Integrarea României în Uniunea Europeană

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 117 în total
Cuvinte : 43541
Mărime: 197.53KB (arhivat)
Publicat de: Petre Angel Fodor
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Marin
este o lucrare de licenta ,a fost prezentat in 2008 in sesiunea de vara in cadrul facultatii de economie ASE Bucuresti

Extras din proiect

Introducere

La început de mileniu, procesele de globalizare şi de inovaţie tehnologică reprezintă cele două mari motoare ale evoluţiei economiei mondial. În centrul lor se află companiile multinaţionale, care, aparent fără naţionalitate şi fără frontiere, stimulate de avansul tehnologic din domeniul transporturilor şi al telecomunicaţiilor, încredinţează, tot mai mult, filialelor şi partenerilor strategici aflaţi dincolo de frontierele naţionale, fabricarea şi asamblarea anumitor componente, profitând astfel de noul climat de schimb.

Consecinţele globalizării şi ale progresului tehnologic, asupra grupurilor defavorizate ale societăţii, continuă să reprezinte o sursă de preocupare. Concurenţa foarte aprigă ce se manifestă la scară mondială, atât pentru bunuri şi servicii, cât şi pentru mâna de lucru specializată, a determinat un nivel considerabil al şomajului printre muncitorii mai puţin calificaţi, accentuând disparităţile privind venitul în economiile industrializate. Diferenţele de venit şi de bogăţie în aceste ţări au atins niveluri care nu au mai fost observate decât în anii ce au urmat războiului mondial. În acest context, se acordă o importanţă tot mai mare rolului pe care statul trebuie să-l deţină în crearea de condiţii favorabile competitivităţii firmelor şi prosperităţii economiei naţionale şi , în special, rolului politicii de concurenţă.

Evoluţia în timp a procesului de integrare a creat premise pentru un tot mai pronunţat mediu concurenţial în spaţiul european. Odată cu lansarea pieţei unice interne, multe din avantajele dinamice pot fi pierdute prin menţinerea artificială a unor obstacole legislative şi instituţionale, sau în cazul în care se permite abuzul de poziţie dominantă pe un segment de piaţă. Consolidarea pieţei interne este de o importanţă capitală pentru asigurarea succesului uniunii economice şi monetare. Printre politicile comunitare care contribuie la aprofundarea pieţei interne, politica de concurenţă joacă un rol principal, nu numai pentru că ea se concentrează pe împedicarea iniţiativelor private sau publice care încearcă să întârzie deschiderea pieţelor spre concurenţă, dar şi pentru că ea dinamizează funcţionarea pieţei interne, aprobând cooperările pozitive dintre întreprinderi în materie de cercetare-dezvoltare sau de protejare a mediului şi sancţionând practicile care urmaresc să restrângă jocul concurenţei.

Ca urmare, Uniunea Europeană a urmărit o politică prin care să încurajeze concurenţa, creând un mediu şi un cadru comun, susţinut de legislaţia europeană, în care firmele să poată opera fără să se confrunte cu practici restrictive. Dar cum acţionează concurenţa? Pe o piaţă concurenţială, firmele vor concura una cu cealaltă, pentru a satisface în cele mai bune condiţii cererea. O astfel de piaţă va fi caracterizată prin presiuni de scădere asupra preţurilor , până la un nivel la care se acoperă costurile şi firmele vor falimenta sau vor fi eliminate de pe piaţă de către alţi concurenţi mai adaptaţi la realităţile economice, iar acelea care incearcă să practice preţuri foarte ridicate vor fi nevoite să revină la preţuri rezonabile.

Un astfel de punct de vedere este, evident, unul ideal, deoarece realităţile economice sunt diferite. Independent de imperfecţiunile şi semnele pieţei, există totuşi motive pentru ca firmele din anumite sectoare să coopereze sau să se asocieze, sau ca o anumită firmă să aibă o poziţie dominantă pe un segment de piaţă. Stabilirea pieţelor, partajarea lor, sau alte forme de comportament anticoncurenţial, pot apare din dorinţa conservării unor profituri ridicate sau a unei stabilităţii productive liniştitoare. Pentru marea majoritate a economiştilor, metoda de cuantificare a acestui pericol, în termen de prevenire, cât şi de sancţionare a acestui comportament, a reprezentat-o practicarea unor controale administrative, care să implice o ţinere sub control a practicilor anticoncurenţiale-cu alte cuvinte se credea că pot fi corectate imperfecţiunile pieţei prin reglementări legale. Alţi economişti au preferat modalităţi alternative de control, prin menţinerea unui anumit nivel al proprietăţii publice, îndeosebi în sectoarele în care factorii tehnici păreau să necesite o structură relativ monopolistică, iar controlul autorităţilor publice era evident ca un rău necesar, alternativă mai bună decât o poziţie de monopol necontrolabilă.

Noile ameninţări ale intensificării concurenţei în spaţiul european, ca urmare a realizării uniunii economice şi monetare, extinderii ce a avut loc şi introducerea euro, pot incita firmele să încheie acorduri verticale sau orizontale, cu scopul de a închide pieţele întreprinderilor rivale. Preocupările cu privire la relaţiile dintre întreprinderi urmăresc să asigure concurenţa dintre acestea şi nu doar simularea ei. Nici o firmă, în calitatea sa de vânzător, nu agreează concurenţa, deci există întotdeauna pericolul unei asocieri de genul “traieşte şi lasă-I şi pe ceilalţi să trăiască”. Astfel, întreprinderile pot crea aparenţă că sunt în competiţie, în timp ce ele, de fapt, se asociază pentru a evita acţiuni agresive, precum concurenţa prin preţ. Ele îşi repartizează în secret pieţele de desfacere pe caracteristici ale produselor, astfel încât fiecare devine un mini-monopolist, sau pot pedepsi concurenţii necooperanţi care refuză să se alăture unor asemenea grupări, prin interzicerea accesului la anumite input-uri vitale.

Altfel spus, efectul intensificării concurenţei a înlăturat firmele mai puţin eficiente de pe piaţă, determinând o restructurare a industriei prin intermediul concentrărilor. După introducerea euro, uşurinţa cu care preţurile au putut fi comparate în diferitele ţări europene s-a repercutat în toate sectoarele în care dispersia preţurilor era cea mai mare şi unde această diferenţă nu se datora unor motive structurale, cum ar fi diferenţele între gusturile consumatorilor şi fiscalitatea indirectă, ci, în special, datorită strategiilor de segmentare a pieţelor întreprinse de firme. În acest context global, politica de concurenţa are un rol important de jucat pentru a supraveghea sau întări flexibilitatea pieţelor de produse şi servicii. Firmele care sunt capabile de a proteja împotriva intensificării concurenţii printr-un comportament neloial sunt, fără îndoială, cele mai puţin eficiente şi inovatoare şi, deci, mai puţin capabile de a se adapta în caz de şocuri macroeconomice.

Preview document

Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 1
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 2
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 3
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 4
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 5
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 6
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 7
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 8
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 9
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 10
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 11
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 12
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 13
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 14
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 15
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 16
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 17
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 18
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 19
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 20
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 21
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 22
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 23
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 24
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 25
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 26
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 27
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 28
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 29
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 30
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 31
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 32
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 33
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 34
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 35
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 36
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 37
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 38
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 39
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 40
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 41
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 42
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 43
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 44
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 45
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 46
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 47
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 48
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 49
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 50
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 51
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 52
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 53
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 54
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 55
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 56
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 57
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 58
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 59
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 60
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 61
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 62
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 63
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 64
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 65
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 66
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 67
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 68
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 69
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 70
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 71
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 72
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 73
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 74
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 75
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 76
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 77
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 78
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 79
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 80
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 81
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 82
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 83
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 84
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 85
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 86
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 87
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 88
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 89
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 90
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 91
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 92
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 93
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 94
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 95
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 96
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 97
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 98
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 99
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 100
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 101
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 102
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 103
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 104
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 105
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 106
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 107
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 108
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 109
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 110
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 111
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 112
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 113
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 114
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 115
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 116
Integrarea României în Uniunea Europeană - Pagina 117

Conținut arhivă zip

  • Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.doc

Te-ar putea interesa și

Integrarea României în Uniunea Europeană, cu privire specială la domeniul bancar

Integrarea României în Uniunea Europeană are o miză extrem de puternică, privită la nivel tridimensional: individ, firmă şi societate. Este evident...

Analiză comparativă România-Franța

“Propuneri privind conceperea si constituirea sistemului educativ privind functionarul comunitar roman”. ARGUMENT Începutul anilor ’2000 este...

Integrarea României în Uniunea Europeană

2.3. Impactul EURO asupra economiei românesti În contextul în care pentru majoritatea tarilor vest –europene este aproape unanim acceptat...

Integrarea României în Uniunea Europeana

CAP.1 ABORDARI CONCEPTUALE PRIVIND INTEGRAREA 1.1.Teoria globalizarii Pentru a putea analiza avantajele si dezavantajele aderarii la Uniunea...

Integrarea României în Uniunea Europeană

Evolutia sistemului european de integrare Sectiunea I Procesul de integrare europeana Ideea unei Europe unite a fost sustinuta de-a lungul...

Integrarea României în Uniunea Europeană

I EXTINDEREA CATRE EST A UNIUNII EUROPENE In epoca moderna Europa a reprezentat centrul lumii. De aici s-au lansat principalele curente, de...

Integrarea României în Uniunea Europeană

1. Fenomenul globalizarii 2. Adaptarea cadrului legislativ romanesc la standardele europene 1. Fenomenul globalizarii Premise Fenomenul de...

Tratate și politici contabile privind leasingul înainte și după integrarea României în Uniunea Europeană

Operatiuni de leasing sunt acele activitati comerciale prin care o parte , denumita locator , se obliga ca la solicitarea celeilalte parti,...

Ai nevoie de altceva?