Ergonomia Locului de Muncă

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 13814
Mărime: 68.82KB (arhivat)
Publicat de: Radu N.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ciobotea Viorica

Extras din proiect

Argument

Abordarea ergonomică a activităţiilor este o sferă destul de nouă de cercetare, cu mari perspective în creşterea calităţii muncii. Toate traseele participării eficiente se întâlnesc în relaţia, incă suficient adâncită, dintre caracteristicile cadrului şi efectele oricărui tip de implicare. Astăzi pare uşor de înţeles că omul modern trebuie ajutat să obţină performanţe printr-o perfectă integrare a elementelor care condiţionează performanţa, la nivel general şi specific. Dar, de la înţelegerea acestor determinări până la găsirea soluţiilor, în cadrul fiecărui tip de activitate, al fiecărei organizaţii, de la construcţia cadrului până la funcţionarea ergonomică a tuturor componentelor lui sunt distanţe greu de străbătut. De altfel, ergonomia este astăzi un concept complex, care a depăşit în conţinut sfera iniţială, caracterizată prin intenţia normării raţionale a activităţiilor. Dimensiunea ergonomică are în vedere o zonă intens calitativă, urmăreşte toate tipurile de corelări, din perspectiva unuia sau mai multor factori motori. Ergonomia s-a dezvoltat ca o disciplină de sinteză care pune în valoare elementele unor simbioze multiple. Calităţiile ergonomice ale unui echipament, produs, cadru, nu trebuie să satisfacă doar exigenţele cantitative şi calitative ale unei activităţi, nici doar confortul simţurilor celor antrenaţi, ci şi confortul lor intelectual, starea gobală de bine a acestora. Gândirea ergonomică nu rămâne doar la nivelul conceptelor şi principiilor, ea coboară, în detalii şi relaţii, în interferenţe şi restructurări.

O zonă relativ nouă a organizării ergonomice o reprezintă biroul. Şi asta numai pentru că societatea modernă l-a transformat în mod indubitabil într-un spaţiu de producţie, ci şi pentru că în acest univers s-au produs, în ultimile două decenii, mai ales, prefaceri uluitoare. Prin tehnologiile informaţiei biroul şi-a schimbat aspectul şi modelul. Au apărut alte fluxuri şi nevoi, biroul s-a adaptat unei alte dinamici informaţionale.

Munca de birou, care în mare parte solicită psihicul şi sistemul vizual, este o muncă în care factorii de stres sunt în număr din ce în ce mai mare, iar bolile afectate de aceştia afectează astăzi tot mai multe persoane. Din acestă cauză studiul muncii face apel la ergonomie, o ştiinţă relativ tânără, al cărei scop final este creşterea productivităţii muncii în condiţiile reducerii oboselii şi stresului.

Lucrarea îşi propune, într-o abordare modernă, să arunce o lumină focalizată asupra acestui loc de muncă, evidenţiind elementele de stres şi modul în care ergonomia poate contribui la atenuarea lor.

Acestă lucrare vine în sprijinul tuturor persoanelor ale căror îndatoriri presupun interacţiunea cu alte persoane în vederea realizării obiectivelor structurii în cadrul căreia lucrează. În acelaşi timp cuprinde informaţii utile care pot determina creşterea performanţei, a confortului şi satisfaţiei în muncă pentru toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în birouri.

Cap.1 Ergonomia componentă a managementului resuselor umane

1.1. Ergonomia –ştiinţă interdisciplinară

Esenţa managementului contemporan o constituie relaţiile cu oamenii, cu grupul uman şi cu fiecare individ.

Oamenii reprezintă cheia funcţionării efective a oricărei structuri economice sau culturale. O firmă poate avea echipamente performante şi o clădire minunată, dar dacă nu dispune de personal bine pregătit, competent, clienţii vor fi nemulţumiţi de produsele sau servicile oferite.

Managementul resurselor umane ar putea fi definit astfel: “ Managementul resurselor umane reprezintă un complex de măsuri concepute interdisciplinar, cu privire la recrutarea personalului, selecţia, încadrarea, utilizarea prin organizarea ergonomică a muncii, stimula-rea materială şi morală, până în momentul încetării contractului de muncă ”.

Termenul de ergonomie vine din limba greacă: ergos =muncă şi nomos =lege, normă. Acesta a fost folosit pentru prima dată în anul 1875 de biologul polonez Wojciech Zostrzybowski în studiul său “ Perspectivele ergonomiei ca ştiinţă a muncii ”. Dacă la început a circulat sub diferite denumiri (ştiinţa muncii, psihologia muncii, chiar şi psihologie ingine-rească), astăzi denumirea de ergonomie este acceptată de majoritatea specialiştilor. Ergonomia îşi găseşte, prin ţelurile şi materia cu care lucrează, un orizont foarte larg şi deschis, interdisciplinar, care se preocupă nu numai de relaţiile dintre om şi maşină, ci şi de perfecţionarea acestor relaţii. În acest din urmă înţeles, ergonomia reprezintă studiul muncii în scopul ameliorării sale.

În documentele Organizaţiei Internaţionale a Muncii se arată: ”Ergonomia este aplicarea ştiinţelor biologice, umane, în corelaţie cu ştiinţele tehnice, pentru a ajunge la o adaptare reciprocă optimă între om şi munca sa, rezultatele fiind măsurate în indici de eficienţă şi bună stare de sănătate a omului”.

O definiţie completă a ergonomiei considerăm că este cea formulată în lucrarea Managementul resurselor umane:” Ergonomia este o ştiinţă cu un caracter federativ, care pe baza interdiscipliniarităţii, care este legea fundamentală, integrează aportul tehnicii, fiziologi-ei, psihologiei, sociologiei, economiei şi al altor ştiinţe sociale, având ca obiect orientarea creării tehnicii contemporane la nivelul posibilităţiilor psihofiziologice normale ale omului şi utilizarea raţională a acestor posibilităţi în condiţiile de mediu, societate, în vederea realizării reproducţiei forţei de muncă de la o zi la alta ”.

În concluzie, ergonomia este o ştiinţă complexă care sintetizează anumite principii ale unor ştiinţe precum: ştiinţele medicale, economice, tehnice, antropometrie, psihologia muncii, sociologia muncii în scopul aplicării acestora la proiectarea echipamentelor, a uneltelor, a mobilierului şi la găsirea tuturor măsurilor care să ducă la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, precum şi la formarea executanţilor (fig.1.1). Cu toate acestea, ergonomia nu trebuie confundată cu nici una dintre ştiinţele care o compun. Nici una nu poate revendica ergonomia ca apendice al său, după cum arată M. de Montmollin.

Fig.1.1 Ştiinţe participante la constituirea ergonomiei

1.2. Obiectul de studiu al ergonomiei

Obiectul de studiu al ergonomiei îl constituie „organizarea activităţii umane în procesul muncii prin optimizarea relaţiei din sistemul om-maşină-mediu, având drept scop creşterea eficienţei tehnico-economice, optimizarea condiţiilor satisfacţiei, motivaţiei şi rezultatele muncii, concomitent cu menţinereea bunei stări fiziologice şi favorizarea dezvoltării personalităţii”.

Însă această optimizare, în special cea a relaţiei om-maşină-mediu, necesită înde-plinirea următoarelor condiţii:

- orientarea şi selecţia riguroasă a factorului uman;

- reorientarea profesională;

- proiectarea echipamentelor în concordanţă cu posibilităţiile umane;

- crearea unei ambianţe care să asigure securitate şi confort;

- repartizarea raţională sarcinilor;

- economia energetică a organismului uman.

În opinia specialiştilor, ergonomia urmăreşte obţinerea informaţiilor privitoare la muncă necesare la fundamentarea în mod raţional a adaptării muncii la om şi a omului la muncă în scopul creşterii productivităţii, cu alte cuvinte ergonomia are drept obiect cercetarea şi indicarea modului în care trebuie proiectată şi efectuată orice operaţie, având în ve-dere realizarea unei economii cât mai importante de energie umană.

Preview document

Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 1
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 2
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 3
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 4
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 5
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 6
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 7
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 8
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 9
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 10
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 11
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 12
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 13
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 14
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 15
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 16
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 17
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 18
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 19
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 20
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 21
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 22
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 23
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 24
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 25
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 26
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 27
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 28
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 29
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 30
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 31
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 32
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 33
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 34
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 35
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 36
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 37
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 38
Ergonomia Locului de Muncă - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Ergonomia Locului de Munca.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul condițiilor de muncă și organizarea ergonomică a muncii

CAPITOLUL 1 ANALIZA DE ANSAMBLU A PROCESELOR DE LOGISTICA: 1.1 Analiza generala a desfasurarii proceselor de logistica din cadrul S.C....

Politici publice - domeniul sănătății

I Prezentarea domeniului de elaborare a politicii publice Domeniul sanataii este poate unul dintre cele mai controversate subiecte in Romania...

Considerații și Contribuții Privind Analiza Ergonomică a Sistemului de Muncă

INTRODUCERE “Ştiinţă a muncii”, ergonomia contribuie la proiectarea sistemului de muncă pentru obţinerea performanţei, creşterea randamentului,...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Elaborarea Paginei Web a Unei Interprinderi

INTRODUCERE În această lucrare sunt descrise uele dintre cele mai populare servicii ale Internet-ului World Wide Web (Pînza de Păiangen Mondială),...

Interfață Shell alternativă Windows

Informatica, ştiinţă de vârf, a intrat puternic şi cu mult succes în activitatea cotidiană umană, cu prioritate în domeniile industriale,...

Organizarea ergonomică a unui loc de muncă

Partea I – Aspecte generale despre firma Capitolul I - SCURT ISTORIC PULSOR SA este situata pe drumul judetean DJ 703 C, la 50km distanta de...

Lucrare scrisă la Managementul Activității de Producție - SC Macromex SRL

Cap.1 Prezentarea generala a unitatii 1.1 Modul de constituire.Patrimoniul unitatii.Profil de activitate "Macromex este compania care ofera...

Ergonomia la Locul de Munca

Cap. 1 Definirea ergonomiei „Definiţiile date ergonomiei subliniază caracterul ştiinţific al acesteia, domeniul său de cunoaştere şi metodologia...

Organizarea Muncii de Secretariat și Utilizarea Sistemului Informatic în Cadrul Firmei SC Ubicalc SA

1.1. Forme de organizare a secretariatului Compartimentul secretariat este unul subordonat direct conducerii, el are atribuţii şi sarcini...

Procesul tehnologic de realizare a reperului corp pompă în condițiile respectării normelor de securitate și sănătate în muncă

1.Considerații Generale 1.1 Obiectul proiectului și principalele probleme propuse a fi rezolvate Tema proiectului este Procesul Tehnologic de...

Ai nevoie de altceva?