate echipe de management agricol din judetul Ialomita.

Societatea dispune de sedii pentru fermele vegetale, de baza tehnica ( utilaje agricole, magazii de depozitare a cerealelor,masini, tractoare) si de baza materiala (seminte, carburanti, pesticide, lubrifianti, ingrasaminte, piese de schimb).

In vederea cresterii dimensiunii, societatea va arendeza teren in conditiile legii 65/1998. Asociatii sunt persoane fizice, atat fosti proprietari de terenuri cat si mostenitori ai celor care au detinut pamant, beneficiari ai legii 18/1991 a fondului funciar.

Arendatorii sunt persoane fizice din zona care nu-si pot lucra pamantul din diferite motive.

Arendarea se face prin incheierea unui ontract de arendare conform legii 16/1994, legea arendarii si 65/1998 cu modificari la legea arendari iar plata arendei se poate face in produse sau in bani.

Suprafata societatii:

Nr crt Specificare UM Cantitate

1. Suprafata initiala ha 500

2. Membrii asociati pers 700

3. Suprafata adusa in folosinta ha

4. Suprafata ce va fi arendata ha 100

5. Total ha 600

II.2 Analiza potenţialului tehnico-productiv

ORGANIZAREA STRUCTURALA A SOCIETATII

Structura organizatorica a societatii agricole, de data recenta, raspunde obiecivelor strategice privind organizarea activitatilor de productie agricola.In cadrul organigramei se observa pe primul nivel ierarhic Adunarea Generala a Asociatilor iar pe urmatorul nivel ierarhic conducerea administrativ executiva fiind asigurata de manager cu atributii si raspunderi specifice postului. Subordonati managerelui general sunt directorul economic, directorul tehnic si compartimentul de merketing. Pe urmatorul nivel intalnim compartimentul ecoonomico-financiar subordonat directorului economic si compartimentul de productie subordonat directorului tehnic.Personalul salariat are intocmita fisa postului in baza careia isi desfasoara activitatea la fiecare loc de munca(ferma, sector, compartiment functional). Forta de munca de care dispune societatea agricola este formata din muncitori permanenti si din asociatii care doresc sa participe la procesul de munca.

Preview document

Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 1
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 2
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 3
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 4
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 5
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 6
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 7
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 8
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 9
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 10
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 11
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 12
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 13
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 14
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 15
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 16
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 17
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 18
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 19
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 20
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 21
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 22
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 23
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 24
Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatație Agricola - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Elaborarea Programului de Productie intr-o Exploatatie Agricola.doc

Alții au mai descărcat și

Marketingul mărcii - brand audit - Lipton

Marca Lipton este este cea mai cunoscuta marca de Ice Tea pe plan mondial.La nivelul tarii noastre marca Lipton Ice Tea este unul din cele trei...

Livada de nuci Nutsprod

1. Sumar Propunem spre analiza o afacere in domeniul cultivarii fructelor, nucilor, a plantelor pentru bauturi si mirodenii (cod CAEN: 0113)....

Internaționalizarea firmei

CAP 1.ALEGEREA PRODUSULUI 1.1 Scurt istoric Vinia Iasi a fost infiintata in 1950, fiind o companie romana cu capital privat 100%, avand ca...

Auditul proiectelor de dezvoltare regională și rurală

Firma se numește AGROMC S.R.L., are sediul în Comuna Pantelimon, Județul Ilfov, Strada Nicolae Bălcescu, nr. 23, România, a fost inregistrata la...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Elaborarea Programului de Producție într-o Exploatație Agricolă

Capitolul I Funcţia de previziune a managementului Elemene generale A întrezări şi, eventual, a cuantifica evoluţia viitoare a unor fenomene de...

Elaborarea programului de producție într-o exploatație agricolă

Capitolul 1 Functia de previziune a managementului Managementul unei unitati economice graviteaza in jurul unor activitati pe care trebuie sa le...

Elaborarea programului de producție într-o exploatație agricolă

Functia de previziune A prevede inseamna a te pregati azi pentru ceea ce vei face maine. Este activitatea prin care rational, constient, toti...

Elaborarea Programului de Producție într-o Exploatație Agricolă

I.Funcţia de previziune Funcţia de previziune are în vedere un efort de gândire şi acţiune a managerilor în scopul de a identifica anticipativ...

Elaborarea Programului de Producție într-o Exploatație Agricolă

CAPITOLUL I Funcţia de previziune Funcţia de previziune are în vedere un efort de gândire şi acţiune a managerilor în scopul de a identifica...

Elaborarea unui plan de afaceri pentru o societate agricolă

A. Fundamentarea economica a planului de afaceri intr-o exploatatie agricola 1. Necesitatea planului de afaceri Planul de afaceri se refera fie...

Elaborarea programului de producție într-o exploatație agricolă

Capitolul 1 Functia de previziune a managementului Funcţia de previziune constă în ansamblul proceselor de muncă prin intermediul cărora se...

Elaborarea programului de producție într-o exploatație agricolă

Cap1. PROGRAMUL DE PRODUCTIE- COMPONENTA A PLANULUI DE AFACERI PROGRAMUL DE PRODUCTIE Programul de productie, respectiv produsele care se obtin,...

Ai nevoie de altceva?