Investitiile in Relansarea Economica a Intreprinderii

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Investitiile in Relansarea Economica a Intreprinderii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: dr. conf. Sestacovscaia Angela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Introducere.
Capitolul 1. Bazele teoretice ale activitatii investitionale a întreprinderii în economia contemporana.
1.1 Conceptul de investitie si clasificari privind investitiile.
1.2 Activitatea investitionala si trasaturile ei în economia de piata.
1.3 Rolul statului în stimularea comportamentului investitional.
Capitolul 2. Analiza economico-financiara a întreprinderii.
2.1 Analiza principalilor indicatori economico-financiari.
2.2 Analiza structurala a fluxurilor de mijloace banesti.
Capitolul 3. Caile de solutionare a problemelor economice ale înterprinderii.
3.1 Optimizarea situatei economice a SRL ,,Mirdinax.
3.2 Relansarea economica a întreprinderii.
Concluzii.
Anexe.
Bibliografie.

Extras din document

Introducere

Investitiile reprezinta suportul material al dezvoltarii economice, ele stau la baza diversificarii sau cresterii calitative a tuturor factorilor de productie. Nu se pot asigura sporirea capitalului fix sau circulant, suplimentarea numarului de locuri de munca, cresterea randamentului utilajelor, sporirea productivitatii muncii etc. fara consum de resurse financiare, fara investitii. Investitiile pentru dezvoltare, ca totalitate a cheltuielilor facute pentru construirea de noi obiective, dezvoltarea sau modernizarea celor existente reprezinta o cheltuiala certa pentru un viitor ce contine elemente de incertitudine (diminuarea cerererii pentru produsele finite, cresterea costurilor materiilor prime, aparitia altor produse mai performante etc.); de aceea, în cadrul strategiilor si politicilor înterprinderii, strategia investitionala are un loc important pentru ca toate celelalte activitati ale înterprinderii depind de investitii, depind de politica investitionala adoptata.

Activitatea investitionala este o directie prioritara în dezvoltarea economiei tarii si reprezinta o cerinta majora pentru relansarea activitatii de antreprenoriat si, în consecinta, a întregii economii, în conformitate cu conditiile actuale ale pietii. Derularea eficienta a procesului investitional si atingerea unor parametri calitativi, deci a cresterii economice, este posibila doar prin actiunea comuna a tuturor instrumentelor economice, politice si sociale, ce asigura realizarea investitiilor. În calitate de argument este afirmatia lui Samuelson ,,într-o economie, la un anumit nivel al venitului, investitiile cresc sau scad în functie de actiunea conjugata a multor factori7. Numarul acestor factori, structura lor, actiunea cu care acestia determina comportamentul investitional este diferita de la o tara la alta, de la o perioada la alta, în functie de preocuparile, avantajele si realitatile subiective ale investitorilor.

Pentru o întelegere mai detaliata a situatiei Republicii Moldova în ceea ce priveste investitiile, mai ales a investitiilor straine, si pentru evidentierea necesitatii si actualitatii investitiilor se aduc la cunostinta urmatoarele date. Investitiile straine în Republica Moldova au crescut cu cca 36% în anul 2005, comparativ cu 2004 (184 mln euro), si se cifreaza la 250 mln euro, potrivit unor evaluari ale Organizatiei pentru Colaborare Economica si Dezvoltare (OECD). La prima vedere, indicatorii par destul de buni, însa, în context mai larg, se observa ca Moldova abia se face vazuta pe harta investitiilor straine din Europa Centrala si CSI. Aceasta regiune a înregistrat în 2004 un nivel al investitiilor de 35 mlrd USD, potrivit Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare11.

Analizata din perspectiva necesitatilor de investitii straine a economiei interne, 250 mln euro este destul de putin, dar tinînd cont de rateurile din anii precedenti (2001-2003), cînd valoarea investitiilor anuale a oscilat între 70-130 mln USD, chiar cu scaderi (2003), aparent rezultatele insufla optimism.

Conform recentelor evaluari ale Bancii Mondiale, pentru o dezvoltare dinamica de 7% anual, Republica Moldova are nevoie de o crestere cu 200 mln USD a investitiilor straine în fiecare an, observam ca ne miscam înca destul de încet, iar sporul investitiilor cu 36% nu este pe deplin satisfacator.

În conditiile noi de gospodarie, nevoia de investitii pentru Republica Moldova este extrem de acuta. Intentia de a ne integra în Comunitatea Europeana ne obliga sa respectam noile standarte, sa initiem proiecte cu finantare straina cu un nivel eficient de gestiune a activitatii investitionale. Analiza experientei mondiale demonstreaza ca gestiunea corecta a oricarui proiect investitional reduce termenele de realizare a acestuia cu 20-30%, iar cheltuielile aferente cu 10-15% 3.

Capitolul 1. Bazele teoretice ale activitatii investitionale a înterprinderii în economia contemporana

1.1 Conceptul de investitie si clasificari privind investitiile

Notiunea de investitie este sinonima cu: alocare, plasare, dotare, iar într-un sens mai restrîns (financiar) reprezinta o cheltuiala facuta pentru obtinerea de bunuri materiale cu valoare mare si folosinta îndelungata.

În conditiile economiei centralizate, se considera investitie numai ceea ce se aloca pentru crearea si dezvoltarea bazei materiale de producere si a celei pentru sectorul social-cultural.

Economia de piata a impus schimbarea opticii privind notiunea de investitii. Astfel, ele sunt percepute ca reprezentînd partea de venit destinata pentru formarea capitalului. Sau, cum subliniaza unii specialisti, investitia reprezinta: ,,angajarea resurselor facuta cu speranta realizarii unor beneficii în decursul unei lungi perioade de timp în viitor sau ,,actiune prin care se cheltuiesc bani sau alte resurse în speranta ca în viitor se vor încasa sume mai mari de bani sau se vor obtine alte beneficii3.

Fisiere in arhiva (1):

  • Investitiile in Relansarea Economica a Intreprinderii.doc

Alte informatii

Universitatea de Stat din Republica Moldova, facultatea de Finante