Investitii Internationale ale Republicii Cehe si ale Romaniei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Investitii Internationale ale Republicii Cehe si ale Romaniei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Scurt Istoric

Cehia este o democrație reprezentativă, parlamentară, membră a Uniunii Europene, a NATO, OECD, OSCE, a Consiliului Europei, dar și a Grupului de la Visegrad, având o suprafață de 78.866 km2, capitala fiind la Praga.

Cehia este primul fost membru al CAER, ce a obținut statutul de țară dezvoltată de la Banca Mondială, având cel mai ridicat indice al dezvoltării umane din Europa Centrală și de Est.

Republica Cehă a parcurs toate etapele pentru tranziția la economia de piață, fiind privatizată o parte însemnată a proprietății de stat, astfel au fost create premisele spre transformarea structurală a întregii economii.

Investiții străine directe ale REPUBLICII CEHE și ale ROMÂNIEI

În 2014, cele mai importante sectoare ale economiei Republicii Cehe erau: industria (32,6 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (17,9 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (14,9 %).

În anul 2014, cele mai importante sectoare ale economiei României erau: industria (27,3%); comerțul cu ridicata și amănuntul, trnsporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (17,9%) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (10,3%).

Reprezentarea grafică a PIB și a Populației pentru cele două țări

Investiții străine directe: Republica Cehă vs. România

Scăderea „dramatică” a intrărilor de ISD în perioada 2012-2013 se datorează reducerii ridicate a investiţiilor private în sectorul construcţiilor și a problemelor (recesiune economică) cu care s-au confruntat principalii parteneri comerciali ai Republicii Cehe. Toate acestea au condus la scăderea relativă a ritmului exporturilor sale la numai 3,9% (faţă de 9,4% în 2011), chiar şi pe fondul câştigării unor importante cote de piaţă în ţările ne-membre UE. la nivel naţional.

În prezent economia este relativ stabilă, deși se mai înregistrează unele dezechilibre, în special cu privire la bugetul de stat și dependența de exporturi.

Investiții străine directe: Republica Cehă vs. România

În perioada 2009-2011: volumul de ISD a cunoscut o scădere dramatică faţă de anii precedenţi, atingând valoarea de 1.700 milioane euro la finele anului 2011, această scădere fiind cauzată de evoluția crizei economice şi financiare.

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că scăderea creditelor în anul 2013 și 2014 arată fragili­ta­tea revenirii din Europa şi, indirect, din Ro­mânia.

De asemenea, economistul consideră că această scădere nu este direct legată de situaţia din România, ci de ceea ce se întâmplă în Europa şi de lipsa de încre­dere a oamenilor de afaceri.

Topul cu cele mai mari surse de Investiții ale Republicii Cehe & României

Schimburile comerciale între Republica Cehă și România

2008-2009 –volumul schimburilor comerciale a fost afectat de criza economică financiară

perioada 2009-2010 a marcat, însă, un reviriment accelerat în acest domeniu, iar apoi în anul 2011 a fost înregistrate o serie de recorduri istorice, atât în ceea ce priveşte volumul total al schimburilor comerciale - peste 2 mild. euro, cât şi volumul exporturilor româneşti pe piaţa cehă – 755 mil. euro, fiind de 2,6 ori mai mare decât în 2006.

Fisiere in arhiva (1):

  • Investitii Internationale ale Republicii Cehe si ale Romaniei.pptx