Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 9422
Mărime: 285.18KB (arhivat)
Publicat de: Angel Duma
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE
  2. 1.1. Prezentarea companiei
  3. 1.2. Diagnosticul general al companiei
  4. 1.2.1. Diagnosticul juridic
  5. 1.2.2. Diagnosticul comercial
  6. 1.2.3. Diagnosticul de resurse umane
  7. 1.2.4. Diagnosticul tehnologic
  8. 1.2.5. Diagonsticul de mediu
  9. 2. ANALIZA PERFORMANTEI iNTREPRINDERII
  10. 2.1. Situația financiară a companiei
  11. 2.2. Prezentarea proiectului de investiții
  12. 3. EVALUAREA INVESTITIEI IN MEDIUL CERT
  13. 3.1. Elementele financiare pentru fundamentarea VAN
  14. 3.2. Estimarea costului capitalului (k)
  15. 3.3. Criteriile de evaluare VAN, RIR, TR, IP
  16. 3.4. Concluziile procesului de evaluare
  17. 4. EVALUAREA INVESTITIEI IN MEDIUL INCERT
  18. 4.1. Analiza de sensitivitate
  19. 4.2. Tehnica scenariilor
  20. 4.3. Analiza VAN și RIR în raport cu pragul de rentabilitate contabil, respectiv financiar
  21. 5. IMPACTUL DECIZIEI DE FINANTARE (autofinațare 100% vs finanțare parțială din credit ) - VANA
  22. 6. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

1.1. Prezentarea companiei PETROM

Evoluția companiei în ultimii ani

Petrom reprezintă cea mai importantă companie de petrol și gaze atât din România cât și din Europa de Sud-Est. Aceasta desfășoară activități în sectoarele de explorare și producție, rafinare și produse petrochimice, marketing, gaze naturale și energie. Având o capacitate anuală de rafinare de 8 milioane de tone și sumă de 0,9 miliarde barili echivalent petrol a rezervelor exploatate de petrol și gaze, Petrom se impune pe piața de combustibil din România cu aproximativ 550 de benzinării. De asemenea, compania deține și o rețea internațională de 257 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria și Serbia. Producția anuală este de aproximativ 5 milioane tone țiței pe an. Divizia de energie a companiei Petrom se remarcă prin construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat, amplasată în partea de vest a rafinăriei Petrobrazi. Totodată, Petrom este al doilea furnizor de pe piața din România în ceea ce privește gazele naturale, producția anuală aferentă fiind de aproximativ 6 miliarde metri cubi. Lider de piață al acestui segment este Romgaz.

În ciuda situației economice a ultimilor ani, Petrom și-a menținut stabilă cota de piață, fără a permite dezechilibrelor economice să-i afecteze producția și performanța în domeniu. Mai mult decât atât, în anul 2010, prețul acțiunii Petrom a avut o tendință de creștere urmând performanța înregistrată în anul 2009. Prețul acțiunii a început să crească încă de la debutul anului și, după ce a atins valoarea minimă a anului la 0,252 lei, pe 4 ianuarie, prețul acțiunii a crescut până la 0,335 lei, pe 30 decembrie. În 2010, prețul acțiunii Petrom a crescut cu 35%, în comparație cu 2009, ajungând la valoarea maximă din an de 0,366 lei pe 9 aprilie, depășind astfel performanța piețelor de capital locală și internațională. Toate acestea au fost posibile datorită susținerii de care Petrom se bucură din partea OMV Grup. Petrom este membru OMV Grup începând cu anul 2004, atunci când acesta a achiziționat 51% din capitalul social al companiei românești. Prima benzinărie PETROMV a fost lansată în anul 2005, an în care compania a diversificat piața combustibililor cu două produse noi (Top Premium 99+ și Top Nordic Diesel). În același an, s-au demararat primele proiecte de explorare seismică 3D în România.

Anii următori au adus o serie de proiecte de investiții cu un randament foarte bun. De exemplu, anul 2006 s-a remarcat prin achiziţia unui pachet de 99,9% din OMV România, OMV Bulgaria şi OMV Serbia, achiziţia a 30 de benzinării MOL şi a 95% din Aviation Petroleum. Același an a marcat intrarea pe piaţa din Rusia prin achiziţia a 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd și prin introducerea sistemului SAP, cel mai important sistem de planificare a resurselor. Această investiție s-a ridicat la suma de 50 de milioane de euro . În anul 2007, Petrom semnează contractul de construcţie pentru Petrom City, respectiv noul sediu central al companiei, care găzduiește, în prezent, aproximativ 2.500 de angajaţi și înfiinţează o nouă companie petrochimică – Petrochemicals Argeș, în scopul preluării activităţilor petrochimice de la rafinăria Arpechim. De asemenea, compania a decis să îşi exercite dreptul de pre-empţiune privind achiziţionarea a 55,53% din acţiunile Shell Gas România şi a 60% din acţiunile Trans Gas Services SRL. Consiliul de Supraveghere al Petrom aprobă, în același an, proiectul de construire a unei centrale electrice pe bază de gaze cu o capacitate de circa 860 MW la Petrobrazi.

Anul 2008, primul în care criza economică începe să-și propage efectele și în țara noastră, aduce schimbări în strategia Petrom, aceasta fiind revizuită ținând cont de noul context internațional. Luna decembrie a acestui an a reprezentat începutul unui proiect deosebit de important pentru companie, Petrom semnând o înțelegere cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited în ceea ce privește explorarea potenţialului de hidrocarburi a zonei de mare adâncă din perimetrul Neptun, de pe platforma continentală românească a Mării Negre.

Pentru a-și putea susține investițiile și proiectele demarate, Petrom a contractat, în anul 2009, prin intermediul BERD un împrumut corporativ nesecurizat în valoare de până la 300 de milioane de Euro. Ulterior, compania a obţinut finanţarea pentru primul proiect privat de generare de electricitate, centrala de la Brazi. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 500 milioane de euro, și este susținut printr-un prim împrumut BEI acordat companiei Petrom, în valoare de 200 milioane de euro și cu un nou împrumut în valoare de 200 de milioane de euro de la BERD. Construcţia centralei a început în iunie. De asemenea, în 2009 Petrom a început producţia pe zăcământul Komsomolskoe din Kazahstan. Producţie iniţială de 1.000 bbl/zi; nivelul maxim de producţie de 10.000 bbl/zi va fi atins în 2010. Aproximativ 180 milioane Euro au fost investiţi în acest proiect. Ulterior, Petrom a înregistrat primul succes de explorare în Rusia. Testele sondei Lugovaya-1 confirmă descoperiri atât de gaze cât şi de ţiţei. Lista evenimentelor din 2009 continua. Petrom a inaugurat o unitate nouă de procesare a gazelor în cadrul terminalului petrolier de la Midia, investiţiile totale în acest proiect s-au ridicat la aproximativ 90 milioane euro. Luna decembrie aduce finalizarea negocierile cu Oltchim pentru transferul activităţilor petrochimice din cadrul Arpechim. Tranzacţia include plata activelor fixe, a stocurilor de hidrocarburi şi a celorlalte active circulante aferente acestei activităţi. Salariaţii implicaţi în activitatea de petrochimie din Arpechim au fost preluaţi de către Oltchim, iar Petrom îşi menţine poziţia financiară solidă asigurând o nouă linie de credit de 500 milioane Euro. Creditul va fi utilizat pentru continuarea investiţiilor destinate modernizării companiei şi pentru acoperirea nevoilor financiare ale companiei.

În cele din urmă, anul 2010 demarează cu schimbarea denumirii companiei în OMV PETROM S.A., ca urmare a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din data de 20 octombrie 2009. Portofoliul de proiecte de generare electricitate s-a extins prin achiziţia S.C. Wind Power Park S.R.L, urmând ca Petrom să construiască şi să opereze centrala electrică eoliană (acest proiect este încă în desfășurare). Petrom City a fost inagurat în anul decembrie 2010, fiind amplasat în zona de nord a Bucureştiului. După cum am menționat anterior, acesta reunește circa 2.500 de angajaţi din şapte sedii ale companiei aflate în Bucureşti şi Ploieşti.

Bibliografie

1. Brașoveanu Obreja L., Investiții directe și finanțarea lor – suport de curs

2. Dragotă V., Management financiar vol. II: Politici financiare de ȋntreprindere, Editura Economică, București, 2003

3. Stancu I., Balu F., Jianu M., Investiţii directe şi de finanţarea lor – suport de curs

4. Stancu I., Finanţe: Pieţe Financiare şi gestionarea portofoliului, Investiţii reale şi finanţarea lor, Analiza şi gestiunea financiara a întreprinderii, Ediţia a-4a, Editura Economică, Bucureşti , 2007

5. Stancu Ion, Finanțe Corporative cu Excel

6. Vintilă Nicoleta, Evaluarea și finanțarea investițiilor directe

7. Georgeta Vintila, Gestiunea financiara a intreprinderii , Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2000

8. http://www.petrom.com

9. http://tranzactiibursiere.ro

10. http://bvb.ro

11. http://bnro.ro

Preview document

Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 1
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 2
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 3
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 4
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 5
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 6
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 7
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 8
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 9
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 10
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 11
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 12
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 13
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 14
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 15
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 16
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 17
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 18
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 19
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 20
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 21
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 22
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 23
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 24
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 25
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 26
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 27
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 28
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 29
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 30
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 31
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 32
Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea unui Proiect de Investitii Directe - Petrom.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza financiară a unui proiect de investiții

Firma Geosef Levicom SRL cu adresa in localitatea Reghin, str. Pandurilor nr.49/A, jud. Mures, cod fiscal R 6564912 a fost infiintata in decembrie...

Studiu de Fezabilitate Petrom SA

Cu lucrarea de faţă ne dorim să analizam fezabilitatea unei investiţii la PETROM S.A., investiţie ce constă ȋn construirea unui depozit de...

Evaluarea proiectelor de investiții conform VAN și RIR

CAPITOLUL 1 Conceptul de investiţii şi clasificarea acestora În orice economie, noţiunea de investiţie reprezintă un fenomen aparte, o categorie...

Proiect investiții

Capitolul I Date de identificare ale agentului economic 1.1 Denumirea firmei: SC Microm Plus SRL 1.2 Numarul si data inregistrarii la Registrul...

Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții

I. INTRODUCERE Proiectul are ca scop analiza societăţii comerciale S.C IPEE AMIRAL TRADING IMPEX S.A evaluând această firmă din punct de vedere...

Analiza performanței și evaluarea unui proiect de investiții directe - Romgaz

1. Introducere - prezentarea companiei Romgaz Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Managementul Proiectelor Economice

CAPITOLUL I. MANAGEMENTUL PROIECTELOR 1.1. Abordări privind conceptul de management şi proiect Conform unei accepţiuni a Asociaţiei Americane de...

Te-ar putea interesa și

Conceptul de responsabilitate socială

1. INTRODUCERE Lucrarea isi propune sa puncteze principalele aspecte teoretice cu privire la conceptul de responsabilitate sociala pornind de la...

Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe

I.INTRODUCERE Lucrarea noastră are drept obiectiv realizarea unui studiu de fezabilitate a societății comerciale “S.C. OMV PETROM S.A.” în vederea...

Analiza Performanței și Evaluarea unui Proiect de Investiții Directe

Introducere Prezentare S.C. PETROM S.A S.C. Petrom S.A. este cel mai mare producator de titei si gaze din sud estul Europei, respectiv cel mai...

Investiții internaționale

În ceea ce privește prima firma analizată, și anume Transgaz, piața de desfacere a transportului de gaze s-a modificat extrem de mult de-alungul...

Ai nevoie de altceva?