Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 14460
Mărime: 515.69KB (arhivat)
Cost: 11 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alina Cretu, Coralia Angelescu
Proiectul a fost realizat pentru Sesiunea Studenteasca de Cercetari Stiintifice. acest proiect si a fost prezentat in cadrul Facultatii de Management, specializarea Administratie Publica, ASE.

Cuprins

Argumentare 3

CAPITOLUL 1. INVESTITIILE 4

A. Ce sunt investitiile? 4

A.1. Tipuri de investitii 4

A.2.Principii investitionale 4

B. Cum se investeste 6

C. Fondul comun de plasament (FCP) 7

D. Rolul investitiei 8

D.1. Investitiile in model clasic 8

D.3. Definitia corporatiei transnationale (CTN) 10

E. Investitii straine directe 10

CAPITOLUL 2. PLANUL DE AFACERI 16

A. Definire 16

A.1 De ce este necesar un plan de afaceri? 16

A.2. Structura piramidala a planificarii 16

B. Care sunt componentele principale ale unui plan de afaceri? 17

B.1. Ce cuprinde rezumatul planului de afaceri?

B.2. Ce cuprinde descrierea firmei? 18

B.3. Cum trebuie prezentate obiectivele afacerii? 19

B.4. Cum trebuie prezentat produsul? 19

B.5. Proiectiile financiare 20

CAPITOLUL 3. ANTREPRENORIATUL 24

A. Cele mai frecvente forme de antreprenoriat 24

A.1. Activitati cu autorizatie comerciala 24

A.2. Antreprenoriatul in forma intreprinderilor comerciale(societati sau parteneriate comerciale)

B. Intreprinzatorul 26

B.1. Definire 26

B.2. Profilul Antreprenorului 26

STUDIU DE CAZ 30

A. Topul 100 al investitorilor straini in Romania 30

A.1. De ce investesc strainii in Romania? 30

A.2. Solutii de crestere a investitiilor straine in Romania 30

B. Atragerea de investitii straine directe in conditiile respectarii acquisului comunitar 40

B.1. Scurt istoric Grupul Renault 40

B.2. Pozitia actuala a Grupului Renault pe scena internationala 40

B.3. Alianta Reanult-Nissan 41

B.4. Prezenta Grupului Renault in Romania 41

B.5. Descrierea noului proiect de investitii al Grupului Renault in Romania 42

B.6. ANALIZA SWOT 43

B.7. CONCLUZII 43

C. Fondurile structurale ale Uniunii Europene 46

C.1. Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDER) 46

C.2. Fondul Social European (FSE) 47

C.3.Instrumentul Financiar de Orientare a Pescuitului (IFOP) 47

C.4. Fondul European de Orientare şi Garantare Agricolă (FEOGA-Secţiunea Orientare) 47

C.5. Fondul de Coeziune (FC) 49

C.6. Finantarea Politicii de Coeziune prin Fondurile Structurale si de Coeziune in perioada 2007–2013 51

BIBLIOGRAFIE 55

Extras din document

Argumentare

Am ales aceasta tema in speranta descoperirii unor noi metode de a patrunde in lumea intransigenta a afacerilor.

Conditia esentiala a succesului in afaceri o reprezinta investitia – nimic mai adevarat!!!

In societatea contemporana, in special in mediul de afaceri romanesc, pentru dezvoltarea unei afaceri a devenit indispensabila cautarea de noi alternative de investitii.

In limitele spatiului carpato-danubiano-pontic s-a manifestat o tendinta de autofinantare a agentilor economici, cand era vorba de pornirea unei afaceri pe cont propriu.

Insa, in ultimii 10 ani, in special in conditiile integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, mediul economic romanesc a cunoscut un proces de integrare in mediul economic european prin intermediul investitiilor straine directe.

Astfel, obiectivul principal al oricarui antreprenor ce se afla la inceputul carierei sale, il reprezinta obtinerea unui fond de investitii straine directe. Pentru a dobandi insa o asemenea sansa, este necesar ca antreprenorul sau viitorul antreprenor sa elaboreze un plan de afaceri viabil pe care sa-l prezinte apoi posibilului investitor.

In cazul in care investitorul isi da acordul pentru a finanta proiectul antreprenorului atunci acesta din urma are o baza materiala suficienta pentru a demara o afacere.Suntem de acord cu faptul ca inceputul unei afaceri necesita multa munca si eforturi sustinute din partea antreprenorului, constrastand astfel cu afirmatia lui Cervantes conform careia „L’homme qui travaille, perds un temps precieux”.

In consecinta, capacitatea unui antreprenor de a atrage investitii straine este o calitate indispensabila pentru a avea o sansa de reusita in acest domeniu competitiv.

CAPITOLUL 1. INVESTITIILE

A. Ce sunt investitiile?

Ne referim la investitii in legatura cu o activitate care are ca scop folosirea unei sume de bani in vederea obtinerii unor profituri viitoare. In sens larg investitia reprezinta sacrificiul unei parti din consumul prezent pentru un consum viitor, posibil si incert.

Sacrificiul are loc in prezent si e sigur. Recompensa pentru el vine mai tarziu, daca vine, si oricum marimea ei este incerta. In unele cazuri elementul care predomina este timpul (exemplu: investitia in bonurile de tezaur guvernamentale), in altele riscul este atributul dominant ( investitia SAFI), iar alteori, ambele aspecte sunt importante (ex.: achizitionarea actiunilor intreprinderilor care se privatizeaza).

Trebuie avuta in vedere si relatia distincta dintre investitie si economisire. Economisirea poate fi definita mai curand ca un simplu consum amanat, in timp ce, in timp ce investitia reprezinta de fapt un consum sacrificat in prezent in intentia obtinerii unui consum viitor mai mare. Investitia mai are in plus si un caracter real, in sensul ca ea poate determina cresterea in viitor a productiei nationale.

A.1. Tipuri de investitii

In economie exista mai multe tipuri de investitii. Unele dintre acestea presupun tranzactii financiare intre agentii economice, altele presupun implicarea in tranzactii si a unor bunuri materiale cum ar fi cladirile, echipamentele industriale mijloacele de transport etc. In primul caz, investitorul intra in posesia unor active specifice: actiuni, obligatiuni, certificate de depozit sau bouri de tezaur. In al doilea caz activele rezultate au cu totul alta natura: fabrici, companii de transport, hoteluri sau magazine. In primul caz este vorba despre investitii financiare, iar in al doilea caz de investitii reale. De cele mai multe ori nu se poate face o delimitare precisa, deoarece cele doua tipuri coexista.

Trebuie de retinut ca in perioadele precapitaliste majoritatea investitiilor reale nu implicau nici un fel de tranzactii financiare.

In societatea moderna, aproape orice investitie reala are si o importanta latura financiara. De la cel mai mic magazin pana la marile corporatii internationale, activitatea de investitii se sprijina pe credit, actiuni, obligatiuni etc.

A.2.Principii investitionale

Investitia in actiuni este o investitie ce are ca scop obtinerea de profit. Ea nu este o investitie garantata, ci reprezinta o optiune a investitorului, care incearca pe aceasta cale sa fructifice mai bine resursele financiare disponibile. Intotdeauna, pe o piata finaciara normala riscul asociat unei rentabilitati mai mari este la randul sau mai mare. Din acest punct de vedere, investitorul in actiuni trebuie sa cunoasca faptul ca profitul asteptat in urma unei investitii in actiuni nu apare totdeauna imediat si depinde de o multitudine de factori dintre care cel mai important este succesul viitor al societatii in ale carei actiuni investeste.

Intrucat riscurile asociate investitie in actiuni sunt semnificativ mai mari decat, de exemplu, al investitiilor in instrumente monetare este necesar ca alegerea titlurilor ce vor fi cumparate sa fie facuta in urma unei analize detaliata si care sa ia in considerare factorii ce pot determina evolutii pozitive ale cursului de tranzactionare. Este bine cunoscut ca doua sunt principalele surse de castiguri pentru detinatorii de actiuni: dividendele acordate de catre emitent si castigurile din cresterea cursului de tranzactionare. Pe piata de capital romaneasca exista, inca, incertitudine privind politica de dividend a emitentilor (cu cateva exceptii), precum si diferente mari privind momentul efectiv al platii acestora, lucruri ce impun ca micul investitor sa ia in considerare la momentul investitiei in actiuni nu doar castigul din dividende -ce este partial impredictibil- ci si posibilitatea obtinerii de castig din diferenta de curs intre momentul cumpararii si cel al vanzarii.

Consideram patru ca fiind principalele criterii ce trebuie avute in vedere, la constituirea unui portofoliu, prin prisma obtinerii in timp a unui profit din diferenta de curs, si anume: situatia financiara a emitentului, structura actionariatului societatii, pozitia societatii in cadrul sectorului economic in care isi desfasoara activitatea si nu in ultimul rand, desi specific pietei bursiere din Romania, posibilitatea acordarii de actiuni gratuite din rezervele societatii.

a. Situatia financiara a societatii este principalul criteriu in alegerea unor actiuni pentru a face parte dintr-un portofoliu. O situatie financiara solida este cea mai buna garantie ca acele actiuni nu vor disparea din atentia investitorilor. Analiza situatiei financiare este un proces complex pe care, in general, il realizeaza personal specializat (analisti financiari). Finalitatea lui consta in aflarea unor indicatori sintetici ce pot exprima, in putine informatii, situatia financiara a emitentului. Specific pietei actiunilor este ca acesti indicatori sunt exprimati, generic la cursul de tranzactionare. Astfel se fac referiri foarte des la indicatori precum: activul net pe actiune raportat la cursul din piata, profitul net pe actiune raportat la cursul din piata, datoriile societatii raportate la activul net, rezultatul net raportat la cifra de afaceri. Raportarea unor indicatori la cursul actiunii din piata trebuie facuta pentru a determina gradul in care piata evalueaza sau subevalueaza respectivele actiuni (de ex. intre doua actiuni care au cursuri identice voi alege acea actiune ce are profitul net pe actiune raportat la curs, mai mare).

b. Structura actionariatului este importanta prin prisma faptului ca doar o structura a actionariatului ce permite modificari semnificative, in viitor, este permisiva pentru evolutii atractive ale cursului de tranzactionare. De ex. existenta unui actionar majoritar ce detine peste 80% din actiunile emitentului face putin probabila aparitia altor cumparatori importanti ce ar determina prin "presiunea" la cumparare, cresteri ale cursului. Legislatia in vigoare prevede anumite obligatii, in cazul in care un actionar ajunge sa depaseasca pozitia de control in societate (33% din drepturile de vot) acesta trebuie sa lanseze o oferta de cumparare a tuturor actiunilor libere.

c. Pozitia societatii in cadrul sectorului economic in care isi desfasoara activitatea, este un criteriu in alegerea unei actiuni sau alteia pentru a face parte din portofoliu, prin prisma faptului ca intotdeauna o societate ce este lider in domeniul sau de activitate are sanse sporite atat de a fi intotdeauna in atentia investitorilor (lichiditate crescuta), de a beneficia de o constanta a inregistrarii de profit (posibilitatea acordarii de dividend) cat si de a fi o tinta preferata a marilor investitori - gen fonduri de investitii - (posibilitatea unor evolutii favorabile ale cursurilor de tranzactionare).

Preview document

Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 1
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 2
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 3
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 4
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 5
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 6
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 7
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 8
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 9
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 10
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 11
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 12
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 13
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 14
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 15
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 16
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 17
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 18
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 19
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 20
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 21
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 22
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 23
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 24
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 25
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 26
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 27
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 28
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 29
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 30
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 31
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 32
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 33
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 34
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 35
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 36
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 37
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 38
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 39
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 40
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 41
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 42
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 43
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 44
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 45
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 46
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 47
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 48
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 49
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 50
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 51
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 52
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 53
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 54
Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri - Pagina 55

Conținut arhivă zip

  • Investitia - Conditia Esentiala a Succesului in Afaceri.doc

Alții au mai descărcat și

Diagnosticul și Echilibrul Financiar SC 1 Iunie SA

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII TEORETICE PRIVIND DIAGNOSTICUL FIRMEI Pentru conducerea oricărei firme este esenţial să cunoască în permanenţă situaţia...

Evaluare economică și financiară a afacerii

CAPITOLUL I – EVALUAREA FIRMEI – PREZENTARE Evaluarea unei întreprinderi reprezintă o preocupare centrală pentru specialiştii români din diverse...

Impozite și taxe locale - Primăria Municipiului Râmnicu-Valcea

CAPITOLUL I 1.1. DEFINIŢII PRIVIND IMPOZITELE ŞI TAXELE Între “impozit” şi “taxa” exista deosebiri esenţiale, de neconfundat, atât din punct de...

Măsuri eficiente de asigurare a protecției concurenței economice

INTRODUCERE Marketingul este un instrument al concurenţei, care reprezintă un factor esenţial al mediului înconjurător. La prima vedere, mărfurile...

Analiza profitabilității și rentabilității firmei Coca Cola Timiș

CAPITOLUL 1. REZULTATUL FINANCIAR AL ÎNTREPRINDERII 1.1. Definire şi delimitări ale noţiunii În literatura de specialitate profitul, în sens...

Investitii Straine Directe in Romania

CAP. I. NOTIUNI INTRODUCTIVE Investitia reprezinta, in sens larg, sacrificial unei parti din consumul prezent pentru un consum viitor, posibil si...

Decizia de investiție

Cap.I Aspecte privind investiţiile 1.1. Noţiuni conceptuale Noţiunea de investiţie este sinonimul cu: alocare, plasare, dotare, iar într-un sens...

Sectorul Asigurarilor in Economia de Piata

CAPITOLUL 1 NECESITATEA, CONTINUTUL, EVOLUTIA SI ROLUL ASIGURARILOR ÎN ECONOMIA DE PIATA 1.1 Necesitatea si rolul asigurarilor Asigurarile au...

Te-ar putea interesa și

Modalitati de Infiintare a unei Intreprinderi din Domeniul Agroalimentar cu Aplicatie la SC Raraul SA

CAPITOLUL I LOCUL SECTORULUI AGROALIMENTAR ÎN ECONOMIA ROMÂNIEI 1.1. Importanţa sectorului agroalimentar din România Economia agroalimentară se...

Plan de Afaceri pentru Obtinerea unui Credit

INTRODUCERE Planificarea, transpunerea în practica si adaptarea la schimbarile survenite în mediul ambient al firmei ramân unele dintre cele mai...

Identificarea Ideilor de Afaceri

İNTRODUCERE Afacerea trebuie făcută „exemplar” rapid, discret şi extrem de eficient (vor câştiga numai cei bine şi foarte bine pregătiţi, capabili...

Studiu de Caz - SC Super Pig SRL

I. SINTEZA 1.1.Conceptul afacerii Natura afacerii Analizand disponibilitatile si posibilitatile materiale si financiare ale familiei mele precum...

Planul de Afaceri și de Marketing - Aspecte Teoretice

CAPITOLUL 1 PLANUL DE AFACERI SI DE MARKETING – ASPECTE TEORETICE 1.1. DEFINIREA ŞI NECESITATEA ELABORǍRII PLANULUI DE AFACERI În procesul de...

Evaluarea Oportunităților

ARGUMENT A fi întreprinzător este o experienţă unică, provocatoare, cu satisfacţii deosebite, însă uneori şi cu mari frustrări. Pentru a derula...

Inițierea și Administrarea Afacerilor în Domeniul Agroalimentar

Existenţa, în economia de piaţă, a unui ansamblu de afaceri mici şi mijlocii care să satisfacă cerinţele de ansamblu ale unei economii puternice şi...

Management International

1. DEFINIREA CONCEPTULUI DE ÎNTREPRINZĂTOR Noţiunea de întreprinzǎtor provine din termenul francez „entrepreneur”, care desemnează persoana ce...

Ai nevoie de altceva?