Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4201
Mărime: 289.35KB (arhivat)
Publicat de: Ioana T.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Cercetarea şi inovarea sunt priorităţile strategiei europene de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă. Statele membre sunt încurajate să investească 3% din PIB în cercetare şi dezvoltare până în 2020 (1% fonduri publice, 2% investiţii private), ceea ce se estimează că ar genera 3,7 milioane de locuri de muncă şi ar determina o creştere anuală a PIB-ului cu circa 800 de miliarde de euro. Concurenţa va reuni cei mai buni cercetători şi inovatori din UE, în vederea abordării celor mai mari probleme ale epocii noastre, precum energia, siguranţa aprovizionării cu alimente, schimbările climatice şi îmbătrânirea populaţiei. Cercetarea şi inovarea contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă, a prosperităţii şi a calităţii vieţii. Deşi este lider mondial în multe domenii tehnologice, UE se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de provocări venind, în egală măsură, din partea concurenţilor tradiţionali şi a economiilor emergente.

Standardul nostru viitor de viaţă depinde de capacitatea de a inova la nivel de produse, servicii, activităţi economice şi procese sociale, precum şi la nivel de modele. Acesta este motivul pentru care inovarea a fost plasată în centrul Strategiei Europa 2020, prin iniţiativa „O Uniune a Inovării”.

Uniunea Inovării va centraliza eforturile Europei (şi cooperarea cu ţările din afara UE) şi le va direcţiona către soluţionarea provocărilor menţionate. Sectorul public va fi folosit pentru stimularea sectorului privat şi eliminarea blocajelor care împiedică ideile să ajungă pe piaţă, inclusiv lipsa capitalului, fragmentarea sistemelor de cercetare şi a pieţelor, utilizarea insuficientă a procedurilor de achiziţii publice în domeniul inovării şi ritmul lent de adoptare a standardelor.

UE depune eforturi pentru a crea, până în 2014, un singur Spaţiu european de cercetare, care să le permită cercetătorilor să lucreze în orice ţară din UE şi să intensifice cooperarea transfrontalieră.

Programul-cadru

Manifestarea cea mai concretă a politicii europene privind cercetarea şi inovarea este cel de-al şaptelea program-cadru (PC7) pentru perioada 2007- 2013, care beneficiază de un buget de 50,5 miliarde de euro.

C7 prevede patru paliere:

- Cooperare – cercetări comune în domeniul sănătăţii, alimentaţiei, agriculturii, pescuitului, biotehnologiei, tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, energiei, mediului (inclusiv schimbările climatice), transportului (inclusiv aeronautica), ştiinţelor socioeconomice şi umane, spaţiului şi securităţii. De asemenea, vizează nanoştiinţele, nanotehnologiile, materialele şi noile tehnologii de producţie.

- Idei – înfiinţarea Consiliului European al Cercetării, care finanţează ştiinţa de frontieră,

- Oameni - se adresează resurselor umane şi include burse pentru tinerii cercetători, educaţia de-a lungul vieţii şi dezvoltarea carierei, stabilirea de parteneriate între sectorul cercetării şi mediul academic, decernarea de premii de excelenţă etc.

- Capacităţi – finanţarea contribuie la modernizarea infrastructurii în domeniul cercetării, sprijină cercetarea şi dezvoltarea la nivel de întreprinderi mici, dezvoltă cunoştinţele şi grupurile ştiinţifice şi promovează cunoaşterea ştiinţifică, în general.

Centrul Comun de Cercetare (JRC)

Centrul Comun de Cercetare (CCC) este o reţea de şapte institute de cercetare din Europa. În plus faţă de cercetările în domeniul energiei şi siguranţei nucleare pe care le realizează, CCC a conceput tehnologii precum cele de teledetecţie pentru identificarea crizelor alimentare susceptibile de a izbucni în ţările în curs de dezvoltare, care vor avea nevoie de ajutorul alimentar al UE.

Consiliul European pentru Cercetare (CEC)

Consiliul European pentru Cercetare (CEC) sprijină „cercetarea de frontieră”, încurajându-i pe cei mai talentaţi oameni de ştiinţă, cadre didactice şi ingineri să depăşească hotarele cunoaşterii şi să iasă din perimetrul prestabilit al disciplinelor. Deşi este o acţiune riscantă, cercetarea de frontieră permite realizarea de progrese în domenii de cercetare noi şi interesante.

Preview document

Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 1
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 2
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 3
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 4
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 5
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 6
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 7
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 8
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 9
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 10
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 11
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 12
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 13
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 14
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 15
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 16
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 17
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 18
Influența inovării asupra ocupării resurselor de muncă - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Influenta Inovarii asupra Ocuparii Resurselor de Munca.doc

Te-ar putea interesa și

Competitivitatea în Europa de Sud-Est

I. Tarile Europei de Sud-Est. Analiza lor prin prisma factorilor, a vectorilor ce definesc competitivitatea Europa de Sud-est este o regiune în...

Ai nevoie de altceva?