Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 12429
Mărime: 541.26KB (arhivat)
Publicat de: Ilarion Gheorghiu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof Univ Dr.Dorin Jula
UNIVERSITATEA ECOLOGICA BUCURESTI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE FINANTE BANCI – TULCEA

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Inflatia la nivelul sistemului pietei si a celui planificat 5
  3. Influenta inflatiei asupra dezvoltarii economice 8
  4. Precondiţii ale trecerii la un regim de ţintire a inflaţiei 14
  5. Cerinţe instituţionale
  6. Cerinţe tehnice 16
  7. Strategii de politică monetară 16
  8. Anii 1990 - 2007 19
  9. Pactul de stabilitate şi creştere 25
  10. Politica fiscală în România 27
  11. Perioada 1990-2004
  12. Reforma impozitelor directe
  13. Perioada 2000 - 2005 34
  14. Perioada 2005 - 2006 37
  15. Perioada 2005 - 2008 40
  16. Schimbările din sistemul fiscal
  17. Perioada 2006-2007 43
  18. Perioada 2007-2008 47
  19. Perioada 2008-2009 51
  20. Politica fiscală 54
  21. Politica Monetara si Politica Fiscala 56
  22. Prognoze MFP 58

Extras din proiect

“ Inflatia este proces de crestere

a nivelului general al preturilor de consum,

mecanism care provoaca variatii multiple de

lunga durata, generalizeaza el insusi cauzele

permanentei sale si exprima prin majoritatea

cea mai mare parte a preturilor”.

INTRODUCERE

Termen larg folosit pretutindeni, inflatia continua sa ramana insuficient conturata. Procesul inflationist a aparut, este unananim acceptat acest punct de vedere, cu mult inainte ca stiinta economica. Fiind, anainte de toate un proces monetar, precizarea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii.

Initial s-a manifestat sub forma dezvoltarii mascate a monedelor din metale pretioase, acest proces fiind cunoscut in prezent sub denumirea de inflatie monetaro-baneasca .Elementele definitorii ale acestei inflatii sunt :separarea continutului nominal al monedelor metalice (mai mare )de continutul lor real (mai mic); transformarea existentei – aur a monedei in aparerenta –aur; aglomerarea circulatiei cu monede ieftine fara valoare deplina ; scaderea puterei de cumparare a monedelor falsificate.

Inflatia banilor de hartie convertibili in aur a fost cea de de-a 2-a forma de inflatie. In perioada formarii economiei de piata in Europa, tinerele state au fost preucupate de lichidarea haosului monetar specific epocii feudale tarzii, haos ce atins cote inalte in sec. XVI-lea. S-a actionat pentru sisteme banesti stabile si o circulatie monetara sanatoasa ( normala ) acestea bazandu-se pe etalonul aur. Cand banii de hartie inlocuiau realmente aurul monetar, miscarea semnelor valorii oglindea legile circulatiei banilor – aur cu valoare deplina. De altfel, acestea puteau fi convertiti liber in aur. Corespunzator, cantitatea banilor de hartie se limitau la aurul pe care acesti bani il reprezentau in circaulatie. In aceasta situatie, inflatia nu putea sa apara, ea nu avea baza de desfasurare.

Dar, relativ repede, canalele circulatiei banesti au inceput sa se aglomereze. Intr-o anumita perioada, acestea s-a datorat insuficientei cantitatii de marfuri aflate in circulatie. Daca banii de hartie intreceau propria lor masura (daca ei depaseau cantitatea monedelor de aur cu aceeasi denumire ce ar fi trebui sa circule), acesestia se discreditau in fata agentilor economici . Scaderea puterii de cumparare a banilor aflati in circulatie antrena crestera preturilor. Inflatia de acest gen aparea atunci cand cantitatea banilor de hartie aflata in circulatie o depasea sensibil pe care rezulta din raportul dintre masa de aur monetar si etalonul aur (o cantitate de aur ce era asezata la baza unei unitati banesti)

Prabusirea etalonului aur a creat premisele unei noi forme de inflatie –inflatia banilor de hartie neconvenabil in aur. Acum, existenta functionala a banilor de hartie o absoarbe pe cea materiala. Ca urmare, in conditiile cand singurile elemente de stabilitate si normalitate monetara decurg din cursul fortat al banilor si din increderea populatiei in buna lor functionare, inflatia poate sa apara ca un proces ce “iese” din cadrul normalului monetar, ce pune in evidenta un excedent de bani.

O asemenea inflatie face obiectul acestui capitol. Aceasta delimitare istorica nu inseamna nicidecum ca sarcina noastra se simplifica foarte mult. Formele pe care le-a cunoscut inflatia banilor neconvertibili in aur si a celor neconvertibili in general au fost si sunt destul de diferite in timp si spatiu. Ele s-au diversificat si mai mult pe seama realitatilor din tarile foste socialiste. Ca urmare, problema naturii inflatiei ramane actuala si complexa.

INFLATIA LA NIVELUL SISTEMULUI PIETEI

SI A CELUI PLANIFICAT

Inflatia-fenomen de dezechilibrare structurala a mecanismului economic, monetar si financiar reflectand existenta in circulatie a unei mase monetare ce depaseste nevoile economice. Consecinte: cresterea preturilor si scaderea de cumparere a banilor.

Sistemul pietei sufera de pe urma inflatiei-datorita unor majorari de durata a preturilor. Totusi, o astfel de inflatie nu este inerenta sistemului, deci remedierea este posibila.

Producatorul individual din sistemul pietei isi orienteaza activitatea dupa preturile pe care nu le controleaza. Daca cererea este destul de mare, preturile urca. In realitate, aceasta cerere va fi generata fie de imprumuturile acordate de banci peste economiile existente, fie de cheltuielile facute de administratia de stat peste veniturile realizate prin impozite. Remediul ambelor cazuri consta in: reducerea creditului de catre banca centrala, majorarea impozitului sau reducerea cheltuielilor facute de catre administratia de stat, sau aplicarea conjugata a celor doua masuri.

Sindicatele pot ingreuna situatia. Dar ele lipsesc intr-o parte importanta a sistemului pietei. Aici, munca este indeplinita de catre antreprenori, care sunt proprii lor patroni, sau de catre cativa angajati neorganizati. Acolo unde exista sindicate, producatorii nu controleaza preturile. Daca cererea este restrnsa iar preturile, ca o consecinta, scad, se va opune rezistenta revendicarilor sindicale pentru majorarea salariilor.

In cateva industrii din sistemul pietei, in special in acelea din domeniul confectiilor si al constructiilor, numerosi oameni de afaceri de mica anvergura cad la invoiala cu unul sau cateva sindicate puternice. In aceste ramuri, majorarile de salariu exprima preturile; o majorare de salariu la nivel industrial sau colectiv ii obliga pe cei care angajeaza sa accepte, de fapt, o marire de preturi. Astfel, sindicatul detine puterea de a fixa preturile, putere de care cei care angajeaza sunt privati. Totusi situatia depinde mult de modul in care sindicatele respective sunt constranse de scumpirea costului vietii si de exemplul salariilor platite in alte domenii.

Situatia e cu totul alta in sistemul planificat, unde firma are puterea de a-si controla preturile. Unul din importantele obiective ale acestei puteri este de a trece pe seama societatii cheltuielile ce decurg din salarii. In felul acesta sunt ocrotite obiectivele de aparare ale tehnostructurii - in sensul ca are certitudinea ca majorarile de salariu nu vor antrena o reducere prejudiciabila a profiturilor. Mai sunt si alti factori care fac mai putin decat probabila opozitia fata de revedicarile de salariu.

Cand profiturile au atins plafonul maxim si cand sunt incasate chiar de catre antrepenor, majorarile de salariu reduc veniturile, reducerea afectand asadar tocmai veniturile aceluia care trebuie sa decida in privinta acordarii sau neacordarii majorarilor. Fapt care ii sporeste aversiunea fata de o majorare de salariu ceruta, asa ca este de presupus ca se va opune. Cand autoritatea apartine tehnostructurii, decizia e luata de o persoana distincta de cel care suporta plata respectiva. Iar daca profiturile nu au atins inca plafonul maxim - daca mai exista inca, in fapt, o cale neutilizata pentru obtinerea unui castig monopolist - se poate adesea intampla ca majorand preturile, profiturile sa ramana la nivelul lor anterior.

In anii '50-'80 toate tarile industrializate au reusit sa tina sub control instabilitatea descendenta a sistemului planificat. Spectrul spiralei descendente cumulative a salariilor, preturilor si productiei a mai palit. In schimb, tarile industrializate s-au gasit in mod uniform confruntate cu instabilitatea ascendenta - inflatia. Si, aidoma recesiunii cumulative, aceasta inflatie s-a revarsat din sistemul planificat si asupra sistemului pietei, unde a dezechilibrat structurile de salarii si alte costuri, precum si asupra sectorului public al economiei.

Va rezulta clar ca predispozitia economiei la recesiune si la inflatie deriva din aceleasi cauze - dezvoltarea sistemului planificat cu corolarul sau, aparitia sindicatului modern.

Preview document

Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 1
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 2
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 3
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 4
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 5
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 6
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 7
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 8
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 9
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 10
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 11
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 12
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 13
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 14
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 15
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 16
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 17
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 18
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 19
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 20
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 21
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 22
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 23
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 24
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 25
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 26
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 27
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 28
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 29
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 30
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 31
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 32
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 33
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 34
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 35
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 36
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 37
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 38
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 39
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 40
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 41
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 42
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 43
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 44
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 45
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 46
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 47
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 48
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 49
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 50
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 51
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 52
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 53
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 54
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 55
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 56
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 57
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 58
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 59
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 60
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 61
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 62
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 63
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 64
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 65
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 66
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 67
Evoluții ale inflației în perioada 1990-2008 - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • Evolutii ale Inflatiei in Perioada 1990-2008.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Nivelului și Evoluției Ratei Inflației în România în Perioada 1990-1999

INTRODUCERE Inflatia reprezinta unul dintre cele mai „nocive” fenomene economice care se manifesta în economiile contemporane. Totusi, aceasta nu...

Inflația și Deflația - Forme ale Dezechilibrului Monetar

1.Inflatia Inflatia considerata un semn al unor dezechilibre din economie, impune necesitatea controlarii ei si a evitarii pe cât posibil a...

Inflația și Somajul sub Influența Crizei Economice Mondiale din 2009

INFLATIE - Prezentare generală Inflaţia este un dezechilibru major prezent în economia oricărei ţări, reprezentat de o creştere generalizată a...

Evoluția Procesului Inflaționist în România și Măsuri de Contracarare

Cap 1. Conceptul de inflaţie 1.1 Definirea fenomenului inflaţionist Deşi nu a fost perceput încă de la apariţia sa, fenomenul inflaţionist s-a...

Inflația în România în perioada 2008-2010

INFLAŢIA 3 CAUZE ALE INFLAŢIEI 3 FORMELE INFLAŢIEI 3 MĂSURAREA INFLAŢIEI 4 MĂSURI ANTIINFLAŢIONISTE 4 CONSECINŢELE INFLAŢIEI 4 ALTE CONCEPTE...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Inflația, fluctuațiile economice, statul și economia

1.Caracterizarea ciclicitatii in economie Activitatea economica se caracterizeaza prin aceea ca: 1 evolutia ei nu este uniforma, liniara; 2...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Internaționalizarea Producției de Autoturisme din România

Capitolul 1. Mediul de afaceri al întreprinderii 1.1. Caracteristici esenţiale ale mediului economic În prezentul capitol ne propunem să...

Politicile Monetare și Fiscale și Impactul Lor asupra Echilibrului Balanței de Plăți

Capitolul 1 Balanţa de plăţi: concept, forme, structură Conceptul de balanţă a fost lansat iniţial de mercantilişti in secolul al XVII-lea şi...

Piața Serviciilor din România

INTRODUCERE Domeniul de activitate aflat în plin proces de transformare şi modernizare, câmp de acţiune al unei semnificative părţi a populaţiei...

Investițiile străine directe și rolul lor în creșterea economică

În conditiile globalizarii, problema investitiilor straine directe (ISD), influenta lor asupra modernizarii economiilor în tranzitie, continua sa...

Cursul de schimb - rol și evoluție în cadrul economiei

INTRODUCERE Obiectivul fundamental al politicii valutare începând cu anul 1991 l-a constituit înfăptuirea convertibilității interne a leului, ca...

Analiza inflației în România și factori de influență

Introducere Inflaţia reprezintă unul dintre cele mai „nocive” fenomene economice care se manifestă în economiile contemporane. Totuşi, aceasta nu...

Tabloul macroeconomic al României - evoluție, evaluare și perspectivele economiei începând cu anul 1990

1. Tranzitia de la economia de comanda la economia de piata 1.1. Economia de comanda- control Stadiul de dezvoltare la care ajunsese economia...

Competitivitatea la nivel de țară - Olanda

Capitolul 1 - Introducere În 1989, Porter propune un model care să explice rolul ţărilor în identificarea şi menţinerea avantajelor competitive...

Ai nevoie de altceva?