Grupul Băncii Mondiale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 12492
Mărime: 48.08KB (arhivat)
Publicat de: Smaranda Bunea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitriu Ramona
A fost prezentat in cadrul Facultatii de Stiinte Economice,Universitatea Dunarea de Jos Galati. Disciplina :Institutii Financiar Bancare Internationale

Extras din proiect

Grupul Bancii Mondiale este format din urmatoarele institutii:

Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), numita Banca Mondiala, a fost creata in martie 1946, indeplinind decizia adoptata la Bretton Woods in 1944. Principalul sau obiectiv in primii ani ai activitatii sale a fost reconstructia tarilor care au suferit de pe urma razboiului, dar mai incolo, in special din 1961, s-a dedicat exclusiv ajutorarii pe termen lung a tarilor intarziate. Ofera imprumuturi si ajutoare dezvoltarii tarilor cu venituri mijlocii si mici. In aceste tari, capitalurile atrase de initiativa privata sunt insuficiente pentru necesitatile de finantare ale dezvoltarii si capitalurile obtinute de catre guverne obisnuiesc sa fie atribuite pe criterii politice; de aceea Banca Mondiala se ofera ca un mijloc de finantare independent care vrea sa completeze si nu sa le substituie pe cele anterioare. BIRD isi obtine fondurile prin intermediul emisiunilor titlurilor de credit pe pietele financiare internationale, la dobanzi concurentiale, si incaseaza dobanzi foarte apropiate de cele ale pietei.

Comisia Financiara Internationala (CFI) creata in 1956, cuprinde 179 tari membre, promoveaza cresterea in tarile in dezvoltare sprijinind initiativa privata. In colaborare cu alti investitori, CFI investeste in companii comerciale prin intermediul creditelor si participarilor la capital. In acest caz, participarea va fi intotdeauna minoritara si fara a interveni in gestiune.

CFIcompletează activitatea BIRD, oferind împrumuturi sectorului privat. Aşadar, CFI lucrează cu întreprinderi private viabile din ţările în curs de dezvoltare şi oferă împrumuturi pe termen lung, garanţii şi servicii de gestionare a riscului, consultanţă pentru clienţii săi. CFI investeşte în proiecte din regiuni şi sectoare deservite insuficient de investiţiile private şi găseşte modalităţi noi de a dezvolta oportunităţi promiţătoare pe pieţele considerate prea riscante de către investitorii comerciali în absenţa CFI. CFI este cea mai importantă sursă de împrumuturi şi investiţii pentru proiecte private în ţările în curs de dezvoltare, portofoliul său de angajamente depăşind 25 miliarde USD.

Asociatia Internationala de Dezvoltare (AID) (166 tari membre) a fost creata in 1960, ca raspuns la criticile criteriilor conservatoare ale BIRD. Ofera credite tarilor celor mai sarace, fara dobanda si pe termene foarte lungi, 35-40 de ani, cu zece ani de scutire. Criteriile de concesionare sunt efectul impulsiv al dezvoltarii proiectului care se finanteaza.

Provenienţa fondurilor AID o reprezintă donaţiile din partea ţărilor industrializate. 40 de ţări bogate oferă fonduri pentru această finanţare făcând contribuţii o dată la patru ani. Fondul a fost realimentat în 2002, cu aproape 9 miliarde dolari de la donatori şi încă 6,6 miliarde din resursele Băncii. La acea dată, donatorii au fost de acord să mărească folosirea de subvenţii AID - până la circa 21 la sută din resurse - pentru a contribui la abordarea dificultăţilor speciale, cum ar fi combaterea HIV/SIDA cu care se confruntă ţările cele mai sărace şi mai vulnerabile. Contribuţiile la AIDpermit BM să furnizeze 6–7 miliarde USD pe an sub formă de credite, fără dobândă, celor mai sărace 78 de ţări din lume, unde trăiesc aproximativ 2,4 miliarde de oameni.

Centrul International de Realizare a Diferentelor Relative referitoare la Investitii (CIRDRI), creat in 1966, cuprinde 144 tari membre si promoveaza investitiile internationale oferind servicii de conciliere si arbitraj pentru discutiile internationale dintre investitorii straini si tarile care sunt ajutate.

Organismul Multilateral de Garantare a Investitiilor (OMGI) (171 tari membre) creat in 1985, stimuleaza investitiile straine in tarile in dezvoltare oferind garantii pentru pierderile generate de riscurile necomerciale. Ofera de asemenea servicii de consulting pentru guvernele care doresc sa atraga investitii private si fac publicitate oportunitatilor de investitii din tarile in dezvoltare.

Dupa cum Banca Mondiala marturiseste, ea este,

“o sursa vitala de asistenta financiara si tehnica pentru tarile in curs de dezvoltare din intreaga lume”. Nu suntem o banca in intelesul obisnuit al cuvantului. Suntem formati din doua institutii unice de dezvoltare aflate in proprietatea a 184 de tari membre – Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Asociatia de Dezvoltare Internationala (ADI). Fiecare institutie joaca un rol diferit dar sustinator in misiunea noastra de reducere a saraciei globale si imbunatatire a standardelor de viata. BIRD se concentreaza asupra tarilor cu venit mediu si a celor sarace dar demne sa fie creditate, in timp ce ADI se concentreaza asupra celor mai sarace tari din lume. Impreuna oferim imprumuturi cu dobanzi reduse, credit fara dobanda si ajutoare tarilor in curs de dezvoltare, pentru educatie, ingrijire medicala, infrastructura, comunicatii si multe altele.”

Cuvinte sforaitoare ca “misiunea noastra de reducere a saraciei globale si imbunatatire a standardelor de viata” lasa impresia cititorului ca Banca Mondiala este un soi de organizatie binevoitoare de ajutor social. Cum se face ca Banca Mondiala se alatura Fondului Monetar International si World Trade Organization in tagma celor pe care oamenii de oriunde indragesc sa le urasca?

In realitate Banca Mondiala depune eforturi, alaturi de Fondul Monetar International si the Bank for International Settlements (BIS), sa integreze fortat tarile marunte ale lumii in propria ei varianta de democratie capitalista.

Inceputurile Bancii Mondiale

O sora a FMI, Banca Mondiala s-a nascut la Conferinta pentru probleme Monetare si Financiare a Natiunilor Unite de la Bretton Woods, New Hampshire, din iulie 1944. Numele originar dat Bancii Mondiale era Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si reflecta misiunea sa initiala: sa reconstruiasca Europa dupa devastarea rezultata in urma Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Numele de “Banca Mondiala” a fost adoptat abia in 1975.

Atat BIRD cat si FMI au fost create ca agentii specializate independente fata de Natiunile Unite, si astfel raman pana astazi.

Cuvantul “Dezvoltare” in BIRD era nesemnificativ pe atunci deoarece aproape intreaga emisfera sudica se afla inca sub dominatie coloniala, fiecare stapan colonial fiind responsabil pentru activitatile comerciale in tara sa.

Se argumenteaza de catre unii ca a existat o dorinta initiala a elitelor bancare de a pune punct colonialismului prin restructurarea modelelor de investitie si comert in tarile colonizate. Acest raport nu va trata aceasta problema, dar trebuie observat ca exact asta s-a intamplat, in multe cazuri cu ajutorul operatiunilor Bancii Mondiale si FMI.

In calitate de banca a “reconstructiei” insa, Banca Modiala era impotenta. A imprumutat in cele din urma doar 497 de milioane de dolari pentru proiecte de reconstructie. Planul Marshall, prin contrast, a devenit adevaratul motor al reconstructiei Europei imprumutand peste 41 de miliarde de dolari pana in 1953.

Principalii arhitecti ai Bancii Mondiale au fost Harry Dexter White si John Maynard Keynes, concluzia in cazul ambilor fiind trasa in numarul Operatiuni Bancare Globale: Fondul Monetar International :

“Astfel se prezinta fibra morala si scrisorile de acreditare ale creatorilor FMI: unul a fost un ideolog economist englez cu marcante inclinatii globale [nota tr: Si membru al Societatii Fabiane, vezi Edward Griffin, “Creature from Jekyll Island”], iar celalalt un oficial guvernamental corupt, de rang inalt, al Statelor Unite, fost spion sovietic.”

Preview document

Grupul Băncii Mondiale - Pagina 1
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 2
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 3
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 4
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 5
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 6
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 7
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 8
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 9
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 10
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 11
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 12
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 13
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 14
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 15
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 16
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 17
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 18
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 19
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 20
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 21
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 22
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 23
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 24
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 25
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 26
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 27
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 28
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 29
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 30
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Grupul Bancii Mondiale.doc

Alții au mai descărcat și

Grupul Băncii Mondiale

Banca Mondiala este una dintre principalele surse de asistenta în domeniul dezvoltarii. Principalul sau obiectiv este ajutorarea populatiei celei...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Banca Mondială și Proiectul Economiei Bazată pe Cunoaștere

Lucrarea de faţă îşi propune să evidenţieze structura Economiei bazată pe cunoştere şi rolul Băncii Modiale în dezvoltarea unei societăţi...

Grupul băncii mondiale și operațiunile sale în România

Prezenta lucrare îsi propune sa prezinte Grupul Bancii Mondiale, cel mai important creditor al României, si totodata sa analizeze o parte din...

Banca Mondială între Tradiție și Modernitate

Introducere Am ales ca temă a lucrării de licenţă ,,Banca Mondială între tradiţie şi modernitate” datorită multiplelor posibilităţi de abordare pe...

Importanța resurselor de finanțare externă în activitatea bancară - studiu de caz - Raiffeisen Bank România

Importanta resurselor de finantare externa in activitatea bancara Introducere In literatura de specialitate se foloseste adesea termenul de...

Activitatea și implicațiile instituțiilor financiare internaționale în România

CAPITOLUL 1: INFIINTAREA SI ACTIVITATEA ORGANIZATIILOR FINANCIARE INTERNATIONALE 1.1. Grupul Bancii Mondiale Banca Mondială este o Instituţie...

Banca Mondială

1. Rolul Bancii Mondiale Banca Mondiala a luat fiinta în anul 1946, în virtutea acordurilor de la Bretton-Woods. Scopul sau initial a fost...

Grupul Băncii Mondiale

Banca Mondiala este una dintre principalele surse de asistenta în domeniul dezvoltarii. Principalul sau obiectiv este ajutorarea populatiei celei...

Banca Mondială

INTRODUCERE Banca Mondialã a fost infiintata in anul 1946 in virtutea acordurilor de la Bretton – Woods, obiectivul sau initial fiind finantarea...

Ai nevoie de altceva?