Globalizarea economiei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 7343
Mărime: 67.01KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela S.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE ..3
  2. 1. GLOBALIZAREA ECONOMIEI
  3. 1.1. CONCEPTUL DE GLOBALIZARE .. 4
  4. 1.2. PROGRESUL ECONOMIC . .. .. .5
  5. 2. PIATA MONDIALA
  6. 2.1. PIATA VALUTARA .. .. .. 10
  7. 2.2. INFLATIA . .. 11
  8. 3. ROLUL INVESTITIILOR IN DEZVOLTAREA ECONOMICA
  9. 3.1. ECONOMIILE SI INVESTITIILE... . . . ..13
  10. 3.2. DEZVOLTAREA ECONOMICA DURABILA . . .. .14
  11. 4. SOMAJUL, VENITUL, CONSUMUL - INFLUENTE IN ECONOMIA GLOBALA
  12. 4.1. SOMAJUL . . . . .17
  13. 4.2. VENITUL SI CONSUMUL ..19
  14. CONCLUZII . 21
  15. BIBLIOGRAFIE . . ..22

Extras din proiect

INTRODUCERE

In ultimii ani s-a adus in discutie din ce in ce mai mult globalizarea economica. Fiind martorii unor schimbari majore pe plan mondial cum ar fi introducerea unei monede comune in Europa ( Euro ), formarea comunitatilor politice prin unirea mai multor tari vecine (ex: Comunitatea Statelor Latino-Americane si Caraibiene) ne punem intrebarea incotro ne indreptam.

In lucrarea de fata se urmareste o analiza a principalelor infuente in economia mondiala care ne duce inevitabil catre globalizare la nivel economic.

In primul capitol se va incerca o explicare a conceptului “globalizare” dar si analiza evolutiei acestui proces, impactul in economia la nivel microeconomic, cat si asupra mediului inconjurator.

In al doilea capitol se va face o scurta explicatie a pietei mondiale, pentru ca in urmatoarele subcapitole sa se analizele piata valuatara si inflatia care afecteaza direct progresul economic.

In al treilea capitol se vor aduce in discutie economiile si investitiile care au impact semnificativ in dezvoltarea la nivel global, pentru ca mai apoi sa studiem ce inseamna dezvoltarea unei economii durabile.

In al patrulea si ultimul capitol al lucrarii se dezbate problema somajului si prezentarea unei analize din ultimii ani a situatiei la nivel mondial, apoi definirea venitului si a consumului si influenta acestora in globalizarea economiei.

GLOBALIZAREA ECONOMIEI

1.1. CONCEPTUL DE GLOBALIZARE

“Conceptul de Globalizare se refera la micsorarea lumii si la marirea gradului de constientizare a lumii ca un intreg” - Roland Robertson.

Dar sa analizam mai in amanunt acest termen. Ce este de fapt globalizarea? Este un concept sau un fenomen generat de viteza cu care se misca in zielele noastre informatia in stransa legatura cu dezvoltarea tehnologiei? Este globalizarea doar parte dintr-un proces inceput cu mult timp in urma poate inainte ca noi sa constientizam asta?

Thomas Loren Friedman (nascut pe 20 iulie 1953), un jurnalist si scriitor american, castigator a trei premii Pullitzer este unul dintre adeptii si sustinatorii globalizarii. Primele idei au fost expuse in cartea “Lexus si Maslinul” pentru ca mai apoi sa descrie si mai clar viziunea asupra globalizarii in carte “Pamantul este plat”.

Raspunsul acestuia la intrebarea “ce este globalizarea” este ca aceasta “nu este o simpla tendinta sau o fantezie, ci este, mai degraba, un sistem international. Este sistemul care acum a luat loc sistemului Razboiului Rece si, la fel ca acesta, globalizarea are propriile ei legi si propria ei logica, de natura sa influenteze astazi, direct sau indirect, politica, mediul inconjurator, geopolitica si economia fiecarei tari de pe glob.”

Conform cu literatura economica globalizarea se desfasoara in doua ere, prima incepand pe la mijlocul secolului al 19-lea pana la Primul Razboi Mondial. A doua era a globalizarii, o globalizare constienta incepe la incheierea Razboiului Rece in anul 1989, odata cu caderea zidului din Berlin si alte evenimente semnificative cum ar fi destramarea Uniunii Sovietice.

Important este de mentionat ca procesul globalizarii aduce dupa sine si cateva dezavantaje pentru tarile implicate cum ar pierderea traditiilor locale, iar Friedman scoate acest lucru in evidenta in “Lexus si maslinul” folosind termenul “glocalizare”, proces care face referire la nevoia unei tari de a-si conserva traditiile.

Globalizarea economica indica patru tipuri de fluxuri peste granitele teritoriale: fluxuri de bunuri si servicii, fluxuri de persoane, fluxuri de capital si tehnologie.

O consecinta a globalizarii economice este imbunatatirea relatiilor dintre dezvoltatorii aceleiasi industrii din diferite parti ale lumii (globalizarea unei industrii), dar si o erodare a suveranitatii nationale asupra sferei economice. FMI-ul defineste globalizarea ca si “cresterea in interdependenta economica a tarilor din intreaga lume, prin cresterea volumului si a varietatii tranzactiilor de bunuri si servicii peste granite, fluxul de capital international mult mai liber si mai rapid, dar si o difuziune mai larga a tehnologiei.”(FMI, World Economic Outlook, mai 1997). Banca Mondiala defineste globalizarea ca “Libertatea si capacitatea indivizilor si a firmelor de a initia tranzactii economice voluntare cu rezidenti ai altor tari”.

Fluxurile de bunuri si servicii au crescut odata cu invadarea planetei de catre marile corporatii. Intreprinderile mari au reusit sa aduca in tarile slab dezvoltate productia care sa genereze costuri mici, iar prin preturile avantajoase sa monopolizeze piata economica mondiala. Este bine cunoscut ca multe produse sunt mai accesibile ca si pret decat produsele locale. Asadar intergrarea in economia globala implica pe langa numeroase oportunitati si optiuni oferite comunitatilor si renuntarea la obiceiurile vechi, obligarea micilor societati la alinierea cu standardele globale care de cele mai multe ori isi incheie activitatea.

Fluxul de persoane a devenit din ce in ce mai mare pentru incurajarea investitiilor care a adus dupa sine o slabire a autoritatii nationale.

In ceea ce priveste dezvoltarea demografica si tehnologica, istoricul Paul Kennedy

sustine ca „planeta este taiata astazi de o uriasa linie despartitoare [...]. De o parte a ei se afla

societatile tinere care se inmultesc rapid, lipsite de resurse, subdezvoltate si subeducate, iar de

cealalta parte sunt populatiile bogate dar batrane, cu inventivitate tehnologica, dar muribunde

din punct de vedere demografic.”

Marea provocare a globalizarii vine din impactul asupra mediului. In consecinta, globalizarea din ultimele decenii provoaca degradarea mediului prin procesele economico- sociale care domina societatea moderna si au efecte poluante asupra atmosferei: industrializarea, urbanizarea si consumul tot mai mare de energie.

Bibliografie

1. Thomas L. Friedman - Lexus si Maslinul, Editura Polirom , Editie a II-a revazuta, 2008

2. Adam Smith - Avutia natiunilor, Editura Publica, 2011

3. Dezvoltare durabila, Mircea Ivanoiu, Venetia Sandu, Ed. Universitatea

4. Dimensiuni ale dezvoltarii durabile in Romania, Costica Mihai, Mioara

5. Borze, Ed. Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, Iasi, 2009.

6. Dezvoltare energetica durabila. Seria : Politici, Strategii, Dezvoltare,

7. Adrain Badea, Irina Voda, Ed. Agir, Bucuresti, 2006.

8. Environment and Development, Mass: Allen & Unwin, Bartelmus P. ,Boston, 1986

9. http://www.manager.ro/articole/analize/analiza-somajul-global-intre-statistica-si-realitate-24972.html

Preview document

Globalizarea economiei - Pagina 1
Globalizarea economiei - Pagina 2
Globalizarea economiei - Pagina 3
Globalizarea economiei - Pagina 4
Globalizarea economiei - Pagina 5
Globalizarea economiei - Pagina 6
Globalizarea economiei - Pagina 7
Globalizarea economiei - Pagina 8
Globalizarea economiei - Pagina 9
Globalizarea economiei - Pagina 10
Globalizarea economiei - Pagina 11
Globalizarea economiei - Pagina 12
Globalizarea economiei - Pagina 13
Globalizarea economiei - Pagina 14
Globalizarea economiei - Pagina 15
Globalizarea economiei - Pagina 16
Globalizarea economiei - Pagina 17
Globalizarea economiei - Pagina 18
Globalizarea economiei - Pagina 19
Globalizarea economiei - Pagina 20
Globalizarea economiei - Pagina 21
Globalizarea economiei - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Globalizarea economiei.docx

Alții au mai descărcat și

Uniunea Europeană și globalizarea economică

INTRODUCERE Astăzi, vocile celor care critică globalizarea se înmulțesc în toată lumea. Uniunea Europeană este la fel atacată, deoarece împinge...

Globalizarea Economică a Comerțului

INTRODUCERE Integrarea pieţelor financiare, globalizarea în general, înseamnă şanse şi oportunităţi noi. Şi aici un rol important îl joacă noile...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Globalizarea Economiei

CAP 1. – CONCEPTUL DE GLOBALIZARE ÎN DEZBATERILE INTERNAŢIONALE CONTEMPORANE. CONFRUNTĂRI DE IDEI Se vorbeşte din ce în ce mai mult despre...

Te-ar putea interesa și

Adaptarea societăților transnaționale la specificul cultural al mediului de afaceri din România

INTRODUCERE Asistăm, în ultima vreme, la o dezvoltare şi transformare fără precedent a lumii în care trăim. Aproape totul se schimbă, se...

Prioritățile structurale și problema intensificării competitivității economiilor naționale în condițiile globalizării

INTRODUCERE Unul dintre procesele de bază ce au loc în sistemul unitar al economiei mondiale îl constituie procesul de globalizare Globalizarea...

Globalizarea și criza economică

CAP 1. RĂDĂCINILE ISTORICE ALE GLOBALIZĂRII 1.1. Globalism, globalitate, globalizare Termenul de globalizare este folosit pentru prima dată de...

Uniunea Europeană și globalizarea economică

INTRODUCERE Astăzi, vocile celor care critică globalizarea se înmulțesc în toată lumea. Uniunea Europeană este la fel atacată, deoarece împinge...

Globalizarea economică și impactul ei asupra turismului internațional

CAPITOLUL 1 1 Conceptul de globalizare Globalizarea este termenul întrebuinţat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat...

Globalizarea și condițiile de muncă în țările în curs de dezvoltare. studiu de caz Indonezia

INTRODUCERE Globalizarea , definită ca desfinţarea barierelor din calea comerţului migraţiei şi investiţiilor peste hoatare. , afectează direct...

Globalizarea Economiei Mondiale

In prezent in randul analistilor vietii economice internationale contemporane, s-a conturat o larga convergenta de opinii in aprecierea faptului ca...

Procesul de Globalizare

Fenomenul globalizarii prin prisma geopoliticului Fenomenul globalizarii este o etapa viitoare a procesului general de dezvoltare politico -...

Ai nevoie de altceva?