Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 21280
Mărime: 115.69KB (arhivat)
Publicat de: Aurelian Danilă
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristian Paun
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE RELATII ECONOMICE INTERNATIONALE ECONOMIE ŞI AFACERI INTERNAŢIONALE

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Cap 1. Rolul finanţării în promovarea şi sprijinirea exporturilor 4
  3. 1.1 Sprijinul guvernamental în susţinerea şi promovarea exporturilor 4
  4. 1.2. Activitatea băncilor de comerţ exterior 6
  5. 1.2.1. Creditarea operaţiunilor de comerţ exterior 7
  6. 1.2.2. Garantarea operaţiunilor de comerţ exterior 8
  7. 1.2.3. Asigurarea creditelor internaţionale 11
  8. 1.3. Băncile de comerţ exterior pe plan mondial 14
  9. Cap 2. Tehnici şi mecanisme de finanţare a exporturilor pe termen scurt 17
  10. 2.1. Creditele de prefinanţare 17
  11. 2.1.1. Creditele de prefinanţare specializate 18
  12. 2.1.2. Creditele de prospectare 18
  13. 2.1.3. Creditele de cont curent 18
  14. 2.1.4. Creditele de descoperire 19
  15. 2.2. Creditele de export 19
  16. 2.2.1. Creditul bancar direct 19
  17. 2.2.2. Avansul în cont curent 19
  18. 2.2.3. Creditele în cont deschis 19
  19. 2.2.4. Avansul pe baza documentelor de mărfuri 20
  20. 2.2.5. Avansul în valută 20
  21. 2.2.6. Avansul prin cesiunea de creanţă 21
  22. 2.2.7. Creditul de scont 21
  23. 2.2.8. Creditul de accept 22
  24. Cap 3. Tehnici şi mecanisme de finanţare a exporturilor pe termen mediu şi lung 23
  25. 3.1. Eurocreditele 23
  26. 3.2. Creditul sindicalizat 24
  27. 3.3. Creditele paralele 25
  28. 3.4. Creditele „back to back” 25
  29. 3.5. Creditul furnizor 26
  30. 3.6. Creditul cumpărător 27
  31. 3.7. Liniile de credit 32
  32. 3.8 Tehnici speciale de finanţare 33
  33. 3.8.1. Leasingul 33
  34. 3.8.2. Forfetarea 34
  35. 3.8.3. Factoringul 35
  36. Cap 4: Studiu de caz 37
  37. Condiţii de acordare a creditului cumpărător solicitate de băncile de tip EXIMBANK la nivel mondial 37
  38. 4.1 Banca de Export-Import a României 37
  39. 4.2 Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii 41
  40. 4.3 Banca de Export-Import a Chinei 42
  41. Concluzii 44
  42. Bibliografie 45

Extras din proiect

Introducere

Tranzacţiile internaţionale se dovedesc a fi printre cele mai complexe activităţi economice şi presupun atragerea unui volum impresionant de resurse financiare. Este practic din ce în ce mai greu pentru o companie interesată să-şi extindă afacerile pe pieţele externe să reuşească fără să fie nevoită să apeleze la resurse financiare atrase pe diferite pieţe financiare locale sau internaţionale. În aceste condiţii se poate observa că finanţarea internaţională capătă un rol din ce în ce mai important în derularea tranzacţiilor internaţionale, indiferent de forma pe care o îmbracă acestea. În contextul actual, înţelegerea modului în care funcţionează practic sistemul financiar internaţional, a componentelor de bază ale acestui sistem (pieţe monetar – valutare şi pieţele de capital, instituţiile de intermediere financiară), a instrumentelor utilizate de operatorii din cadrul acestui sistem dar mai ales a comportamentului care stă la baza alocării resurselor financiare reprezintă condiţii esenţiale de dezvoltare economică durabilă.

Globalizarea pieţelor financiare însoţită inevitabil de o dezvoltare fără precedent a mecanismelor de funcţionare a acestora accentuează rolul finanţării în derularea cu succes a afacerilor internaţionale. Devenind un subiect din ce în ce mai incitant şi mai complex pentru specialişti, finanţarea internaţională se constituie ca un domeniu perfect integrat în substanţa tranzacţiilor economice internaţionale. Alegerea tehnicilor de finanţare sau a instrumentelor sintetice oferite de piaţa financiară internaţională presupune în primul rând o bună cunoaştere a acestora de către cei implicaţi direct – companii private sau instituţii financiare publice sau private. Un factor important în acest proces de alegere îl constituie riscul pe care trebuie să şi-l asume deopotrivă cel care se finanţează cât şi finanţatorii. Riscul, apropiat mai degrabă de incertitudine în cazul tranzacţiilor internaţionale, se dovedeşte a fi o categorie economică greu de evaluat şi de gestionat. Direct legată de riscurile asumate şi de complexitatea mare a tuturor schemelor de finanţare internaţională este şi problema costurilor. Practic, costul şi riscul sunt două criterii fundamentale pe care se bazează întreg aparatul decizional în activitatea economică.

Practica demonstrează că piaţa financiară internaţională continuă să se dezvolte într-un ritm alert în conformitate cu noile tendinţe în economia mondială, punându-se la punct din ce în ce mai multe tehnici şi instrumente financiare perfect adaptate la complexitatea din ce în ce mai mare a tranzacţiilor internaţionale. Din perspectiva unei pieţe emergente şi a unor operatori ce se confruntă cu o lipsă acută de resurse financiare, aceste tehnici mai mult sau mai puţin noi, mai mult sau mai puţin complexe, trebuie iniţial cunoscute pentru a putea fi utilizate cu succes ulterior.

Am încercat în lucrarea de faţă să evidenţiez atât modalităţile şi tehnicile de finanţare pe termen mediu şi lung cât şi pe cele pe termen scurt.

Ca viitori specialişti în comerţ exterior, cred că este esenţial să cunoaştem cât mai bine oportunităţile care ne sunt oferite de bănci sau alte instituţii financiare, în eventualitatea în care decidem să punem bazele unei afaceri în domeniu.

Am evidenţiat de asemenea condiţiile pe care acestea le impun pentru acordarea creditelor, fie ele pe termen scurt sau pe termen mediu şi lung, şi, totodată, categoriile de agenţi economici cărora li se adresează diferitele oferte de finanţare lansate de bănci.

Prezenta lucrare este structurată în patru capitole.

În primul capitol am încercat să evidenţiez rolul esenţialal al finanţării în cadrul tranzacţiilor internaţionale.

Cel de-al doilea capitol cuprinde o trecere în revistă a tehnicilor de finanţare pe termen scurt iar cel de-al treilea o prezentare mai detaliată a tehnicilor de finanţare pe termen mediu şi lung, cu avantajele şi dezavantajele pe care acestea le implică.

Capitolul patru cuprinde studiul de caz privitor la ofertele şi condiţiile de acordare a creditului cumpărător ale unor bănci de prestigiu cum sunt U.S EXIMBANK, Ex-Im Bank China, dar şi EXIMBANK România.

Cap 1. Rolul finanţării în promovarea şi sprijinirea exporturilor

În ţările dezvoltate, în ultimele decenii, s-au conturat mecanisme complete prin intermediul cărora sunt posibile schimburile internaţionale de mărfuri şi servicii, precum şi cooperarea economică bilaterală sau multilaterală. Sunt bine definite procedurile şi metodele de derulare a schimburilor internaţionale, cadrul instituţional necesar, acoperirea juridică, s-au sedimentat cele mai bune practici, astfel că, în prezent, derularea tranzacţiilor de comerţ exterior nu mai este un secret sau un atu al unora în vederea obţinerii unor avantaje în raport cu alţi parteneri.

La o analiză mai atentă a procedeelor de finanţare, creditare şi promovare a comerţului exterior, prin sistemul bancar, din cadrul ţărilor dezvoltate dar şi a celor în traziţie, se constată faptul că aceste procedee îmbracă aproape aceleaşi forme clasice, întâlnite oriunde în lume.

Băncile comerciale îşi selecteză cu destul de multă atenţie clientela din rândul firmelor producătoare şi exportatoare, le acordă asistenţă în faza iniţială, de identificare a necesităţilor acestora, după care, în funcţie de riscul asumat, de interesul în valorificarea fondurilor proprii de creditare, de nevoia de obţinere de profit etc., le acordă întreaga gamă de produse şi servicii de care au nevoie: credite, finanţări, decontări, garanţii, consultanţă, mijloace şi modalităţi de plată etc.

Concurenţa din ce în ce mai ridicată specifică domeniului economic, alături de nevoia proprie de extindere a activităţilor bancare fac astefel încât să se asigure cele mai bune condiţii ca sectorul de comerţ exterior al economiei respective să funcţioneze în condiţii bune sau foarte bune. De cele mai multe ori, faptul că pieţele internaţionale asigură o eficienţă mai ridicată, determină băncile să considere firmele cu activitate de comerţ exterior drept clienţi strategici sau foarte importanţi, astfel că le acordă unele înlesniri, unele facilităţi pe linia reducerii sau scutirii de comisioane, a unor facilităţi de dobânzi, acordarea de consultanţă gratuită etc., toate acestea din resurse proprii şi din iniţiativă proprie.

În cazul în care aceste iniţiative nu sunt suficiente, este nevoie de intervenţia statului, pentru a crea un sistem de instrumente, instituţii şi metode care să asigure un cadru favorabil de desfăşurare a activităţii de comerţ exterior.

Aşadar, finanţarea ocupă un rol esenţial în promovarea şi susţinerea activităţilor de comerţ exterior. În ceea ce priveşte modul de finanţare, instituţiile specializate în stimularea exporturilor şi băncile de comerţ exterior deţin o poziţie importantă, iar sprijinul guvernamental acordat firmelor exportatoare este esenţial pentru desfăşurarea în condiţii optime a schimburilor comerciale internaţionale.

1.1 Sprijinul guvernamental în susţinerea şi promovarea exporturilor

Sprijinul guvernamental pentru promovarea exporturilor a devenit, în ultimele decenii, o caracteristică dominantă a relaţiilor economice internaţionale.

Creditarea oficială a exportului joacă un rol extrem de important în finanţarea proiectelor pe care o ţară le iniţiază în strainătate şi, totodată, în promovarea şi susţinerea produselor autohtone pe noi pieţe de desfacere.

Preview document

Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 1
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 2
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 3
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 4
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 5
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 6
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 7
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 8
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 9
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 10
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 11
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 12
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 13
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 14
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 15
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 16
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 17
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 18
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 19
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 20
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 21
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 22
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 23
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 24
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 25
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 26
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 27
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 28
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 29
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 30
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 31
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 32
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 33
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 34
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 35
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 36
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 37
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 38
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 39
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 40
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 41
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 42
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 43
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 44
Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor - Creditul Cumpărător și Creditul Furnizor - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Finantarea pe Termen Mediu si Lung a Exporturilor - Creditul Cumparator si Creditul Furnizor.doc

Alții au mai descărcat și

Creditarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii

Cap.I. Creditul bancar 1.1.Creditul – resursă de finanţare a activităţii unei întreprinderi Băncile comerciale constituite în România dupa 1989...

Surse de finanțare și creditare a întreprinderii de comerț exterior

Evolutia comertului international demonstreaza existenta a doua componente ale acestuia, relativ distincte. O prima componenta este data de...

Efectele crizei financiare asupra șomajului în România

De-a lungul timpului De-a lungul celor aproape doua secole de existenta si dezvoltare a societatii mondiale industriale, economiile multor state...

Metode de atragere și încurajare a investițiilor în economia națională

Introducere În condiţiile globalizării, problema investiţiilor străine (IS), influenţa lor asupra modernizării economiilor în tranziţie, continuă...

Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor

1. Semnificaţia titlului “Finanţarea reprezintă alocarea de fonduri din surse particulare, ale bugetului de stat sau de la organisme şi...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Piața Internațională a Creditului

Introducere În cursul ultimelor decenii, dupa cel de-al doilea razboi mondial, volumul schimburilor economice internationale nu a încetat sa...

Surse de finanțare și creditare a întreprinderii de comerț exterior

Evolutia comertului international demonstreaza existenta a doua componente ale acestuia, relativ distincte. O prima componenta este data de...

ATE Bank

Capitolul 1. Prezentarea organizaţiei Sediul central al ATE Banc se află la Bucureşti Calea Griviţei nr.24 telefon: 021-30.30.752 Director:...

Tehnici de finanțare pe termen mediu și lung

In ansamblul relatiilor economice internationale un loc aparte il detin tehnicile financiar bancare specifice, destinate promovarii schimburilor cu...

Tehnici speciale de finanțare

Finantarea reprezinta totalitatea mecanismelor, tehnicilor si a instrumentelor prin care sunt procurate mijloacele banesti necesare pentru...

Tehnici de Finanțare în Tranzacțiile Comerciale Internaționale

Finanţarea reprezintă totalitatea mecanismelor, tehnicilor şi a instrumentelor prin care sunt procurate mijloacele băneşti necesare pentru...

Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor

1. Semnificaţia titlului “Finanţarea reprezintă alocarea de fonduri din surse particulare, ale bugetului de stat sau de la organisme şi...

Tranzacții Comerciale Internaționale

II. Conditionãri si cunostinte prerechizite Disciplina Tranzactii economice internationale asigurã informarea si pregãtirii studentilor de la...

Ai nevoie de altceva?