Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 16096
Mărime: 86.80KB (arhivat)
Publicat de: Antonia Manea
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul I
  3. Societatea informaţională şi Noua economie 3
  4. 1.1. Societatea şi Noua economie, în context internaţional 3
  5. 1.1.1. Rolul informaţiei în noua economie 4
  6. 1.2. Economia bazatã pe cunoaştere 5
  7. 1.3. Provocãri manageriale ale societãţii informaţionale 9
  8. 1.4. În profunzimile economiei cunoaşterii 11
  9. Capitolul II
  10. Aspecte ale impactului trecerii la societatea informaţională 15
  11. 2.1. Definirea noţiunii de impact 15
  12. 2.2. Impactul TIC asupra muncii 15
  13. 2.3. Global şi individual în societatea informaţională 18
  14. 2.4. Societatea informaţională – societate de reţea 20
  15. Capitolul III
  16. Problemele socio-politice ale noii economii 21
  17. Concluzii 29
  18. Bibliografie 30

Extras din proiect

Introducere

Denumirea de „Noua Economie” a fost dată pentru prima oară de publicaţia Business Week în 1996 în contextul unei realităţi complexe manifestate de câţiva ani deja în economiile cele mai avansate. Deşi până în prezent nu s-a adoptat nici o definiţie precisă, odată cu efervescenţa literaturii care a urmat, a devenit acceptat pe scară largă faptul că Noua Economie se referă la produse permanent îmbunătăţite, oferite creării şi transmiterii de cunoştiinţe, ca şi unui management creativ al proprietăţii intelectuale, cu intangibilele văzute ca bunuri economice, deşi cu anumite caracteristici distinctive. Rolul statului se ajustează, iar acesta este o adevarată provocare, deşi procesul este mai puţin studiat de literatura de specialitate decât alte mai profundă şi avansată (drept Economie Bazată pe Cunoaştere), definiţie elaborată caracteristici ale Noii Economii.

Lucrarea de fata este structurata in trei capitole: societatea informaţională şi noua economie, aspecte ale impactului trecerii la societatea informaţională, si problemele socio-politice ale noii economii.

Analiza acestor aspecte evidenţieaza cele mai importante probleme ale noii economii şi ale afacerilor europene.

Domeniul TIC poate fi afectat de o atitudine politică diferită. Implementarea unor programe ca e-administration poate fi încetinită de subdezvoltarea infrastructurii tehnice. În schimb altele, ca e-procurement sau e-licitaţie, au devenit adevărate probleme de succes.

Obiectivele şi directivele politice prezentate în această lucrare ţintesc să genereze noua guvernantă- privită ca un proces complex de armonizare a interacţiunilor de organizare şi auto-organizare a structurilor sociale, pe mai multe nivele şi pe scări diferite, utilizând tehnologia „enabling” TIC şi/sau tehnologie emergentă a bio-informaticii. Sistemul integrat de guvernanţe (de la nivel micro la nivel macro) va orienta dezvoltarea şi promovarea Noii Economii în România, integrând-o implicit în Uniunea Europeană şi în lumea globalizată, păstrându-şi totuşi specificităţile socio-culturale.

Directia indusă de acestă lucrare este aceea de a informa asupa aspectelor legate Societatea Informaţională bazată pe cunoaştere şi noua economie în condiţiile unui mediu economic social extrem de dinamic bazat pe modele organizaţionale susţinute de noile tehnologii ceea ce a avut ca rezultat dezvoltarea societăţii competitive la nivel european care pune accent pe o creştere economică susţinută, echitabilă şi durabilă. Pentru ţara noastră acţiunile pentru societatea cunoaşterii ar trebui să se desfăşoare simultan cu cele privind trecerea de la starea de subdezvoltare informaţională la dezvoltare informaţională. Nu in primul rând societatea informaţională şi apoi societatea cunoaşterii, ci urmărirea ambelor obiective trebuie să fie îmbinate de la bun început. Numai astfel se poate ajunge la o societate informaţională şi a cunoaşterii dezvoltată”.

Capitolul I

Societatea informaţională şi Noua economie

1.1. Societatea şi Noua economie, în context internaţional

La începutul mileniului trei vorbim despre societatea informaţională ca despre un nou stadiu în dezvoltarea civilizaţiei umane, ca despre o revoluţie a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) şi a naturii muncii. Dar nu trebuie să uitam că revoluţia a început încă din 1946, odată cu apariţia calculatorului electronic, când informatica a devenit principalul instrument pentru organizarea producţiei.

În zilele noastre, informaţia devine o resursă esenţială în dezvoltarea societăţiilor moderne, evoluate în plan politic, economic şi social. Dinamismul şi complexitatea noului tip de societate, care antrenează o creştere continuă a volumului şi diversităţii informaţiilor prelucrate şi care utilizează pe scară largă tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), au condus la conceptul de Societate informaţională.

Societatea informaţională reprezintă o nouă etapă a civilizaţiei umane, un nou mod de viaţă, calitativ superior, care implică folosirea intensivă a informaţiei în toate sferele activităţii şi existenţei umane, cu un impact economic şi social semnificativ. Societatea informaţională permite accesul larg la informaţie al membrilor săi, un nou mod de lucru şi de cunoaştere, amplifică posibilitatea globalizării economice şi creşterea coeziunii sociale.

Suportul tehnologic al noii societăţi se bazează pe trei sectoare: tehnologia informaţiei, tehnologia comunicaţiilor, producţia de conţinut (informaţional) multimedia, sectoare din de în ce mai convergente. Aceste tehnologii, bazate pe avansurile electronicii, au permis apariţia unor noi servicii şi aplicaţii telematice multimedia, care combină sunetul, imaginea şi textul şi utilizează toate mijloacele de comunicaţie (telefon, fax, televiziune şi calculatoare). Dezvoltarea acestor noi mijloace de comunicare reprezintă un factor important de creştere a competitivităţii agenţilor economici, deschizând noi perspective pentru o mai bună organizare a muncii şi crearea de noi locuri de muncă. Totodată, se deschid noi perspective privind modernizarea serviciilor publice, a asistenţei medicale, a managementului mediului şi a unor noi căi de comunicare între instituţiile administraţiei publice şi cetăţeni. Accesul larg la educaţie si cultură - pentru toate categoriile sociale, indiferent de vârstă sau de localizarea geografică - poate fi de asemenea realizat cu ajutorul noilor tehnologii.

Utilizarea largă a tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor şi progresul către Societatea Informaţională asigură creşterea economică în condiţii de protecţie sporită a mediului, accelerând reducerea consumului fizic în favoarea valorificării informaţiei şi a cunoaşterii, deplasarea centrului de greutate de la investiţii în mijloacele fixe la investiţii în capitalul uman. În acest mod, Societatea Informaţională integrează şi obiectivele dezvoltării durabile, bazată pe dreptate socială şi egalitatea şanselor, libertate, diversitate culturală şi dezvoltare inovativă, protecţie ecologică, restructurarea industriei şi a mediului de afaceri.

Schimbările majore din ultimii ani – creşterea exponenţială a comunicaţiilor mobile şi a numărului utilizatorilor de Internet, contribuţia sectorului TIC la creşterea economică şi la crearea de locuri de muncă, restructurarea companiilor şi a business-ului în general pentru a beneficia mai eficient de noile tehnologii, dezvoltarea accelerată a comerţului electronic – susţin tranziţia de la era industrială la cea post - industrială.

Noile tehnologii digitale fac accesul, stocarea şi transmiterea informaţiei din ce în ce mai facile şi mai accesibile. Dispunând de informaţia digitală, aceasta poate fi transformată în noi valori economice şi sociale, creând imense oportunităţi pentru dezvoltarea de noi produse şi servicii. Informaţia devine resursa-cheie pentru economia digitală.

Noţiunea de “noua economie” se referă în special la transformările actuale ale activităţilor economice ca rezultat al utilizării tehnologiilor digitale, care asigură accesul, prelucrarea şi stocarea informaţiei intr-o manieră mai ieftină şi mai facilă. Noua economie este caracterizată de intensificarea înglobării cunoaşterii în noile produse şi servicii, creşterea importanţei invăţării şi a inovării, a globalizării şi a dezvoltării durabile. Volumul enorm al informaţiilor schimbă modul de funcţionare a pieţelor, făcând posibile restructurarea întreprinderilor şi apariţia de noi oportunităţi pentru crearea de valoare prin exploatarea informaţiilor disponibile.

În prezent, există ample dezbateri în mass-media internaţională şi în mediile politice asupra întrebării dacă aceste modificări sunt suficient de radicale pentru a merita eticheta de “nouă economie”. La originea acestor dezbateri stau performanţele excepţionale ale economiei americane: 8 ani de creştere continuă, creşterea anuală de peste 4% în ultimii ani, inflaţia controlată sub 2%, şomajul sub 5%.

Preview document

Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 1
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 2
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 3
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 4
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 5
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 6
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 7
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 8
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 9
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 10
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 11
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 12
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 13
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 14
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 15
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 16
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 17
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 18
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 19
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 20
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 21
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 22
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 23
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 24
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 25
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 26
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 27
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 28
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 29
Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri si a Problemelor Socio-Politice.doc

Alții au mai descărcat și

Societatea Informațională și Noua Economie în Republica Moldova

Introducere Una dintre problemele actuale ale perioadei de tranziţie în Republica Moldova este cea a apariţiei noii economii şi problema...

Educația și Perspectivele Evoluției Pieței Muncii în România

Capitolul 1 1.1 Perspectiva economică asupra educației și pieței muncii Tradițional educația a fost considerată o activitate de selectare,...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Promovarea activității de inovare în colectarea deșeurilor pe Valea Cașinului

INTRODUCERE Inovarea managerială nu poate fi altceva decât,creativitatea specifică domeniului managementului, adică a conducerii întreprinderilor,...

Avantajele publicității online în mixul de media. Campania virală Sprite

Introducere În condiţiile în care piaţa a devenit din ce în ce mai segmentată, companiile care doresc să pătrundă pe piaţă sau să lanseze un nou...

Franciză - tehnică de comercializare

Introducere În contextul global actual, este din ce în ce mai răspândită idea că franciza este cea mai sigură metodă de investiţie pentru cei care...

Proiecte de Marketing - McCann Erickson

Capitolul I. PREZENTAREA FIRMEI Înfiinţată în 1991 sub numele Clip Advertising, compania s-a numărat printre primele agenţii de publicitate din...

Efectele Nocive ale Poluării la Nivelul Sănătății Oamenilor și Mediului Înconjurător

Introducere Această lucrare este menită sa scoată în evidenţă principalele consecinţe ale poluării aerului, atât la nivel naţional cât si la nivel...

Protecția calității aerului

În antichitate, aerul era considerat o substanta pura. Primele indicatii asupra complexitatii compozitiei aerului se gasesc în lucrarile...

Strategii manageriale în condiții de incertitudine

INTRODUCERE Incertitudinea şi riscul reprezintă două coordonate ale mediului economic în care agenţii economici îşi desfăşoară activitatea....

Identificarea de Alternative de Dezvoltare a Economiei Locale

1.1 Date generale 1.1.1 Scurt istoric. Cercetările de pâna acum au scos la iveală cele mai vechi urme de viaţă omenească din zona Câmpulungului...

Ai nevoie de altceva?