Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3834
Mărime: 393.28KB (arhivat)
Publicat de: Pamfil Mureșan
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Irimiea
Universitate Petrol - Gaze Ploiesti Facultate de Stiinte Economice Specializare Statistica si Informatica Economica

Extras din proiect

Transporturile fac parte din sfera larga de activitati, care in general sunt cuprinse in expresia „distributia marfurilor”.Distributia fizica a marfurilor constituie obiectul transporturilor.

Ca ramura a productiei materiale, transporturile joaca un rol de mare insemnatate in cadrul economiei romanesti, contribuind direct la crearea produsului social si a venitului national.1 Ele continua procesul de productie al celorlalte ramuri ale productiei materiale in sfera circulatiei.

Asigurand deplasarea efectiva a bunurilor si persoanelor in spatiu si timp, potrivit necesitatilor materiale si spirituale ale societatii, transportuirile constituie singurul mijloc ce face posibila invingerea distantelor realizand si legatura nemijlocita intre ramurile economiei, intre diferitele compartimente ale acesteia, circulatia vallorilor materiale de la locul de productie la cel de consum, satisfacerea unor importante nevoi ale populatiei.

Transporturile, in comparatie cu industria, agricultura si celelalte ramuri ale productiei materiale, prezinta o serie de particularitati.Una dintre acestea vizeaza produsul activitatii de transporturi, care este un serviciu, un efect util.In transporturi nu se creeaza valori de intribuintare noi, ci numai efecte utile, de schimbare a pozitie marfurilor in spatiu.O alta particularitate consta in faptul ca transporturile sunt continuarea directa a procesului de productie al celorlalte ramuri in sfera circulatiei. O a treia particularitate priveste valoarea de intribuintare si valoarea produsa in procesul de transport. Valoarea de intribuintare (efectul util) se consuma in cadrul procesului insusi. Ca atare, valoarea de schimb nu se poate concretiza intr-o valoare de intribuintare ce urmeaza a fi consumata, ci se adauga la valoarea marfii transportate.

1 In 1977 transporturile au contribuit cu o pondere de 4,1% la crearea produsuolui si de 5,7% la formarea venitului national,in acelasi an 4,3% din totalul popultiei acupate lucra in domariul transporturilor

In tara noastra au fost puse bazele unui sistem unitar al transporturilor in cadrul caruia diferitele sale componente (transporturile interne, cele internationale2, transporturile terestre sau aeriene ) se completeaza, satisfacand cerintele economiei nationale in mod planificat.

Documentele Congresului al XII –lea al Partidului Comunist Roman prevad o dezvoltare sustinuta a transporturilor pentru deceniul 1980 – 1990, asfel incat acestea sa poata satosface in conditii de maxima eficienta, cerintele dezvoltarii economico – sociale atarii. Calea ferata constituie in genere principalul mijloc de transport intern. Volumul marfurilor transportate pe calea ferata in cincinalul 1981 – 1985 creste cu aproximativ 18 – 20%. Se creeaza conditii pentru marirea tonajului si sporirea vitezelor de circulatie, asigurandu-se dublarea si electrificarea unor linii cu trafic intens, construirea de noi linii, precum si dotarea cu vagoane de marfa cu capacitati sporite, locomotive Diesel si electrice de puteri mari si performante tehnico – financiare ridicate.

Transportul rutier de marfuri creste cu aproximativ 11 – 13% in 1985 fata de 1980, iar cel de calatori cu 20 – 22%. Se iau masuri pentru folosirea eficienta a mijloacelor auto si reducerea distantei medii de transport, pentru dezvoltarea dotarii cu autovehicule de mare capacitate, precum si cu remorci si semiremorci

O dezvoltare prioritara este inregistrata de transportul naval. Prin folosirea in mare masura a Dunarii si darea in exploatare a Canalului Dunarea – Marea Neagra, volumul marfurilor transportate pe cai fluviale creste pe cincinal de 2,0 – 2,2 ori. Ponderea transportului fluvial sa dubleaza in peroada 1981 – 1990 prin preluarea practic integrala a transporturilor paralele cu Dunarea.

Transportul aerian se dezvolta in special pentru satisfacerea nevoilor transportului da calatori, al carui volum sporeste pe cincinal cu 30%. Se iau masuri pentru folosirea judicioasa a capacitatii de transport si dotarea cu aeronave moderne, se continua actiunea de echipare a aeroporturilor cu aparatura electronica de dirijare si control.

O importanta deosebita se acorda organizarii in sistem industrial a activitatii de reparare pentru toate tipurile de mijloace de transport, in scopul reducerii perioadelor de imobilizare a acestor mijloace si cresterii mai accentuate a indicilor de utilizare a capacitatii lor.

2 Prin transporturi interne intelegem transporturile efectuate intre localitati sau in cadrul localitatilor apartinand aceleiasi tari, spre deosebire de transprturile internationale care trverseaza cel putin o frontiera de stat, punctele de expediere si de destinatie a marfii fiind situate in tari diferite

Transporturi fluviale

Dupa transporturile maritime, transporturile fluviale reprezinta modalitatea de transport cea mai ieftina, cu deosebire pentru distante medii si lungi Potrivit tarifelor in vigoare,transporturile fluviale pe distante medii si lungi sunt de circa 2-3 ori mai ieftine decat cele feroviare si cu mult mai ieftine decat cele aeriene sau auto.

Preview document

Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 1
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 2
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 3
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 4
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 5
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 6
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 7
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 8
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 9
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 10
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 11
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 12
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 13
Evoluția transporturilor din România în perioada 1948-1989 - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Evolutia Transporturilor din Romania in Perioada 1948-1989.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu geografic al municipiului Câmpulung Mușcel

INTRODUCERE “Studiul oraşelor constituie, în present, una din principalele preocupări ale geografiilor şi specialiştilor din cele mai variate...

Plan de afaceri - SC UCM Reșita SA

CAP.I Plan de Afaceri - notiuni generale 1.1. Notiuni generale privind planul de afaceri Planul de afaceri constituie un instrument...

Ai nevoie de altceva?