Fondul Monetar Internațional

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 13323
Mărime: 54.70KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Martinus Vladimir
proiect realizat in cadrul Facultatii de Studii Europene Cluj-Napoca, specializarea Managementul Institutiilor Europene. O scurta prezentare despre FMI si pareri personale si ale specialistilor

Extras din proiect

FMI este o organizatie internationala care are 184 de tari membre, infiintata pentru a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea valutara si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca si pentru a acorda asistenta financiara temporara tarilor, in conditii adecvate de siguranta pentru a ajuta la ajustarea balantei de plati.

In momentul aderarii ca membru al FMI, fiecare tara contribuie cu o anumita suma de bani numita ýcota de subscriereý. In urma unei majorari cu 45 % a cotei de subscriere incepind cu 22 ianuarie 1999, totalul acestor cote se ridica la 212.4 miliarde DST (aproape 265 miliarde USD).

Organismele de conducere sunt: Consiliul Guvernatorilor, Comitetul Financiar si Monetar International si Consiliul Director.

Directorul General al FMI este dl. Rodrigo de Rato y Figaredo.

De la infiintare sa in decembrie 1945, scopurile urmarite de FMI au ramas neschimbate dar operatiunile sale, care includ supravegherea si asistenta financiara si tehnica, au evoluat pentru a raspunde nivelul cerintelor economiei mondiale in schimbare.

(FMI) este o institutie financiara internationala care reuneste 184 de tari membre. Înfiintat în iulie 1945, în urma Conferintei Natiunilor Unite de la Bretton Woods (SUA), FMI are ca principale responsabilitati si obiective promovarea cooperarii monetare internationale, facilitarea expansiunii si cresterii echilibrate a comertului international, promovarea stabilitatii cursurilor de schimb, furnizarea de asistenta în scopul crearii unui sistem multilateral de plati si punerea la dispozitie a resurselor sale tarilor membre care se confrunta cu dezechilibre ale balantei de plati. În atingerea acestor obiective, FMI îndeplineste trei functii principale: supraveghere, asistenta tehnica si creditare.

Relatiile României cu FMI

România a devenit membra FMI la 15 decembrie 1972 si face parte din Constituenta condusa de Olanda, alaturi de Armenia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Serbia si Muntenegru, Macedonia, Republica Moldova, Olanda si Ucraina. Participarea României la FMI se ridica la 1.030,2 milioane DST, iar puterea de vot este de 0,49% din total.

- Romania a devenit membra FMI la 15 decembrie 1972.

- Participarea Romaniei la FMI se ridica la 1.030,2 milioane DST sau 0,48% din cota totala. Puterea de vot a Romaniei este de 10.552 voturi sau 0,49% din total.

- Romania a acceptat obligatiile prevazute in Articolul VIII ale Statutului FMI referitor la convertibilitatea de cont curent la 25 martie 1998.

- Guvernatorul Romaniei la FMI este Excelenta Sa, dl. Constantin Mugur Isarescu, Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei; Guvernator Supleant este Excelenta Sa, dra. Alice Cezarina Bitu, Secretar de stat, Ministerul Finantelor.

Prezentare generala

Fondul Monetar International (FMI) este o institutie financiara internationala care reuneste 184 de tari membre. Înfiintat în iulie 1945, în urma Conferintei Natiunilor Unite de la Bretton Woods (SUA), FMI are ca principale responsabilitati si obiective promovarea cooperarii monetare internationale, facilitarea expansiunii si cresterii echilibrate a comertului international, promovarea stabilitatii cursurilor de schimb, furnizarea de asistenta în scopul crearii unui sistem multilateral de plati si punerea la dispozitie a resurselor sale tarilor membre care se confrunta cu dezechilibre ale balantei de plati. În atingerea acestor obiective, FMI îndeplineste trei functii principale: supraveghere, asistenta tehnica si creditare.

Obiective principale

- promovarea cooperarii monetare internationale si a stabilitatii valutare GRESIT ACEST TEXT

- stimularea cresterii economice

- asigurarea unui nivel înalt de ocupare a fortei de munca

- acordare de asistenta financiara temporara pentru tarile care se confrunta cu dezechilibre ale balantelor de plati

Functii

- monitorizeaza actiunile si politicile economice si financiare din tarile membre, precum si la nivel global

- acorda asistenta tehnica

- creditarea tarilor membre cu dezechilibre în balanta de plati

Drepturi speciale de tragere

Drepturile speciale de tragere (DST sau, international, XDR) sunt moneda virtuala a Fondului Monetar International, conceput ca înlocuitor al standardului aurului. Tranzactiile în interiorul Fondului Monetar International sunt calculate în DST. O serie de valute nationale sunt fixate la un anumit raport în relatie cu DST.

Valoarea sa se calculeaza în functie de dolarul american (44%), euro (34%), yenul japonez (11%) si lira sterlina britanica (11%), conform cotatiilor de la bursa londoneza.

Relatiile României cu FMI

România a devenit membra FMI la 15 decembrie 1972 si face parte din Constituenta condusa de Olanda, alaturi de Armenia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Serbia si Muntenegru, Macedonia, Republica Moldova, Olanda si Ucraina. Participarea României la FMI se ridica la 1.030,2 milioane DST, iar puterea de vot este de 0,49% din total.

- Asistenta financiara

Dl. Jeroen Kremers (Olanda) este Director Executiv pentru Romania in cadrul FMI; constituenta sa include Armenia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, fosta Iugoslavie, Republica Macedonia, Moldova, Olanda si Ucraina. Incepand cu 1972, Romania a folosit resursele FMI in noua ocazii (detaliate mai jos) ca suport financiar al programelor economice ale Guvernului. Ultimul acord, al zecelea, incheiat in iulie 2004 este un acord stand-by de tip preventiv, pe 24 de luni, din care autoritatile romane nu intentioneaza sa faca trageri. Totalul creditelor si imprumuturilor nerambursate la sfarsitul lunii iunie 2004 se ridica la 337.00 milioane DST, respectiv 32,71 % din cota.

Preview document

Fondul Monetar Internațional - Pagina 1
Fondul Monetar Internațional - Pagina 2
Fondul Monetar Internațional - Pagina 3
Fondul Monetar Internațional - Pagina 4
Fondul Monetar Internațional - Pagina 5
Fondul Monetar Internațional - Pagina 6
Fondul Monetar Internațional - Pagina 7
Fondul Monetar Internațional - Pagina 8
Fondul Monetar Internațional - Pagina 9
Fondul Monetar Internațional - Pagina 10
Fondul Monetar Internațional - Pagina 11
Fondul Monetar Internațional - Pagina 12
Fondul Monetar Internațional - Pagina 13
Fondul Monetar Internațional - Pagina 14
Fondul Monetar Internațional - Pagina 15
Fondul Monetar Internațional - Pagina 16
Fondul Monetar Internațional - Pagina 17
Fondul Monetar Internațional - Pagina 18
Fondul Monetar Internațional - Pagina 19
Fondul Monetar Internațional - Pagina 20
Fondul Monetar Internațional - Pagina 21
Fondul Monetar Internațional - Pagina 22
Fondul Monetar Internațional - Pagina 23
Fondul Monetar Internațional - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Fondul Monetar International.doc

Te-ar putea interesa și

Rolul Fondului Monetar Internațional în stabilizarea economică

INTRODUCERE Rolul organismelor financiare internaționale este deosebit de disputat în ultima perioadă, ca urmare a gestionării defectuoase a...

Relația Fondului Monetar Internațional cu România

Introducere Fondul Monetar International este o organizatie ce cuprinde 185 de tări membre, înfiintată pentru a promova cooperarea monetară...

Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România

Capitolul 1 Fondul Monetar International 1.1. Istoricul Fondului Monetar International Fondul Monetar Interntional este o agentie specializata...

Fondul Monetar Internațional

CAP.1. Structura organizatorica a Fondului Monetar International 1.1. Sistemul monetar internaţional şi originea creării Fondului Monetar...

Surse de finanțare a investițiilor - Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional

CAPITOLUL I. SURSE DE FINANŢARE A INVESTIŢIILOR 1.1. CONCEPTUL DE INVESTIŢII Investiţiile reprezintă factorul primordial în strategia dezvoltării...

Fondul Monetar Internațional

FMI – INSTITUTIE CENTRALA A SISTEMULUI MONETAR INTERNATIONAL Organizare. Conducere. Resurse 1. Abordare generala Fondul Monetar International,...

Fondul Monetar Internațional

ISTORIC Un rol important în derularea şi orientarea fluxurilor financiare internaţionale revine instituţiilor internaţionale create de-a lungul...

Obiectivele și funcțiile Fondului Monetar Internațional - relațiile cu țările membre

Introducere Fondul Monetar Internaţional este o instituţie internaţională care facilitează cooperarea interguvenamentală în domeniul monetar şi...

Ai nevoie de altceva?