Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6912
Mărime: 89.85KB (arhivat)
Publicat de: Benone Sima
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Aurelia Stefanescu

Cuprins

  1. 1. Introducere 2
  2. 2. Obiectivul cercetării 3
  3. 3. Metodologia de cercetare 3
  4. 3.1. Guvernanța corporativă în Romania 3
  5. 3.2. Guveranța corporativă în domeniul farmaceutic din România 5
  6. 4. Studiu de caz: Guvernanța corporativă în industria farmaceutică din România. Cazul companiilor ANTIBIOTICE S.A, BIOFARM S.A., ZNETIVA S.A. 7
  7. 4.1. Caracteristicile întreprinderii ANTIBIOTICE S.A. 7
  8. 4.1.1. Scurt istoric 7
  9. 4.1.2. Date de identificare 7
  10. 4.1.3. Regulamentul de guvernanță corporativă 8
  11. 4.1.4. Concluzii 10
  12. 4.2. Caracteristicile întreprinderii BIOFARM S.A. 11
  13. 4.2.1. Scurt istoric 11
  14. 4.2.2. Date de identificare 11
  15. 4.2.3. Regulamentul de Guvernanță Corporativă 12
  16. 4.2.4. Concluzii 13
  17. 4.3. Caracteristicile întreprinderii ZENTIVA S.A. 14
  18. 4.3.1. Scurt istoric 14
  19. 4.3.2. Date de identificare 14
  20. 4.3.3. Structuri de guvernanță corporativă 15
  21. 4.3.4. Concluzii 16
  22. 5. Concluzii 18
  23. 6. Bibliografie 20

Extras din proiect

Rezumat

În România, guvernanţa corporativă a apărut, din punct de vedere conceptual şi reglementar, abia la începutul anilor 2000. Întârzierea are ca explicaţie paşii anevoioşi făcuţi pe linia reformelor politice, juridice, economice şi sociale. În ultimii ani însă, contextul guvernanţei

corporative din România s-a schimbat. Responsabilitatea şi transparenţa au devenit factori cheie nu doar pentru acţionari, ci şi pentru investitori, creditori, furnizori şi alte părţi participante.

În acest context, merită să se analizeze, pe baza datelor statistice, gradul de dezvoltare a guvernanţei corporative în România. Indicatorii reţinuţi sunt legaţi de atributele bordului, în special structura bordului, mărimea, independenţa, frecvenţa întâlnirilor şi alţi factori. Sursa o

reprezintă datele publicate oficial de către companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB, precum și informașiile publicate pe site-urile oficiale ale companiilor analizate (ANTIBIOTICE S.A., BIOFARM S.A., ZENTIVA S.A.)

1. Introducere

Guvernanţa corporativă reprezintă un ansamblu de „reguli ale jocului” prin care companiile sunt gestionate intern şi supervizate de consiliul directorilor, în scopul de a proteja interesele tuturor părţilor participante. Ea „specifică repartizarea drepturilor şi responsabilităţilor între diferiţii participanţi într-o companie precum consiliul, managerii, acţionarii şi alte părţi participante, şi precizează regulile şi procedurile pentru luarea deciziilor referitoare la afacerile companiei. În acest fel, ea furnizează structura prin care sunt stabilite obiectivele companiei şi mijloacele de atingere a acestora şi se monitorizează performanţa”.

Există doua modele de gurvenanță corporativă, după cum urmează :

- Modelul de guvernanţă anglo-saxon (specific firmelor din Marea Britanie, S.U.A., Hong Kong şi Australia) - reprezintă un model bazat pe influenţa externă exercitată de pieţele de capital active, puternic dezvoltate, cu instituţii de reglementare a pieţelor care dezvoltă practici şi politici de guvernanţă corporativă consistente.

- Modelul de guvernanţă corporativă continental, respectiv germano-japonez (specific companiilor din Europa continentală precum şi celor din Japonia) - reprezintă un sistem bazat pe control intern impus de acţionari puternici şi de finanţatori (bănci)

2. Obiectivul cercetării

Obiectivul cercetării noastre este să investigheze, pe baza datelor statistice, nivelul de importanţă acordat principiilor de guvernanţă corporativă în România. Sursa o reprezintă datele publicate oficial de către companiile listate la BVB, precum și pe site-urile oficiale ale acestor companii. În realizarea studiului am luat în considerare trei dintre cele mai importante companii din industria farmaceutică, soicetăți care activează pe piața din România.

3. Metodologia de cercetare

Metodologia de cercetare a presupus prezentarea aspectelor relevante referitoare la guvenranța corporativă din România, concept recent pe piața românească, continuând cu aducerea în discuție a principaleor riscuri care afectează piața farmaceutică din țara noastră, urmând a particulariza aceste aspecte teoretice prin realizarea unui studiu de caz referitor la aplicarea guvernanței corporative la trei din principalele companii din industria farmaceutică autohtonă: ANTIBIOTICE S.A., BIOFARM S.A., ZENTIVA S.A.

3.1. Guvernanța corporativă în Romania

Guvernanţa întreprinderilor apare în ţara noastră, din punct de vedere conceptual şi reglementar, abia la începutul anilor 2000. Întârzierea este cauzată de paşii anevoioşi făcuţi pe linia reformelor politice, juridice, economice şi sociale, dar și de faptul că politicile guvernamentale de liberalizare a economiei după revoluţia anticomunistă tărăgănează încă după un deceniu de semicapitalism. Nu este prezentă o strategie privind dezvoltarea sectoarelor care să valorifice tradiţiile, resursele umane şi cele tehnologice ale societăţii româneşti. Bursa de valori de la Bucureşti marchează primele tranzacţionări începând cu 1995.

Comisia de Valori Mobiliare îşi îndeplineşte îndoielnic misiunea de supraveghere a circulaţiei valorilor. Dificultăţile cu care s-a confruntat sectorul bancar, în deceniul trecut, a condus la o implicare minoră a acestuia în sistemul de finanţare şi la lipsa de încredere pe care au manifestat-o partenerii acestora, la care se adaugă cea a acţionarilor minoritari, în cazul unor instituţii financiare româneşti şi cu capital străin.

Acesta este contextul în care, în 2001, BSE a creat, pentru admitere la Cota Bursei, Categoria Plus („a plusului de transparență”) şi a adoptat primul Cod de guvernanţă corporativă. Societăţile cotate puteau să promoveze în Categoria Plus numai după ce preluau integral în actele lor constitutive prevederile Codului de guvernanţă corporativă. Acest demers nu a avut succesul scontat, o singură societate solicitând promovarea în Categoria Plus. În anii următori, BSE a creat Institutul de Guvernanţă Corporativă, care s-a angajat în educarea emitenţilor cotaţi în ceea ce priveşte promovarea unor standarde de guvernanţă corporativă adecvate, şi a fost un participant activ în descoperirea celor mai bune practici de guvernanţă corporativă, contribuind la adoptarea Cartei Albe a Guvernanţei Corporative în ţările din Sud-Estul Europei. Cu toate acestea, implementarea guvernanţei corporative în România nu este lipsită de unele inconsecvenţe fundamentale:

- lipsa unei analize de detaliu privind raporturile între proprietari şi manageri;

- slaba implicare a celorlalte părţi participante în procesul de luare a deciziilor;

- lipsa unui cadru conceptual pentru o piaţă eficientă şi implicaţiile sale societale;

- implicarea discutabilă a auditorilor în promovarea guvernanţei întreprinderilor;

- eşecul reformelor de implementare a unui sistem contabil în acord cu evoluţiile internaţionale;

- slăbiciunea mecanismelor de control pentru o informare financiară sinceră, relevantă, fiabilă, inteligibilă, comparabilă şi semnificativă.

Bibliografie

1. Feleaga, N., Feleaga L., Guvernanţa corporativă în economiile emergente: cazul României, 2011

2. http://www.antibiotice.ro

3. http://www.biofarm.ro

4. http://www.bvb.ro/

5. http://www.cafr.ro

6. http://www.zentiva.ro

Preview document

Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 1
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 2
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 3
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 4
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 5
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 6
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 7
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 8
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 9
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 10
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 11
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 12
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 13
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 14
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 15
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 16
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 17
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 18
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 19
Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Guvernanta Corporativa in Industria Farmaceutica din Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza situației financiare la S.C. Zarea S.A.

FINANCIARE Situaţia financiară a întreprinderii este reflectarea statică şi complexă a întregii activităţi de exploatare şi comercializare, a...

Studiu de caz - guvernanță corporativă în România - SNP Petrom

Conform "Standard.ro",sustinut de cotidianul de afaceri "Business Standard", "Petrom si Transelectrica sunt singurele companii locale care au emis...

Contabilitate consolidată - Metode de consolidare a conturilor

INTRODUCERE În viața economică a diferitelor țări se întâlnesc atât agenți economici care își desfășoară activitatea ca entități juridice...

Analiza Riscului de Faliment

3. ANALIZA FUNCTIONALA A RISCULUI DE FALIMENT Analiza patrimoniala a riscului de faliment a fost completata cu analiza functionala bazata pe...

Alinierea la principiile relevanțe de Guvernanță Corporativă a societății Transelectrica SA

Capitolul 1 Evaluarea conformității generale cu principiile relevante de guvernanță 1.1. Selecția companiei cotate pe piața reglementată În...

Guvernanța corporativă a BCR

Cap. 1 Caracterizarea mediului de afaceri în care evoluează BCR Trecerea României la economia de piață a determinatvmodificarea radicală a...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Studiu monografic Raiffeisen Bank, Agenția Mircea cel Bătrân, Iași

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1.Momentul istoric al înfiinţării 1.1.1. Momentul istoric al înfiinţării...

Relația dintra logistică și resurse umane

Continutul si importanta Resurselor Umane pentru activitatea unei organizatii Scurt istoric Importanta fiintei umane in conducerea cu succes a...

Resursele Umane în Domeniul Logisticii

I. Resursele umane 1.1. Definirea si functiile managementului resurselor umane “Succesul si supravietuirea organizatiilor este asigurata aproape...

Proiect de practică la Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Raiffeisen Bank este o banca universala, oferind o gama completa de produse si servicii de cea mai buna calitate persoanelor fizice,...

Proiect Management - SC Antibiotice SA

1. DESCRIEREA FIRMEI Intreprinderea a fost construită în perioada 1953 - 1955 şi a fost pusă în funcţiune la 11 decembrie 1955 sub denumirea de...

Raiffeisen Bank

1. Despre Raiffeisen Bank 1.1 Scurt Istoric Prezenta Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB) în România a început în anul 1994 prin deschiderea...

Ai nevoie de altceva?