Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 17101
Mărime: 63.88KB (arhivat)
Cost: 10 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ariton Viorel

Cuprins

Introducere.5

1. Securitate in internet.8

1.1.Probleme de securitatea informaţiei. .8 1.2.Securitatea informaţională şi tehnologii informaţionale.10

1.3.Metode de protecţie a informaţiei.11

1.4.Limitarea accesului în servere WWW. . 12

1.5.Securitatea informaţională în reţele Intranet. . 12

2. Infractiuni in domeniul informatic.14

2.1.ENISA - European Network and Information Security Agency.14

2.2. Cadrul juridic 16

2.3. Aspecte teoretice si procedurale premergatoare inceperii urmarii penale 17

2.4. Proba violului electronic 20

2.5. Infractiunea de interceptare ilegala a unei transmisii de date informatice.21

2.5.1. Cel mai simplu atac Hacker.22

2.5.2. Atacurile active prin desincronizare. .23

2.5.3. Deturnarea prin postsincronizare 24

2.5.4. Furtuna TCP ACK 24

2.5.5. Sistemul Carnivore 25

2.5.6. Banala tastatura - aliata spionilor 27

2.5.7. Securitatea radiatiilor 28

2.6. Urmarirea penala 31

3. Concluzii 39

BIBLIOGRAFIE

Extras din document

Introducere

Fiecare perioada importanta a fost marcata de catre un eveniment semnificativ pentru acea epoca, incepand de la descoperirea focului si a metalelor si ajungand, in deceniile care au trecut, la descoperirea si perfectionarea sistemului informatic. Fara echivoc se poate afirma ca ultimii 100 de ani vor ramane in istorie drept secolul calculatorului, in care dezvoltarile tehnologice au cunoscut cel mai amplu progres din istorie.

Incepand din 1941 cand Konrad Zuse, un inginer german, considerat drept un pionier in spatiul informatic, a creat Z3 - primul calculator electronic complet automat cu functii programabile bazat pe numere binare -, sistemul informatic a inceput sa devina un dispozitiv indispensabil pentru viata de zi cu zi.

Avantajele pe care calculatorul le-a adus sunt indiscutabile, incepand de la ajutorul cotidian de la locul de munca, ajungand la sistemul medical si terminand cu vastele sisteme informatice care sunt folosite pentru apararea securitatii nationale. Insa, cum fiecarui lucru pozitiv ii corespunde o latura negativa si in domeniul informatic exista aceasta parte antisociala, infractionala, care este cunoscuta la nivel international drept criminalitatea informatica.

Cu toate ca problema criminalitatii informatice, la nivel juridic, a fost ridicata inca din anul 1983, cand Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare a realizat un proiect pentru implementarea in cadrul legislatiilor statelor membre ale Uniunii Europene a unui set de infractiuni informatice, o definitie a criminalitatii informatice unanim acceptata la nivel international nu exista.

Specialistii din domeniu au definit in multe feluri fenomenul, neajungand la un punct comun, din cauza complexitatii acestui act infractional, iar modalitatile diferite de reglementare a criminalitatii informatice din fiecare stat in parte au condus la imposibilitatea crearii unui tipar legal international.

O definitie asupra criminalitatii informatice care mi se pare elocventa este “orice actiune ilegala in care un calculator constituie instrumentul sau obiectul delictului, astfel spus orice infractiune al carei mijloc sau scop este influentarea functiei unui calculator.”

Numarul cazurilor de infractiuni informatice este in continua crestere. Astfel, in Germania au fost inregistrate, in 1996, 32.128 de astfel de cazuri, in Olanda, in perioada 1981-1992, au fost intalnite 1.400 de cazuri, iar in Japonia, intre 1971 si 1995, 6.671 de cazuri. S-a estimat ca doar 5% din faptele comise ajung la cunostinta organelor de urmarire penala. Pentru a contracara aceasta lipsa de informatie, s-a recurs la procedeul sondajelor. Ultimul sondaj efectuat de Computer Crime Institute si Federal Bureau of Investigation (FBI) in 2005 indica pierderi de 201.797.340 de dolari in cazul a 538 de intreprinderi si institutii chestionate din SUA. In cursul anului 2003, serviciile specializate din Romania au cercetat doar 200 de infractiuni de natura informatica, din care 50% au fost licitatii electronice frauduloase, 30% erau bunuri comandate on-line fraudulos, 10% au privit accesul neautorizat la sisteme informatice si 10% s-au referit la scrisori nigeriene, transmiterea de virusi, pornografia infantila si folosirea de identitati false.

Infractiuni in domeniul informatic reprezinta o incursiune intr-un domeniu foarte complex si foarte greu de perceput, prea putin investigat in doctrina noastra penala datorita tehnicitatii sale si a noutatii pe care o prezinta in peisajul vietii sociale si al constiintei publice, constituindu-se ca un raspuns stiintific temeinic argumentat la numeroasele si complexele probleme aparute in practica.

Prin tema pusa in discutie si modul in care este analizata, studiul de fata este o lucrare de referinta pentru studentii facultatilor de drept, un ghid pentru magistrati si avocati, dar si un instrument util in pregatirea specialistilor din Politie si Parchet implicati in combaterea infractionalitatii legate de sistemele informatice."

Infractiuni in domeniul informatic reprezinta o incursiune intr-un domeniu foarte complex si foarte greu de perceput, prea putin investigat in doctrina noastra penala datorita tehnicitatii sale si a noutatii pe care o prezinta in peisajul vietii sociale si al constiintei publice, constituindu-se ca un raspuns stiintific temeinic argumentat la numeroasele si complexele probleme aparute in practica.

Prin tema pusa in discutie si modul in care este analizata, studiul de fata este o lucrare de referinta pentru studentii facultatilor de drept, un ghid pentru magistrati si avocati, dar si un instrument util in pregatirea specialistilor din Politie si Parchet implicati in combaterea infractionalitatii legate de sistemele informatice."

Importanta aspectelor de securitate in retelele de calculatoare a crescut odata cu extinderea prelucrarilor electronice de date si a transmiterii acestora prin intermediul retelelor. In cazul operarii asupra unor informatii confidentiale, este important ca avantajele de partajare si comunicare aduse de retelele de calculatoare sa fie sustinute de facilitati de securitate substantiale.

Acest aspect este esential in conditiile in care retelele de calculatoare au ajuns sa fie folosite inclusiv pentru realizarea de operatiuni bancare, cumparaturi sau plata unor taxe.In urma implementarii unor mecanisme de securitate intr-o retea de calculatoare, informatiile nu vor putea fi accesate sau interceptate de persoane neautorizate (curioase sau, eventual, chiar rau intentionate) si se va impiedica falsificarea informatiilor transmise sau utilizarea clandestina a anumitor servicii destinate unor categorii specifice de utilizatori ai retelelor.

Persoanele care atenteaza la securitatea retelelor pot apartine unor categorii diverse,comitand delicte mai mult sau mai putin grave:studenti care se amuza incercand sa fure posta electronica a celorlalti,"hacker"-i care testeaza securitatea sistemelor sau urmaresc sa obtina in mod clandestin anumite informatii,angajati care pretind ca au atributii mai largi decat in realitate,accesand servicii care in mod normal le-ar fi interzise,sau fosti angajati care urmaresc sa distruga informatii ca o forma de razbunare, oameni de afaceri care incearca sa descopere strategiile adversarilor,persoane care realizeaza fraude financiare (furtul numerelor de identificare a cartilor de credit,transferuri bancare ilegale etc.),spioni militari sau industriali care incearca sa descopere secretele / strategiile adversarilor,sau chiar teroristi care fura secrete strategice.

Preview document

Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 1
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 2
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 3
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 4
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 5
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 6
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 7
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 8
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 9
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 10
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 11
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 12
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 13
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 14
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 15
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 16
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 17
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 18
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 19
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 20
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 21
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 22
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 23
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 24
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 25
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 26
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 27
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 28
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 29
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 30
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 31
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 32
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 33
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 34
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 35
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 36
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 37
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 38
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 39
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 40
Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic.doc

Alții au mai descărcat și

Comertul Electronic in Romania din Perspectiva Integrarii In UE

CAPITOLUL 1. COMERTUL ELECTRONIC. CONCEPTE SI DEFINITII 1.1. Definirea activitatii de comert „Comertul reprezinta schimbul de produse prin...

Directii si Modalitati Manageriale pentru Eficientizarea Activitatilor de Combatere a Fraudei Economico-Financiare la Nivelul Judetului Sibiu

INTRODUCERE Mondializarea economiei si tranzitia la economia de piata în Europa de Est sunt procese care au determinat proliferarea si...

Activitate Bancara. Servicii Bancare. Legislatie Bancara

PARTEA I Armonizarea legislatiei financiare romanesti in vederea competitiei Europene Capitolul I Prezentarea principalelor aspecte legate de...

Protecția și securitatea informațiilor - plan de securitate

1. Descrierea sistemului informatic În tratarea sistemului informaţional, accentul este pus pe sistemul informatic integrat implementat în cadrul...

Servicii Bancare Electronice

1. Introducere Serviciile bancare la distanţă (Remote Banking), realizate pe cale electronică (ebanking), au început să se dezvolte începând cu...

Riscul Bancar între Control și Oportunitate

Introducere Mediul bancar a devenit foarte instabil şi vulnerabil în faţa diferitelor fluctuaţii din sfera monetara şi faţă de diferitele...

Protecția și securitatea sistemelor informaționale

1. Prezentarea firmei Informatia este cea care sta la baza oricarei analize economice a unei unitati economice. Informatia este privita ca o...

Supraveghere Bancară în Uniune Europeana

Capitolul I Supraveghere bancara 1.1Conceptul de supraveghere bancară in Uniunea Europeana Pozitia economica a unei tari si imobilitatea...

Te-ar putea interesa și

Terorism Informatic

INTRODUCERE Prin aceasta lucrare se incearca tratarea unei probleme foarte importantă pentru sistemul de securitate românesc, prin cunoştinţele...

Criminologie - criminalitatea informatică

“Empires of the future are Empires of the Mind” WINSTON CHURCHIL INTRODUCERE Criminologia este o disciplină fondată în ultimele decenii ale...

Producerea Importul Comercializarea sau Punerea Ilegală la Dispoziție a Mijloacelor Tehnice sau Produselor Program

Introducere Etapa actuală de dezvoltare a Republicii Moldova, ca stat suveran, independent, democrat şi de drept, se caracterizează prin...

Aspecte privind urmărirea penală în cazul infracțiunilor de criminalitate informatică

INTRODUCERE Prin prezenta lucrare mi-am propus, pornind de la prezentarea fenomenului de criminalitate informatică şi de la analiza principalelor...

Economia Subterană în Lume și în România

1. ECONOMIA SUBTERANĂ - FACTOR PERTURBATOR ÎN DEZVOLTAREA ECONOMIEI NAŢIONALE 1.1. Conceptul de economie subterană Diversele analize făcute până...

Reproducerea neautorizată a programelor de calculator - forme și modalități în Administrația Publică

Capitolul I Conceptul de infracţiune şi trăsăturile ei esenţiale 1.1. Infracţiunea – instituţie fundamentală a dreptului penal INFRACŢIUNEA-...

Infractionalitatea in Domeniul Informatic

Introducere Începutul de mileniu ne înfăţişează amploarea deosebită a activităţilor economice ce se desfăşoară în statele puternic dezvoltate din...

Războiul Cibernetic

ARGUMENT Tema abordată în cadrul acestei lucrări reprezintă o problemă foarte importantă pentru sistemul de securitate mondial şi implicit, al...

Ai nevoie de altceva?