Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3877
Mărime: 20.55KB (arhivat)
Publicat de: Nae Crăciun
Puncte necesare: 6
Facultatea de Stiinte Economice Juridice si Administrative

Extras din proiect

TVA –Evolutia reglementarii taxei pe valoarea adaugata in legislatia romaneasca

Conceputa ca o modalitate progresista de impozitare a marfurilor, pentru a evita impozitarea in cascada ( caracteristica a impozitului pe cifra de afaceri) adoptata de tarile Pietei Comune incepand cu 1 ianuarie 1970, taxa pe valoarea adaugata este o forma evoluata a impozitarii generale a marfurilor.

In legislatia romaneasca, taxa pe valoarea adaugata a fost initial reglementata prin O.G. nr. 3/1992 privind taxa pe valoare adaugata Ordonanta a intrat in vigoare la 1 iulie 1993 ( conform articolului unic al Legii nr 32/1993) si a fost aplicata pana la 15 martie 2000 cand a fost aprobata prin art. 37 din O.U.G. nr. 17/2000.

In perioada de aplicare, O.G. nr. 3/1992 a suferit mai multe completari si modificari si a fost republicata de doua ori.

O prima modificare s-a realizat prin Legea nr. 130/1992 prin care s-a aprobat Ordonanta, modificare vizand aet. 41 alin (1).

O alta modificare a Ordonantei a fost operata prin O.U.G. nr. 1/1993 si s-a referit la art 5 lit. C), art. 6 lit. A)-i) 5, iar lista anexa a fost completata. Ordonanta de urgenta a fost aprobata prin Legea nr. 63/1993.

Continutul Ordonantei a mai fost modificat prin O.G. nr. 6/1994 vizand art. 6 lit. B), art. 17 lit. B), art. 23, art. 25 lit.

In temeiul art. II din O.G. nr. 33/1994, O.G. nr. 3/1992 a fost republicata.

Inca din 1992, O.G. nr.3 privind taxa pe valoarea adaugata se precizeaza ca aceasta este un impozit indirect, care se stabileste asupra operatiunilor privind transferul proprietatii bunurilor, precum si asupra celor privind prestarile de servicii, valoarea adaugata fiind echivalenta cu diferenta dintre vanzarile si cumpararile aceluiasi stadiu al circuitului economic. Taxa se aplica asupra valorii adaugate lla fiecare stadiu al circuitului economic si reprezinta un venit al bugetului de stat.

Prin art. 25 din O.G. nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adaugata, republicata, se instituie obligatia platitorilor de taxa sa achite taxa pe valoarea adaugata , pana la data de 25 a lunii urmatoare, prin virament, cec sau numerar, la organul fiscal competent sau la bancile comerciale, dupa caz.

Conform art 1 din O.G. nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adaugata, republicata, aceasta este un impozit indirect, care se stabileste asupra operatiunilor privind transferul propietatii bunurilor, precum si asupra celor privind prestarile de servicii. Valoarea adaugata, in sensul acestei Ordonantei, este echivalenta cudiferenta dintre vanzarile si cumpararile in cadrul aceluiasi stadiu al circuitului ecpnomic , ea aplicandu-se asupra tranzactiilor fiecarui stadiu al circuitului economic si constituind un venit al statului.

Prin urmare , taxa pe valoarea adaugata nu este un impozit stabilit pe avere, pe posesiunile ori pe venitul unui contribuabil, ci un impozit indirect asupra vanzarii bunurilor ori prestarii serviciilor, deci un impozit asupra consumului, care, in final, este suportat de copnsumator, deorece se adauga la costul produsului sau al serviciului pe care este aplicat.

In conformitate cu art. 36 din aceeasi ordonanta, nerespectarea acestor prevederi de catre platitorii de taxa pe valoare adaugata se sanctioneaza conform Legii nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale.

In capitolul III din Legea nr. 87/1994, art. 17 stabileste contraventiile si sanctiunie pentru aceste contraventii.

Articolul 18 din Legea nr 87/1994 adauga si obligatia platitorilor de taxe, care au incalcat dispozitiile fiscale, de a varsa, pe langa impozitele, taxele si contributiile stabilite de organul de control, neachitate, o suma egala cu diferentele de impozite, taxe si contributii stabilite de organul de control, iar in cazul in care contribuabilul sa savarsit o noua contraventie in termen de un an, organul de control va dispune varsarea, pe langa diferentele de impozite, taxe si contributii stabilite potrivit legii, a unei sume egale cu dublul diferentelor constatate, echivaland, prin efecte, cu o noua confiscare.

Aceasta masura este contrara dispozitiilor art. 41 alin. (8) din Constitutie [art. 44 alin. (9) in urma revizuirii, n.a.], potrivit carora pot fi confiscate, in conditiile legii, numai bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiunii sau contraventii

Suma la care se refera art. 18 din Legea nr. 87/1994, egala cu diferentele de impozite, taxe si contributii stabilite de organul de control sau dublul acestora, nu se incadreaza in nici una dintre categoriile de bunuri la care se refera art. 14 ali. (8) din Consitutie.

Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata

Art. 126 C. Fisc.

(1) In sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata se cuprind operatiunile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) constituie o livrare de bunuri sau prestare de servicii efectuate cu plata;

b) locul de livrare a bunurilor sau prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;

c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin (1);

d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatiile economice prevazute la aert 127 alin. (2).

Preview document

Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 1
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 2
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 3
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 4
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 5
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 6
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 7
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 8
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 9
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 10
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 11
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 12
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 13
Gestionarea fiscală a taxei pe valoarea adăugată la nivelul firmei reglementări legislative - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Gestionarea Fiscala a Taxei pe Valoarea Adaugata la Nivelul Firmei Reglementari Legislative.doc

Ai nevoie de altceva?