Fondul Monetar Internațional

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 7073
Mărime: 47.08KB (arhivat)
Publicat de: Clara Nicolae
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Intoducere pg 2
  2. Capitolul 1 - FMI - o instituţie globală pg 4
  3. 1.1. Evenimente majore în evoluţia împrumuturilor FMI pg 4
  4. 1.2. Obiectivele FMI pg 5
  5. 1.3. Funcţiile F.M.I. pg 6
  6. 1.4. Organizarea F.M.I. pg 7
  7. 1.5. Resursele Fondului Monetar Internaţional pg 8
  8. 1.6. Instrumentele de împrumut ale FMI pg 9
  9. 1.7. Particularităţi ale împrumuturilor făcute de FMI pg 9
  10. 1.8. Prabuşirea sistemului de la Bretton Woods pg 10
  11. Capitolul 2 - Relaţiile României cu FMI pg 12
  12. 2.1. Drepturile şi obligaţiile Romaniei ca ţară membră a FMI pg 12
  13. 2.2. Asistenţa financiară pg 13
  14. Concluzii pg 17
  15. Bibliografie pg 18

Extras din proiect

Introducere

Lucrarea de faţă urmareşte prezentarea celei mai importante instituţii şi anume, Fondului Monetar Internaţional cunoscut mai ales pentru rolul său de instituţie financiară care pune resursele sale la dispoziţia ţărilor membre, având probleme temporare legate de balanţa de plăţi, aceste ţări fiind obligate să pună în practică politicile de ajustare economică necesare pentru a depăşi aceste dificultăţi.

Fondul Monetar Internaţional ocupă un loc cu totul singular printre organizaţiile interguvernamentale care combină funcţii de reglementare, consultative şi financiare acestea decurgând din scopurile pe care şi le-a fixat în momentul în care a luat fiinţa.

Pe parcursul ultimilor ani, împrumuturile acordate de Fondul Monetar Internaţional au cunoscut o creştere spectaculoasă, ca imagine a rolului fundamental pe care îl joacă această instituţie în reglarea nenumăratelor crize economice şi financiare din diferite ţări cu pieţe emergente din America Latină, Asia şi Europa.

Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional se angajează activ în promovarea creşterii economice şi combaterii sărăciei în ţările membre cele mai sărace aducându-le o finanţare suplimentară cu scopul de a le sprijini în eforturile lor pe care le depun pentru a-şi stabiliza economia, pentru a-şi pune în execuţie reformele structurale precum şi pentru a înapoia în condiţii bune datoria externă.

Rolul cel mai important pe care îl deţine Fondul este acela de manager al unui sistem monetar internaţional ordonat, previzibil şi stabil, cu graniţe deschise şi care să ofere cadrul necesar unei creşteri echilibrate în comerţul mondial şi în economiile ţărilor membre. În acest sens F.M.I. funcţionează ca un organism permanent de consultanţă, în care membrii cooperează şi participă activ în sfera monetară internaţională.

Capitolul 1

FMI - o instituţie globală

Fondul Monetar International a fost conceput în iulie 1944 la o conferinţă a Naţiunilor Unite ţinută la Bretton Woods, New Hempshire,U.S.A când reprezentanţii a 45 de guverne au stabilit de comun acord să pună bazele unei instituţii pentru cooperare economică, proiectată pentru a evita o repetare a politicilor economice dezastruoase ce au contribuit la marea criză din anul 1930. Acest acord a condus la înfiinţarea BIRD (Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de asemeni cunoscută ca şi Banca Mondială), care se ocupă cu dezvoltarea economică pe termen lung, incluzând finanţarea proiectelor de infrastructură şi FMI (Fondul Monetar Internaţional) preocupat cu performanţa şi politici financiare macroeconomice.

Când FMI şi BIRD au fost create, se avea în vedere apariţia unei noi organizaţii pentru a promova liberalizarea comerţului internaţional, deşi au trebuit să treacă mai bine de 50 de ani până când World Trade Organization să fie înfiinţată (1995). În anii precedenţi problemele în materie de comerţ fiind rezolvate prin (AGTT) Acordul General cu privire la Tarife şi Comerţ.

Astfel Fondul Monetar Internaţional este o oganizaţie a Naţiunilor Unite înfiinţată prin tratatul din 1945 pentru a ajuta şi a îmbunătăţi sistemul economic mondial.

Pentru ca F.M.I. să-şi înceapă activitatea era nevoie de acordul unui număr de ţări ale căror cote de participare la capitalul F.M.I. să însumeze cel puţin 65% din acesta. Această cerinţă a fost realizată la 27 noiembrie 1945, când statutul Fondului a fost semnat şi ratificat de 29 de guverne totalizând 80% din cotele părţi, ceea ce a permis intrarea în vigoare a acordului F.M.I. Activitatea oficială a F.M.I. a început la 1 martie 1947 şi primul său exerciţiu financiar s-a încheiat la 30 iunie 1947.

Sediu FMI este localizat în Washington D.C, şi este condus de cele 184 de ţări membre. FMI este instituţia centrală a sistemului monetar internaţional - sistem de plată şi rate de schimb între monedele naţionale, ce permite desfăşurarea afacerilor între diferite state.

1.1. Evenimente majore în evoluţia împrumuturilor FMI

1944 - Conferinţa de la Bretton Woods unde se pun bazele FMI şi BIRD

1945 - 29 de guverne semnează articolele din acordul FMI

1947 - Franţa este prima ţară care atrage fonduri de la FMI, urmată în acelaşi an de Ţările de Jos, Mexic, şi Regatul Unit

1952 – au fost introduse Acordurile stand-by. Belgia a fost prima ţară care a împrumutat 50 milioane dolari pentru a-şi consolida rezervele internaţionale.

1963 - fondul înfiinţeaza „facilitatea financiară de compensare” pentru a ajuta ţările membre producătoare de bunurile de bază în urma unor deprecieri temporare a exporturilor ca urmare a scăderilor de preţuri. O componentă adiţională pentru a ajuta ţările să se descurce cu crizele temporare în importurile de cereale a fost adăugată în 1981

1969 - Ca răspuns la ameninţarea reprezentată de o lipsă de lichiditate internaţionala, articolele din acord sunt modificate pentru a crea drepturi speciale de tragere

1971 - Statele Unite suspendă convertibilitatea dolarului în aur, care încheie sistemul rate de schimb fixe

1974 - a fost introdusă „facilitatea extinsă a fondului” pentru a asigura asistenţă pe termen mediu membrilor cu probleme la balanţa plăţilor datorate slăbiciunilor economice şi care necesită reforme structurale pe termen lung. Perioada acordurilor extinse este de 3 ani cu posibilitatea extinderii la 4 ani. Kenya a fost prima ţară care a beneficiat de acest tip de acord

1989 - FMI a ajutat ţările din centrul şi estul Europei, zona baltică, Rusia şi alte ţări ale fostei Uniuni Sovietice pentru a-şi transforma economiile din sistemul planificat în cel al economiei de piaţă. A lucrat în parteneriat cu aceste ţări pentru a le stabiliza şi restructura economiile lucrând chiar şi la cadrul instituţional şi legal necesar pentru o economie de piaţă funcţională.

1992 - Federaţia Rusă şi alte13 din 14 state din fosta Uniune Sovietică aderă la FMI

1995 - Un împrumut de 18 miliarde dolari este negociat cu Mexic pentru a ajuta ţara să-si revină dintr-o criză a contului de capital

1996 - FMI împreună cu Banca Mondială au lansat “ Iniţiativa pentru ţările sărace puternic îndatorate” cu scopul de-a reduce datoriile ţărilor celor mai sărace din lume la nivel acceptabil într-un timp cât mai scurt.

1997-1998 - FMI a acordat fonduri uriaşe totalizând mai mult de 36 miliarde de dolari Indoneziei, Coreei şi Tailandei pentru a-şi realiza reformele şi a-şi stabiliza economiile. În 1997 fondul a introdus “ facilitatea rezervei suplimentare” pentru a ajuta ţările care au nevoie mare de finanţare pe termen scurt datorate unor pierderi neaşteptate de încredere pe piaţă reflectate în scurgeri de capital.

1999 - Fondul a introdus un nou instrument de criză - liniile de credit contingente. Acestea sunt linii de precauţie prin care membrii sunt antrenaţi să atingă politici economice puternice pentru a obţine finanţarea FMI pe termen scurt când sunt ameninţaţi de pierderi neaşteptate de încredere datorită dificultăţilor din alte ţări.

2000 - Au fost introduse o serie de măsuri prin care FMI să asigure un ajutor mai rapid în prevenirea şi rezolvarea crizelor, dar şi o mai bună utilizare a resurselor FMI.

2005 - FMI este de acord să scutească de la plata datoriei în valoare de 3.3 miliarde dolari, 19 din cele mai sărace ţări din lume.

Preview document

Fondul Monetar Internațional - Pagina 1
Fondul Monetar Internațional - Pagina 2
Fondul Monetar Internațional - Pagina 3
Fondul Monetar Internațional - Pagina 4
Fondul Monetar Internațional - Pagina 5
Fondul Monetar Internațional - Pagina 6
Fondul Monetar Internațional - Pagina 7
Fondul Monetar Internațional - Pagina 8
Fondul Monetar Internațional - Pagina 9
Fondul Monetar Internațional - Pagina 10
Fondul Monetar Internațional - Pagina 11
Fondul Monetar Internațional - Pagina 12
Fondul Monetar Internațional - Pagina 13
Fondul Monetar Internațional - Pagina 14
Fondul Monetar Internațional - Pagina 15
Fondul Monetar Internațional - Pagina 16
Fondul Monetar Internațional - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Fondul Monetar International
    • cuprins FMI.doc
    • introducere fmi.doc
    • proiect - FMI.doc

Alții au mai descărcat și

Fondul Monetar Internațional și Relațiile cu Țările Membre

1.1 Obiectivele Fondului Monetar Internaţional Bazele Fondului Monetar Internaţional au fost puse în cadrul Conferinţei monetare şi financiare din...

Politica monetară în țările central și est europene

1. INTRODUCERE Proiectul are ca scop să prezinte asemănările şi deosebirile dintre politicile monetare ale ţărilor central şi est europene:...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Rolul Fondului Monetar Internațional în stabilizarea economică

INTRODUCERE Rolul organismelor financiare internaționale este deosebit de disputat în ultima perioadă, ca urmare a gestionării defectuoase a...

Relația Fondului Monetar Internațional cu România

Introducere Fondul Monetar International este o organizatie ce cuprinde 185 de tări membre, înfiintată pentru a promova cooperarea monetară...

Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România

Capitolul 1 Fondul Monetar International 1.1. Istoricul Fondului Monetar International Fondul Monetar Interntional este o agentie specializata...

Fondul Monetar Internațional

CAP.1. Structura organizatorica a Fondului Monetar International 1.1. Sistemul monetar internaţional şi originea creării Fondului Monetar...

Surse de finanțare a investițiilor - Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional

CAPITOLUL I. SURSE DE FINANŢARE A INVESTIŢIILOR 1.1. CONCEPTUL DE INVESTIŢII Investiţiile reprezintă factorul primordial în strategia dezvoltării...

Fondul Monetar Internațional

FMI – INSTITUTIE CENTRALA A SISTEMULUI MONETAR INTERNATIONAL Organizare. Conducere. Resurse 1. Abordare generala Fondul Monetar International,...

Fondul Monetar Internațional

ISTORIC Un rol important în derularea şi orientarea fluxurilor financiare internaţionale revine instituţiilor internaţionale create de-a lungul...

Obiectivele și funcțiile Fondului Monetar Internațional - relațiile cu țările membre

Introducere Fondul Monetar Internaţional este o instituţie internaţională care facilitează cooperarea interguvenamentală în domeniul monetar şi...

Ai nevoie de altceva?