Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7624
Mărime: 38.06KB (arhivat)
Publicat de: Liana Olariu
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

ARGUMENTUL

Tema proiectului meu este “Impozitul pe profit şi studiu de caz la societatea comercială”.Impozitul la aceasta societate comercială se calculează trimestrial, în conţinutul proiectului se va prezenta activitatea societăţii pe parcursul unui trimestru.

Prin prezentarea şi elaborarea acestuia proiect eu urmăresc obţinerea certificatlui de calificare profesională nivelul 3, specializarea tehnician în activităţii economice si financiare.

Firma pe care am ales-o se numeşte SC INSTALPLUS SRL. şi are ca obiect de activitate instalaţile de apă-canal, instalaţii sanitare şi instalaţii de gaz.

Am ales aceasta firmă pentru ca in ziua de azi există multe firme cu acest obiect de activitate şi pot să spun ca eram oarecum curioasă să văd cum işi desfaşoară o astfel de firmă activitatea, în plus personalul acestei firme deşi este restrâns a fost foarte amabil şi s-a arătat intersat să mă ajute la realizarea acestui atestat.

Astfel pot spune că am ales acesta temă pentru a evidenţia din punct de vedere fiscal şi contabil importanţa şi complexitatea acestui impozit şi beneficiile pe care le aduce într-o societate aflată în continuă schimbare economică.

Fiecare unitate economică are ca scop obţinerea de profit.

Profitul este cel care măsoară performanţele unei întreprinderii, de obţinerea lui depinzând în cea mai mare măsura continuarea activităţii.

De aceea, pentru fiecare agent economic obţinerea de profit este o prioritate.

Pentru profitul obţinut, agenţii economici, datorează în condiţiile legii impozit pe profit. Aplicat în diverse cote procentuale, impozitul pe profit este un indicator al unei economii sănatoase capabilă să susţină societatea civilă.

Impozitul pe profit reprezintă, ca orice impozit, un venit al bugetului statului, utilizat pentru acoperirea cheltuielilor statului şi ale cetăţenilor unei tari.

Pentru o unitate patrimonială el reprezintă o cheltuială, o contribuţie la fomarea bugetului statului.

Pentru această firmă la fel ca şi pentru alte firme obţinerea de profit este importantă, pentru societatea comercială INSTALPLUS SRL faptul că au obţinut profit le va permite în viitor să se extindă, deoarece solicitările sunt mari şi din cauza faptului că au un personal restrâns nu pot face faţă la toate cererile.

Am scris această lucrare cu scopul de a-mi susţine “ PROIECT DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII PROFESIONALE ALE NIVELULUI III ” şi pentru a prezenta cum se ţine evidenţa impozitului pe profit într-o societatea comercială de pe piaţa economică din România.

Aş vrea să subliniem importanţa pe care o are astăzi contabilitatea pentru cunoaşterea situaţiei şi conducerea activităţii economice, precum şi locul important pe care trebuie să-l ocupe contabilitatea în pregătirea specialiţtilor din domeniul economic.

I.Delimitari si structuri privind impozitul pe profit

1.1 Necesitatea instituirii impozitului pe profit

Profitul este plusul efectiv pe care îl obţine un agent economic din activitatea sa la sfârşitul unei perioade de timp; plusul de bunuri economice se exprimă în bani şi constituie puterea de contribuţie a plătitorului de impozit.

Impozitul reprezintă plata bănească obligatorie, generală şi definitivă (nerambursabilă), efectuată de persoane fizice şi juridice la bugetul statului, în cuantumul şi la termenele prevăzute de lege, fără obligaţia din partea statului de a presta plătitorului un echivalent direct şi imediat, necesar pentru satisfacerea cerinţelor societăţii.

Datorită reorganizării agenţilor economici din ţara noastră sub forma regiilor autonome, societăţilor comerciale, etc., a fost necesară o adaptare corespunzătoare a instrumentelor financiare şi fiscale prin intermediul cărora se realizează veniturile bugetului statului.

1.2. Funcţiile impozitului pe profit

a. Sursă curentă de alimentare cu venituri a bugetului public, în vederea asigurării mijloacelor financiare necesare îndeplinirii drepturilor fundamentale ale cetăţenilor cu privire la învăţământ, sănătate, cultură şi artă, sport, protecţie ecologică şi pentru finanţarea unor acţiuni şi obiective economice de interes naţional.

Randamentul fiscal al impozitului pe profit este scăzut, deoarece există multiple posibilităţi de evaziune fiscală. Totuşi, ponderea sa în resursele publice poate creşte printr-o mai bună organizare şi mai exactă conducere a evidenţelor agenţilor economici şi prin aplicarea fermă a sancţiunilor prevăzute de lege.

b. Are rol de creştere ponderii impozitelor directe în sistemul fiscal român.

c. Stimulează activităţile agenţilor economici producătoare de profit. În acest scop se prevede o cotă de nivel relativ ponderat (16%).

1.3. Contribuabilii

În funcţie de forma de organizare, de sursa impozitabilă, rezidenţă şi sediu, subiecţii impunerii impozitului pe profit se grupează în 4 categorii, astfel:

a) persoane juridice române, pentru profitul impozabil obţinut din orice sursă, atât din România, cât şi din străinătate.

Fac parte din această categorie companiile naţionale, societăţile naţionale, regiile autonome, societăţile comerciale inclusiv cele cu participare cu capital străin sau cu capital integral străin, societăţile agricole şi alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică, organizaţiile cooperatiste, instituţiile financiare şi instituţiile de credit, fundaţiile, asociaţiile, organizaţiile, precum şi orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislaţiei române.

În cazul persoanelor juridice române care deţin participaţii în capitalul altor societăţi comerciale şi care întocmesc situaţii financiare consolidate, calculul şi plata impozitului pe profit se fac la nivelul fiecărei persoane juridice din grup.

b) în cazul persoanelor juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România, asupra profitului impozabil atribuibil sediului permanent;

Persoanele juridice străine, cum sunt: companiile, fundaţiile, asociaţiile, organizaţiile şi orice entităţi similare, înfiinţate şi organizate în conformitate cu legislaţia unei alte ţări, devin subiect al impunerii atunci când îşi desfăşoară activitatea, integral sau parţial, prin intermediul unui

Preview document

Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 1
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 2
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 3
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 4
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 5
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 6
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 7
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 8
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 9
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 10
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 11
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 12
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 13
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 14
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 15
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 16
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 17
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 18
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 19
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 20
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 21
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 22
Impozitul pe profit și studiu de caz la societatea comercială - SC Instalplus SRL - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Impozitul pe Profit si Studiu de Caz la Societatea Comerciala - SC InstalPlus SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Impozitul pe Profit

INTRODUCERE În ţările cu economie de piaţă, un rol deosebit de important şi cu implicaţii multiple, îl au problemele fiscale şi bugetare....

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?