Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice

Proiect
5.6/10 (5 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 8756
Mărime: 47.37KB (arhivat)
Publicat de: Tinca Chirilă
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Diana Vornovitchi

Cuprins

  1. Introducere . 3
  2. Capitolul I. COMPATIBILITATEA DINTRE ETICĂ ŞI AFACERI
  3. 1.1. Etica - componenta majoră a succesului în afaceri . 5
  4. 1.2. Teorii ale eticii în afaceri . 6
  5. Capitolul II. EVALUAREA NORMELOR DE ETICĂ ÎN CADRUL COMPANIEI ORANGE ŞI MODALITĂŢILE DE APLICARE A ACESTORA
  6. 2.1. Caracteristica generală a companiei Orange . 12
  7. 2.2. Identificarea şi evaluarea normelor de etică specifice companiei Orange . 14
  8. 2.3. Aplicarea normelor etice în dezvoltarea afacerii în domeniul telecomunicaţiei de către compania Orange . 22
  9. Concluzii şi Recomandări . 23
  10. Bibliografie . 24

Extras din proiect

Introducere

Poţi fi cunoscut, poţi avea campanii de imagine, poţi face acte de caritate, poţi avea produse bune, însă toate aceste lucruri la un loc fără o buna reputaţie sunt investiţii pe termen scurt! Buna reputaţie nu poate fi cumpărată, ea fiind un efect direct a ceea ce faci tu, ca şi companie sau pur şi simplu ca persoană! Reputaţia este greu de întreţinut şi greu de construit, dar foarte uşor de dărâmat. Este asemenea unui cristal, de care trebuie să ai grijă şi să nu-l scapi din mână pentru că se poate sparge!

5 reguli de aur pentru un succes în afaceri este doar un început pentru a înţelege importanţa eticii în domeniul afacerilor.

1. Să ai o ofertă transparentă! Acest lucru înseamnă a avea o ofertă la vedere fără costuri ascunse. Nimic nu va dezamăgi mai mult un consumator decât să constate că mai are de plătit, nu ştiu ce taxă, sau nu ştiu ce cost de întreţinere, lucruri care nu i s-au prezentat iniţial. Observ în momentul de faţă că şi piaţa din Republica Moldova tinde la o maturizare în acest sens. Ofertanţii încep să-şi prezinte reducerile precizând clar şi vizibil condiţiile sau să-şi prezinte preţurile cu toate taxele incluse. Acest lucru e greu de practicat însă gradul de încredere al consumatorului cu siguranţă va creste! Menţionez că aici fac referire la acele afaceri de durată, înţelegând o durată medie de peste 6 ani.

2. Să te ţii de cuvânt! A te ţine de cuvânt nu este un lucru imposibil, ba din contra, te va ajuta şi pe tine. Probabil sună ciudat, însă a te ţine de cuvânt înseamnă a-ţi respecta promisiunile, înseamnă a avea o minte liberă, înseamnă a fi invulnerabil. În mediul de afaceri, în cercul de prieteni, sau în viaţa publică, veştile circulă repede! A nu te ţine de cuvânt, de multe ori în psihologia consumatorului este asociat cu înşelătoria sau furtul. Se poate spune că exagerez, însă în cel mai bun caz poate fi asociată cu neseriozitatea sau cu neprofesionalismul!

3. Să adopţi o strategie de negociere Win - Win. Această strategie însemnă că ambele persoane câştigă ceva. Negocierea este avantajoasă ambelor parţi. Poţi, într-adevăr, cu talentul tău să convingi pe cineva de un anumit lucru, fără sa-i oferi în realitate nimic. Acest lucru se va întoarce însă împotriva ta. Există un moment post cumpărare în care cumpărătorul reia firul discuţiei şi se gândeşte cât a câştigat cumpărând produsul sau serviciul respectiv. Statisticile au dovedit că un client nemulţumit va spune la peste 20 de persoane de nemulţumirea lui, pe când un client mulţumit va spune la maxim 3. Nu trebuie de aşteptat să fii recomandat decât dacă ai avut o negociere Win-Win, în plus trebuie de rezistat la tentativa de a vinde la supra-preţ atunci când partenerul tău este la ananghie. Poţi câştiga mai mult astăzi, însă cu siguranţă nu câştigi buna reputaţie! Ar fi de dorit de .

gândit astfel: Ce anume va câştiga în mod concret partenerul meu? Se poate de făcut o listă cu aceste avantaje şi trebuie de gândit că ai putea fi chiar tu cumpărătorul? Se simte că ai mai mult de câştigat sau că ai mai mult de pierdut? Răspunsul îţi va spune ce tip de negociere pui la cale!

4. Nu te eschiva atunci când nu este cazul! A te eschiva însemnă a fugi de responsabilitate, a nu recunoaşte când ai greşit sau a încerca să ascunzi gunoiul sub preş! Este foarte posibil ca tu să poţi găsi evitări contractuale care să te pună la adăpost, însă partenerul sau clientul tău nu vrea acest lucru. Clientul tău vrea rezolvarea problemei. Doar scuzele, nu ajung, caută soluţia şi ajută-l. Este de dorit să nu găseşti o soluţie care să mărească din nou costurile partenerului tău şi să fie un prilej de noi încasări pentru tine, pentru că rişti să întorci totul împotriva ta şi să fii catalogat drept hoţ!

5. Fii consultantul lui! Aici o să exemplific plecând de la meseria de agent de vânzări, una dintre cele mai grele meserii, iar aici cei care au practicat-o sau o practică ştiu despre ce vorbesc. Prin urmare trebuie să încetezi să-i vinzi clientului tău, să încetezi să vinzi o marfă care-ţi expiră curând, trebuie să încetezi să-i creezi artificial o nevoie. Trebuie să devii consultantul lui, să fii cel care ii oferă ceea ce el are nevoie. Încetează să te mai gândeşti doar la ce ai tu de vândut, caută să identifici şi ceea ce are el nevoie şi găseşte calea de mijloc, găseşte-i soluţia cea mai avantajoasă. Evident practicând un asemenea stil, vei dezvolta relaţii de durată, îţi vei conserva şi amplifica buna reputaţie şi vei fi căutat.

Sunt o mulţimea de reguli ce pot continua, pe parcurs vor fi prezentate mai multe. Fiecare din regulile de mai sus, este uşor de aplicat şi-ti va asigura reuşita în afaceri pe termen lung. Regulile prezentate sunt la limita bunului simţ iar aplicarea lor este un semn ca eşti un partener în care se poate avea încredere!

I. COMPATIBILITATEA DINTRE ETICĂ ŞI AFACERI

1.1. Etica - componenta majoră a succesului în afaceri

Etica fiind mereu o parte a succesului în afaceri, mai bine spus este chiar însăşi succesul din punct de vedere filosofic. Apariţia unui cod de etică bine compus susţine ideea unei relaţii etice reciproce atât în interiorul companiei cât şi în exteriorul ei. Diminuarea conflictelor de interese, practicarea cadourilor, inacceptabilitatea mitei, confidenţialitatea şi multe alte părţi pozitive atât pentru societate cât şi la nivel personal poate crea o etică bine motivată. Acesta este un succes care nu este niciodată târziu de a fi implementat în companie, fiind şi o investiţie ce creează o nouă etapă într-un mediu de afaceri, mai bună decât cea existentă.

David Murray, în lucrarea să "Cele 7 valori esenţiale. IMM-urile şi beneficiarii lor" identifica 7 valori esenţiale pe care o companie ar trebui să le aibă în vedere, prin managerii şi angajaţii săi, pentru o desfăşurare cât mai etică a activităţii sale, şi anume: "consideraţie faţă de semenii noştri, veghere în păstrarea standardelor etice, creativitate în economisirea resurselor şi în protecţia mediului, servirea clienţilor cât mai bine, corectitudine faţă de furnizori, beneficiari, personalul angajat, asociaţi, comunitate, transparenţă eliminarea minciunii în comunicarea cu partenerii, clienţii, furnizorii, personalul angajat, organele statului şi interdependenţa faţă de comunitatea în care trăim şi ne desfăşurăm activitatea"; cât şi 12 provocări morale în viaţa de afaceri: "aprecierea demnităţii muncii, bunele relaţii în afaceri, deservirea impecabila a clienţilor, moralitate în achiziţionare, moralitate în desfăşurarea competiţiei, tratarea personalului cu demnitate şi respect, remunerarea corectă a personalului, respectarea legilor, protejarea mediului înconjurător, încheierea de afaceri fără mituire, menţinerea onestităţii în afaceri, supravieţuire în caz de schimbări majore" .

Preview document

Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 1
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 2
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 3
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 4
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 5
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 6
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 7
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 8
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 9
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 10
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 11
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 12
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 13
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 14
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 15
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 16
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 17
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 18
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 19
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 20
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 21
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 22
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 23
Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Etica Afacerilor - O Conditie a Dezvoltarii Unitatii Economice.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Etica în Afaceri

INTRODUCERE Actualitatea lucrării. A face afaceri înseamnă a avea succes. Problema care se pune este aceea de a avea succes prin implementarea...

Etica afacerilor - Factor de dezvoltare a organizației

Introducere “Dacă vrei să cunoști principiile etice pe care le împartășește o companie, uităte la felul în care tratează oamenii: clienții,...

Etica Afacerilor - O Condiție a Dezvoltării Unității Economice

INTRODUCERE Actualitatea şi importanţa temei. O înţelegere a eticii este critică pentru noi ca indivizi, pentru că o etică sănătoasă reprezintă...

Lumea Afacerilor și Antreprenorul

I. LUMEA AFACERILOR ŞI ANTREPRENORUL Lumea afacerilor este reprezentată de totalitatea firmelor, private sau publice, care-şi desfăşoară...

Ai nevoie de altceva?