Globalizare versus Integrare Financiară

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 14174
Mărime: 221.76KB (arhivat)
Publicat de: George Vlad
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL 1. CONŢINUTUL ŞI CARACTERISTICILE FENOMENULUI DE GLOBALIZARE 5
  3. 1.1 Globalizarea fenomen multidimensional 5
  4. 1.2 Trăsături specifice fenomenului de globalizare 8
  5. 1.3 Periodizarea globalizării 9
  6. 1.3.1 Prima era a globalizării, 1870-1914 9
  7. 1.3.2 Sfârşitul primei ere a globalizării – marea răsturnare: 1914 – 1939 9
  8. 1.3.3 A doua era a globalizării: din 1960, până în prezent 9
  9. 1.4 Principalele faze ale procesului de globalizare 10
  10. 1.5 Principalii factori ce au favorizat procesul globalizării 10
  11. CAPITOLUL 2. GLOBALIZAREA – PROCES IREVERSIBIL 12
  12. 2.1. Sfera pieţelor financiare internaţionale 12
  13. 2.2. Aprecieri privind conţinutul procesului de globalizare financiară 15
  14. 2.3. Abordări contradictorii privind înţelegerea globalizării financiare 18
  15. 2.3.1 Teoria determinismului tehnologic 19
  16. 2.3.2 Abordarea puterii hegemonice 19
  17. 2.3.3 Abordarea raţionalistă din perspective grupurilor de interese 20
  18. 2.3.4 Înţelegerea globalizării din perspectiva pieţei şi a statului – naţiune 22
  19. CAPITOLUL 3. INTEGRARE FINANCIARĂ VERSUS GLOBALIZARE 26
  20. CONCLUZII 32

Extras din proiect

INTRODUCERE

Nu există o definiție a globalizării într-o formă universal acceptată și, probabil, nici definitivă. Motivul rezidă în faptul că globalizarea subinclude o multitudine de procese complexe cu o dinamică variabilă atingând domenii diverse ale unei societăți. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc.

Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbărilor în societăți și în economia mondială, care rezultă din comerțul internațional extrem de crescut și din schimburi culturale. Descrie creșterea comerțului și a investițiilor datorită căderii barierelor și interdependenței dintre state. În context economic, este des întâlnită referirea, aproape exclusivă, la efectele comerțului și, în particular, la liberalizarea comerțului sau la liberul schimb.

Marea speranţă a globalizării este aceea că ea contribuie la creşterea nivelului de trai din întreaga lume: ţările sărace vor avea acces la pieţele străine, pentru a-şi vinde produse, investitorii străini vor pătrunde pe pieţele lor, pentru a-şi învesti capitalul disponibil, pentru a facilita obţinerea unor produse noi la preţuri cât mai bune, iar graniţele se vor deschide, astfel încât oamenii să poată călători în alte ţări pentru a se instrui, pentru a lucra şi pentru a pune bazele unei noi afaceri.

Deşi globalizarea are potenţialul de a aduce beneficii imense atât ţărilor în dezvoltare cât şi a celor dezvoltate, există multe voci care susţin că acest fenomen, cel al globalizării, alături de alţi factori, a accentuat sărăcia în anumite părţi ale globului.

Cu toate că apărătorii globalizării susţineau că toată lumea va avea de câştigat, din punct de vedere economic, în ţările în curs de dezvoltare, există suficiente dovezi că mulţi au avut de pierdut. Uneori, regulile jocului au fost impuse de ţările industrializare avansate - şi, în special, de anumite grupuri de interese din ţările respective şi nu s-a încercat crearea unui ansamblu de reguli echitabile, cu atât mai puţin a unor reguli care să faciliteze bunăstarea populaţiilor din ţările sărace ale lumii. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care unii specialişti consideră că globalizarea a devenit nu doar unul dintre cuvintele cele mai la modă pentru politicieni, oameni de afaceri, lideri sindicali şi economişti deopotrivă, ci acest termen s-a transformat, totodată, în ţap ispăşitor pentru tot ceea ce merge rău în lume.

Globalizarea este, în parte, învinuită de apariţia crizelor financiare, deoarece capitalul financiar învestit în economiile cu potenţial, este retras brusc, la primul semn de slăbiciune al pieţelor financiare internaţionale. Globalizarea nu este responsabilă de toate eşecurile pieţelor, dar nici o sursă nelimitată de beneficii pentru omenire. În ansamblu, globalizarea este pozitivă pentru dezvoltarea şi convergenţa mondială; unii vor avea de câştigat, alţii de pierdut, aşa cum se întâmplă în toate procesele de schimbare economică. Globalizarea este în pericol de a deveni, dacă nu a devenit deja, clişeul timpurilor noastre, ideea grandioasă care cuprinde absolut totul, reflectând o perceptivă largă a faptului că lumea se transformă cu rapiditate într-un spaţiu global comun, sub incidenţa forţelor economice şi tehnologice. Anvergura spaţială şi densitatea interconectării globale împleteşte relaţii între state, instituţii, organizaţii non-guvernamentale şi corporaţii multinaţionale, care conturează ordinea mondială.

Dimensiunea cea mai dinamică a procesului de globalizare este globalizarea financiară sau globalizarea capitalului financiar, ce poate fi considerată structura de rezistenţă a sistemului economiei globale.

Deşi în momentul de faţă conceptul de globalizare financiară este unul vehiculat pe scară largă, în ciuda unei literaturi vaste şi în continuă creştere, nu putem spune că există o teorie solidă a procesului de globalizare financiară, deşi fluxurile de capital există de secole. Dintr-o perspectivă istorică, globalizarea financiară nu este un fenomen nou, însă profunzimea şi extinderea fluxurilor de capital de astăzi sunt fără precedent.

Globalizarea financiară este un proces cu evoluţii şi rezultate contradictorii. În mod clar, dezvoltarea exponenţială a activităţilor şi tranzacţiilor financiare, dar şi complexitatea pieţelor financiare globale oferă ocazii semnificative atât pentru guverne, cât şi pentru corporaţii, iar investitorilor le permite să obţină cel mai bun randament, pe plan mondial, conduce la reducerea costurilor de tranzacţionare, la o eficientă alocare a capitalului şi acces facil la finanţarea externă.

Privită în esenţa sa, globalizarea financiară apare ca un proces complex, cu evoluţii şi rezultate contradictorii, având atât beneficii, cât şi riscuri. În timp ce pieţele financiare globale joacă un rol esenţial în distribuirea mondială a capitalului, ele fac acest lucru într-un mod care poate avea implicaţii profunde pentru suveranitatea şi autonomia politicilor naţionale.

Ca urmare a globalizării, mediul financiar global a cunoscut o transformare profundă, esenţială fiind amploarea fluxurilor de capital, complexitatea şi viteza cu care se realizează tranzacţiile între actorii pieţei, precum şi diversificarea instrumentelor financiare utilizate de intermediarii financiari, fie ei persoane fizice, cât şi instituţii financiare.

La nivel internaţional, există numeroase studii care au abordat, în mod diferit, atât procesul de globalizare, în general, cât şi globalizarea financiară, în particular, studii care au surprins în principal evoluţia pozitivă a fluxurilor internaţionale de capital pe o perioadă destul de vastă şi fără precedent, marcată de creşterea spectaculoasă a lor.

Preview document

Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 1
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 2
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 3
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 4
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 5
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 6
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 7
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 8
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 9
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 10
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 11
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 12
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 13
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 14
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 15
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 16
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 17
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 18
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 19
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 20
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 21
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 22
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 23
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 24
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 25
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 26
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 27
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 28
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 29
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 30
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 31
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 32
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 33
Globalizare versus Integrare Financiară - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Globalizare versus Integrare Financiara
    • globalizare vs integrare financiara.doc
    • globalizare vs integrarea fin.ppt

Alții au mai descărcat și

Bursa de Valori București

Introducere Tema abordată a fost aleasă deoarece constituie un subiect de actualitate şi de interes în contextul dezvoltării continue şi al...

Utilizarea produselor financiare derivate în cadrul activității bancare

INTRODUCERE Dezvoltările actuale pe piețele financiare naționale, cât și la nivelul pieței internaționale, marchează o perioadă de mari schimbări....

Globalizarea și Impactul Social al Acesteia

Introducere Globalizarea semnifică creşterea relaţiilor economice între statele lumii, prin reducerea unor bariere tarifare, care împiedică buna...

Globalizarea și impactul asupra vieții economice

Introducere Globalizarea, pe lângă faptul că este discutată şi tratată sub diferite forme din prisma tuturor treptelor societăţii în care trăim,...

Globalizarea sistemelor financiare. analiza proceselor de încurajare a dezvoltării financiare și în țările emergente

INTRODUCERE Motto al ultimelor doua decenii, termenul de globalizare are o diversitate de accepţiuni, ceea ce constituie o sursă de confuzie....

Globalizarea - mijloace și implicații

Globalizarea, a devenit în ultimii ani un subiect ultradiscutat. Legat de discuţii, una dintre criticile pe care le-am auzit cu ceva timp în urmă,...

Globalizarea piețelor financiare

INTRODUCERE lobalizarea reprezintă o realitate a lumii contemporane cu manifestări şi repercusiuni interconectate la toate nivelurile activităţii...

Economie Mondială

I. Introducere în economia mondială 1. Apariția economiei mondiale În evoluţia economiei mondiale de o importanţă crucială s-au dovedit a fi...

Te-ar putea interesa și

Grupările Regionale în Evoluția Lumii Contemporane

Introducere La început de mileniu, omenirea se îndreaptã spre o nouã erã; fenomene complexe dominã viata politicã, economicã, socialã, militarã...

Globalizarea în Confruntările de Idei Contemporane

INTRODUCERE Având origini în scrierile franceze şi americane ale anilor ’60, conceptului de globalizare îi lipseşte o definiţie exactă....

Tendițele, perspectivele, pontențialul și riscurile globalizării

Introducere Globalistica este un proces indispensabil care a început în ultimele decenii ale secolului trecut, de fortificare a relaților dintre...

Considerații privind activitatea de retail banking pe exemplu BRD-GSG

INTRODUCERE Această lucrare are ca scop tratarea unei teme extrem de importantă pentru activitatea bancară din contextul economic contemporan și...

Globalizarea

GLOBALIZAREA ECONOMICA In analiza procesului (fenomenului) de globalizare Însă, ceea ce ne interesează cu adevărat nu vizează neapărat cauzele...

Globalizarea

INTRODUCERE Societatea viitorului, indiferent că o numim informaţională, postindustrială sau post-modernă, nu poate fi decât o societate deschisă,...

Ai nevoie de altceva?