Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale

Proiect
8.2/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 15368
Mărime: 276.88KB (arhivat)
Publicat de: Visarion Burcea
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Luminita Constantin
Proiect realizat pentru cursul de ECONOMIE REGIONALA in cadrul facultatii ADMINISTRATIE PUBLICA - ASE. A fost un proiect de succes pentru care cam fost rasplatita cu nota 10.

Cuprins

  1. 1. Scurt istoric al Uniunii Europene 4
  2. 2. Momentul infiintarii Fondului European de Dezvoltare Regionala 7
  3. 3. Politica de Coeziune 2007 – 2013 13
  4. 4. Aderarea in 2004 a celor 10 tari 20
  5. 5. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana 24
  6. 6. Aderarea altor tari la Uniunea Europeana (comparatii) 30

Extras din proiect

1. Scurt istoric al Uniunii Europene

Uniunea Europeana se constituie intr-o "familie" de state europene democratice care isi unesc eforturile pentru pace si prosperitate. UE este un organism supranational, destinat cooperarii internationale in cadrul caruia statele membre au constituit institutii comune, carora le-au delegat o parte din suveranitatea lor permitand astfel luarea deciziilor in domenii de interes comun la nivel european.

Inca de la constituire sa de acum aproximativ 50 de ani, Uniunea Europeana a fost ca un magnet, atragand permanent un flux constant de noi membri culminand cu istorica expansiune din anul 2004 cand s-a extins de la 15 la 25 de membri, cumuland in prezent aproximativ 450 milioane locuitori.

Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, intre sase tari europene (Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda).

Dupa cincizeci de ani si cinci valuri de aderare (1973: Danemarca, Irlanda si Regatul Unit; 1981: Grecia; 1986: Spania si Portugalia; 1995: Austria, Finlanda si Suedia; 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria; 2007: Bulgaria si Romania), Uniunea Europeana are astazi 27 de state membre. In prezent (februarie 2007), trei state au statutul de stat candidat: Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si Turcia.

Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora, intr-o maniera coerenta, avand drept suport solidaritatea.

Principalele obiective sunt: promovarea progresului economic si social (piata unica a fost instituita in 1993, iar moneda unica a fost lansata in 1999); sa afirme identitatea Uniunii Europene pe scena internationala (prin ajutor umanitar pentru tarile nemembre, o politica externa si de securitate comuna, implicare in rezolvarea crizelor internationale, pozitii comune in cadrul organizatiilor internationale); sa instituie cetatenia europeana (care nu inlocuieste cetatenia nationala dar o completeaza, conferind un numar de drepturi civile si politice cetatenilor europeni); sa dezvolte o zona de libertate, securitate si justitie (legata de functionarea pietei interne si in particular de libera circulatie a persoanelor); sa existe si sa se consolideze in baza dreptului comunitar (corpul legislatiei adoptate de catre institutiile europene, impreuna cu tratatele fondatoare).

Cinci institutii sunt implicate in conducerea Uniunii Europene: Parlamentul European (ales de catre popoarele Statelor Membre), Consiliul Uniunii Europene (reprezentand guvernele Statelor Membre), Comisia Europeana (executivul si organismul cu drept de a initia legislatie), Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (care asigura compatibilitatea cu dreptul comunitar), Curtea de Conturi Europeana (responsabila de controlul folosirii fondurilor comunitare).

Aceste institutii sunt sprijinite de alte organisme: Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor (organisme consultative care acorda sprijin ca pozitiile diferitelor categorii sociale si regiuni ale Uniunii Europene sa fie luate in considerare), Ombudsmanul European (care se ocupa de plangerile cetatenilor cu privire la administratia la nivel european), Banca Europeana de Investitii (institutia financiara a UE) si Banca Centrala Europeana (raspunzatoare de politica monetara in zona euro).

Istoria Uniunii Europene, asa cum rezulta din Raportul general asupra activitatilor Uniunii Europene, se bazeaza pe cronologia celor mai importante realizari ale Uniunii si institutiilor sale. De la declaratia lui Robert Schuman, din anul 1950, pana la primele valuri de aderare din anii '70 si '80, de la instituirea Pietei Unice in 1993 pana la lansarea monedei euro in 1 ianuarie 1999 si deschiderea negocierilor de aderare cu tarile Europei Centrale si de Est.

- 1950, 9 mai: Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei, inspirat de Jean Monnet, propune planul ce va sta la baza Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului sau CECO ("Declaratia Schuman");

- 1951, 18 aprilie: Este semnat Tratatul de la Paris pentru constituirea CECO, de catre Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda.

- 1953, 10 februarie: Piata comuna a carbunelui si otelului devine functionala. Cele sase state fondatoare inlatura barierele vamale si restrictiile cantitative cu privire la materiile prime mentionate.

- 1954, 30 august: Proiectul de tratat pentru crearea unei Comunitati politice europene esueaza, odata cu respingerea de catre Parlamentul Frantei, in august 1954, a tratatului asupra Comunitatii Europene a Apararii.

- 1957, 25 martie: Sunt semnate tratatele care instituie Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (EURATOM) si Comunitatea Economica Europeana (CEE) de catre cele sase tari - Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda. Tratatele de infiintare sunt cunoscute sub numele de Tratatele de la Roma si au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958.

- 1967, 1 iulie: Intra in vigoare Tratatul de constituire a unui singur Consiliu si a unei singure Comisii a Comunitatilor Europene.

- 1981, 1 ianuarie: Grecia adera la Comunitatile Europene.

- 1986, 1 ianuarie: Portugalia si Spania adera la Comunitatile Europene.

- 1987, 1 iulie: Intra in vigoare Actul Unic European (AUE), care adauga cooperarea politica celei economice.

- 1993, 1 noiembrie: Intra in vigoare Tratatul privind Uniunea Europeana. Comunitatile Europene (CECO, EURATOM si CEE), impreuna cu Politica externa si de securitate comuna si Justitia si afacerile interne reprezinta cei trei piloni ai UE.

- 1995, 1 ianuarie: Austria, Finlanda si Suedia devin membre ale Uniunii Europene.

- 1997, 16 iulie: Este adoptata "Agenda 2000 - pentru o Europa mai puternica si mai extinsa", care trateaza reforma institutionala a UE, prezinta viziunea asupra extinderii Uniunii si opiniile Comisiei cu privire la cererile de aderare la UE ale celor zece tari central europene.

- 1999, 1 ianuarie: Lansarea monedei unice europene in 11 state europene care au indeplinit criteriile de convergenta (Franta, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Austria, Italia, Spania, Portugalia, Finlanda, Irlanda);

- 1999, 1 mai: intra in vigoare Tratatul de la Amsterdam;

- 2001, 2 ianuarie: Grecia devine cel de al 12-lea membru al zonei euro.

- 2001, 26 februarie: semnarea Tratatului de la Nisa;

- 2001, 14-15 decembrie: Consiliul European de la Laeken, Belgia decide sa convoace o Conventie privind viitorul UE, prezidata de Valéry Giscard d'Estaing;

- 2002, 1 ianuarie: monedele si bancnotele euro intra in circulatie in cele 12 state participante la zona euro: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania;

Preview document

Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 1
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 2
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 3
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 4
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 5
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 6
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 7
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 8
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 9
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 10
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 11
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 12
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 13
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 14
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 15
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 16
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 17
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 18
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 19
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 20
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 21
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 22
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 23
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 24
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 25
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 26
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 27
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 28
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 29
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 30
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 31
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 32
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 33
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 34
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 35
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 36
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 37
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 38
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 39
Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Experienta Statelor Membre ale UE in Aplicarea Politicii Regionale.doc

Alții au mai descărcat și

Uniunea Europeană și globalizarea economică

INTRODUCERE Astăzi, vocile celor care critică globalizarea se înmulțesc în toată lumea. Uniunea Europeană este la fel atacată, deoarece împinge...

Politici Regionale

CAPITOLUL 1 FUNDAMENTELE ECONOMIEI SPAŢIALE Ştiinţa regională, ca disciplină de sine stătătoare, nu are o istorie prea lungă deşi, ca excepţii,...

Șomajul la nivel european

I . Prezentare generala Somajul este astazi unul din fenomenele cele mai putin acceptate care afecteaza economiile tuturor tarilor. Notiunea de...

Dezvoltarea economică inter-regională la nivel UE

Teoria ricardiană Comerţ interregional Euroregiuni Dezvoltare interregională Cooperare transfrontalieră Schimburile interregionale...

Politici de dezvoltare regională în UE

POLITICI REGIONALE IN UNIUNEA EUROPEANA CAP.1 CONCEPTUL DE POLITICA DE DEZVOLTARE REGIONALA 1.1 Introducere Politica de dezvoltare regională...

Procesul de Extindere al Uniunii Europene Motivații și Limite

INTRODUCERE Uniunea Europeană este o organizaţie a ţărilor europene dedicată creşterii integrării economice şi întărirea cooperării între state....

Convergență și coeziune privind integrarea în Uniunea Europeană

Introducere Modelul european are ca finalitate asigurarea demnitatii sociale a indivizilor, si pentru aceasta s-a realizat subordonarea pietei...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Te-ar putea interesa și

Decizia administrativă în contextul politicii de dezvoltare regională

INTRODUCERE Situată în partea central – estică a Europei, România este o ţară carpato – dubiano-pontică, având un relief variat şi armonios...

Autonomia Locală și Integrarea Europeană

INTRODUCERE România îşi caută la început de mileniu, o nouă poziţie în cadrul sistemului internaţional. Ieşirea dintr-un regim de dictatură şi...

Modelul Social European

INTRODUCERE Politica socială europeană s-a dezvoltat într-o manieră fragmentară, iar progresele obţinute în domeniu sunt neuniforme. O serie de...

Contribuția Auditului Intern în Guvernanța Corporativă și Managementul Riscului

Introducere Conceptul de guvernare nu este nou, el a apărut şi a căpătat valenţe noi odată cu dezvoltarea civilizaţiei. El poate fi întâlnit la...

Dezvoltarea și retehnologizarea unei microintreprinderi producătoare de mase plastice

Cap.1. Introducere 1.1.Promovarea spiritului antreprenorial în Uniunea Europeană IMM-urile au devenit din ce în ce mai importante în societatea...

Evoluția Oficiului European de Poliție

REZUMAT ŞI CUVINTE CHEIE Rezumat: Lucrarea de disertaţie este alcătuită din cinci capitole în baza unui aparat bibliografic reprezentativ şi...

Politica de Dezvoltare Regională

Introducere “Trebuie tinut minte că nu există lucru mai greu de plănuit, mai îndoielnic de reusit si mai periculos de stăpânit decât crearea unui...

Politica de Dezvoltare Regională

În prezent, regionalizarea este o tendinţă generală a conducerii locale şi modele teritoriale în statele europene. În statele ECE problema...

Ai nevoie de altceva?