Gezeza Banilor si Etapele Evolutiei Istorice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Gezeza Banilor si Etapele Evolutiei Istorice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Anca Martin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

CAP. I INTRODUCERE.13
1. Conceptul de moneda.13
2. Delimitari dintre conceptul de bani si moneda.14
CAP. II GENEZA SI EVOLUTIA BANILOR.14
CAP. III NUMISMATICA.17
CAP. IV CIRCULATIA SI EMISIUNEA MONETARA PE TERITORIUL ROMANIEI.18
1. Monedele dacilor.19
2. Circulatia monetara in secolele V  XIV.19
3. Monetaria Nationala a Romaniei.20
CAP. V CONCLUZII.21
BIBLIOGAFIE.23

Extras din document

CAP. I INTRODUCERE

Banii reprezinta un instrument social, o forma particulara imediat mobilizabila a avutiei sociale, o intruchipare transmisibila si omnivalenta a puterii de cumparare, care confera detinatorului dreptul asupra unei parti din produsul social al tarii emitente. (Kiritescu, Costin, Moneda-mica enciclopedie, 1982).

Banii sunt considerati astazi, asa cum au fost considerati intotdeauna, un instrument de schimb, un mijloc de vanzare-cumparare a marfurilor. Ei nu au existat intotdeauna, ei au aparut ulterior schimbului. Banii nu au aparut brusc, sunt in continua metamorfoza care inca nu s-a incheiat.

Primele informatii referitoare la existenta banilor metalici se refera la China secololui XI  Inaintea erei noastre. Exista de asemenea dovezi ca in Grecia antica circulau monede metalice inca din secolul al VIII-lea inaintea erei noastre. Herodot atribuie aceasta inventie regilor Lydiei . Treptat cetatile grecesti si coloniile lor din sicilia au preluat acest obicei de confectionare a banilor metalici, care s-au raspandit in intreaga lume.

Moneda batuta, aceasta piesa rotunda confectionata din diferite metale, dar mai ales din aur si argint, a circulat in lume mai mult de doua milenii, si inca mai circula si astazi intr-o anumita masura, desi nu mai este confectionata din aur sau argint. In prezent valoarea sa, ori puterea ei de cumparare este conventionala.

1. Conceptul de moneda

Moneda, insotind permanent viata cotidiana a omului, isi releva cu putere functia sociala. Totusi ea ramane o notiune extrem de complexa, dificil de definit si de cuantificat. Definirea monedei se poate face atat intr-o maniera indirecta, evidentiindu-i functiile, cat si intr-o maniera directa, relevandu-i continutul.

Etimologic, cuvantul moneda deriva din cuvantul latin moneta, care inseamna aceea care avertizeaza.

Intr-o prima definitie extensiva, moneda este constituita de ansamblul mijloacelor de plata direct utilizabile pentru a efectua platile pe pietele de bunuri si servicii, adica ansamblul de active acceptate pretutindeni, de catre toti si totdeauna pentru a regla datoriile generate prin schimbul de marfuri. (Manolescu, Gheorghe, Moneda si ipostazele ei, 1997). Moneda apare deci ca un activ care poate fi detinut, schimbat, imprumutat, conservat, Pentru a fi acceptata de catre toti, valoarea monedei trebuie sa se bazeze pe increderea acelora care o vor detine, incredere circumscrisa unei comunitati nationale sau internationale.

FISA BIBLIOGRAFICA

Cota II 17192 Biblioteca Universitatii din Oradea

Kiritescu, Costin, Moneda-mica enciclopedie, Ed. Stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1982,

pagini 346.

Cota III 9803 Biblioteca Universitatii din Oradea

Olah, Gheorghe, Florea Adrian, Macroeconomie, Ed. Treira, Oradea, 1999, pagini 304.

Cota II 24259 Biblioteca Universitatii din Oradea

Rosca, Teodor, Moneda si credit, Ed. Sarmis, Cluj-Napoca, 1996, pagini 303.

Cota III 9299 Biblioteca Universitatii din Oradea

Manolescu, Gheorghe, Moneda si ipostazele ei, Ed. Economica, Bucuresti, 1997, pagini 510.

Cota II 22793 Biblioteca Universitatii din Oradea

Olah, Gheorghe, Economie politica, Ed. Mihai Eminescu, Oradea, 1995, pagini 436.

FISA DE ADNOTARE REFERATIVA

Cota II 17192 Biblioteca Universitatii din Oradea

Kiritescu, Costin, Moneda-mica enciclopedie, Ed. Stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1982, pagini 346.

Aceasta lucrare trateaza cunoasterea mai aprofundata a domeniului monetar sub forma unui dictionar enciclopedic. Cartea se adreseaza deopotriva specialistilor, cat si acelora care vor sa inteleaga mai bine lumea in mijlocul careia traiesc. Autorul a reusit sa asigure lucrarii o conceptie unitara straduindu-se sa atribuie fiecarei categorii, notiuni, metode un sens cat mai explicit.

Cota III 9803 Biblioteca Universitatii din Oradea

Olah, Gheorghe, Florea Adrian, Macroeconomie, Ed. Treira, Oradea, 1999, pagini 304.

Lucrarea este un manual de macroeconomie in care autorul abordeaza intr-un mod unitar si logic intreaga gama de probleme specifice macroeconomiei prezentand mai multe puncte de vedere si mai multe teorii despre fiecare problema, pentru ca cititorul sa le cunoasca, sa le compare, sa le judece si sa-si formeze propria gandire in raport cu ele.

Fisiere in arhiva (1):

  • Gezeza Banilor si Etapele Evolutiei Istorice.doc