Intreprinderea in mediu competitiv studiu de caz realizat la Ursapan SRL

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Intreprinderea in mediu competitiv studiu de caz realizat la Ursapan SRL.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 46 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

CAPITOLUL I

PREZENTAREA FIRMEI

1.1 Scurt istoric

Ursapan SRL s-a infiintat in anul 2008, ca si afacere de familie, pornind de la patru angajati - domnul Ion Lucian, Ion Nicoleta, si cei doi copii ai lor – Andrei si Maria, ajungand ca in prezent sa aiba 106 angajati, fiind o companie in continua crestere si dezvoltare datorita obiectului sau de activitate, respectiv producerea de produse de panificatie si patiserie.

La infiintare, compania avea sediul intr-un spatiu inchiriat dintr-o comuna din apropierea orasului Ploiesti, Sirna, care se afla la aproximativ 25 km fata de acesta. Initial aceasta producea diferite sortimente de paine.

In ultimii ani, consumatorii si-au schimbat preferintele pentru produsele alimentare pe care le cumpara si prefera ca acestea sa provina din surse sigure. Acest lucru a dus la marirea numarului de clienti pe care Ursapan l-a avut in primul an, clienti persoane fizice exclusiv, lucru care a dus la extinderea domeniului de activitate si diversificarea sortimentului de produse ale companiei. Astfel, aceasta a inceput sa produca si produse de patiserie – covrigi, gogosi, strudele, placinte si produse de cofetarie.

Ulterior, in anul 2010, datorita numarului de cereri din ce in ce mai ridicat, atat din Ploiesti, cat si din satele din jurul orasului, proprietarii societatii au decis mutarea sediului in orasul Ploiesti, pentru a fi mai aproape de furnizorii de materie prima si pentru a asigura un flux mai bun al produselor de la faza de productie pana la distributia acestora la clientii sai. Aceasta decizie a dus la castigarea de clienti persoane juridice, astfel incat produsele urmau sa fie distribuite prin canale de distributie medii, asigurand astfel cresterea garantata a numarului de clienti si al gradului de acoperire a zonelor invecinate.

In prezent compania isi desfasoara activitatea intr-un spatiu de la marginea orasului Ploiesti, special amenajat si echipat cu aparatura si echipamentele necesare realizarii produselor si distributiei acestora catre clientii personae juridice, avand insa si centre de desfacere, de unde clientii persoane fizice pot achizitiona produse proaspete.

1.2 Obiectul de activitate

Ursapan SRL este o societate cu raspundere limitata, al carui principal obiect de activitate este productia, distributia si desfacerea de produse de panificatie si patiserie, atat catre clienti persoane fizice, cat si catre clienti persoane juridice. Pe scurt, cele trei ramuri ale obiectului principal de activitate pot fi descrise astfel:

1. Productia de produse de panificatie si patiserie – aceasta este practic principala activitate, fiind sursa de venit a intreprinderii;

2. Distributia produselor catre clientii sai – aceasta ramura se refera la distributia catre clienti persoane juridice (de exemplu: supermarketuri, magazine de cartier, scoli) a produselor companiei, in scopul de a fi comercializate in continuare de catre acestea, folosindu-se canale de distributie medii, cu unul sau doi intermediary;

3. Vanzarea produselor en-detail catre clientii persoane fizice – compania dispune si de 15 puncte de vanzare directa a produselor proaspete, amplasate in orasul Ploiesti si imprejurimi.

1.3 Resursele companiei

1.3.1.Resursele umane

Experienta nationala si internationala arata ca acolo unde productia este realizata la parametri calitativi superiori – continutul, promptitudinea, gradul ridicat de satisfacere al clientilor etc., oferta este mai solicitata. Astfel personalul trebuie sa cunoasca sau sa anticipeze dorintele clientilor, raspunzand asteptarilor lor, prin calitate, diferentiere, disponibilitate, satisfacerea cerintelor clientului trebuind sa fie prioritara.

In astfel de conditii, personalul oricarei unitati de productie trebuie sa fie caracterizat printr-o fiabilitate remarcabilia. Se admite tot mai mult faptul ca toata forta prosperitatii unei unitati de productie vine de la calitate, de la comportamentul personalului. De exemplu: in cazul unui centru de desfacere, clientii apreciaza foarte mult receptarea solicitarilor, simplitatea si rapiditatea inregistrarii, informarea lor, prezentarea ofertelor companiei Ursapan. Erorile, neglijentele, lipsa de politete ale personalului pot provoca mari pagube oricarei unitati. De aceea, proiectand un produs este necesar sa se asigure si cadrul privind pregatirea si perfectionarea personalului respectiv, incluzand masurile organizatorice ce definesc politica de recrutare, pregatire si perfectionare a acestuia, rezolvarea problemelor sociale, etc. Avand in vedere aceste considerente, selectarea personalului a durat foarte mult si a fost un proces complex.

Ursapan SRL a angajat personal pe baza de concurs (chestionar, interviu, teste la care au fost supusi candidatii) si in conformitate cu prevederile Codului Muncii, Regulamentului de ordine interioara si a celui de organizare si functionare si a altor prevederi legale, pe baza de contracte individuale de munca.

Structura personalului societatii este diversificata, avand in vedere gama variata de servicii prestate in aceste sectoare: productie, vanzare, aprovizionare.

Personalul societatii la 31 decembrie 2013 a fost de 106 angajati. Din punct de vedere al departamentului in care lucreaza avem urmatoarea distributie a personalului, asa cum este prezentata in Tabelul nr.1.

Tabelul nr.1. Distributia personalului pe departamente

Numar salariati Departament Procent salariati

35 Productie 33.33%

3 Marketing 2.86%

5 Aprovizionare 4.76%

38 Vanzari 36.19%

3 Resurse Umane 2.86%

8 Ecomomic 7.62%

12 Logistica 11.43%

1 Legal 0.95%

In tabelul nr.1 se observa faptul ca ponderea cea mai mare a angajatilor se afla in departamentele de productie si de vanzare, care sunt principalele generatoare de venituri.

Salariile au fost calculate in functie de pregatirea profesionala, atributiile fiecarui post si salariul minim pe economie. Nivelul salariilor a fost stabilit prin negocieri. Acestea se vor indexa periodic in functie de rata inflatiei si de posibilitatile financiare ale societatii.

Drepturile si obligatiile persoanlului sunt stabilite prin contracte individuale de munca si in conformitate cu Regulamentul de ordine interioara.

Fluctuatia fortei de munca in Ursapan SRL poate fi urmarita in tabelul urmator, in care numarul de personal a fost luat din datele informative care insotesc bilanturile contabile pe anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 si 2013.

Fisiere in arhiva (1):

  • Intreprinderea in mediu competitiv studiu de caz realizat la Ursapan SRL.docx

Bibliografie

1. Barbulescu, C., Gavrila, T. - Economia si gestiunea intreprinderii, Editura Economica, Bucuresti, 2002;
2. Carstea, Gh., Parvan, F. - Economia si gestiunea intreprinderii, Editura Economica, Bucuresti, 1995;
3. Constantinescu, D., Tumbar, C., Nistorescu, T., Meghişan, Gh. - Economia intreprinderii, Editura Universitara, Craiova, 2000;
4. Niculescu, M. – Diagnostic global strategic, Editura Economica, Bucuresti, 2000;
5. Nicolescu, O. - Management, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1992;
6. Niculescu, O. – Strategii manageriale de firma, Editura Economica, Bucuresti, 2000;
7. Stanciu, I. - Gestiunea financiara, Editura Economica, Bucuresti, 1999;
8. Toma, M. – Finante si gestiune financiara, Editura Economica, Bucuresti, 1996;
9. Boldur – Latescu, Gh. - Gestiunea stiintifica a intreprinderilor, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1987;
10. Note de curs – Conf. Dr. Ing. Daniela Buzoianu.

Alte informatii

INTREPRINDEREA IN MEDIU COMPETITIV STUDIU DE CAZ REALIZAT LA URSAPAN SRL