Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice

Proiect
6.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 45654
Mărime: 103.27KB (arhivat)
Publicat de: Nae Crăciun
Puncte necesare: 10

Extras din proiect

Introducere

Lucrarea Factorul uman în procesul creşterii economice este structuratǎ pe 3 capitole şi se prezintă rolul factorului uman în ceea ce priveşte creşterea economicǎ.

În primul capitol se prezinta consideratiile economice ale factorului uman in procesul cresterii economice, continuand cu aspectele teoretice ale procesului de crestere, resursa umana si in ultima sectiune conceptul de strategie si strategie economica.

Al doilea capitol este dedicat pentru factorii implicaţii în procesul de creştere economicǎ, prezentând factorii interni şi externi în procesul creşterii economice, precum şi relaţia dintre factorul uman şi ceilalţi factori în acest proces de creştere economicǎ.

Iar capitolul al patrulea prezinta studiul de caz a tot ce s-a prezentat in capitolele anterioare.

Lucrarea se încheie cu concluziile a tot ce s-a prezentat pe parcursul ei, precum şi cu direcţiile în care trebuie să se acţioneze în vederea îmbunătăţirii procesului de creştere economicǎ.

Cresterea economica este un fenomen de civilizatie, in literatura economica conceptul de crestere fiind deseori asociat cu cel de dezvoltare. Notiunea de crestere reprezinta probabil axul central al dinamicii economice. In economia contemporana cresterea economica poate fi asociata cu asa numita crestere durabila, atat a productiei, produsului pe locuitor, cat si a populatiei.

Creşterea economică este un proces complex, care vizează sistemul economic în ansamblul său şi în dinamica sa. Problematica vastă şi complexă a creşterii economice face obiectul preocupărilor unui cerc larg de specialişti din ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare.

Prin conţinutul său, creşterea economică înseamnă o evoluţie pozitivă, ascendentă a economiei naţionale, dar care nu exclude oscilaţii conjuncturale, chiar şi regrese economice temporare. Se înregistrează o creştere economică atunci când aceasta se bazează pe existenţa unei creşteri pozitive reale

De-a lungul timpului s-a afirmat că printre factorii determinanţi ai creşterii economice se numără economisirea şi dotarea cu capital fizic, tehnologic şi uman. Acest lucru presupune realizarea unor investiţii în infrastructură, dezvoltare şi inovare, precum şi în educaţie şi formare, care să ridice nivelul existent al acestor resurse în fiecare ţară şi să ducă la o creştere a productivităţii şi prin urmare a competitivităţii ţării în cauză, materializată printr-un PIB per capita mai mare.

Există însă un factor deosebit de important şi anume modul de finanţare, gradul de dezvoltare al sistemului financiar al economiei care generează creştere economică. La nivel microeconomic, în cazul agenţilor economici, finanţarea deţine rolul cel mai important pentru dezvoltare.

În definitiv, oricât de bun ar fi produsul, oricât de eficiente ar fi canalele de comercializare sau nivelul de corelare între tehnologie şi factorul uman, dacă întreprinderea nu are o politică de finanţare eficientă, atât din punctul de vedere al lichidităţii, cât şi din punctul de vedere al solvabilităţii şi rentabilităţii, întreprinderea va ajunge în pragul falimentului, minimizând celelalte aspecte realizate cu succes.

Aşadar creşterea economică relevă acele modificări care au loc în sporirea rezultatelor macroeconomice care nu sunt exprimate independent, ci în strânsă legătură cu factorii ei determinanţi. Aceşti factori sunt:

- factorul uman (cantitativ şi calitativ, drept capital uman);

- factorul material (atât ca investiţii, cât şi capitalul real existent);

- factorul informaţional – tehnic (având în prezent rol decisiv).

Capitolul 1. Fctorul uman în procesul creşterii economice

1.1 Consideraţii generale

Procesul creşterii economice este influenţat de totalitatea factorilor ce intervin în funcţionarea economiei naţionale şi care sunt reliefaţi în rezultatele macroeconomice.

În cadrul factorilor cu influenţa nemijlocită, decisivă, asupra creşterii economice se înscriu, factorii de producţie: factorul uman (resursele de muncă), factorul material (resurse naturale şi echipamente de producţie acumulate), factorii informaţionali tehnologici. Fiecare factor al creşterii economice se abordează sub aspect tridimensional: cantitativ, calitativ şi structural.

Factorul uman intervine in procesul cresterii economice prin sporiea volumului muncii prestate, precum si a calitatii ecestui factor, exprimata sintetic prin productivitatea muncii.

Sub aspect cantitativ se concretizează în volumul de manoperă prestată de populaţia ocupată în cadrul timpului efectiv de muncă. Există două opinii:

- sporirea ratei ocupării prin crearea de noi locuride muncă stimulează creşterea economică;

- extinderea ocupării este mai degrabă o consecinţă decât o premisă a creşterii economice.

Din punct de vedere calitativ, acţiunea factorului uman în procesul creşterii economice se exprimă prin calitatea acestuia, care este dependentă, în principal, de calificare şi motivaţia în muncă, şi prin productivitatea muncii, influenţată şi de înzestrarea tehnică a muncii.

Factorul uman intervine în procesul creşterii economice prin sporirea volumului muncii prestate la scară macroeconomică, precum şi a calităţii acestui factor, exprimată sintetic prin productivitatea muncii.

Sub aspect cantitativ factorul uman se concretizează în volumul de manoperă prestată de populaţia ocupată în cadrul timpului efectiv de muncă. Acţiunea factorului uman în procesul creşterii economice ţine de dinamica ocupării populaţiei disponibile. Creşterea numărului de locuri de muncă se asociază cu creşterea economică, deşi specialiştii au păreri diferenţiate privind natura şi sensul acestei dependenţe. Teoretic, sporirea ratei ocupării prin crearea de noi locuri de muncă stimulează creşterea economică. Totuşi, există şi opinii care consideră că, de fapt, extinderea ocupării este mai degrabă o consecinţă decât o premisă a procesului de creştere, care s-ar datora efectului de antrenare pe care sporirea PNB ar avea-o asupra fondurilor destinate investiţiilor.

Preview document

Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 1
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 2
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 3
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 4
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 5
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 6
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 7
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 8
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 9
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 10
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 11
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 12
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 13
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 14
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 15
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 16
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 17
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 18
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 19
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 20
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 21
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 22
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 23
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 24
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 25
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 26
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 27
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 28
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 29
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 30
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 31
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 32
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 33
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 34
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 35
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 36
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 37
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 38
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 39
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 40
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 41
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 42
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 43
Factorul Uman în Procesul Creșterii Economice - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Factorul Uman in Procesul Cresterii Economice123760
    • Introducere+capitolul 1+cap2+cap3+concluzii.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea economică a României în contextul globalizării

Dictionarul explicativ al limbii romane ne da o definitie a dezvoltarii destul de clara si anume - "a trece de la o stare calitativa veche la alta...

Plan de afaceri - firmă de consultanță în afaceri

1.DATE INTRODUCTIVE - Viziunea intreprinzatorului Plus Consulting este o firma de consultanţă cu capital privat romanesc, al carei scop principal...

Piața forței de muncă în România înainte și după 2007

INTRODUCERE În prezenta lucrare, ne vom focaliza preocupările de cercetare asupra unei teme care surprinde un important factor prezent în economia...

Diagnosticul Firmei SC Polltec SA

CAPITOLUL 1 1.1 Diagnosticul strategic 1.1.1Abordări conceptuale Necesitatea diagnosticului strategic reiese din raţiunea de a fi a entităţii....

Evoluția pieței muncii în criza europeană

1.Introducere Piata muncii reprezinta ansamblul actiunilor de vanzare-cumparare a fortei de munca a relatiilor specifice acestora, ce au loc...

Cererea și Oferta de Muncă în România

Piaţa muncii Definire Piaţa muncii reprezintă spaţiul economic în cadrul căruia se confruntă cererea de muncă cu oferta de muncă, au loc...

Economia națională în condițiile globalizării

1.1 INTRODUCERE Globalizarea este termenul întrebuinţat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul că evenimente care...

Factorul uman în creșterea economică

Introducere Creşterea economică exprimă acele modificări ce au loc într-un anumit orizont de timp şi într-un anumit spaţiu, în sporirea...

Te-ar putea interesa și

Necesitatea Dezvoltării Turismului Rural și Perspectivele Integrării Acestuia pe Piața Turistică Europeană

INTRODUCERE Serviciilor le revine actualmente un rol esenţial în cresterea economică. Această tendinţă manifestată pe plan mondial este sensibil...

Investițiile și Creșterea Economică

Introducere Fiecare om se confruntă cu probleme care-i afectează direct existenţa. El poate consuma o mare parte din timp incercând să asigure...

Clasic și modern în teoria creșterii economice

INTRODUCERE Motto: „Odată ce cineva începe să se gândească la creșterea economică, îi va fi greu să se mai gândească la altceva.” Robert Lucas...

Turism rural - pensiuni din Râșnov

Introducere Practicarea agroturismului s-a extins din ce în ce mai mult în a doua jumătate a secolului al XX-lea, în aproape tot continentul...

Internaționalizarea Sectorului serviciilor-factor al Creșterii și Dezvoltării Economice Contemporane

Introducere Creşterea rolului serviciilor în viata economica si sociala pe plan mondial, în special pentru tarile dezvoltate, a fost interpretata...

Creșterea și Dezvoltarea Economică

1) Creştere economică Proces global ce exprimă evoluţia ascendentă a unor mărimi economice agregate, în cadrul unui orizont de timp, la nivel...

Contribuția capitalului uman la creșterea economică

Contributia capitalului uman la cresterea economica I Procesul cresterii economice, exprimat prin PNB/locuitor, sta la baza dezvoltarii oricarei...

Dezvoltare economică durabilă

1.1 CRESTEREA ECONOMICA Problemele dezvoltarii economico-sociale se interactioneaza tot mai puternic în timp si spatiu, în contextul cresterii...

Ai nevoie de altceva?