Internaționalizarea Companiei Lukoil în România

Proiect
9.2/10 (6 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 7508
Mărime: 3.91MB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu Sava
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radu Filip
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE RELATII ECONOMICE INTERNATIONALE

Cuprins

  1. I. Prezentarea companiei
  2. II. Functiile internationalizarii
  3. 1) Planificarea
  4. 1.1 . Misiunea firmei
  5. 1.2 . Scop si plan strategic
  6. 1.3 . Scopuri si planuri tactice
  7. 1.4 . Scopuri si planuri operationale
  8. 2) Organizarea
  9. 2.1 . Organigrama inainte de internationalizare
  10. 2.2 . Organigrama dupa internationalizare
  11. 3) Coordonarea
  12. 3.1 . Fisa posturilor
  13. 3.2 . Recrutarea, selectarea, pregatirea si motivarea personalului
  14. 4) Controlul
  15. 4.1 . Obiectul controlului
  16. 4.2 . Tipul controlului

Extras din proiect

PREZENTARE

Pe data de 25 noiembrie 1991 a fost infiintata compania de stat LangepasUraiKogalymneft din Federatia Rusa, care includea asociatiile de productie Langepasneftegas, Uraineftegas, Kogalymneftegas si câteva capacitati de procesare a titeiului.

Acronimul LUK a luat nastere de la numele companiei LangepasUraiKogalymneft. Compania LUKOIL a fost inmatriculata la data de 22 aprilie 1993 la Registrul Comertului din Moscova.

În perioada scursa de la infiintare, Compania LUKOIL a cunoscut o dezvoltare dinamica. În anul 1994 au fost trecute in proprietate privata primele actiuni ale companiei LUKOIL si s-au inceput tranzactionarea acestora pe piata secundara de capital. Conform unei Hotarâri a Guvernului Federatiei Ruse din anul 1995, mai multe intreprinderi cu activitati in sectoarele de extractie, distributie si servicii conexe au fost trecute in componenta companiei LUKOIL. Începe cresterea cantitatii de titei extrase si procesate in perimetrele si la rafinariile detinute de LUKOIL. Unul din principalii actionari si parteneri strategici devine compania ARCO (Atlantic Richfield Company).

În anul 1996 LUKOIL devine membru al unui parteneriat pentru exploatarea unor câmpuri petroliere promitatoare in Azerbadjan si Kazahstan. Tot in anul 1996 se demareaza un program ambitios pentru dotarea companiei cu propriul parc de vase pentru transportul produselor petroliere.

Concomitent cu consolidarea activitatilor existente, LUKOIL demareaza o serie de achizitii in diversele sectoare ale industriei petroliere. În anul 1998 sunt achizitionate pachetele de actiuni la rafinaria "Petrotel" (România) si intreprinderea de productie a polimerilor "Stavropolpolymer" (Federatia Rusa). În 1999 sunt achizitionate rafinariile din Odessa (Ukraina) si Neftochim-Burgas (Bulgaria), combinatul petrochimic din orasul Saratov (Federatia Rusa) si compania petroliera "KomiTEK" (Federatia Rusa). Anul 2000 aduce o alta achizitie importanta Companiei LUKOIL. Compania de distributie a carburantilor "Getty Petroleum Marketing Inc." (aprox. 1260 de statii de distributie a carburantilor din 13 state din nord-estul SUA) din Statele Unite ale Americii trece sub controlul Companiei LUKOIL.

O serie de proiecte din Marea Caspica conduc la consolidarea pozitiei companiei LUKOIL in cadrul industriei petroliere. În 2000 este dat in exploatare un nou câmp petrolier ("Severnai") in partea de nord a Marii Caspice. LUKOIL participa la constructia unei conducte petroliere in Marea Caspica in cadrul unui consortiu.

S.C. LUKOIL Romania S.R.L.

În cadrul sectorului de procesare LUKOIL cumpara in octombrie 2001, 85,36% din pachetul de actiuni al companiei "NORSI-Oil", in cadrul careia intra una din cele mai mari rafinarii din Federatia Rusa. Tot in aceasta perioada pozitiile companiei sunt consolidate de o serie de achizitii din sectorul de extractie. Începând cu 2002 compania LUKOIL este cotata la Bursa de Valori din Londra (London Stock Exchange). In momentul de fata Statul Rus detine 7,6% din actiunile Companiei LUKOIL, restul fiind in posesia unor firme private din afara Rusiei. In prezent LUKOIL opereaza in 60 din cele 89 regiuni ale Rusiei, iar procesul sau de dezvoltare este permanent. Rezervele de titei confirmate ale companiei se gasesc in Siberia Occidentala, Tiumen, regiunea Volga-Ural, regiunea Timano Peciora, iar in prezent se desfasoara lucrari de explorare in sectorul rusesc al Marii Caspice.

LUKOIL este cea mai mare companie petroliera din Rusia din punct de vedere al rezervelor, productiei si rafinarii titeiului, asigurand cca. 20% din productia de titei autohtona (79,8 milioane tone), iar la nivel global reprezinta aproximativ 2% din productia totala mondiala.

In ultimii ani rezervele certe de titei ale companiei au crescut cu 14%, productia de gaze a crescut cu 11%, iar cantitatea de de titei rafinata a fost mai mare cu 18%. In acelasi timp, reteaua de statii de distributie a carburantilor s-a marit de 3,5 ori. Din punct de vedere al rezervelor de titei, Compania LUKOIL este lider mondial in privinta rezervelor confirmate in categoria companiilor private cotate la bursa, se afla pe locul patru in topul mondial al companiilor petroliere in privinta rezervelor confirmate si probabile, iar din punct de vedere al productiei de titei se claseaza pe locul sapte in lume.

LUKOIL detine trei uzine petrochimice in Rusia si Bulgaria, precum si numeroase conducte pentru transportul titeiului si produselor petroliere, participand la numeroase proiecte internationale, cum ar fi cel al Consortiului Conductei Caspice. De asemenea Compania LUKOIL opereaza retele de distributie in Statele Unite,Polonia, Bulgaria, Romania, Turcia, Statele Baltice, Republica Ceha, Ucraina, Belerus, Republica Moldova, Azerbaijan, Kazahstan si Kirchistan. Reteua de statii pentru vanzarea cu amanuntul a produselor petroliere include cca. 4076 statii in Rusia si in alte tari, dintre care 1 691 statii in Rusia si 2 385 statii in Europa si SUA. Astfel se poate spune ca LUKOIL este compania petroliera rusa cu cea mai mare diversificare internationala si cu o dinamica a dezvoltarii printre cele mai ridicate din lume.

Pe termen scurt LUKOIL si-a propus modernizarea rafinariilor in vederea obtinerii de produse petroliere ecologice si continuarea lucrarilor pentru realizarea unei retele complexe de produse petroliere. Strategia pe termen lung prevede ca in urmatorii 10 ani sa se investeasca si in dezvoltarea infrastructurii proprii a companiei in vederea exportului de titei si produse petroliere prin terminale, pe calea ferata si prin conducte. Strategia prevede, de asemenea, ca pana in anul 2010 LUKOIL sa detina cca. 8 000 stati de distributie a produselor petroliere in Rusia si in alte tari.

S.C. LUKOIL Romania S.R.L.

1. PLANIFICARE

Misiunea companiei LUKOIL

La momentul actual, Compania Lukoil se află la un moment de trecere de la etapa II la etapa a III, în sens că preocuparea primordială rămânând clienţii, iar preocuparea pentru mediul ambiant va deveni prioritară în raport cu interesul faţă de creşterea propriu-zisă a profitului pe seama majorării cifrei de afaceri. Unul din importantele scopuri ale Companiei Lukoil este asigurarea ecologică a producţiei şi a procesului de producţie,astfel, în acest scop, în 2004 s-au orientat aproximativ 285 mln.$. Scopul principal al companiei LUKOIL este de a deveni una din primele companii petroliere pe plan mondial.

Scopul si planul strategic

LukOil Romania intentioneaza sa obtina o cota de piata de circa 25 % in urmatorii cinci ani, prin investitii anuale de 20 de milioane de dolari in constructia de noi statii si depozite si in modernizarea benzinariilor vechi. Acest scop se va realiza prin construirea si achizitionarea a 200 de noi benzinarii in urmatorii 3 ani si a altor 100 de noi benzinarii in urmatorii 2 ani.

Alte scopuri care intereseaza compania LukOil :

- Asigurarea exportului eficient de ţiţei şi produse petroliere

- Dezvoltarea comerţului şi a activităţii de antreprenoriat pe plan mondial

- Dezvoltarea activităţilor în domeniul aprovizionării, producţiei şi desfacerii cu produse petroliere pe plan internaţional.

Preview document

Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 1
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 2
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 3
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 4
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 5
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 6
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 7
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 8
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 9
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 10
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 11
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 12
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 13
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 14
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 15
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 16
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 17
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 18
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 19
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 20
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 21
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 22
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 23
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 24
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 25
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 26
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 27
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 28
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 29
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 30
Internaționalizarea Companiei Lukoil în România - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Internationalizarea Companiei LUkOIL in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea firmei prin intermediul programelor europene de finanțare

INTRODUCERE Tema aleasă de mine pentru prezenta lucrare de licență este ”Dezvoltarea firmei prin intermediul programelor europene de finanțare”....

Managementul Strategic al Resurselor Umane - Rompetrol

1. Prezentarea firmei Rompetrol Group N.V. este o companie petrolieră multinaţională cu sediul central în Olanda şi care are principalele...

Studiu de caz - internaționalizarea firmei SC Farmec SA

CAP.1. Descrierea companiei, a identitatii ei si a situatiei strategice 1.1.Domeniul de activitate, scurt istoric al firmei si pozitia ei actuala...

Internaționalizarea McDonald's în România

I.Prezentare generala Compania McDonald’s detine cel mai mare lant de restaurante de tip fast-food din lume la inceput oferind consumatorlor...

Lukoil

1.Prezentarea societăţii Denumirea societatii este S.C. LUKOIL ROMANIA S.R.L. Lukoil Romania este persoana juridica romana, avand forma juridica...

Evoluția istorică a firmelor multinaționale din industria petrolului

1. Istoria petrolului Petrolul sau ţiţeiul – in mod justificat numit si “aurul negru“, pentru calităţile sale ca şi pentru avantajele ce rezultă...

Strategii și politici de mediu

CAP. I PREZENTAREA GENARALA A FIRMEI CAP I.1. Scurt istoric LUKOIL este una dintre marile companii internationale de petrol si gaze,...

Analiza francizei LUKOIL

1. FRANCHISINGUL - MODALITATE DE EXTINDERE A UNEI AFACERI. Franchisingul e o modalitate de dezvoltare a unei afaceri cu șanse mari de reușită....

Te-ar putea interesa și

Strategiile de internaționalizare a afacerilor corporațiilor transnaționale

STRATEGIILE DE INTERNATIONALIZARE A AFACERILOR CTN 1.Tendinte in procesul de internationalizare Adancimea diviziunii internationale a muncii si...

Management Strategic - Lukoil

1. Misiune, viziune, valori, obiective LUKOIL este cea mai mare companie petrolieră din Rusia din punct de vedere al rezervelor, producţiei şi...

Ai nevoie de altceva?