Înființarea unei întreprinderi

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7001
Mărime: 44.89KB (arhivat)
Publicat de: Ludmila Oros
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ciobanu Gabriela
UNIVERSITATEA”STEFAN CEL MARE” SUCEAVA Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica

Extras din proiect

Infiintarea intreprinderi MOBY

Infiintarea unui SRL este mult mai usoara in ziua de astazi datorita schimbarilor din legislatie si administratie realizate in ultima perioada de timp. Cu toate acestea trebuie sa acordati atentie si sa tratati cu seriozitate toate aspectele legate de infiintarea societatii comerciale cu raspundere limitata – SRL

Intr-o economie de piata apar si dispar,in fiecare an,un numar foarte mare de intreprinderi.Crearea de noi intreprinderi este un fenomen “natural” al oricarei economii sanatoase in care exista libertatea initiativei economice private.Este un proces normal determinat de ciclul de viata al intreprinderilor,de conditiile mediului economic,social,geografic si politic.

Infiintarea unei intreprinderi reprezinta ansamblul deciziilor si actiunilor care au ca rezultat aparitia unei intreprinderi functionale si autorizate legal(care are potentialul necesar si are voie sa functioneze).

O intreprindere poate fi infiintata de catre o persoana fizica sau mai multe persoane fizice, de catre una sau mai multe persoane juridice(de obicei alte intreprinderi) ca si de catre persoane fizice si juridice in asociere.In anumite conditii intreprinderile pot fi infiintate de catre stat prin institutiile acestuia.O persoana fizica poate obtine autorizare pentru exercitarea unor acte de comert, activitati lucrative,exercitarea independenta a unei profesii liberale sau meserii.Apare ,in acest fel ,o intreprindere foarte mica ce confera persoanei alt statut decat cel de salariat pentru exercitarea meseriei si valorificarea resurselor.Cele mai multe intreprinderi apar ca urmare a initiativei unei persoane fizice.Rezulta,in general, intreprinderi mici care satisfac anumite nevoi si aspiratii ale intemeietorului.Intreprinderea constituie pentru acesta un mijloc, un instrument pe care il foloseste pentru atingerea obiectivelor personale.

Comportamentul economic in general si asumarea rolului de intreprinzator, in special,constituie comportamente ale culturii avand puternice particularitati nationale.Certcetatorii au concluzionat ca un comportament antreprenorial privind infiintarea de intreprinderi nu poate fi privit ca o manifestare izolata in viata intreprinzatorului ci ca o etapa intre altele similare ale vietii lui active, ale destinului sau, avand chiar o conditionare nativa.

O intreprindere poate fi infiintata de alta intreprindere sau de mai multr intreprinderi asociate.Decizia de a constitui o noua firma, pe langa cea existenta, este adoptata de proprietarii/managerii firmei “mama” ca o solutie rationala, eficienta, in realizarea obiectivelor proprii.

O intreprindere noua poate sa apara sub forma unei filiale, unei intreprinderi in care firma mama are o participare de capital,prin divizarea unei intreprinderi sau fuziunea mai multor firme.Intreprinderea poate fi infiintata pornind “de la zero” adica fara a avea o legatura directa cu alta similara, sau prin translatii/extensii ale uneia sau unora existente.In cel de-al doilea caz se vorbeste despre:

- reproductie, cand noua firma are aceeasi activitate si se adreseaza acelorasi clienti;

- adaptare, cand cu aceeasi activitate(oferta) se vizeaza clienti noi;

- conversie, cand clientilor traditionalili se adresaeza alta oferta prin firma noua;

- mutatie, cand firma noua vizeaza o piata noua cu un obiect diferit de activitate.

Infiintarea intreprinderii este facilitata de un context economic si juridic favorabil,de existenta unor resurse adecvate si suficiente.

Cele mai importante premise sunt:

1. Existenta cererii. Intreprinderea exista numai daca vinde pe piata bunuri si servicii. De la infiintare, prin alegerea obiectului de activitate, a naturii produselor/serviciilor si a pietei tinta se creeaza premise pentru supravietuire si dezvoltare.Intreprinderea isi poate propune actiunea pe o piata existenta,cunoscuta,alaturi de alti ofertanti sau poate crea cerere,piata, printr-o oferta inedita.Intreprinderile mici prefera strategia nisei, a identificarii segmentelor cu cerere mai mare decat oferta,neacoperite de alte firme.Volumul vanzarilor depinde de numarul cumparatorilor,cantitatea cumparata, frecventa cumpararilor si pretul unitar al priduselor.Pentru a avea o vanzare suficient de mare(care sa permita venituri acoperitoare ale cheltuielilor si un profit), inca din faza de proiectare trebuie avute in vedere conditiile concrete de pe piata.Acestes se studiaza cu ajutorul metodelor si tehnicilor de marketing modern.Volumul minim al vanzarilor se calculaza prin procedeul “punctului critic”.

2. Perspective de castig. In mod normal, fiecare unitate de produs vandut trebuie sa asigure un minim de castig, adica sa se vanda la un pret care depaseste suma cheltuielilor ocazionate de obtinerea lui.Pe ansamblul intreprinderii se obtine un castig determinat ca diferenta intre venituri si cheltuieli.El este cu atat mai mare cu cat se realizeaza venituri mai mari si cu cat se reduce totalul cheltuielilor firmei.Cheltuielile depind de costul materiilor prime, de natura tehnologiei, de nivelul salariilor si numarul de salariati, chiriile platite, alte categorii de costuri.Perspectivele de castig sunt mai bune pe anumite piete,la anumite produse sau daca se abordeaza o categorie de clienti si mai slabe daca nu se face cea mai buna alegere.Ele depind de factori externi si de efortul intreprinderii fiind variabile in timp.

3. Asigurarea resurselor de pornire. Obiectiveleurmarite de intemeietorii intreprinderii se pot realiza numai cu un consum de resurse disponibile chiar din faza de infiintare.Persoanele fizice sau juridice care infiinteaza o intreprindre aduc la dispozitia si in prorietatea acesteia bani, bunuri utile derularii proceselor, informatii, brevete, licente si alte drepturi.Volumul si stuctura acestora trebuie sa fie potrivite cu obiectul de activitate, cu natura si marimea obiectuvelor propuse si suficiente pentru o perioada cat mai lunga de timp..Investitiile de anvergura in anumite sectoare si piete dificile devin profitabile numai dupa cativa ani.Pe toata aceasta durata intreprinderea inregiatreaza cheltuieli,fara a avea nici un venit sau castigand venituri modice;ea traind din capitalul initial.Multe intrprinderi au o viata foarte scurta pentru ca nu dispun de un capital initial bine dimensionat.Abilitatea, nivelul de pregatire, spiritul de intreprinzator, gradul de implicare si puterea de munca ale persoanelor care incep o afacere constituie o alta resursa importanta.

Actele necesare pentru a infiinta o societate comerciala sunt urmatoarele:

1. In primul rand aveti nevoie de actele de identitate ale viitorului asociat (daca este vorba de un asociat unic) sau ale tuturor asociatilor care infiinteaza firma.

Aveti nevoie atat de actele de identitate in original, cat si de 3 copii dupa acestea. Copia actului de identitate trebuie sa contina obligatoriu Codul Numeric Personal (CNP).

In situatia in care asociatii sau fondatorii unei societati comerciale sunt persoane juridice se depune copia actului de inregistrare a acestora (certificat de inmatriculare sau certificat de inregistrare, act constitutiv etc).

In cazul persoanelor juridice nerezidente, aceste acte vor fi depuse in copii traduse si legalizate. Pentru infiintarea societatii, aveti nevoie si de cazierele fiscale ale viitorilor asociati.

Cazierele fiscale se elibereaza de Directia Generala a Finantelor publice (obtinerea cazierului fiscal dureaza 5 zile lucratoare).

2. Dupa ce v-ati hotarat asupra formei societatii, trebuie sa va alegeti obiectul de activitate al fimei, conform clasificarii societatilor comerciale functie de codul CAEN.

Trebuie sa va alegeti atat obiectul principal, cat si obiectele secundare de activitate.

3. Apoi urmeaza alegerea denumirii societatii: trebuie sa alegeti cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor dumneavoastra.

Preview document

Înființarea unei întreprinderi - Pagina 1
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 2
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 3
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 4
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 5
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 6
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 7
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 8
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 9
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 10
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 11
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 12
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 13
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 14
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 15
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 16
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 17
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 18
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 19
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 20
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 21
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 22
Înființarea unei întreprinderi - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Infiintarea unei Intreprinderi.doc

Te-ar putea interesa și

Patrimoniu ca Obiect al Societăților Comerciale

INTRODUCERE Patrimoniu în contabilitatea financiară reprezintă unul din subiectele cele mai fierbinţi şi mai controversate ale ultimilor 10-12...

Modalități de Finanțare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii în Economia Românească Actuală

Introducere Până nu demult, întreprinderilor mici şi mijlocii (denumite în continuare IMM) aproape că nu li se acorda importanţă nici la nivel...

Modalități de înființare a unei întreprinderi din domeniul agroalimentar cu aplicație la SC Rarăul SA

CAPITOLUL I LOCUL SECTORULUI AGROALIMENTAR ÎN ECONOMIA ROMÂNIEI 1.1. Importanţa sectorului agroalimentar din România Economia agroalimentară se...

Înființarea unei societăți

ARGUMENT Eu mi-am ales tema: INFINTAREA UNEI SOCIETAT deoarece orice intreprindere mai intai se infiinteaza iar dupa aceea incepe sa produca....

Posibilități de Finanțare a IMM-urilor în România

1. Introducere Întreprinderile mici şi mijlocii (cunoscute generic sub abrevierea de IMM-uri) nu au beneficiat dintotdeauna de importanţa necesară...

Forme comunitare de organizare a activităților economice

Capitolul I – Aspecte generale 1. Notiuni introductive 1.1. Notiunea de societate comerciala din punct de vedere comunitar In conceptia...

Înființarea unei întreprinderi - SC SOA Floral SRL

1.1. Naşterea ideii de afaceri De-a lungul anilor, modul de a face o afacere a evoluat. În ultimele trei decenii, peisajul lumii afacerilor a...

Înființarea unei întreprinderi

1. Înfiinţarea firmei SC.MOBGAD.SRL 1.1 Naşterea ideii de afaceri Firma SC”MOBGAD”SRL are ca domeniu de activitate fabricarea şi comercializarea...

Ai nevoie de altceva?