Internaționalizarea turismului

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 5780
Mărime: 492.13KB (arhivat)
Publicat de: Barbu Ichim
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. CAPITOLUL I Industria turismului. Previziuni. Tendinte si evolutii ale industriei turismului la nivel global.3
  2. I.1. Turismul.3
  3. I.2 Previziuni 2020.4
  4. I.3 Contributia la produsul intern brut.6
  5. I.4. Evolutia turismului. Tendinte.7
  6. I.5. Indicele competitivitatii globale.9
  7. CAPITOLUL II Dezvoltarea turismului.13
  8. II.1. Motive ale dezvoltarii industriei turismului in viitor.13
  9. II.2. Motive care descurajeaza dezvoltarea industriei turismului international.14
  10. II.3 Concluzii
  11. CAPITOLUL III Topul celor mai vizitate locuri de pe mapamond.16
  12. CAPITOLUL IV Analiza evolutiei indicatorilor turistice in Romania.19
  13. CAPITOLUL V Resursele de turism – Brasov
  14. V.1.Analiza SWOT
  15. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

CAPITOLUL I.

Industria turismului. Previziuni, Tendinţe şi evoluţii ale industriei turismului la nivel global

I.1 Turismul

Turismu1: activitate ce are caracter recreativ sau sportiv, constând în parcurgerea pe jos sau cu diferite mijloace de transport specifice a unor distanţe pentru vizitarea unor regiuni pitoreşti, localităţi, obiective economice, istorice, culturale etc.

Reprezintă un fenomen socio-economic de masă care cuprinde relaţiile şi activităţiile care au loc în cadrul unei ţări şi în circuitul valorilor materiale şi spirituale dintre ţări, în procesul utilizării timpului liber.

Din punct de vedere etimologic cuvântul turism provine din termenul englez tour (calatorie), care a fost creat în Anglia in jurul anilor 1700, pentru a desemna acţiunea de a voiaja in Europa, în general, şi în Franţa, în special. Acest termen a fost ulterior preluat de majoritatea limbilor europene, cu sensul de călătorie de agrement.

Cuvântul turism a fost folosit pentru prima dată în 1811 iar cuvântul turist a fost folosit pentru prima data în anul 1840. În 1936 Liga Naţiunilor a definit sintagma turist străin ca fiind o persoana care călătoreşte în străinătate pentru cel putin 24 de ore. Naţiunile Unite a taxat aceasta definiţie corectând-o si limitând perioada de şedere la un maxim de 6 luni.

Turismul a apărut încă din antichitate, în perioada Romei şi a Greciei antice, unde turismul era cunoscut, în principal păturilor superioare ale societaţii, ca fiind o formă de relaxare, reculegere şi de a cunoaşte culturi şi civilizaţii noi.

Totuşi călătoriile se restrângeau la nişte excursii mici cum ar fi Jocurile Olimpice din Grecia Antică, festivităţi mici sau chiar o formă de wellness „antic‟ la băi termale. La sfârşitul secolului al 17-lea, tinerii nobili erau trimişi într-un aşa numit „grand tour‟, pe o perioadă de mai mulţi ani prin aproape toată Europa .

Scopul acestei călătorii era învăţarea mai multor limbi straine, a culturii şi pentru a dezvolta abilităţi sociale. Secolul al 19-lea a fost secolul de aur al acestei experienţe, mulţi dintre aceşti călători moderni fiind pictaţi de către Pompeo Batoni la Roma. Acest fenomen poate fii asociat cu excursiile în aer liber din zilele noastre.

De-a lungul traseelor formate s-a realizat o întreagă infrastructură turistică. Pionierii acestei forme de turism în masa fiind englezii, care datorită statutului colonial, au călătorit prin aproape toata lumea.

Păturile inferioare ale societăţii au început să călătoreasca de abia la începutul secolului al 19-lea cu scopul de a-şi satisface dorinţa de a cunoaşte necunoscutul. S-au format anumite societăţi datorită cărora şi păturile inferioare puteau astfel să călătorească de exemplu în vacanţe în Muntii Alpi.

Acesta a fost începutul aşa numitor societăţi alpine si totodata a primelor agenţii de turism care ofereau clienţiilor călătorii în toate ţările, indiferent de depărtarea acestora. Aşa a fost posibil ca la momentul respectiv sa se organizeze călătorii in Egipt sau croaziere în Asia.

I.2. Previziuni 2020

Evolutia, atât a turismului, cât si a turismului international se caracterizeaza, la nivel mondial, printr-o tendinta de crestere datorita influentei factorilor economici, demografici, politici, sociali.

Turismul international are, în aceasta situatie, cea mai importanta crestere datorita dorintei oamenilor de a vizita alte tari, de a cunoaste alte civilizatii, obiceiuri dar si datorita progresului tehnic înregistrat în domeniul transporturilor, progres care permite calatorii mai rapide si mai confortabile pe distante din ce în ce mai lungi.

Din informatiile prezente se poate observa o crestere accentuata a turismului international în anii '60 si '70, urmata de o încetinire a ritmului de crestere.

Indicatorul „încasari" prezinta o crestere mult mai accentuata, care se datoreaza si fenomenului inflationist, pe lânga ceilalti factori de influenta (cresterea numarului de sosiri, a duratei sejurului, a cheltuielilor ocazionate de activitatea turistica, a distantei de deplasare).

Previziunile WTO se refera la o încetinire a ritmului de crestere atât a sosirilor, cât si a încasarilor. Sunt luate în considerare ritmuri medii anuale de crestere situate în jur de 4% (echivalentul unei dublari la un interval de 18 ani) pentru ambii indicatori de masurare a circulatiei turistice internationale.

WTO considera ca în anul 2020 numarul de sosiri din turismul international va ajunge la 1,56 mld. Din acest numar, 1,2 mld vor reprezenta calatoriile în tarile învecinate (regionale) si 0.4 mld vor fi calatorii pe distante lungi (inter-regionale).

Se poate observa cresterea sustinuta a zonei Asia-Pacific care, în perioada 2010-2020 îsi va dubla numarul de sosiri internationale si va devansa în ceea ce priveste cota de piata continentul american. Cea mai mare rata de crestere anuala o are zona Orientului Apropiat, aceasta dublându-si numarul de sosiri internationale în acelasi interval.

Repartizarea sosirilor internationale pe regiuni geografice confirma pozitia de lider a Europei (717 milioane), urmata de Asia de Est si Pacific (397 milioane) si de continentul american (282 milioane). Urmeaza Africa, Orientul Apropiat si sudul Asiei.

Calatoriile pe distante lungi vor avea o tendinta de crestere mai accentuata (5.4%/an) decât calatoriile pe distante scurte (3.8%/an). Astfel, de la o pondere de 82% a calatoriilor pe distante scurte în anul 1995, se va ajunge în 2020 ca acestea sa detina aproape 76% din piata turismului international.

In privinta încasarilor din turismul international se apreciaza atingerea sumei de 2000 mld USD în anul 2020. Astfel se apreciaza ca se vor cheltui ~ 5 mld USD în fiecare zi în întreaga lume.

Pâna în anul 2020, numarul turistilor, la nivel mondial, va ajunge la 1,6 miliarde, mai mult decât dublu fata de evidentele existente la nivelul anului 2005, aproximativ 700 milioane.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Gunter Verheugen, responsabil de politicile întreprinderilor si industriei, a declarat: „Sectorul european al turismului se afla în plina expansiune. Politica noastra vizeaza, în principal, ameliorarea si competitivitatea sectorului european al turismului, precum si crearea a noi locuri de munca, sustinând dezvoltarea durabila a sectorului", în turism lucreaza circa sapte milioane de persoane în doua milioane de unitati turistice - hoteluri, restaurante, baruri, agentii de turism.

Preview document

Internaționalizarea turismului - Pagina 1
Internaționalizarea turismului - Pagina 2
Internaționalizarea turismului - Pagina 3
Internaționalizarea turismului - Pagina 4
Internaționalizarea turismului - Pagina 5
Internaționalizarea turismului - Pagina 6
Internaționalizarea turismului - Pagina 7
Internaționalizarea turismului - Pagina 8
Internaționalizarea turismului - Pagina 9
Internaționalizarea turismului - Pagina 10
Internaționalizarea turismului - Pagina 11
Internaționalizarea turismului - Pagina 12
Internaționalizarea turismului - Pagina 13
Internaționalizarea turismului - Pagina 14
Internaționalizarea turismului - Pagina 15
Internaționalizarea turismului - Pagina 16
Internaționalizarea turismului - Pagina 17
Internaționalizarea turismului - Pagina 18
Internaționalizarea turismului - Pagina 19
Internaționalizarea turismului - Pagina 20
Internaționalizarea turismului - Pagina 21
Internaționalizarea turismului - Pagina 22
Internaționalizarea turismului - Pagina 23
Internaționalizarea turismului - Pagina 24
Internaționalizarea turismului - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Internationalizarea Turismului.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul Internațional

1. Elemente teoretice privind turismul internaţional Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Aceasta a fost extinsă în...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Economia Turismului

Tema I - DIMENSIUNILE FENOMENULUI TURISTIC Turismul reprezintă prin conţinutul şi rolul său, un domeniu distinct de activitate, o componentă de...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Simularea schimburilor turistice potențiale între România și Uniunea Europeană

1.1. Comerţul internaţional cu servicii: delimitări conceptuale Sfera serviciilor depăşeşte astăzi cel puţin jumătate din activităţiile economiei...

Impactul Tehnologiilor Internet și a Procesului de Internaționalizare a Serviciilor Turistice Asupra Economiei Mondiale

I N T R O D U C E R E În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi...

Turism la Băile Felix - Rezervarea locurilor pe internet la hotelul Crișana

Dezvoltarea din ultimele decenii a sectorului turistic reprezintă o caracteristică importantă a civilizaţiei contemporane, fiind favorizată de o...

Evoluția în Sfera Calitații Serviciilor Turistice Internaționale

Evoluţia în sfera calitaţii serviciilor turistice internaţionale I. Serviciile turistice 1. Definiţia serviciilor Serviciile turistice...

Serviciile Turistice în Economia Mondială

Întroducere În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi identificând...

Creșterea competitivității economice

1. ANALIZA SOCIO-ECONOMICA SECTORUL PRODUCTIV 1.1 Factori de competitivitate Cresterea economica durabila si îmbunatatirea standardului de viata...

Economia Turismului

Raport 1: Turismul-activitate economico-socială. 1.1. Conceptele de „turism” şi „turist”. 1.1.1. Repere istorice a turismului. 1.1.2. Conceptul...

Turismul - activitate economico-socială

1.1. de „turism” şi „turist”. „Turismul este aproprierea simbolică a lumii redusă la o cartă poştală” (P. Borerdieu) În zilele noastre turismul...

Ai nevoie de altceva?