Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 15844
Mărime: 1.58MB (arhivat)
Publicat de: Aristide Bodea
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect.drd. Viulet Cristana Nicoleta
Prezentat in cadrul universitatii UPG

Extras din proiect

INTERDEPENDENTA FORMELOR DE TURISM :

Turism aerian, turism urban si turism cultural

- STUDIU DE CAZ: Paris –

Fanţa constituie ţara cea mai mare receptoare de turişti pe plan mondial şi a doua ca volum de încasãri dupã SUA-229 milioane de euro. Indicele de receptare turisticã este de 120%, foarte ridicat pentru o ţarã cu populaţie atât de numeroasã. Deşi structura turiştilor strãini este diversificatã, aproape ¾ din aceştia provin din ţãrile învecinate- Germania(18%), Marea Britanie(13%), Italia(11%), Belgia(11%), Elveţia(7,5%), Olanda(6,5%), Spania(6%), iar sin SUA, sub 4%.

Oferta turisticã a acestei ţãri extinse (550 000km²) şi printre cele mai dezvolate, este deosebit de mare şi foarte diversificatã oferind posibilitãţi pentru cele mai variate tipuri si forme de turism.

Situat la 48°52’ lat. N si 2° 20’ lat.S , Paris este capitala si cel mai mare oras al Frantei. Orasul este traversat de fluviul Sena , care il imparte in doua parti –Malul Drept , in partea de nord a Parisului si Malul Stang in partea de sud .

Orasul propriu-zis (intra muros) are o populatie de 2.167.600(2007) de locuitori , dar zona metropolitana are peste 12 milioane de locuitori

( 12.067.000 la recensamantul din 2007), fiind una dintre cele mai mari metropole.

Nucleul istoric al Parisului este Insula Cetatii (Ile de la Cite) , o insula mica locuita in antichitate de tribul pariziilor care intemeiasera in zona un mic sat de pescari. Astazi cea mai mare parte din insula este ocupata de impresionantul Palais de Justice si de catedrala Notre-Dame (Catedrala Doamna-noastra). Insula este conectata cu sora sa mai mica , Ile Saint-Louis (Insula Sfantul Luis) , care este ocupata de case construite in secolele XVII si XVIII. Caracteristicile majore ale Parisului sunt cheiurile strajuite de copaci de – a lungul Senei in special pe malul stang cu vanzatori ambulanti de carti (faimosii buchinisti), podurile istorice care traverseaza Sena , celebrele bulevarde precum si numeroase alte cladiri si monumente care a facut Parisul atat de celebru, dintre care multe sunt inscise in Patrimoniul Umanitatii stabilit de UNESCO.

Majoritatea populaţiei oraşului este de religie romano-catolicã-90%, 6% nu aparţine unei grupãri religioase, 2% -evrei şi 1% musulmani. Din punct de vedere al etnicitãţii, majoritatea sunt europeni, iar minoritãţile provin din Africa de Nord, Indochina şi Regiunea Bascã.

Sub aspect adiministrativ, Parisul este împarţit în 20 de arondisme(6 pe malul stâng), iar din punct de vedere al funcţionalitãţii se impun: zona culturalã a Cartierului Latin şi Montparnasse ; zona comercial-financiarã şi administrativã, cu cartiere La Défense, Champ Elysées şi L’Opera ; zone rezidenţiale de lux în partea central-vesticã (Arondismul XVI, Neuilly) şi central-esticã ; zone industriale în apropiere de Sena, spre nord. Polarizeazã activitãţile economice ale Franţei- ½ din activitatea comercialã şi financiarã , ¼ din cea industrialã şi este cel mai important nod de transport din vestul Europei, cu trei mari aeroporturi(Charles de Gaulle, Orly, Le Bourget), nod a 11 magistrale feroviare, metrou de 276 km lungime, port fluvial.

Parisul este inegalabil ca centru cultural-artistic. Dintre cele 13 universitãţi ale sale, este renumitã Sorbona (din 1253), iar dintre cele 80 muzee, Louvre. Are 120 de galerii de arta, zeci de teatre etc. Este polul mondial al artelor, unde s-au format şi au creat cele mai mari celebritãţi din domeniul picturii, muzicii, literaturii s.a. Are numeroase clãdiri monumentale, cartiere, bulevarde sau strãzi pline de istorie şi pitoresc, poduri (peste 50), parcuri şi grãdini care atrag milioane de turişti.

Paris are un climat temperat continental cu influnţe oceanice (Oceanul Atlantic),temperaturile fiind medii, rareori ajungându-se la temperaturi extreme. Media anualã a temperaturii maxime este de 15 ۫۫ C ,iar media anualã a temperaturii minime este de 7 ۫۫C. Din punct de vedere al ploilor, oraşul este renumit pentru ploile de scurtã duratã ; cantitatea medie a precipitaţiilor este de 641,6mm. Ninsorile sunt rare, de obocei ninge în lunile ianuarie şi februarie, dar startul de zãpadã este subţire şi se topeşte în mai puţin de o zi.

Una din problemele majore cu care se confrunta oraşul este poluarea, în acest sens se duce o luptã activã pentru combaterea poluãrii aerului- în zilele în care poluarea atinge cote maxime se iau masuri speciale: în acele zile doar maşinile cu plãcuţe terminându-se în numere pare circulã pe şosele, alternând cu zile în care circulã maşini cu plãcuţe ale cãror numere se terminã în numere impare. Transportul public este gratuit în aceste zile, însã mulţi oameni folosesc bicicleta ca mijloc de transport.

Regiunea din jurul Parisului aduce cele mai mari venituri ţãrii, ea este centrul activitãţilor economice,cu un produs intern brut de 478,7 miliarde € în anul 2005. Parisul este centrul cultural, de afaceri şi politic al ţãrii, de-a lungul timpului şi-a pus amprenta asupra gastronomiei, modei şi artei. Aici, în capitala Franţei, se gãsesc sediile unor organizaţii cum ar fi UNESCO, Organizaţia pentru Dezvolare şi Cooperare Economicã, Camera de Comerţ Internaţional şi Paris Club- un club care este alcãtuit din oficiali ai Finanţelor din cele mai bogate ţãri din lume.

Totuşi, turismul aduce cele mai mari venituri oraşului, Parisul fiind printre atracţiile principale ale Europei datoritã frumuseţii lui şi faptului cã de-a lungul vremii numeroşi scriitori si artişti au fost fermecaţi de cultura acestui magnific oraş. Anual, oraşul este vizitat de 25 milioane de turişti.

Turismul a devenit in zilele noastre o activitate la fel de importanta precum cea desfăşurată în alte sectoare-chei din economia mondială (industrie, agricultură, comerţ). Fenomenul turistic este extrem de greu de delimitat deoarece, ca orice activitate umană, cade sub incidenţa studiului interdisciplinar, antrenând deopotrivă economişti , geografi, psihologi şi sociologi.

Privit ca un fenomen social-economic creator de benifici, turismul a fost defint în variante dinte cele mai felurite: “arta de a călători pentru propria plăcere” (M. Peyromarre Debord); “activitate din timpul liber care constă în a voiaja sau locui departe de locul de reşedinţă, pentru distracţie, odihnă, îmbogăţirea experienţei şi culturi, datorită cunoaşteri unor noi aspecte umane şi a unor peisaje necunoscute” (Jan Medecin); “fenomen al timpurilor noastre, bazat pe creşterea necesităţi de refacere a sănătăţi şi de schimbare a mediului înconjurător, cultivare a sentimentului pentru frumuseţile naturi ca rezultat al dezvoltări comerţului, industriei şi al perfecţionări mijloacelor de transport” (Guy Freuler).

Activitatea turistică din Paris este bine susţinută de un valoros potenţial turistic – natural antropic –, în funcţie de care sunt organizate diferite tipuri de turism.In cadrul acestui Studiu de caz ne vom referi in principal la caracteristicile prezente in turismul aerian , tursimul urban si cel cultural specifice orasului Paris.

TURISMUL AERIAN

Orasul Paris, localizat in nordul Frantei este deservit de trei aeroporturi: Orly la sud de Paris ,Charles de Gaulle , la nord de Paris, situat in localitatea Roissy-en-France, unite de linia C a retelei RER si aeroportul Beauvois .

Aeroportul Charles-de-Gaulle numit de obicei « Roissy-de-Gaulle » abreviat prin sigla CDG este situat la 23 km nord-est de Paris.Primul aeroport francez el isi are numele de la comuna Roissy-en-France, unde el ocupa mai mult de jumatate din teritoriu si de la generalul Charles de Gaulle care a fost seful statului francez. El este denumit cateodata aeroportul « Charles-de Gaulle » ,’Roissy », « Paris-Roissy”.

Preview document

Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 1
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 2
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 3
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 4
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 5
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 6
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 7
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 8
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 9
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 10
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 11
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 12
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 13
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 14
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 15
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 16
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 17
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 18
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 19
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 20
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 21
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 22
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 23
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 24
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 25
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 26
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 27
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 28
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 29
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 30
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 31
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 32
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 33
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 34
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 35
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 36
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 37
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 38
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 39
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 40
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 41
Interdependența formelor de turism - turism aerian, turism urban și turism cultural - studiu de caz - Paris - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Interdependenta Formelor de Turism - Turism Aerian, Turism Urban si Turism Cultural - Studiu de Caz - Paris.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul Cultural

1. INTRODUCERE Din perspectivă istorică, derularea afacerilor internaţioale prezintă caracteristici de continuitate, dar şi de specificitate...

Agenția de turism - noi concepte în dezvoltarea turismului românesc

INTRODUCERE Dezvoltarea turismului atât ca modalitate de petrecere într-un mod placut si instructiv a timpului liber, cât si ca activitati...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?