Inflație vs șomaj

Proiect
7.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 73 în total
Cuvinte : 31995
Mărime: 955.71KB (arhivat)
Publicat de: Iancu Diaconescu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. PARTEA ÎNTÂI 2
  3. Capitolul 1. Vechea paradigmă economică privind raportul şomaj-inflaţie 2
  4. 1.1. Opinii ale laureaţilor Premiilor Nobel despre inflaţie şi şomaj 3
  5. 1.2. Contribuţia lui Milton Friedman la studierea inflaţiei şi introducerea indicatorilor N.R.U. şi N.A.I.R.U. 7
  6. Capitolul 2. Noua paradigmă economică privind raportul inflaţie-şomaj 18
  7. 2.1. Scurtă introducere asupra curbei Phillips 19
  8. 2.2. Contribuţia lui Edmund Phelps la Macroeconomie 22
  9. 2.3. Comparaţie vechea şi noua paradigmă economică 28
  10. privind raportul şomaj-inflaţie 28
  11. PARTEA A DOUA 29
  12. Capitolul 3: S.U.A. şi Europa: puncte de vedere diferite privind raportul şomaj-inflaţie 30
  13. 3.1. Abordarea problemei şomaj-inflaţie in modelul S.U.A. 31
  14. 3.2. Modelul european de abordare a problemei şomaj-inflaţie 38
  15. Anexă : Studiu comparativ pentru cele două zone 50
  16. 3.3. Şomajul şi inflaţia: factori destabilizatori ai situaţiei economice din România 54
  17. Concluzii.

Extras din proiect

,,Inflaţia …Dezordinea dezordinelor este aşa de mare astăzi la toate mărfurile,incât, dacă lucrurile nu sunt îmbuntăţie şi însănătoşite, există temerea să fie nevoie, în scurt timp, pentru hrana unui om tot atât aur şi argint cât greutatea sa.” ( Michel Didier)

,,Şomajul nu loveşte numai indivizii. Pe o anumită treaptă el ne afectează întreaga societate. Munca nu este doar mijlocul de a-ţi întreţine viaţa, ci este şi un mod de a te identifica. […].Teama de şomaj bulversează comportamentele noastre sociale şi atitudinea faţă de muncă” ( Michel Didier)

Introducere

Intitulată Actualitatea raportului şomaj-inflaţie, lucrarea de faţa a fost concepută pentru a fi prezentată în cadrul Sesiunii de Cercetări Ştiinţifice Studenţeşti a Academiei de Studii Economice din Bucureşţi, secţia Economie. Alături de alte lucrări, ea se înscrie în cadrul proiectului Vechea şi noua paradigmă economică coordonat de Prof. Dr. Mariana Ioviţu.

Problema şomajului şi a inflaţiei rămâne în actualitate datorită complexităţii măsurilor anti-inflaţioniste şi încercărilor de a spori gradul de ocupare al forţei de muncă. Motiv pentru care, lucrarea noastră işi propune să insiste asupra importanţei rezolvării celor două fenomene negative: problema inflaţiei şi a şomajului în economiile de piaţă ale lumii contemporane. Relaţia dintre cele două este abordată din perspectiva noii paradigme raportată la cea veche. Acest subiect a fost frecvent analizat de un numar mare de economişti, iar ceea ce ne-a stârnit interesul a fost faptul ca în anul 2006 el a revenit cu o anume pregnanţa în atenţia lumii economice şi datorită decernării premiului Nobel pentru economie lui Edmund Phelps, autor al unor lucrări fundamentale dedicate temei în discuţie.

Lucrarea prezentă se compune din două mari secţiuni. Cea dintâi este dedicată vechii si noii paradigme si prezintă o serie de noţiuni teoretice cu privire la problemele mai sus menţionate. În capitolele secţiunii sunt prezentati in linii generale economişti reprezentativi ai celor două paradigme, în paralel şi cu alte concepte fundamentale pentru abordarea raportului şomaj-inflaţie, cum ar fi curba Phillips. Cea de a doua parte a lucrarii este o colecţie de studii de caz, dedicate Statelor Unite ale Amercii, Uniunii Europene si României. Prin aceste capitole dorim sa arătăm aplicabilitatea şi importanţa teoriilor descrise în prima parte.

PARTEA ÎNTÂI

~ Noţiuni teoretice ~

Capitolul 1. Vechea paradigmă economică privind raportul şomaj-inflaţie

Prima parte a lucrării de faţă işi propune să prezinte în linii mari imaginea de ansamblu a ceea ce noi numim veche paradigmă şi noua paradigmă economică a raportului şomaj-inflaţie. Este vorba în primul rând de schimabarea opticii în ceea ce priveşte abordarea acestor două fenomene negative de ansamblu ale economiei, cauzată în mare parte de criza anilor ’70. Şocul petrolului a determinat pe mulţi dintre economişti să caute noi soluţii pentru rezolvarea problemei şomajului şi a inflaţiei, care gravau asupra economiilor de piaţă ale diverselor state ale lumii, acum mai puternic ca niciodată. Am decis prin urmare sa alegem deceniul şapte al secolului trecut drept reper temporar pentru a delimita cele două paradigme, cu toate că este lucru ştiut, astfel de schimbări în optica şi în modalitatea de abordare a unor fenomene de amploare se produce doar în timp. Cel mai elocvent exemplu în acest sens, ar putea fi cel al lui Edmund Phelps, ales de noi ca reprezentant al noii paradgime. El a fost nu numai contemporan cu Milton Friedman si Robert Lucas, reprezentanţii vechii paradigme, dar a şi elaborat mare parte din teoriile sale inovatoare în aceeaşi perioadă în care cei doi economişti elaborau teorii în conformitate cu vechea paradigmă. Cu toate acestea, efectul inovaţiilor lui Edmund Phelps s-a făcut simţit mult mai târziu, de exemplu în cursul aniilor ’80 când au avut mare aplicabilitate în rezolvarea şi explicarea aparentei creşteri permanente a şomajului în Europa, iar recunoaşterea lor în mod oficial s-a facut deabea în urmă cu un an de zile, când Edmund Phelps a primit Premiul Nobel (anul 2006) în economie, pentru întreaga sa activitate şi muncă în ceea ce priveşte rezolvarea problemei inflaţiei şi a şomajului.

Astfel, prin veche paradigmă economică înţelegem toate acele teorii, concepte şi ipoteze, elaborate în mare parte înainte de anii ’70 şi care abordează problema inflaţie şi a şomajului dintr-un anumit punct de vedere, modalitate de abordare ce este prezentată mai pe larg în primul capitol al lucrarii de faţă. Acesta debutează cu un subcapitol care prezintă principalele curente şi opinii din teoria macroeconomică în ceea ce priveşte inflaţia şi şomajul, dintre care se disting în mod special opinia lui Milton Friedman şi Robert Lucas pe de o parte şi cea a lui Edmund Phelps pe de altă parte. Sunt puncte de vedere diferite, dar care tocmai de aceea reprezentative pentru a sublinia diferenţa dintre noua şi vechea paradigmă. Pornind de la această imagine de ansamablu, lucrarea noastră prezinta pe rând în subcapitolul 1.2 contribuţia lui Milton Friedman, urmată de cea a lui Robert Lucas în subcapitolul 1.3. Binenţeles ca trecerea de la o veche paradigmă la una nouă înseamnă nu numai schimbarea opticii şi a modalităţilor de abordare a unei probleme, dar şi a coordonatelor care determină conjunctura economică respectivă. Cum am menţionat anterior, un factor de tranformare al cadrului economiei îl poate reprezenta de exemplu o criza energetică. Dar acesta ar reprezenta un factor de schimbare brusc, în timp ce majoritatea schimbărilor care au efect pe termen lung se produc în timp. Inovaţiile din domeniul tehnologiilor, transformarea sistemelor educaţionale şi infiinţarea de centre de recalificare a angajaţiilor, sunt toţi factori care determină schimbări ireversibile pe piaţa muncii şi care trebuie luaţi în considerare în momentul elaborării unei teori despre o nouă paradigmă economică. Aceştia vor fi analizaţi mai pe larg în capitolele ce urmează.

Preview document

Inflație vs șomaj - Pagina 1
Inflație vs șomaj - Pagina 2
Inflație vs șomaj - Pagina 3
Inflație vs șomaj - Pagina 4
Inflație vs șomaj - Pagina 5
Inflație vs șomaj - Pagina 6
Inflație vs șomaj - Pagina 7
Inflație vs șomaj - Pagina 8
Inflație vs șomaj - Pagina 9
Inflație vs șomaj - Pagina 10
Inflație vs șomaj - Pagina 11
Inflație vs șomaj - Pagina 12
Inflație vs șomaj - Pagina 13
Inflație vs șomaj - Pagina 14
Inflație vs șomaj - Pagina 15
Inflație vs șomaj - Pagina 16
Inflație vs șomaj - Pagina 17
Inflație vs șomaj - Pagina 18
Inflație vs șomaj - Pagina 19
Inflație vs șomaj - Pagina 20
Inflație vs șomaj - Pagina 21
Inflație vs șomaj - Pagina 22
Inflație vs șomaj - Pagina 23
Inflație vs șomaj - Pagina 24
Inflație vs șomaj - Pagina 25
Inflație vs șomaj - Pagina 26
Inflație vs șomaj - Pagina 27
Inflație vs șomaj - Pagina 28
Inflație vs șomaj - Pagina 29
Inflație vs șomaj - Pagina 30
Inflație vs șomaj - Pagina 31
Inflație vs șomaj - Pagina 32
Inflație vs șomaj - Pagina 33
Inflație vs șomaj - Pagina 34
Inflație vs șomaj - Pagina 35
Inflație vs șomaj - Pagina 36
Inflație vs șomaj - Pagina 37
Inflație vs șomaj - Pagina 38
Inflație vs șomaj - Pagina 39
Inflație vs șomaj - Pagina 40
Inflație vs șomaj - Pagina 41
Inflație vs șomaj - Pagina 42
Inflație vs șomaj - Pagina 43
Inflație vs șomaj - Pagina 44
Inflație vs șomaj - Pagina 45
Inflație vs șomaj - Pagina 46
Inflație vs șomaj - Pagina 47
Inflație vs șomaj - Pagina 48
Inflație vs șomaj - Pagina 49
Inflație vs șomaj - Pagina 50
Inflație vs șomaj - Pagina 51
Inflație vs șomaj - Pagina 52
Inflație vs șomaj - Pagina 53
Inflație vs șomaj - Pagina 54
Inflație vs șomaj - Pagina 55
Inflație vs șomaj - Pagina 56
Inflație vs șomaj - Pagina 57
Inflație vs șomaj - Pagina 58
Inflație vs șomaj - Pagina 59
Inflație vs șomaj - Pagina 60
Inflație vs șomaj - Pagina 61
Inflație vs șomaj - Pagina 62
Inflație vs șomaj - Pagina 63
Inflație vs șomaj - Pagina 64
Inflație vs șomaj - Pagina 65
Inflație vs șomaj - Pagina 66
Inflație vs șomaj - Pagina 67
Inflație vs șomaj - Pagina 68
Inflație vs șomaj - Pagina 69
Inflație vs șomaj - Pagina 70
Inflație vs șomaj - Pagina 71
Inflație vs șomaj - Pagina 72
Inflație vs șomaj - Pagina 73

Conținut arhivă zip

  • Inflatie vs Somaj.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea stocurilor de mărfuri la SC bally’s SRL

1.PREZENTARE GENERALA A S.C. BALLY’S S.R.L. TIMISOARA Numele societatii S.C. Bally’s S.R.L. Sediul Piata Victoriei nr. 5 Telefon 199775 Fax...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Curba Phillips ca instrument de analiză a interdependenței inflație - șomaj

I. CORELATIA INFLATIE-SOMAJ Doua dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta un stat contemporan, îndeosebi în perioada de tranzitie...

Inflația vs Șomajul

INTRODUCERE Dacă se poate vorbi despre vreun avantaj al ţărilor ex-comuniste, acela este de a avea o ţintă precisă: economia de piaţă. Ţările...

Inflație versus șomaj - care este râul cel mai mare

DIVERSITATEA BANILOR O diversitatea uimitoare de mijloace au fost folosite ca bani de-a lungul timpului. Cuvantul “pecuniar” provine din latina,...

Analiza legăturilor dintre inflație și șomaj

I.1.Scurtă prezentare a fenomenului de inflaţie în România Înainte de a trece la o analiză detaliată în ce priveşte manifestarea fenomenului...

Corelația dintre inflație și șomaj în economia de piață

Această lucrare îşi propune să aducă în atenţia dumneavoastră una dintre cele mai reprezentative teorii din lumea economiei, realizând astfel un...

Relația dintre inflație și șomaj

In prezenta lucrare analizez relatia dintre inflatie si somaj. Aceasta este structurata in trei sectiuni. In prima putem gasi informatii...

Curba Phillips - un compromis în relația inflație - șomaj ?

INTRODUCERE “Dacă şomajul scade sub o anumită rată, inflaţia se accelerează. Rata suficient de înaltă a şomajului, care poate evita acest lucru,...

Inflația vs șomaj - care este răul mai mare

1. Inflatia 1.1 Ce este inflatia ? Inflatia este un dezechilibru care afecteaza, in proportii diferite, toate economiile nationale, si care poate...

Ai nevoie de altceva?