Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4913
Mărime: 62.01KB (arhivat)
Publicat de: Ilarion Neagu
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din proiect

Organizare şi funcţionalitate la Trezoreria Finanţelor Publice

După anul 1990 în structura sistemului bancar au intervenit unele modificări şi schimbări de concepţie privind administrarea şi utilizarea resurselor financiare în sectorul public care au condus la concluzia că realizarea atributelor finanţelor publice în condiţiile tranziţiei la economia de piaţă se asigură numai dacă se dispune de sisteme proprii de organizare care permit intervenţia promptă în toate fazele de execuţie.

Un astfel de sistem de organizare a urmăririi execuţiei finanţelor publice îl reprezintă Trezoreria Finanţelor Publice.

La nivelul Ministerului Finanţelor Publice potrivit unei hotărâri a Guvernului s-a organizat începând cu anul 1992 Trezoreria Finanţelor Publice.

Trezoreria este concepută ca un sistem unitar în scopul cuprinderii tuturor operaţiunilor financiare ale sectorului public. Prin intermediul trezoreriei se efectuează următoarele operaţiuni:

- Controlul fiscal aspra încasării la termen a veniturilor;

- Operaţiuni financiare şi băneşti, bugetare şi extrabugetare ale sectorului public şi contabilitatea acestuia;

- Controlul asupra finanţării cheltuielilor instituţiilor publice;

- Refinanţarea deficitului bugetar de stat;

- Lansarea împrumuturilor de stat;

- Plasarea disponibilităţilor sectorului public.

Realizarea atributelor finanţelor publice în condiţiile economiei de piaţă se asigură numai dacă statul dispune de anumite pârghii ce permit intervenţia în toate fazele de execuţie.

Direcţia de Trezorerie din cadrul Ministerului Finanţelor Publice este caracterizată ca o direcţie de stat major, de concepţie, de sinteză, de negocieri, este o direcţie ce dispune în cadrul organigramei de trei compartimente:

*Compartimentul problemelor financiare şi monetare, centrat pe activităţi de economisire, de pieţi financiare, precum şi unele circuite de finanţare specializate.

*Compartimentul de finanţări şi participaţii care se ocupă de activitatea statului ca principal acţionar al sectorului public şi de mijloacele de intervenţie economică în beneficiul întreprinderilor.

*Compartimentul de probleme financiare internaţionale care se ocupă cu relaţiile financiare bilaterale, multilaterale şi relaţiile cu organismele internaţionale.

Necesitatea înfiinţării Trezoreriei în perioada de trecere la economia de piaţă este determinată în primul rând de modificările survenite în organizarea procesului bugetar începând cu 1990.

Aceste modificări se referă la faptul că Banca Naţională a renunţat la execuţia bugetului păstrând numai contul de trezorerie al statului orientându-şi activitatea spre soluţionarea problemelor privind circulaţia bancară şi emisiunea monetară.

În al doilea rând, diversificarea sistemului bancar a pus probleme asupra controlului execuţiei bugetului public. Astfel băncile comerciale unde finanţele publice îşi aveau conturile, aveau un control limitat asupra încasării veniturilor şi efectuării cheltuielilor.

În al treilea rând, cunoscând faptul că activitatea bancară este supusă regimului falimentului, sistemul bancar reprezintă un risc major pentru sectorul public, caz în care ar fi implicate şi finanţele, dacă acestea s-ar afla în gestiunea unei bănci.

Astfel s-a ajuns la necesitatea stabilirii unui sistem de organizare a execuţiei care să asigure protejarea finanţelor sectorului public de toate riscurile.

Sistemul de organizare al trezoreriei este prezentat în figura nr. 1.

- TREZORERIA CENTALĂ

TREZORERIA - TREZORERIA JUDEŢEANĂ ŞI

FINANŢELOR MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

PUBLICE - TREZORERIA MUNICIPALĂ

- TREZORERIA ORAŞENEASCĂ

- TREZORERIA DE LA PERCEPŢIILE RURALE

Figura nr. 1: Structura trezoreriei publice.

Organizarea şi funcţionarea Trezoreriei Finanţelor Publice are la bază un mecanism cu ajutorul căruia Ministerul Finanţelor Publice asigură coordonarea finanţelor sectorului public într-un sistem unitar.

Figura nr.2: Schema organizatorică a Trezoreriei Finanţelor Publice din România

La nivel central, Trezoreria funcţionează în cadrul Direcţiei Generale a Trezoreriei din Ministerul Finanţelor Publice, prin ea desfăşurându-se operaţiuni specifice şi anume: elaborarea instrucţiunilor privind organizarea şi funcţionarea trezoreriilor teritoriale; asigurarea evidenţei contabile privind constituirea şi utilizarea tuturor fondurilor statului; deschiderea creditelor bugetare la trezoreriile teritoriale; efectuarea operaţiunilor de decontare între trezoreriile judeţene; gestionarea fondurilor cu destinaţie specială; evidenţa împrumuturilor pentru acoperirea deficitului bugetar;gestionarea datoriei publice interne şi externe; elaborarea lucrărilor de execuţie bugetară şi a contului trezoreriei în structurile şi termenele stabilite şi elaborarea raportului şi contului general de execuţie a bugetelor de stat şi a fondurilor speciale şi extrabugetare.

Preview document

Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 1
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 2
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 3
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 4
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 5
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 6
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 7
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 8
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 9
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 10
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 11
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 12
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 13
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 14
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 15
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 16
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 17
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 18
Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Implicarea Trezoreriei Statului in Procesul Bugetar in Romania.doc

Te-ar putea interesa și

Execuția bugetară la Trezoreria Municipiului Suceava

INTRODUCERE Economia românească parcurge, începând cu anul 1990, o etapă de transformări profunde, atât la nivel structural cât şi la nivel...

Organizarea și funcționarea trezoreriei statului român

INTRODUCERE Conceptul de trezorerie apare ca rezultat al unei lungi evolutii istorice, care a condus mai întai , la identificarea notiunii de...

Bugetul Public Național

1. BUGETUL PUBLIC NAŢIONAL 1.1. CONSIDERAŢII GENERALE Economia publică, prin dimensiunea şi complexitatea ei, nu-şi poate desfăşura activitatea...

Finanțarea și evidența cheltuielilor la o instituție publică

1.1.Autonomie şi funcţionalitate la unităţile administrativ – teritoriale Finanţele publice sunt procesele şi relaţiile economice la care...

Organizarea și funcțiile trezoreriei publice la nivel central și teritorial

CAPITOLUL 1. ORAGANIZAREA SI FUNCTIONAREA TREZORERIEI PUBLICE 1.1.Scurt istoric Trezoreria a existat în ţara noastră, înaintea celui de-al doilea...

Trezoreria Finanțelor Publice

Finantele publice sunt reprezentate în România printr-un sistem complex de relatii economice prin care se asigura formarea si reparizarea...

Procesul Bugetar în România

INTRODUCERE Procesul bugetar reprezintǎ o succesiune de etape ce constau în elaborarea, aprobarea, executarea, încheierea, controlul şi raportarea...

Studiul privind Activitatea Trezoreriei Publice pe Exemplul Municipiului Petroșani

INTRODUCERE Începând cu anul 1990, în România s-a declanşat un amplu proces de tranziţie spre o economie concurenţială de piaţă , liberalizată,...

Ai nevoie de altceva?