Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 7479
Mărime: 30.00KB (arhivat)
Publicat de: Malvina Miu
Puncte necesare: 6
Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor Universitatea de Vest Timişoara

Extras din proiect

Ce este moneda?

La prima vedere răspunsul la această întrebare pare evident; oamenii simpli ar cădea de acord asupra monedelor si bancnotelor, dar le-ar accepta ei din orice tara? Dar in privinta cecurilor? Probabil, ei ar fi mai puţin doritori să le accepte decat moneda lor nationala, dar valorile bancare reprezinta de fapt de departe cea mai mare proprtie din oferta totala de moneda. Dar despre datorii, cardurile de credit si aur? Etalonul aur apartine istoriei, dar chiar astazi in multe dintre zonele bogate ale lumii, oamenii bogati ar prefera sa-si pastreze bogatia sub forma de aur decat moneda oficiala predispusa la inflatie. Atractivitatea aurului din punct de vedere estetic si rezistenta la depreciere sunt doua proprietati care au condus la utilizarea sa pentru tranzactii monetare de mii de ani. In opozitie totala, o forma de bani cu proprietati virtuale intagibile- moneda electronica par a castiga din ce in ce mai multa popularitate.

Tot felul de obiecte au fost folosite ca moneda in momente diferite si in locuri diferite. Lista de mai jos luata din lucrarea “A History of Money” de Glyn Davies include o mare varietate de bani primitivi si niciuna din formele moderne ale monede: oua, pene, piele, blanuri, sare, piper, fildes, orez, porci, cuart,

Este aproape imposibil a defini moneda in functie de proprietatile sau formele ei fizice, deoarece este foarte variata. Prin urmare, orice definitie trebuie sa se bazeze pe functiile sale.

Istoria banilor cu mii de ani in urma

Numismatica este stiinta care studiaza banii si istoria lor in cele mai variate forme. Multe obiecte au fost folosite pe post de bunuri de schimb, ca: metale pretioase rare, scoici, margele, precum si produse de genul: orz, grau etc; la fel cum si alte multe lucruri care s-au considerat ca fiind de valoare.

Banii moderni (si cei mai antici bani) sunt esentiali ca indiciu, semn – cu alte cuvinte, o abstractie. Bancnotele, probabil, sunt cel mai comun tip de bani in zilele noastre. Oricum, obiecte ca aur, argint, prezinta numeroase proprietati esentiale ae banilor. Termenul de „sistem de preturi” este uneori folosit ca metoda de referinta a evaluarii bunurilor sau ca sistem de contabilizare a banilor.

Civilizatia „The Sumer” a dezvoltat o scara larga economiei bazata pe bunurile de schimb. Babilonienii si statele invecinate lor au dezvoltat mai tarziu primul sistem economic asa cum il gandim noi astazi, in termeni de reguli pentru datornici, contracte legale si coduri de lege aferente practicilor de afaceri si proprietatii private.

Codul lui Hammur Abi, cel mai bine conservat cod al legii din antichitate, a fost creat in anul 1760, inainte de Hristos, in Babilonul Antic, fiind adoptat de catre 6 regi babilonieni. Colectia timpurie de legi include, de asemenea, codexul lui Ur-Namu, rege al Ur-ului (circa 2050 iHr) , codexul lui Shununa (circa 1930 iHr) si codexul lui Lipit- Ishtas din Isin (circa 1870 iHr). Aceste coduri de lege formalizau rolul banilor in societatea civila. Ei au stabilit dobanzi valorice pentru cei care imprumutau bani, amenzi pentru cei ce faceau lucruri ilegale precum si compensatii in bani pentru diferite infractiuni si incalcari ale legii.

Operatiunea Shehelfacea refereire la o unitate antica a greutatiisi monedei. Termenul a fost prima oara folosit in Mesopotamia cu circa 3000 de ani inainte de Hristos, facand referire la o cantitate specifica de orz care era estimata la o alta valoare metrica cum ar fi argintul, bronzul, cuprul etc. Orzul/Shehel a fost la inceputuri atat o unitate monetara cat si una de masura, la fel cum si poundul britanic a fost originar o unitate monetara si echivalenta unei gramezi de argint.

Folosirea proto-banilor e posibil sa fii datat cu cel putin 100000 de ani in urma. Comertul in „Gradina Rosie” din Swaziland atesta intr-o oarecare masura vechimea acestora. Bijuteriile cofectionate din scoici, sub forma de marele insirate, de asemenea, dateaza din aceeasi perioada si constituie atribute de baza a nevoii timpurii de bani, tocmai prin faptul ca erau greu de gasit si foarte greu de falsificat; astefel, banul a fost gandit sa se faca ca un obiect atractiv care mai apoi sa aiba valoare.

In culturile inde prelucrarea metalelor nu se stia inca, bijuteriile din scoici sau fildes au fost cele mai intalnite, usor de intretinut si transportat, rare si greu de falsificat, ca obiecte ce puteau fi confectionate. Nu in ultimu rand proto-moneda ar fi fost folositoare in reducerea costurilor la tranzactiile cu frecventa scazuta la cumpararea miresei, impartirea bunurilor dupa moarte, tribut, comert intertribal al bunurilor din vanat etc. In absenta unui mijloc de schimb toate tranzactiile reprezentate prin troc sufereau pe seama unei probleme comune de baza – cerinta ca o coincidenta improbabila intre necesar si disponibil. Astfel schimbul pe piata, avand la baza sistemul de troc se efectua in conditii restrictive ca schimb de daruri sau sistem de credit numai intre cei care se cunosteau intre ei.

Schimbul in natura aduce cu sine cateva probleme fundamentale, cea mai notabila fiind cea a coincidentei cererii cu oferta. Daca un fermier care cultiva pomi fructiferi si un altul care cultiva grau doreau sa faca schimb de bunuri, era aproape imposibil, intrucat fructele se coceau mult mai repede decat recolta de grau. O solutie era comertul (schimbul) indirect intre fructe si grau prin intermediul unei „parti intermediare” si anume o alta marfa, la cerere, care nu se altereaza si are o durata de viata mai lunga (aur, vin, cupru etc). Astfel, fructele, la momentul coacerii, erau schimbate pe o marfa intermediara pana la momentul cand reculta de grau era adunata.

Bunurile intermediare se pastrau intr-un asa numit depozit „de valori” si erau inapoiate la momentul receptionarii (partilor implicate) producului care facea obiectul schimbului. Odata cu introducerea sistemului intermediar de marfa, fluidizarea schimbului in natura era vizibil imbunatatit. Aceasta intermediere reprezinta moneda-marfa.

Formele primitive ale monedei

Folosirea formelor primitive ale monedei in tarile din lumea a treia si in America de Nord este mai recenta si mai bine documentata decat in Europa si studiul sau evidentiaza originea probabila a formelor moderne ale monedei. Printre subiectele tratate sunt folosirea unor obiecte precum margelele, diferite forme de pietre, scoici, vite, dinti de balena sau altele in schimbul de daruri.”Manila” a fost un obiect metalic ornamental purtat ca si bijuterie in Africa de vest si folosit ca moneda pana in 1949. Acestea erau ornamente care ieseau in evidenta, valoarea pe care o aveau in aceasta functie reprezentand principala ratiune pentru acceptarea lor ca si moneda. Folosirea margelelor ca si moneda in America de Nord a reprezentat fara indoiala o extensie la dorinta de ale utilza ca si ornament.Metalele au fost folosite ca si podoabe de-a lungul istoriei si acesta ar putea fi un motiv pentru care au fost adoptate ca si moneda in multe societati si civilizatii antice.

Preview document

Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 1
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 2
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 3
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 4
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 5
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 6
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 7
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 8
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 9
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 10
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 11
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 12
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 13
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 14
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 15
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 16
Evoluția Monetară și Implicatiile Ei în Dezvoltarea Economica - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Evolutia Monetara si Implicatiile Ei in Dezvoltarea Economica.doc

Alții au mai descărcat și

Bilanțul contabil

INTRODUCERE Informaţia şi în deosebi informaţia economică este astăzi prezentă în toate domeniile de activitate , fiind un element indispensabil...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Sistemul Monetar Internațional

INTRODUCERE Unificarea monetară europeană este în prezent un proces în plină desfăşurare, ce-şi are punctul de plecare în S.M.E. . Ideea de...

Rolul FMI în economia mondială

CAP. I FONDUL MONETAR INTERNATIONAL - ISTORIC, OBIECTIVE, STRUCTURA ORGANIZATORICA SI TRASATURI ALE ACTIVITATII 1.1 Conferinta monetara mondiala...

Teorii monetare contemporane

Între numeroasele definiţii care s-au dat monedei de-a lungul timpului, în stiinţa economică de specialitate s-au conturat trei definiţii care...

Integrarea Monetară Europeană și Problemele Monedei Unice

UNIUNEA EUROPEANĂ Tratativele pentru constituirea Uniunii Europene au început încă din 1951, cu 6 ţări: Belgia, Germania, Franţa, Italia,...

Rolul BNR în controlul masei monetare din România

Introducere Această lucrare are la bază analiza masei monetare din România si rolul Băncii Naţionale în controlul acesteia. Lucrarea este...

Integrarea Europeană și Efectele Monedei Euro Asupra Utilizatorilor

CAPITOLUL I NECESITATEA INTEGRĂRII MONETARE EUROPENE I.1. Etapele ale înfăptuirii Uniunii Monetare Europene Uniunea Europeană este rezultatul...

Zona Euro

INTRODUCERE Se ştie foarte clar că moneda euro a fost creată pentru a contrabalansa puterea în creştere a dolarului. Înainte de primul război...

Liberalizarea Financiară și Dilemele Politicii Monetare

Introducere Delicat şi dificil în acelaş timp, domeniul financiar şi cel monetar au atras mereu atenţia cercetatorilor de marcă de pretutindeni,...

Ai nevoie de altceva?