Infracțiune și securitate în domeniul informatic

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 17101
Mărime: 63.88KB (arhivat)
Publicat de: Ioana N.
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ariton Viorel

Cuprins

  1. Introducere.5
  2. 1. Securitate in internet.8
  3. 1.1.Probleme de securitatea informaţiei. .8 1.2.Securitatea informaţională şi tehnologii informaţionale.10
  4. 1.3.Metode de protecţie a informaţiei.11
  5. 1.4.Limitarea accesului în servere WWW. . 12
  6. 1.5.Securitatea informaţională în reţele Intranet. . 12
  7. 2. Infractiuni in domeniul informatic.14
  8. 2.1.ENISA - European Network and Information Security Agency.14
  9. 2.2. Cadrul juridic 16
  10. 2.3. Aspecte teoretice si procedurale premergatoare inceperii urmarii penale 17
  11. 2.4. Proba violului electronic 20
  12. 2.5. Infractiunea de interceptare ilegala a unei transmisii de date informatice.21
  13. 2.5.1. Cel mai simplu atac Hacker.22
  14. 2.5.2. Atacurile active prin desincronizare. .23
  15. 2.5.3. Deturnarea prin postsincronizare 24
  16. 2.5.4. Furtuna TCP ACK 24
  17. 2.5.5. Sistemul Carnivore 25
  18. 2.5.6. Banala tastatura - aliata spionilor 27
  19. 2.5.7. Securitatea radiatiilor 28
  20. 2.6. Urmarirea penala 31
  21. 3. Concluzii 39
  22. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

Introducere

Fiecare perioada importanta a fost marcata de catre un eveniment semnificativ pentru acea epoca, incepand de la descoperirea focului si a metalelor si ajungand, in deceniile care au trecut, la descoperirea si perfectionarea sistemului informatic. Fara echivoc se poate afirma ca ultimii 100 de ani vor ramane in istorie drept secolul calculatorului, in care dezvoltarile tehnologice au cunoscut cel mai amplu progres din istorie.

Incepand din 1941 cand Konrad Zuse, un inginer german, considerat drept un pionier in spatiul informatic, a creat Z3 - primul calculator electronic complet automat cu functii programabile bazat pe numere binare -, sistemul informatic a inceput sa devina un dispozitiv indispensabil pentru viata de zi cu zi.

Avantajele pe care calculatorul le-a adus sunt indiscutabile, incepand de la ajutorul cotidian de la locul de munca, ajungand la sistemul medical si terminand cu vastele sisteme informatice care sunt folosite pentru apararea securitatii nationale. Insa, cum fiecarui lucru pozitiv ii corespunde o latura negativa si in domeniul informatic exista aceasta parte antisociala, infractionala, care este cunoscuta la nivel international drept criminalitatea informatica.

Cu toate ca problema criminalitatii informatice, la nivel juridic, a fost ridicata inca din anul 1983, cand Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare a realizat un proiect pentru implementarea in cadrul legislatiilor statelor membre ale Uniunii Europene a unui set de infractiuni informatice, o definitie a criminalitatii informatice unanim acceptata la nivel international nu exista.

Specialistii din domeniu au definit in multe feluri fenomenul, neajungand la un punct comun, din cauza complexitatii acestui act infractional, iar modalitatile diferite de reglementare a criminalitatii informatice din fiecare stat in parte au condus la imposibilitatea crearii unui tipar legal international.

O definitie asupra criminalitatii informatice care mi se pare elocventa este “orice actiune ilegala in care un calculator constituie instrumentul sau obiectul delictului, astfel spus orice infractiune al carei mijloc sau scop este influentarea functiei unui calculator.”

Numarul cazurilor de infractiuni informatice este in continua crestere. Astfel, in Germania au fost inregistrate, in 1996, 32.128 de astfel de cazuri, in Olanda, in perioada 1981-1992, au fost intalnite 1.400 de cazuri, iar in Japonia, intre 1971 si 1995, 6.671 de cazuri. S-a estimat ca doar 5% din faptele comise ajung la cunostinta organelor de urmarire penala. Pentru a contracara aceasta lipsa de informatie, s-a recurs la procedeul sondajelor. Ultimul sondaj efectuat de Computer Crime Institute si Federal Bureau of Investigation (FBI) in 2005 indica pierderi de 201.797.340 de dolari in cazul a 538 de intreprinderi si institutii chestionate din SUA. In cursul anului 2003, serviciile specializate din Romania au cercetat doar 200 de infractiuni de natura informatica, din care 50% au fost licitatii electronice frauduloase, 30% erau bunuri comandate on-line fraudulos, 10% au privit accesul neautorizat la sisteme informatice si 10% s-au referit la scrisori nigeriene, transmiterea de virusi, pornografia infantila si folosirea de identitati false.

Infractiuni in domeniul informatic reprezinta o incursiune intr-un domeniu foarte complex si foarte greu de perceput, prea putin investigat in doctrina noastra penala datorita tehnicitatii sale si a noutatii pe care o prezinta in peisajul vietii sociale si al constiintei publice, constituindu-se ca un raspuns stiintific temeinic argumentat la numeroasele si complexele probleme aparute in practica.

Prin tema pusa in discutie si modul in care este analizata, studiul de fata este o lucrare de referinta pentru studentii facultatilor de drept, un ghid pentru magistrati si avocati, dar si un instrument util in pregatirea specialistilor din Politie si Parchet implicati in combaterea infractionalitatii legate de sistemele informatice."

Infractiuni in domeniul informatic reprezinta o incursiune intr-un domeniu foarte complex si foarte greu de perceput, prea putin investigat in doctrina noastra penala datorita tehnicitatii sale si a noutatii pe care o prezinta in peisajul vietii sociale si al constiintei publice, constituindu-se ca un raspuns stiintific temeinic argumentat la numeroasele si complexele probleme aparute in practica.

Prin tema pusa in discutie si modul in care este analizata, studiul de fata este o lucrare de referinta pentru studentii facultatilor de drept, un ghid pentru magistrati si avocati, dar si un instrument util in pregatirea specialistilor din Politie si Parchet implicati in combaterea infractionalitatii legate de sistemele informatice."

Importanta aspectelor de securitate in retelele de calculatoare a crescut odata cu extinderea prelucrarilor electronice de date si a transmiterii acestora prin intermediul retelelor. In cazul operarii asupra unor informatii confidentiale, este important ca avantajele de partajare si comunicare aduse de retelele de calculatoare sa fie sustinute de facilitati de securitate substantiale.

Acest aspect este esential in conditiile in care retelele de calculatoare au ajuns sa fie folosite inclusiv pentru realizarea de operatiuni bancare, cumparaturi sau plata unor taxe.In urma implementarii unor mecanisme de securitate intr-o retea de calculatoare, informatiile nu vor putea fi accesate sau interceptate de persoane neautorizate (curioase sau, eventual, chiar rau intentionate) si se va impiedica falsificarea informatiilor transmise sau utilizarea clandestina a anumitor servicii destinate unor categorii specifice de utilizatori ai retelelor.

Persoanele care atenteaza la securitatea retelelor pot apartine unor categorii diverse,comitand delicte mai mult sau mai putin grave:studenti care se amuza incercand sa fure posta electronica a celorlalti,"hacker"-i care testeaza securitatea sistemelor sau urmaresc sa obtina in mod clandestin anumite informatii,angajati care pretind ca au atributii mai largi decat in realitate,accesand servicii care in mod normal le-ar fi interzise,sau fosti angajati care urmaresc sa distruga informatii ca o forma de razbunare, oameni de afaceri care incearca sa descopere strategiile adversarilor,persoane care realizeaza fraude financiare (furtul numerelor de identificare a cartilor de credit,transferuri bancare ilegale etc.),spioni militari sau industriali care incearca sa descopere secretele / strategiile adversarilor,sau chiar teroristi care fura secrete strategice.

Preview document

Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 1
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 2
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 3
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 4
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 5
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 6
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 7
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 8
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 9
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 10
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 11
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 12
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 13
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 14
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 15
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 16
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 17
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 18
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 19
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 20
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 21
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 22
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 23
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 24
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 25
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 26
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 27
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 28
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 29
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 30
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 31
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 32
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 33
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 34
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 35
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 36
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 37
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 38
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 39
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 40
Infracțiune și securitate în domeniul informatic - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic.doc

Alții au mai descărcat și

Direcții și modalități manageriale pentru eficientizarea activităților de combatere a fraudei economico-financiare la nivelul județului Sibiu

INTRODUCERE Mondializarea economiei si tranzitia la economia de piata în Europa de Est sunt procese care au determinat proliferarea si...

Protecția și securitatea sistemelor informaționale

1. Prezentarea firmei Informatia este cea care sta la baza oricarei analize economice a unei unitati economice. Informatia este privita ca o...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Terorism Informatic

INTRODUCERE Prin aceasta lucrare se incearca tratarea unei probleme foarte importantă pentru sistemul de securitate românesc, prin cunoştinţele...

Criminologie - criminalitatea informatică

“Empires of the future are Empires of the Mind” WINSTON CHURCHIL INTRODUCERE Criminologia este o disciplină fondată în ultimele decenii ale...

Producerea Importul Comercializarea sau Punerea Ilegală la Dispoziție a Mijloacelor Tehnice sau Produselor Program

Introducere Etapa actuală de dezvoltare a Republicii Moldova, ca stat suveran, independent, democrat şi de drept, se caracterizează prin...

Aspecte privind urmărirea penală în cazul infracțiunilor de criminalitate informatică

INTRODUCERE Prin prezenta lucrare mi-am propus, pornind de la prezentarea fenomenului de criminalitate informatică şi de la analiza principalelor...

Economia Subterană în Lume și în România

1. ECONOMIA SUBTERANĂ - FACTOR PERTURBATOR ÎN DEZVOLTAREA ECONOMIEI NAŢIONALE 1.1. Conceptul de economie subterană Diversele analize făcute până...

Reproducerea neautorizată a programelor de calculator - forme și modalități în Administrația Publică

Capitolul I Conceptul de infracţiune şi trăsăturile ei esenţiale 1.1. Infracţiunea – instituţie fundamentală a dreptului penal INFRACŢIUNEA-...

Infracționalitatea în domeniul informatic

Introducere Începutul de mileniu ne înfăţişează amploarea deosebită a activităţilor economice ce se desfăşoară în statele puternic dezvoltate din...

Războiul Cibernetic

ARGUMENT Tema abordată în cadrul acestei lucrări reprezintă o problemă foarte importantă pentru sistemul de securitate mondial şi implicit, al...

Ai nevoie de altceva?