Gestiunea și analiza riscului de țară

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 7587
Mărime: 127.40KB (arhivat)
Publicat de: Pavlov G.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1.Concepte referitoare la riscul de tara
  2. 1.1 Definitie
  3. 1.2 Componentele riscului de tara
  4. 2. Tipuri de risc de tara
  5. 3. Factori care influenteaza riscul de tara
  6. 3.1 Factori de risc de natura macroeconomica
  7. 3.2 Factori de risc de natura politica
  8. 4. Principalii indicatori folositi in analiza riscului de tara
  9. 4.1 Indicatori macroeconomici de rezultate
  10. 4.2 Indicatori ai balantei de plati
  11. 4.3 Indicatori ai datoriei externe
  12. 5. Metode de evaluare a riscului de tara
  13. 6. Institutii de evaluare a riscului de tara
  14. - Institutional Investor;
  15. - The World Times Money Matters Institute;
  16. - Agentiile de rating Moody’s si Standard&Poor’s;
  17. - Agentia Fitch-IBCA;
  18. - Sistemul de rating al Ghidului International privind riscul de tara(ICRG)
  19. 7. Rating-ul de tara pentru Romania
  20. 8. Aplicatie practica
  21. 9. Concluzii
  22. 10. Bibliografie

Extras din proiect

Accentul acestei analize cade pe riscul de ţară, componentă de bază a riscului general în afacerile internaţionale. Pentru reuşita în afaceri, orice firmă trebuie să găsească modalităţi adecvate de management al acestuia. Gestionarea corectă a riscului duce la minimizarea pierderilor potenţiale şi la găsirea de noi oportunităţi pe pieţele internaţionale.

1.Concepte referitoare la riscul de tara

1.1 Definitie

Riscul de tara este un concept relativ nou in gandirea economica, intrat in atentia cercetatorilor abia in anii ‘70. Termenul nu se bucura nici in prezent de o abordare metodologica unitara, in jurul sau existand inca numeroase confuzii conceptuale.

In sens larg, riscul de tara exprima probabilitatea pierderilor financiare in afacerile internationale, pierderi generate de unele evenimente macroeconomice si / sau politice din tara analizata.

Riscul de tara in sens restrans, masoara abilitatea unei tari de a furniza companiilor private rezidente sau nerezidente precum si entitatilor guvernamentale valuta necesara derularii activitatii acestora. Aceasta abilitate se refera pe de o parte la convertibilitatea monedei nationale intr-o alta moneda si pe de alta parte are in vedere riscul de transfer de profituri si plati in afara (aferente unor credite externe sau contracte comerciale).

Riscul de tara afecteaza o mare varietate de tranzactii si active, ce includ imprumuturi externe, operatiuni in valuta, platile internationale, creditele de export, plati de dividende sau repatrieri de capital catre investitorii straini. Riscul de tara se refera numai la activele reale sau financiare ale unei companii localizate pe o piata straina si niciodata nu afecteaza pasivele acestei companii. Riscurile asociate unui imprumut extern sunt riscul de tara, riscul de transfer, riscul politic si riscul suveran. Riscul suveran are in vedere creditele guvernamentale externe sau cele garantate guvernamental. Riscul suveran se refera atat la lipsa de vointa in indeplinirea obligatiilor asumate de un guvern fata de o institutie financiara externa (repudierea datoriei externe) cat si la incapacitatea de indeplinire a acestora (caz in care se solicita renegocierea sau reesalonarea datoriei externe si a serviciului aferent acestuia).

Riscul suveran exprima probabilitatea ca un stat suveran, la un anumit moment, sa nu poata sau sa nu doreasca sa-si onoreze angajamentele externe, din cauze aflate sub controlul autoritatilor statale. Riscul suveran depinde de performantele economice si de schimbarile de tara. Spre deosebire de imprumuturile acordate guvernelor, creditele acordate institutiilor financiare sau agentilor economici (care sunt garantate de guvern) cunosc si implica trei niveluri de risc:

a. nivelul microeconomic care priveste gradul de incredere si valabilitatea comerciala a firmei;

b. nivelul mediu: riscul legat de ramura;

c. nivelul de tara ce priveste in mod curent riscul de transfer.

Astfel, riscul de transfer exprima posibilitatea ca si in conditia in care proiectul (finantat din imprumuturi externe) ar genera fluxuri banesti in moneda locala acoperitoare pentru stingerea obligatiilor, guvernul sa nu aiba mijloacele valutare pentru a efectua schimbul valutar in vederea rambursarii datoriei fatta de creditorul extern.

Evenimentele care, de regula, influenteaza riscul de tara sunt de natura:

- politica: razboi, ocupatie militara straina, revolte cu substrat ideologic,dezordine care are la origine revendicari teritoriale, conflicte de interese legate de polarizarea politica regionala;

- sociala: razboi civil, revolte si dezordini provocate de diferente etnice, sindicalism militant, divizari religioase, contradictii intre anumite clase sociale;

- economica: diminuarea cresterii PIB timp indelungat, cresterea ratei inflatiei, deprecierea considerabila a monedei nationale, scaderea accentuata à incasarilor din export, cresteri bruste ale importurilor de produse alimentare din export, cresteri bruste ale importurilor de produse alimentare si petrol, criza economica actuala, modificari majore ale politicii economice (exemplu:reducerea barierelor comerciale sau modificarea pretului energiei)etc.

Nu trebuie neglijate evenimentele care se afla partial sub influenta guvernului (exemplu: falimentele bancare cauzate de conducerea gresita a economiei de catre guvern, catastrofele naturale care se manifesta cu o anumita periodicitate chiar daca guvernul ia masuri pentru limitarea daunelor).

In abordarea riscului de tara se au in vedere cel putin urmatoarele considerente:

- natura riscului (imprumut sau investitie directa);

- termenul de expunere la risc ( scurt, mediu, lung);

- tipul debitorului (agent economic cu capital majoritar de stat sau privat);

- evenimentele care port genera risc (politice, sociale, economice);

- probabilitatea de realizare a evenimentelor mentionate;

- evaluarea si prognozarea riscului;

- cai de evitare si diminuare a riscului.

Firesc, se pune intrebarea care este scopul evaluarii si analizei riscului de tara.

Se considera ca in practica evaluarea si analiza riscului de tara este deosebit de utila in fundamentarea deciziilor pe care le iau in sfera investitionala corporatiile transnationale sau alti generatori de investitii straine.

1.2 Componentele riscului de tara sunt:

• riscul politic reprezinta probabilitatea ca un stat suveran sa nu isi onoreze angajamentele ce decurg din imprumuturile internationale din motive politice. Acestea imbraca forme variate, cum ar fi:razboaie, ocupatii militare straine, lovituri de stat, etc.

• riscul social reprezinta expunerea la pierderi in tranzactiile internationale cauzate de evenimente sociale (revolte, divizari religioase,sindicalism militant etc.)

• riscul economic reprezinta expunerea la pierderi in tranzactiile internationale cauzate de evenimente economice (exemplu: reducerea incasarilor din export, cresterea brusca a importurilor, restrictii de ordin valutar etc.)

International Country Risk Guide grupeaza componentele riscului de tara in trei categorii: politic, economic si financiar. Pe baza acestor categorii de risc se determina rating-ul riscului compozit (agregat) pentru tara in discutie.

Preview document

Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 1
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 2
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 3
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 4
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 5
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 6
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 7
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 8
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 9
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 10
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 11
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 12
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 13
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 14
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 15
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 16
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 17
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 18
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 19
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 20
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 21
Gestiunea și analiza riscului de țară - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Gestiunea si Analiza Riscului de Tara.doc

Alții au mai descărcat și

Riscul de țară, între liberalizarea și globalizarea piețelor

PARTEA I. STADIUL CUNOAŞTERII LA NIVEL INTERNAŢIONAL Capitolul 1. Conceptul de risc în economie 1.1. Noţiunea de risc economic şi evoluţia...

Metoda de evaluare a riscului de faliment

INTRODUCERE Odată cu trecerea la economia de piaţă s-a impus ca o necesitate obiectivă cunoaşterea unor informaţii cât mai precise privind riscul...

Analiza Dinamicii Împrumuturilor Interne și Externe ale Statului

1. Împrumuturile de stat Împrumuturile de stat reprezintă obligaţiile generate de contractele de pe piaţa financiară internă şi/sau internaţională...

Finanțarea nemonetară a deficitului bugetar

I.Deficitul public-concepte si caracteristici Deficitele bugetare au devenit, in societatea moderna, un fenomen cvasiobisnuit, pe fundalul...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Împrumuturile de Stat

Capitolul 1. Împrumuturile de stat 1.1. Continutul economic al creditului public 1.1.1 Împrumuturile de stat: trasaturi caracteristice În...

Investiții Internaționale

Capitolul 1 SISTEMUL FINANCIAR INTERNATIONAL Dezvoltarea economiilor nationale, formarea economiei mondiale ca sistem, expansiunea si...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Teoria și Practica Riscului în Banca Comercială

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare şi gradul de studiere a acesteia Actualitatea temei de cercetare În anii 90 ai secolului trecut, în...

Riscurile financiare ale întreprinderii - analiza și gestiunea lor

INTRODUCERE În prezent tara noastra e pe cale spre economia de piata. Orientarea economiei spre o directie de dezvoltare noua, calea economiei de...

Managementul Activității de Creditare pe Exemplul Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor...

Caracteristici ale Activității de Creditare a Persoanelor Juridice la Banca Transilvania Sucursala Medias

INTRODUCERE Activitatea bancară se întrepătrunde cu activitatea economică, penetrând mecanismul complex al acesteia, având totodată, rolul de a...

Management investițional - SC Gama SRL

1.Prezentarea agentului economic S.C. GAMA S.R.L. GAMA, prima fabrică privată de cămăşi din Romania. ‘’ Înfiinţată în anul 1991, societatea...

Gestiunea riscului de rată a dobânzii în bănci

INTRODUCERE Actualitatea temei. O caracteristică esențială a lumii contemporane este riscul,incertitudinea. Mediul economic, monetar, financiar-...

Riscul Financiar

1. Diagnosticul financiar al riscului Notiunea de risc este inseparabila de cea de rentabilitate. Rezultatul unei întreprinderi este sub influenta...

Gestiunea riscurilor de credit și metode de prevenire în cadrul Băncii Românești

CAPITOLUL I SISTEMUL BANCAR. RISCURI BANCARE 1.1. SISTEMUL BANCAR - DEFINITIE, COMPONENTE, EVOLUTIE "Dupa unele pareri, aparitia bancilor ar...

Ai nevoie de altceva?