Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 41 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ariton Viorel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Economie, Calculatoare

Cuprins

Introducere.5
1. Securitate in internet.8
1.1.Probleme de securitatea informaţiei. .8 1.2.Securitatea informaţională şi tehnologii informaţionale.10
1.3.Metode de protecţie a informaţiei.11
1.4.Limitarea accesului în servere WWW. . 12
1.5.Securitatea informaţională în reţele Intranet. . 12
2. Infractiuni in domeniul informatic.14
2.1.ENISA - European Network and Information Security Agency.14
2.2. Cadrul juridic 16
2.3. Aspecte teoretice si procedurale premergatoare inceperii urmarii penale 17
2.4. Proba violului electronic 20
2.5. Infractiunea de interceptare ilegala a unei transmisii de date informatice.21
2.5.1. Cel mai simplu atac Hacker.22
2.5.2. Atacurile active prin desincronizare. .23
2.5.3. Deturnarea prin postsincronizare 24
2.5.4. Furtuna TCP ACK 24
2.5.5. Sistemul Carnivore 25
2.5.6. Banala tastatura - aliata spionilor 27
2.5.7. Securitatea radiatiilor 28
2.6. Urmarirea penala 31
3. Concluzii 39
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

Introducere

Fiecare perioada importanta a fost marcata de catre un eveniment semnificativ pentru acea epoca, incepand de la descoperirea focului si a metalelor si ajungand, in deceniile care au trecut, la descoperirea si perfectionarea sistemului informatic. Fara echivoc se poate afirma ca ultimii 100 de ani vor ramane in istorie drept secolul calculatorului, in care dezvoltarile tehnologice au cunoscut cel mai amplu progres din istorie.

Incepand din 1941 cand Konrad Zuse, un inginer german, considerat drept un pionier in spatiul informatic, a creat Z3 - primul calculator electronic complet automat cu functii programabile bazat pe numere binare -, sistemul informatic a inceput sa devina un dispozitiv indispensabil pentru viata de zi cu zi.

Avantajele pe care calculatorul le-a adus sunt indiscutabile, incepand de la ajutorul cotidian de la locul de munca, ajungand la sistemul medical si terminand cu vastele sisteme informatice care sunt folosite pentru apararea securitatii nationale. Insa, cum fiecarui lucru pozitiv ii corespunde o latura negativa si in domeniul informatic exista aceasta parte antisociala, infractionala, care este cunoscuta la nivel international drept criminalitatea informatica.

Cu toate ca problema criminalitatii informatice, la nivel juridic, a fost ridicata inca din anul 1983, cand Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare a realizat un proiect pentru implementarea in cadrul legislatiilor statelor membre ale Uniunii Europene a unui set de infractiuni informatice, o definitie a criminalitatii informatice unanim acceptata la nivel international nu exista.

Specialistii din domeniu au definit in multe feluri fenomenul, neajungand la un punct comun, din cauza complexitatii acestui act infractional, iar modalitatile diferite de reglementare a criminalitatii informatice din fiecare stat in parte au condus la imposibilitatea crearii unui tipar legal international.

O definitie asupra criminalitatii informatice care mi se pare elocventa este “orice actiune ilegala in care un calculator constituie instrumentul sau obiectul delictului, astfel spus orice infractiune al carei mijloc sau scop este influentarea functiei unui calculator.”

Numarul cazurilor de infractiuni informatice este in continua crestere. Astfel, in Germania au fost inregistrate, in 1996, 32.128 de astfel de cazuri, in Olanda, in perioada 1981-1992, au fost intalnite 1.400 de cazuri, iar in Japonia, intre 1971 si 1995, 6.671 de cazuri. S-a estimat ca doar 5% din faptele comise ajung la cunostinta organelor de urmarire penala. Pentru a contracara aceasta lipsa de informatie, s-a recurs la procedeul sondajelor. Ultimul sondaj efectuat de Computer Crime Institute si Federal Bureau of Investigation (FBI) in 2005 indica pierderi de 201.797.340 de dolari in cazul a 538 de intreprinderi si institutii chestionate din SUA. In cursul anului 2003, serviciile specializate din Romania au cercetat doar 200 de infractiuni de natura informatica, din care 50% au fost licitatii electronice frauduloase, 30% erau bunuri comandate on-line fraudulos, 10% au privit accesul neautorizat la sisteme informatice si 10% s-au referit la scrisori nigeriene, transmiterea de virusi, pornografia infantila si folosirea de identitati false.

Infractiuni in domeniul informatic reprezinta o incursiune intr-un domeniu foarte complex si foarte greu de perceput, prea putin investigat in doctrina noastra penala datorita tehnicitatii sale si a noutatii pe care o prezinta in peisajul vietii sociale si al constiintei publice, constituindu-se ca un raspuns stiintific temeinic argumentat la numeroasele si complexele probleme aparute in practica.

Prin tema pusa in discutie si modul in care este analizata, studiul de fata este o lucrare de referinta pentru studentii facultatilor de drept, un ghid pentru magistrati si avocati, dar si un instrument util in pregatirea specialistilor din Politie si Parchet implicati in combaterea infractionalitatii legate de sistemele informatice."

Infractiuni in domeniul informatic reprezinta o incursiune intr-un domeniu foarte complex si foarte greu de perceput, prea putin investigat in doctrina noastra penala datorita tehnicitatii sale si a noutatii pe care o prezinta in peisajul vietii sociale si al constiintei publice, constituindu-se ca un raspuns stiintific temeinic argumentat la numeroasele si complexele probleme aparute in practica.

Prin tema pusa in discutie si modul in care este analizata, studiul de fata este o lucrare de referinta pentru studentii facultatilor de drept, un ghid pentru magistrati si avocati, dar si un instrument util in pregatirea specialistilor din Politie si Parchet implicati in combaterea infractionalitatii legate de sistemele informatice."

Importanta aspectelor de securitate in retelele de calculatoare a crescut odata cu extinderea prelucrarilor electronice de date si a transmiterii acestora prin intermediul retelelor. In cazul operarii asupra unor informatii confidentiale, este important ca avantajele de partajare si comunicare aduse de retelele de calculatoare sa fie sustinute de facilitati de securitate substantiale.

Acest aspect este esential in conditiile in care retelele de calculatoare au ajuns sa fie folosite inclusiv pentru realizarea de operatiuni bancare, cumparaturi sau plata unor taxe.In urma implementarii unor mecanisme de securitate intr-o retea de calculatoare, informatiile nu vor putea fi accesate sau interceptate de persoane neautorizate (curioase sau, eventual, chiar rau intentionate) si se va impiedica falsificarea informatiilor transmise sau utilizarea clandestina a anumitor servicii destinate unor categorii specifice de utilizatori ai retelelor.

Persoanele care atenteaza la securitatea retelelor pot apartine unor categorii diverse,comitand delicte mai mult sau mai putin grave:studenti care se amuza incercand sa fure posta electronica a celorlalti,"hacker"-i care testeaza securitatea sistemelor sau urmaresc sa obtina in mod clandestin anumite informatii,angajati care pretind ca au atributii mai largi decat in realitate,accesand servicii care in mod normal le-ar fi interzise,sau fosti angajati care urmaresc sa distruga informatii ca o forma de razbunare, oameni de afaceri care incearca sa descopere strategiile adversarilor,persoane care realizeaza fraude financiare (furtul numerelor de identificare a cartilor de credit,transferuri bancare ilegale etc.),spioni militari sau industriali care incearca sa descopere secretele / strategiile adversarilor,sau chiar teroristi care fura secrete strategice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiune si Securitate in Domeniul Informatic.doc