Filiera Agroalimentara

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Filiera Agroalimentara.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere doc de 52 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Economie, Agronomie, Industria Alimentara

Cuprins

Introducere 2
Capitolul I Etapele filierei 4
1.1.Etapa de preproducție 4
1.1.1.Importanța cerealelor 4
1.1.2.Politicile sectorului public 4
1.1.3.Instituții importante 9
1.1.4.Mediul înconjurator 9
1.2.Etapa de producție 10
1.2.1.Tehnologia de producție 10
1.2.2.Costurile de producție 13
1.2.3.Recoltare 15
1.3.Etapa de prelucrare 16
1.3.1.Transport, sortare, condiționare, depozitare 16
1.3.2.Prelucrarea cerealelor 18
1.3.3.Prelucarea făinii 19
1.4.Etapa de distribuție 21
1.4.1.Comerțul intern 21
1.4.2. Cererea și oferta de cereale și produse de panificație 21
1.4.3.Comerțul extern 23
1.4.4.Costurile postrecoltare 27
Capitolu II Eficiența economica la SC Mihailescu SRL 28
Capitolul III Analiza SWOT 43
Concluzii 46
Bibilografie 49

Extras din document

Introducere

Filera poate fi definită drept o succesiune de etape ce urmează a fi parcurse în vederea atingerii unui obiectiv ori ca ansămblu intermediarilor uniți în aceeași activitate. Cerealele sunt plante de câmp cultivate pentru boabe. Cele mai răspandite cereale în lume sunt grâul, porumbul, orzul, sorgul, secara, meiul, ovazul.

Studierea filierelor agroalimentare prezintă un interes deosebit, datorită preocupărilor oamenilor de a cunoaște ce se întâmpla cu produsele obținute de fermieri și cum ajung la consumator, cine sunt intermediarii și ce rol au, ce transformări suferă produsele. Aceste preocupări se referă la competiție, performanță și utilizarea cât mai eficientă a resurselor în „drumul produselor agricole de la producător la consumator”.

Cercetările întreprinse în această lucrare s-au bazat atât pe analiza cadrului legislativ, cât şi pe analiza datelor şi informaţiilor disponibile din surse publice.

Filiera se definește în raport cu piața de consum și cu ansămblul canalelor de distribuție și aprovizionare utilizate de toți producătorii care intervin pe piață.

Obiectivele principale ale filierei sunt:

– asigurarea securității alimentelor;

– utilizarea rațională a resurselor agricole;

– creșterea productivității muncii;

– creșterea valorii adaugate;

– reducerea costurilor pe unitatea de produs și a altor costuri la nivel de fermă;

– creșterea profitului și a rentabilității;

– promovarea realizarilor științei și tehnologiilor moderne, mici consumatoare de energie și curate în vederea asigurării sănatății oamenilor și animalelor și a protecției mediului.

Filierea cerealelor este studiata începând cu importanța economică și nutrițională a acestora, continuă cu producția la ferma, transportul și depozitarea, prelucrarea, distributia și consumul. În cadrul filierei cerealelor, cel mai scurt canal între producție și consum el reprezinta exploatatiile agricole familiale, care desfășoară totalitatea activitatilor filierei, cu exceptia recoltarii și prelucrarii cerealelor.

Obiectivul lucrării s-a concentrat asupra pieţei grâului, întrucât acesta deţine o pondere covârşitoare în secotul analizat. De asemenea, a fost analizat şi modul de organizare şi funcţionare a pieţei serviciilor de depozitare a grâului, serviciu care prezintă importanţa deosebită asupra modului de funcţionare a pieţei grâului, în special prin influenţarea comportamentului ofertei de grâu.

Scopul acestui studiu constă în informarea persoanelor interesăte de sectorul cerealelor, această lucrare fiind o investigaţie utilă pentru o mai bună cunoaştere a pieţei.

În figura de mai jos sunt redate componentele filierei cerealelor.

Fig. nr. 1

Capitolul I

Etapele filierei cerealelor

1.1.Etapa de preproductie

1.1.1.Importanță cerealelor

Cerealele au o importanță nutrițională și una economică.

Importanță nutrițională se referă la valoarea nutritivă a acestora, datorată conținutului bogat în hidrați de carbon, grăsimi, vitamine, săruri minerale. Prin macinarea boabelor de cereale se obtine făina, care se folosește la fabricarea pâinii și a altor produse de panificație și de patiserie.

Painea are proprietatea de a furniza organismului uman o anumita cantitate de caldura, ceea ce reprezinta unul dintre cei mai importanti indici ai valorii ei alimentare.

Importanță economică a cerealelor este data de locul pe care il ocupa acest sector în economia Romaniei, ca suprafete cultivate, productii obtinute, consum, export și import.

Suprafata cultivata cu cereale reprezinta peste 65% din suprafata arabila a tarii. Grâul detine o pondere de 35-40% din suprafata cultivata cu cereale și 25% din suprafata arabila a tarii.

Fisiere in arhiva (4):

  • capitolul 1.doc
  • Capitolul 3.doc
  • prima pagina.doc
  • Tabel 3.doc