Fondurile Mutuale de Investitii

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Fondurile Mutuale de Investitii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 91 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

INTRODUCERE.5
I. FONDURI DE INVESTIŢII MUTUALE.6
I.1. Fondurilor mutuale. Noţiuni generale.6
I.2. Organizarea şi funcţionarea fondurilor mutuale.7
I.3. Avantajele investiţiei în fonduri mutuale.9
I.4. Plasamentele fondurilor mutuale.11
I.5. Tipuri de fonduri de investiţii.14
II. APARIŢIA ŞI EVOLUŢIA FONDURILOR MUTUALE ÎN EUROPA.18
II.1. Conceptul şi etapele apariţiei fondurilor mutuale.18
II.2. Premisele apariţiei şi dezvoltării fondurilor mutuale.21
II.3. Sistemul investiţiilor mutuale în Europa – evoluţii şi TENDINŢE ACTUALE.23
II.4. Sistemul investiţiilor mutuale în românia – evoluţii şi tendinţe actuale.27
III. ,,PREZENT" – CARACERIZAREA ACTUALEI PIETE A FONDURILOR MUTUALE IN EUROPA SI ROMANIA.34
III.1. Bursele europene .34
III.1.2. Fondurile europene de investitii.34
III.2. Dispunerea noua rastoarna regulamentul vechi.35
III.2.1. Bancile si fondurile mutuale .36
III.2.2. Fondurile monetare administrate de banci .38
III.2.3. Sansa administratorilor mici este revenirea bursei.39
III.2.4. Cresterea fondurilor mutuale.39
III.2.5. Fondurile de actiuni .40
III.2.6. Evolutia negativa a fondurilor mutuale.42
III.2.7. Fondurile mutuale castiga teren.44
III.2.8. Activele fondurilor mutuale au sarit de 220 mil. Euro.45
III.2.9. Fondurile mutuale romanesti .46
III.2.10. Cinci mituri despre fondurile mutuale.48
III.2.11. Fondurile de investitii in franta.50
III.2.12. Fondurile mutuale din romania relativ cu celelalte fonduri mutuale din Europa. .50
III.2.13. Fondurile mutuale si bursele din afara U.E.51
III.2.14. Pierderile fondurilor de actiuni.52
III.2.15. Cei mai mari administratori de fonduri mutuale.53
III.2.16. Fondurile de actiuni incep sa mai recupereze.54
III.2.17. Dimensiunea fondurilor monetare.54
III.2.18. Activele fondurilor mutuale in 2009 .54
III.2.19. Activele fondurilor deschise de investitii .55
IV. ,,PERSPECTIVE" - PERSPECTIVE PRIVIND VIITORUL APROPIAT AL PIETEI FONDURILOR MUTUALE IN EUROPA SI ROMANIA.57
IV.1. Calcularea valorii fondurilor mutuale.57
IV 2. Fondurile de actiuni vs. Fondurile monetare.58
IV 3. China – o posibila piata pe viitor.59
IV 4. Evolutia fondurile mutuale europeene.61
IV 5. Fondurile de investitii in obligatiuni .62
IV 6. Fondurile mutuale trec si online.66
IV 7. Tilturi de fonduri mutuale la pret necunoscut.67
IV 8. Ofensiva societatilor mari.68
V. ,STUDIU DE CAZ" - COMPARATIE INTRE DOUA FONDURI MUTUALE .70
V.1. Fondurile mutuale.70
V.1.1.fondurile mutuale.70
V.2. Comparatie intre aviva investors intercapital si aviva investors tezaur.82
V.2.1. Aviva investors tezaur.82
V.2.2. Aviva investors intercapital - fond de actiuni.82

Extras din document

INTRODUCERE

La ora actuală, omenirea este tot mai preocupată de modul cum să ducă o viaţă mai bună, să ocupe un anumit rang în societate, să economisească timp şi bani, să aibă o cultură cât mai bogată, cu alte cuvinte să fie remarcaţi şi renumiţi în societate.

Toate aceste lucruri nu pot deveni reale, decât în momentul în care ştim să ne folosim eficient banii şi capacitatea de raţiune pe care o deţinem. Deci, dacă obiectivul principal al fiecărui individ este acela de a obţine profit, cu cât mai mult doresc acest lucru şi agenţii economici.

Pentru a veni în sprijinul tuturor celor interesaţi de modul cum să investească corect, într-o economie în care riscul este nelipsit şi diversificat, am realizat această lucrare care are ca obiectiv înţelegerea noţiunilor celor mai importante din viaţa unei investiţii.

Voi prezenta în continuare, succint, modul în care este structurată această lucrare:

- primul capitol intitulat: Investiţiile şi rolul lor în viaţa economico-socială are în vedere definirea şi explicarea conceptului de „investiţie” şi modul în care putem să ne procurăm resursele pentru realizarea unei investiţii;

- capitolul al doilea, intitulat: Fondurile de investiţii mutuale prezintă noţiunile generale privind fondurile de investiţie mutuale, avantajele investiţiilor în fonduri mutuale precum şi plasamentele fondurilor mutuale.

I. FONDURI DE INVESTIŢII MUTUALE

I.1. FONDURILOR MUTUALE. NOŢIUNI GENERALE

Fondurile mutuale sunt organizate sub forma societăţilor civile, fără personalitate juridică; administrarea acestora se realizează de către o societate comercială specializată numită societate de administrare.

Fondurile mutuale se caracterizează prin emisiunea continuă de titluri de participare, numite şi unităţi de investiţie (aceste titluri nu sunt acţiuni, pentru că fondul nu are personalitate juridică). Practic, aceasta înseamnă că pentru fiecare investitor care doreşte să-şi plaseze banii în fond se emit noi titluri. De asemenea, fondul este obligat să răscumpere titlurile de la investitor, în cazul în care acesta doreşte să se retragă din fond. Rezultă că titlurile nu se schimba în mod liber pe o piaţă organizată (ca de exemplu bursa de valori) sau direct între personale interesate, ci pot fi cumpărate sau răscumpărate numai de la / de către fond.

Valoarea unui titlu nu se stabileşte în mod liber (titlurile nu pot fi cotate la bursa de valori) ci se stabileşte în mod exact ca raport între totalul activelor fondului (disponibilităţi, depozite bancare, acţiuni, etc.) şi numărul de titluri existente în circulaţie la un moment dat.

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investiţii atrag resurse financiare de la populaţie şi companii, pe care le investesc în diverse instrumente financiare, cum ar fi acţiuni, obligaţiuni sau titluri de stat.

Efectuarea unei investiţii la un fond mutual se face prin cumpărarea de unităţi de fond. Acestea sunt echivalentul acţiunilor la societate pe acţiuni. Insă, spre deosebire de acţiuni care sunt emise într-un număr fix, unităţile de fond se emit în mod continuu şi pot fi răscumpărate oricând. Participarea la un fond mutual este atestată printr-un certificat ce confirmă deţinerea de unităţi de fond.

Valoarea unităţii de fond se determină zilnic, fiind calculată ca raport între valoarea netă a activelor fondului şi numărul de unităţi de fond emise.

Persoanele care investesc la fondurile mutuale obţin un câştig atunci valoarea investiţiilor efectuate de fond se majorează. Acest lucru se întâmplă atunci când fondul încasează dividende sau dobânzi pentru plasamentele efectuate şi când valoarea acţiunilor achiziţionate creşte. Pe de altă parte, este posibil ca portofoliul să înregistreze scăderi, astfel ca investitorii pot pierde banii investiţi.

Fondurile mutuale sunt entităţi fără personalitate juridică, care au ca scop unic atragerea de resurse băneşti şi efectuarea de plasamente în instrumente financiare lichide. Potrivit legii, fondurile sunt gestionate de societăţi special înfiinţate în acest scop, denumite societăţi de administrare a investiţiilor (S.A.I.). Acestea decid cum trebuie investiţi banii fondului şi gestionează în acelaşi timp relaţia dintre fond şi investitori. Mai precis, societatea de administrare menţine registrul deţinătorilor de unităţi de fond, încasează veniturile, emite şi răscumpără titlurile de participare. Pentru aceste servicii, societatea percepe o serie de comisioane şi tarife, care se încasează din veniturile fondului.

O altă entitate implicată în funcţionarea fondurilor mutuale este depozitarul. Aceasta poate fi doar o instituţie de credit (bancă sau organizaţie cooperatistă de credit) care are rolul de a păstra toate activele fondului. În plus, depozitarul are sarcina de a certifica zilnic activul net al fondului şi numărul de unităţi de fond emise. Cu ajutorul acestor date, se determina valoarea unităţii de fond, la care se cumpără şi se răscumpără în fiecare zi titlurile emise de fond.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fondurile Mutuale de Investitii.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA CRESTINA „DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE RELATII ECONOPMICE INTERNATIONALE