Finanțare internațională - utilaje agricole

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 9693
Mărime: 3.23MB (arhivat)
Publicat de: Dadme D.
Puncte necesare: 11

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

Prin intermediul acestui proiect se doreşte achiziţionarea de maşini şi utilaje agricole pentru ferma vegetală Agroterra din comuna Valea Lupului, judeţul Iaşi, proiectul având la bază Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Obiectivele urmărite sunt creşterea productivităţii muncii, modernizarea fermei vegetale în sensul achiziţionării de maşini şi utilaje agricole performante pentru procesarea solului astfel încât legislaţia europeană referitoare la protecţia mediului, siguranţa alimentelor şi a muncii, să fie integral respectate.

Investiţia are ca obiectiv principal impactul pozitiv asupra zonei, având în vedere faptul că zona nu dispune de unităţi productive, oamenii generându-şi veniturile doar din activităţi specifice gospodăriilor proprii prin auto-susţinere şi pentru auto-consum. Marea majoritate a gospodăriilor din acest mediu sunt unităţi de subzistenţă deoarece numărul animalelor este mic, în medie 2 - 4, iar tehnologiile aplicate sunt cele tradiţionale, astfel că rezultatele obţinute sunt modeste.

Comuna Valea Lupului este o zonă cu potenţial scăzut pentru producerea seminţelor şi materialului săditor, conform Anexei I Zone Potenţial.

Principala activitate care se doreşte a fi desfăşurată în cadrul proiectului este creşterea competitivităţii sectorului agricol printr-o utilizare mai bună a resurselor umane şi a factorilor de producţie.

Având în vedere că suprafaţa agricolă administrată în prezent este în creştere, achiziţionarea utilajelor agricole performante este mai mult decât necesară, mai ales în condiţiile în care trasformarile climatice care se petrec atrag riscuri mari de pierdere a producţiei.

2. SCURTĂ DESCRIERE A SOCIETĂŢII ORGANIZATOARE

Solicitantul este S.C. Agroterra S.R.L. din comuna Valea Lupului, judeţul Iaşi, cu un capital social: 11.862,5 RON, privat 100%, un număr de 2 asociaţi şi structura acţionariatului de 90 % respectiv 10 %, având punct de lucru în Valea Lupului, judeşul Iaşi, unde funcţionează ferma de producţie vegetală.

Principala activitate a societăţii este producţia agricolă şi comerţul cu produse agricole şi materii prime, materiale şi produse chimice pentru agricultură.

Înca de la înfiinţare, datorită schimbărilor care au avut loc în societatea românească, compania a fost nevoită să-şi reconsidere activitatea şi să se adapteze noilor condiţii impuse de economia de piaţă. În acest scop, societatea a început producţia agricolă prin a arenda suprafeţe de teren arabil de la deţinători particulari, suprafeţe care au crescut de la an la an şi pe care au fost produse cantităţi însemnate de cereale şi plante furajere.

Societatea AGROTERRA S.R.L. este organizată în ferme de producţie, având un număr de 2 asemenea ferme: Agroterra 1 şi Agroterra 2. Acestea dispun de bază materială proprie constând din tractoare agricole împreuna cu setul de maşini agricole necesare lucrărilor agricole, combine autopropulsate, echipamente de erbicidat, prese pentru balotat, autocamioane pentru transport. Societatea deţine spaţii pentru depozitarea cerealelor produse, utilaje pentru condiţionarea seminţelor, etc. De asemenea, societatea execută lucrări de prestări servicii pentru agricultură şi face comerţ cu îngrăşăminte chimice, erbicide, pesticide, etc.

Piaţa principală pentru desfacerea produselor obţinute de societate o constituie populaţia, acest segment fiind beneficiarul principal al seminţelor de cereale (grâu, orz, leguminoase) precum şi al serviciilor oferite pentru agricultură (arat, discuit, semănat, recoltat) şi al produselor achiziţionate în vederea vânzării (îngrăşăminte chimice, erbicide, pesticide, etc.). Un procent mai mic al pieţei de desfacere îl constituie societăţile comerciale cu profil agricol din judeţ.

Din punct de vedere concurenţial, societatea este în competiţie directă cu un număr restrâns de alte societăţi similare din judeţ, faţă de care prezintă următoarele avantaje competitive:

• dispune de un lot mare de teren - aproximativ 300 ha, lucru care permite valorificarea seminţelor produse la preţuri sub cele ale competitorilor;

• dispune de utilaje proprii pentru executarea lucrărilor;

• este distribuitor al principalului furnizor de îngrăşăminte chimice S.C. AZOMUREŞ S.A..

Având în vedere cererea mărită de îngrăşăminte chimice, societatea şi-a extins piaţa de desfacere şi în alte judeţe.

Punctul slab al societăţii este reprezentat de faptul că maşinile şi utilajele care compun baza materiala şi de producţie sunt relativ vechi, apropiindu-se de sfârşitul perioadei normate de viaţă sau chiar depăşind această perioadă. Uzura morală însă, este evidentă. Acesta este şi motivul pentru care se realizeaza acest proiect, pentru a moderniza aceste echipamente, de altfel vitale pentru desfăşurarea unei activităţi moderne, eficiente şi la standarde de calitate europene.

3. SURSA DE FINANŢARE

Ideea acestui proiect este legată de achiziţionarea de maşini şi utilaje agricole necesare unei ferme vegetale, proiect finanţat din fonduri europene, fonduri de care dispune orice stat nou intrat în Uniunea Europeana. Proiectul este o continuare o programului SAPARD, proiect intitulat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 al României. Programul este unic şi acoperă întregul teritoriu al României.

În sensul achiziţionării acestor utilaje, care sunt performante pentru procesarea solului, se urmăreşte creşterea productivităţii muncii prin modernizarea solului. Investitia are ca obiectiv principal impactul pozitiv asupra zonei, având în vedere faptul că zona nu dispune de activităţi productive.

Obiectul principal de activitate al firmei unde se doreşte implementarea acestui proiect este: cultivarea cerealelor, porumbului şi a altor plante. Activitatea principala a firmei este producerea seminţelor de plante. Activităţile secundare sunt servicii anexe agriculturii, grădinărit peisagistic cu irigaţii şi desecări, comerţul cu ridicata a produselor chimice utilizate în agricultură.

Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (F.E.A.D.R.) este un instrument de finanţare creat de Uniunea Europeană pentru a sprijini ţările membre în implementarea Politicii Agricole Comune .

Politica Agricola Comună este un set de reguli şi mecanisme care reglementează producerea, procesarea şi comercializarea produselor agricole în Uniunea Europeană şi care acordă o mare atenţie dezvoltării rurale.

F.E.A.D.R. reprezintă o oportunitate de finanţare pentru spaţiul rural românesc. Începând cu 2007 şi până în 2013. F.E.A.D.R. se bazează pe principiul cofinanţării proiectelor de investiţii private.

Fondurile europene pentru agricultură vor putea fi accesate în baza documentului - cheie Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.).

Proiectul se încadrează în AXA 1: Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi

forestier, la Măsura 1.2.1. Modernizarea exploataţiilor agricole şi are ca obiectiv general creşterea competitivităţii sectorului agricol printr-o utilizare mai bună a resurselor umane şi a factorilor de producţie. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 1.2.1. sunt fermierii definiţi conform P.N.D.R. ca fiind persoane fizice sau juridice, care practică în principal activităţi agricole, a căror exploataţie este situată pe teritoriul ţării, are o dimensiune egală sau mai mare de 2 Unităţi de Dimensiune Economica (U.D.E.), şi care este înregistrată în Registrul fermelor / Registrul agricol.

Fondurile nerambursabile vor fi acordate doar pentru decontarea cheltuielilor eligibile, cheltuielile neeligibile urmând a fi suportate de beneficiarul proiectului. Prin Măsura 1.2.1. se acordă fonduri nerambursabile în proporţie de 50% – 75% (pentru perioada 2007 - 2009), respectiv în proportie de 40% - 65% (pentru perioada 2010 – 2013) din valoarea eligibilă a proiectului, fondurile reprezentând cofinanţarea publică, la care trebuie să se adauge contribuţia privată.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 1.2.1. este de 5.000 de Euro - această sumă reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului.

Procentul sprijinului nerambursabil de 50% se va putea majora cu:

 5% pentru investiţiile realizate de tinerii agricultori sub 40 ani, la data depunerii

cererii de finanţare, pe baza prevederilor din Tratatul de Aderare (Anexa VIII: Dezvoltare Rurală, Secţiunea II: Dispoziţii speciale privind sprijinul pentru investiţii);

 10% pentru investiţiile realizate de agricultorii din zonele montane cu handicap natural, în

zone cu handicap natural şi în arii naturale protejate încadrate în reţeaua Natura 2000 (conform Regulamentului C.E. nr.1698/2005, art. 36);

 25% pentru investiţiile având drept scop protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi

proveniţi din surse agricole (conform Directivei Consiliului 91/676/CEE din 12 decembrie 1981; se prevede un astfel de sprijin pe o perioada de 4 ani începând cu 1 ianuarie 2007.

Verificarea respectării intensităţii maxime a ajutorului se va face înaintea semnării

contractului de finanţare de către A.P.D.R.P..

Preview document

Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 1
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 2
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 3
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 4
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 5
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 6
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 7
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 8
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 9
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 10
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 11
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 12
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 13
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 14
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 15
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 16
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 17
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 18
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 19
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 20
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 21
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 22
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 23
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 24
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 25
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 26
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 27
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 28
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 29
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 30
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 31
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 32
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 33
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 34
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 35
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 36
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 37
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 38
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 39
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 40
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 41
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 42
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 43
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 44
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 45
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 46
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 47
Finanțare internațională - utilaje agricole - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Finantare Internationala - Utilaje Agricole.doc

Alții au mai descărcat și

PNDR instrument de finanțare al economiei rurale românești

Introducere Sprijinul prevazut prin Axa 3 vizeaza incurajarea diversificarii economiei rurale si imbunatatirea calitatii vietii din spatiul rural....

Modernizarea prin achiziționarea de mașini și utilaje agricole a fermei Chirnogeni

I. INFORMATII PRIVIND SOLICITANTUL: I.1 Descrierea solicitantului : I.1.1 SRL (L 31/1990) societate cu raspundere limitata  Tip de beneficiar...

Atragerea de fonduri europene în agricultură

Abstract: Odată cu aderarea la Uniunea Europeana , România a creat condiţiile instituţionale necesare aplicării în bune condiţii a Programului...

Finanțare proiect de achiziție utilaje agricole noi pentru culturi de câmp

1. Date generale SC. AGRICOL. SRL a fost infiintata in aprilie 1998 . La inceput firma beneficia de o baza materiala extrem de redusa – un tractor...

Achizitie de Utilaje Agricole pentru Modernizarea Exploatatiei Agricole Știuletele din Orașul Căușeni

Activitatea principala a solicitantului este cultura de camp a prasitoarelor si paioaselor. Ansamblul de procese si masuri adoptate in sensul...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Managementul Finanțării IMM în România

CAPITOLUL I LUMEA ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII Economiile ţărilor considerate fiecare separat sau în interactiunea lor la scara globala...

Managementul calității proiectelor - studiu de caz pe măsura 3.1

INTRODUCERE Managementul proiectelor, ca idee, datează de foarte mult timp Dacă ar fi să ne gândim la toate lucrurile care s-au realizat în...

Fundamentarea Strategiei la Banca Comercială Română

Conceptul de strategie. Strategia reprezintă stiinţa şi arta de a stabili obiectivele generale ale organizaţiei pe termen mediu şi lung şi de a...

Marketing Agroturistic

1.1 Marketingul în turism Economia serviciilor, în care se încadreaza si activitatile de turism, constituie un sector productiv, care este...

Planul de Afaceri - Cheia Succesului în Afaceri

INTRODUCERE Actualitatea temei. În prezent societatea se află la o etapă de dezvoltare economică cînd numărul persoanelor întreprinzătoare este...

Politica de preț în cadrul Sofert SA Bacău

CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALĂ A S.C. SOFERT S.A. BACĂU SCURT ISTORIC S.C. SOFERT S.A. este amplasată in judeţul Bacău, la 3km. de...

Impactul Creditelor Investiționale Asupra Viabilității Activității Investiționale în Republica Moldova

Introducere Actualitatea temei. Actualitatea prezentei lucrări rezultă din rolul pe care îl indeplinesc creditele investiţionale în dezvoltarea...

Proiect economie bancară BRD-GSG

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1.Momentul istoric. Evoluţia în cadrul sistemului bancar românesc În 1923 ia...

Ai nevoie de altceva?